Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Närästys – Oireet ja hoito – Mikä auttaa närästykseen?
Mies juo kahvia

Närästys – Oireet ja hoito – Mikä auttaa närästykseen?

Oletko koskaan tuntenut epämiellyttävää poltetta rinnassasi tai nielussasi aterioinnin jälkeen? Ne ovat tavallisia närästyksen oireita. Useampi kuin joka kymmenes ihminen kokee närästystä viikoittain. Närästys ei katso ikää tai sukupuolta, vaan siitä voivat kärsiä niin miehet, naiset kuin lapsetkin.

Närästys

 • Useampi kuin joka kymmenes ihminen kokee närästystä viikoittain.
 • Suomalaiset ovat kovia kahvinjuojia ja nauttivat melko runsaasti alkoholia, jotka nekin ovat altistavia tekijöitä närästykselle.
 • Omien elintapojen korjaaminen esimerkiksi normaalipainoon pääsemällä tai ruokailutottumuksia muuttamalla ovat pysyvimpiä hoitokeinoja närästykseen.
 • Refluksitautia esiintyy länsimaissa noin joka viidennellä ihmisellä, niin miehillä kuin naisillakin.

Sisällysluettelo

Mitä närästys on, mistä se johtuu ja mikä närästykseen auttaa?

Ruokatorven alaosassa sijaitseva painovoiman avulla toimiva sulkijalihas huolehtii normaalitilanteessa, että mahahapot pysyvät vatsassa. Syödessä alempi sulkijalihas avautuu ja sulkeutuu, jotta ruoka kulkeutuu vatsaan ja mahahapot pysyvät omalla paikallaan.

Tilanteessa, jossa sulkijalihas avautuu liian usein tai se ei sulkeudu kunnolla, voivat mahahapot päästä ruokatorveen. Seurauksena tästä syntyy närästykselle ominaisia oireita: polttavaa tunnetta ylävatsassa tai rintalastan takana. Hapan mahaneste ärsyttää ruokatorven herkkää kudosta.

Närästys liittyy yleensä ruokailuun. Tietyt ruuat ja juomat ärsyttävät vatsaa herkemmin. Suomalaiset ovat kovia kahvinjuojia ja nauttivat melko runsaasti alkoholia, jotka nekin ovat altistavia tekijöitä närästykselle. Lisäksi rasvaiset ruoat, suklaa ja sitrushedelmät heikentävät sulkijalihaksen toimintaa.

Myös makuulla olo, kumartelu, nostelu ja jopa kiristävät vaatteet voivat lisätä närästystä. Osalla ilmaantuu yöllistä närästystä, koska makuuasento lisää närästysoireita ja kipua.

Närästys

Mitkä ovat närästyksen oireet?

Närästyksen oireita ovat:

Miten närästystä hoidetaan?

Närästys on usein seurausta elintavoista. Ylipaino on yksi yleisimmistä närästykselle altistavista tekijöistä. Omien elintapojen korjaaminen esimerkiksi normaalipainoon pääsemällä tai ruokailutottumuksia muuttamalla ovat pysyvimpiä hoitokeinoja närästykseen.

Närästykseen on tarjolla useita ilman reseptiä saatavia lääkkeitä. Lääkkeitä suositellaan käyttämään päivittäin enintään kaksi viikkoa. Jos oireet eivät tämän jälkeen helpota, on syytä hakeutua lääkäriin.

Närästyksen kotihoito

Mitkä ruoka-aineet aiheuttavat närästystä?

Monet ruoka-aineet ovat luonnostaan happamia. Luontaisesti happoa sisältävät ruuat saattavat aiheuttaa närästysoireita, jonka takia niitä kannattaa välttää omassa ruokavaliossa.

Alla olevat ruoka-aineet aiheuttavat yleensä närästysoireita:

Mitkä ruoka-aineet voivat helpottaa närästystä?

Monet ruoka-aineet sisältävät luonnostaan happoja, jotka voivat aiheuttaa joillakin ihmisillä närästysoireita. Kokosimme yleisimmät ruoka-aineet, jotka sopivat närästysoireista kärsivien ruokavalioon ja parhaimmillaan ne saattavat jopa lievittää oireita.

Milloin hoitoon?

Närästyksen syy tulee selvittää, mikäli:

Äkillinen, huomattava kipu rintalastan alaosassa voi joskus olla sepelvaltimotauti tai sydäninfarkti. Kipua tuntiessa on hakeuduttava välittömästi hoitoon.

Närästys raskauden aikana

Raskauden aikana elimistön hormonitasot vaihtelevat. Se voi aiheuttaa ruokatorven ja mahalaukun välisen sulkijalihaksen löystymistä. Tämän takia mahahapot voivat nousta ylös ruokatorveen, mikä aiheuttaa närästystä.

Lisäksi raskauden aikana vatsa kasvaa, mikä lisää mahalaukkuun kohdistuvaa painetta. Paine saattaa nostaa mahahappoa ruokatorveen.

Lähes joka toinen nainen kärsii närästyksestä tai happamista röyhyistä raskauden aikana.

Närästyksen oireita voi lievittää lääkkeiden avulla. Lääkärin kanssa on syytä keskustella raskauden aikaisen lääkityksen käytöstä, etenkin jos käytössä on jo ennestään jokin säännöllinen lääkitys.

Närästyksen ehkäisy raskauden aikana

Kokosimme myös itsehoitovinkkejä, joiden avulla närästystä voi ennaltaehkäistä raskausaikana.

Mies ja nainen istuvat laiturilla
Tietopaketti

Gluteeni ja gluteeniton ruokavalio

Gluteeni on proteiini, jota on vehnässä, rukiissa ja ohrassa. Lisäksi gluteenia sisältävät erilaiset lajikkeet ja johdannaiset, kuten mannasuurimo, speltti, ruisvehnä ja kamut-vehnä.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

 • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

 • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

 • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

 • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

 • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

 • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

 • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

 • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

 • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

 • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00