Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / PMS-oireet (premenstruaalinen oireyhtymä)
PMS-oireet

PMS-oireet (premenstruaalinen oireyhtymä)

PMS voi oireilla esimerkiksi päänsärkyinä tai itkuisuutena. Oireet ovat yksilöllisiä.

Sisällysluettelo

Mikä on PMS eli premenstruaalinen oireyhtymä?

Kuukautisia ennen nainen saattaa kokea fyysisiä ja psyykkisiä oireita, ja ne saattavat vaikuttaa elämiseen. Näitä oireita kutsutaan kuukautisia edeltäväksi oireyhtymäksi eli premenstruaaliseksi oireyhtymäksi. Oireet tunnetaan myös lyhenteellä PMS-oireet.

Mitä ovat PMS-oireet?

Tavallisia psyykkisiä PMS-oireita ovat itkuherkkyys, masentuneisuus, ärtyneisyys, unettomuus ja keskittymisvaikeudet. Fyysisiä oireita ovat muun muassa päänsäryt, rintojen arkuus ja turpoaminen sekä yleinen turvotus. PMS-oireet ilmenevät kierron loppupuolella ja ne helpottavat useimmiten muutaman päivän kuluessa kuukautisten alkamisesta.

PMS-oireiden yleisyys

Lievä PMS-oireilu on varsin normaalia, vain noin 4-10% naisista kärsii vaikeista oireista. Eniten PMS-oireita on yli 30-vuotiailla naisilla. PMS-oireiden syytä ei tiedetä, mutta ne liittyvät säännölliseen kuukautiskiertoon. Keskushermoston välittäjäaineilla, kuten serotoniinilla, on ilmeisesti osuutta oireiden synnyssä.

PMS-oireiden helpottaminen ja hoito

PMS-oireista turvotusta voi yrittää lievittää juomalla runsaasti vettä ja vähentämällä suolan käyttöä. Lisäksi kahvin ja alkoholin nauttimisen rajoittamisella ennen kuukautisia on vaikutuksia turvotukseen. Myös liikunta usein auttaa oireisiin.

Terveellinen ruokavalio, riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti sekä joidenkin tutkimusten mukaan myös B6-vitamiini ja magnesium saattavat lievittää PMS-oireita.

Mikäli oireet ovat kovat, voi pitää muutaman kuukauden ajan oirepäiväkirjaa, jonka avulla tilannetta on helpompi lähteä selvittelemään gynekologin kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry maksamaan: : 0,00