Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / 5 helppoa keinoa vatsan ja suoliston hyvinvoinnin lisäämiseksi

5 helppoa keinoa vatsan ja suoliston hyvinvoinnin lisäämiseksi

5 keinoa vatsan ja suoliston hyvinvoinnin lisäämiseksi

Suoliston hyvinvointiin voi vaikuttaa itse. Millä yksinkertaisilla keinoilla voi tehostaa vatsan hyvinvointia? Mitä arkisia valintoja voimme tehdä, jotta suolisto toimisi paremmin? Suolisto pitää muun muassa kuidusta, kasviksista, levosta ja liikkeestä!

1. Liiku ja vältä pitkään istumista

Suolisto kaipaa liikettä. Kävelylenkit, kyykyt, kierrot ja selältään makuuasennossa polvien nostaminen vatsan päälle auttavat suolistoa. Sen sijaan pitkään paikallaan istuminen ja sen lisäksi vielä kiristävät vaatteet eivät auta tavaraa liikkumaan suolistossa eteenpäin.

Yksinkertaisimmillaan vatsan turvotus, ummetus, vatsakipu ja ilmavaivat voivat helpottaa, kun päivään lisää pari lyhyttäkin kävelylenkkiä ja rentoutushetkiä. Kaikki liikkuminen on muutoinkin terveyden kannalta aina kotiin päin!

2. Ruoki hyviä suoliston bakteereita kuiduilla

Suomalaiset saavat ruokavaliostaan keskimäärin liian vähän kuitua. Ravintokuitu on monessa mielessä terveyden kannalta edullista, ja se auttaa myös suolistoa toimimaan paremmin. Kuidut auttavat vahvistamaan suoliston hyviä bakteerikantoja.

3. Lisää kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöä

Käytä enemmän runsaskuituisia kasviksia. Näiden lisääminen auttaa nostamaan ruokavalion kuitupitoisuutta. Kasviksia suositellaan syömään vähintään tuttu puoli kiloa päivässä, mutta 800 g päivässä on sopivampi määrä. Pelkkään minimiin ei kannata tyytyä.

Lisää ruokavalioosi niitä kasviksia, jotka sinun vatsallesi sopivat. Esimerkiksi osalle ärtyvän suolen oireyhtymää sairastaville tietyt hedelmät voivat puolestaan nimenomaan aiheuttaa suoliston oireita.

Vatsa ja suolisto

4. Ota kuitulisä käyttöön

Psyllium-kuitulisä sopii useimmille. Liota kuituvalmiste nesteeseen ennen sen nauttimista; psylliumin voi lisätä esimerkiksi smoothien tai puuron joukkoon! Kuitulisä imee nestettä ja turpoaa.

Aloita kuitulisän käyttö pienistä määristä asteittain sen käyttöä lisäten. Lisää myös nesteen juomista kuitulisän käytön yhteydessä. 

5. Muista stressinhallinta

Stressiä ei voi välttää ja sopivissa määrin se itse asiassa kuuluu elämää. Stressi saa meidät toimimaan. Liiallinen stressi kuitenkaan ei tee hyvää sen enempää mielelle, keholle kuin suolistolle.

Stressinhallinta tarkoittaa sitä, että otamme itse ne keinot käyttöön, joilla stressin määrä ei kasva liialliseksi. Otamme siis käyttöön keinoja, jotka auttavat kehoa ja mieltä palautumaan kuormituksesta.

Useimmille stressin hallitseminen ja vähentäminen tarkoittaa esimerkiksi taukojen lisäämistä, lepoa, unen määrän lisäämistä, rentoutumista vaikkapa luonnossa tai hiljaisuudessa sekä omien rajojen tunnistamista ja sen mukaan toimimista.

Mistä vatsan oireet voivat johtua?

Lue myös Puhdin kattava tietoisku vatsan ja suoliston hyvinvoinnista. Tietopaketista opit vatsan ja suoliston sairauksista sekä tiloista syvemmin! Mikäli vatsa oireilee enemmänkin, voi taustalla olla myös jokin sairaus kuten keliakia tai laktoosi-intoleranssi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00