Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Närästys – Oireet ja hoito

Närästys – Oireet ja hoito

Oletko koskaan tuntenut epämiellyttävää poltetta rinnassasi tai nielussasi aterioinnin jälkeen? Ne ovat tavallisia närästyksen oireita. Useampi kuin joka kymmenes ihminen kokee närästystä viikoittain. Närästys ei katso ikää tai sukupuolta, vaan siitä voivat kärsiä niin miehet, naiset kuin lapsetkin. Lopussa käydään myös läpi, miten närästys oireilee ja miten sitä voi ehkäistä raskauden aikana.

Närästys

  • Useampi kuin joka kymmenes ihminen kokee närästystä viikoittain.
  • Suomalaiset ovat kovia kahvinjuojia ja nauttivat melko runsaasti alkoholia, jotka nekin ovat altistavia tekijöitä närästykselle.
  • Omien elintapojen korjaaminen esimerkiksi normaalipainoon pääsemällä tai ruokailutottumuksia muuttamalla ovat pysyvimpiä hoitokeinoja närästykseen.
  • Refluksitautia esiintyy länsimaissa noin joka viidennellä ihmisellä, niin miehillä kuin naisillakin.

Sisällysluettelo

Mitä närästys on ja mistä se johtuu?

Ruokatorven alaosassa sijaitseva painovoiman avulla toimiva sulkijalihas huolehtii normaalitilanteessa, että mahahapot pysyvät vatsassa. Syödessä alempi sulkijalihas avautuu ja sulkeutuu, jotta ruoka kulkeutuu vatsaan ja mahahapot pysyvät omalla paikallaan.

Tilanteessa, jossa sulkijalihas avautuu liian usein tai se ei sulkeudu kunnolla, voivat mahahapot päästä ruokatorveen. Seurauksena tästä syntyy närästykselle ominaisia oireita: polttavaa tunnetta ylävatsassa tai rintalastan takana. Hapan mahaneste ärsyttää ruokatorven herkkää kudosta.

Närästys liittyy yleensä ruokailuun. Tietyt ruuat ja juomat ärsyttävät vatsaa herkemmin. Suomalaiset ovat kovia kahvinjuojia ja nauttivat melko runsaasti alkoholia, jotka nekin ovat altistavia tekijöitä närästykselle. Lisäksi rasvaiset ruoat, suklaa ja sitrushedelmät heikentävät sulkijalihaksen toimintaa.

Myös makuulla olo, kumartelu, nostelu ja jopa kiristävät vaatteet voivat lisätä närästystä. Osalla ilmaantuu yöllistä närästystä, koska makuuasento lisää närästysoireita ja kipua.

Närästys

Mitkä ovat närästyksen oireet?

Närästyksen oireita ovat:

Miten närästystä hoidetaan?

Närästys on usein seurausta elintavoista. Ylipaino on yksi yleisimmistä närästykselle altistavista tekijöistä. Omien elintapojen korjaaminen esimerkiksi normaalipainoon pääsemällä tai ruokailutottumuksia muuttamalla ovat pysyvimpiä hoitokeinoja närästykseen.

Närästykseen on tarjolla useita ilman reseptiä saatavia lääkkeitä. Lääkkeitä suositellaan käyttämään päivittäin enintään kaksi viikkoa. Jos oireet eivät tämän jälkeen helpota, on syytä hakeutua lääkäriin.

Närästyksen kotihoito

Mitkä ruoka-aineet aiheuttavat närästystä?

Monet ruoka-aineet ovat luonnostaan happamia. Luontaisesti happoa sisältävät ruuat saattavat aiheuttaa närästysoireita, jonka takia niitä kannattaa välttää omassa ruokavaliossa.

Alla olevat ruoka-aineet aiheuttavat yleensä närästysoireita:

Mitkä ruoka-aineet voivat helpottaa närästystä?

Monet ruoka-aineet sisältävät luonnostaan happoja, jotka voivat aiheuttaa joillakin ihmisillä närästysoireita. Kokosimme yleisimmät ruoka-aineet, jotka sopivat närästysoireista kärsivien ruokavalioon ja parhaimmillaan ne saattavat jopa lievittää oireita.

Milloin hoitoon?

Närästyksen syy tulee selvittää, mikäli:

Äkillinen, huomattava kipu rintalastan alaosassa voi joskus olla sepelvaltimotauti tai sydäninfarkti. Kipua tuntiessa on hakeuduttava välittömästi hoitoon.

Närästys raskauden aikana

Raskauden aikana elimistön hormonitasot vaihtelevat. Se voi aiheuttaa ruokatorven ja mahalaukun välisen sulkijalihaksen löystymistä. Tämän takia mahahapot voivat nousta ylös ruokatorveen, mikä aiheuttaa närästystä.

Lisäksi raskauden aikana vatsa kasvaa, mikä lisää mahalaukkuun kohdistuvaa painetta. Paine saattaa nostaa mahahappoa ruokatorveen.

Lähes joka toinen nainen kärsii närästyksestä tai happamista röyhyistä raskauden aikana.

Närästyksen oireita voi lievittää lääkkeiden avulla. Lääkärin kanssa on syytä keskustella raskauden aikaisen lääkityksen käytöstä, etenkin jos käytössä on jo ennestään jokin säännöllinen lääkitys.

Närästyksen ehkäisy raskauden aikana

Kokosimme myös itsehoitovinkkejä, joiden avulla närästystä voi ennaltaehkäistä raskausaikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry maksamaan:: 0,00