AMH anti-Muller-hormoni (S-AMH)
Ilman paastoaAMH-taso kertoo munasarjojen toiminnallisesta kunnosta.
AMH-mittaus kertoo, kuinka paljon munasarjoissa on pieniä, varhaisia munarakkuloita.
AMH-mittaus kertoo varhaisten munarakkuloiden granuloosasolukosta erittyvän Anti-Muller-hormonin tasosta.
Naisilla tutkimusta käytetään munasarjojen toiminnallisen reservin, IVF-hoidon vasteen, ennenaikaisen munasarjojen toimintavajeen ja menopaussin arviointiin. Lisäksi sitä käytetään munasarjojen monirakkulaoireyhtymän (PCOS) diagnostiikassa (arvo voi olla ikävakioituun tasoon verrattuna noin kaksinkertainen) sekä munasarjasyövän etiologian ja hoitovasteen selvittelyssä.
Tytöillä AMH-tasot nousevat myöhäispuberteetin aikana. Naisen AMH-taso on korkeimmillaan 20–25-vuotiaana, mikä on yleisesti myös hedelmällisin ikä. Menopaussin jälkeen AMH-tasot ovat lähes mittaamattomissa (alle 0.03 µg/l).
AMH-mittausta voidaan harkita, jos olet yli 35-vuotias ja suunnittelet perheen perustamista. Yli 30-vuotiaan kannattaa mittauttaa AMH-taso, mikäli äidin kuukautiset ovat loppuneet aikaisin ja vaihdevuodet alkaneet varhain nelikymppisenä. Mittausta suositellaan myös endometrioosia sairastaville 30-vuotiaille tai jos munasarjoja on hoidettu leikkauksella.
Voit tilata testin ilman lääkärin lähetettä Puhdin kautta. Tunnistat tutkimuksen lyhenteestä S -AMH. Näytteenotto onnistuu Mehiläisen laboratorioissa ympäri Suomen. Lääkärin neuvonta on tarvittaessa saatavilla erillisenä lisäpalveluna Puhdin tulosraportilta. Mehiläisen ja Felicitaksen lääkärit ja hoitajat auttavat sinua hedelmällisyyteen liittyvissä kysymyksissä mielellään.
Luethan tarkasti ohjeet näytteenottoon valmistautumiseen. Mittaus tehdään luonnollisen kuukautiskierron alkupuolella. Tutkimusta ei kannata tehdä, jos käytössä on yhdistelmäehkäisyvalmiste. Biotiinilääkitys (5mg/vrk tai enemmän) tulee tauottaa 10 h ennen näytteenottoa. Tutkimusta ei myöskään kannata tehdä, jos imettää.
Viitearvot riippuvat tutkittavan iästä. Alla on esitetty AMH-mittauksen viitearvot naisille.
Naisen ikä | AMH [µg/l] |
20–24 v. | 1,2–11,7 |
25–29 v. | 0,9–9,9 |
30–34 v. | 0,6–8,1 |
35–39 v. | 0,1–7,5 |
40–44 v. | 0,03–5,5 |
45–50 v. | alle 2,7 |
Tulos voidaan tulkita, jos biotiinilääkitys ja yhdistelmäehkäisyvalmisteet on tauotettu. Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käytön aikana seerumin AMH-pitoisuudet laskevat 10-30 prosenttia, ja valmisteiden pidempikestoinen annostelu usean kierron ajan ilman taukoja laskee AMH-pitoisuuksia jopa puoleen normaalista. Käytön loputtua pitoisuudet palautuvat normaaleiksi. Kontrollimittaus kannattaakin tehdä aikaisintaan 4 viikon kuluttua ehkäisyvalmisteiden käytön lopettamisesta.
AMH-taso kertoo munasarjojen toiminnallisesta kunnosta.
Naisen laaja terveystarkastus on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Terveystarkastus auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana yli 30 testiä, mukaan lukien kolesterolit, verensokeri, D- ja B12-vitamiinit, ferritiini ja natrium.
D-vitamiini on tärkeä terveyteen vaikuttava tekijä, johon voimme vaikuttaa itse. D-vitamiini vaikuttaa ihmisen terveyteen kokonaisvaltaisesti. Se vaikuttaa mm. kalsiumin imeytymiseen ja luuston terveyteen. D-vitamiinia tarvitaan myös immuunipuolustukseen ja osteoporoosin ehkäisyyn.
Mikä on DHEA (S-DHEAS)? DHEA eli dehydroepiandrosteroni (S-DHEAS) on hormoni, jota elimistömme tuottaa luonnostaan. DHEA-hormonin pitoisuus elimistössä vähenee iän myötä. Lisämunuaiset tuottavat dehydroepiandrosteronia (DHEA) ja sen sulfaattia (DHEAS).
Mitä estrogeeni on? Estrogeenit ovat sukupuolihormoneja, jotka vastaavat muun muassa naisellisten erityispiirteiden kehittymisestä, kuukautiskierrosta ja kohdun toiminnasta. Vaikka estrogeenia kutsutaan naishormoniksi, myös miesten elimistö erittää sitä.
Testosteroni on miehen tärkein sukuhormoni, jonka määrä vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti.
PCOS on tavallisin naisten hormonihäiriö ja sitä esiintyy 5–15 prosentilla naisista.
Progesteroni eli keltarauhashormoni mahdollistaa raskauden alkamisen ja jatkumisen.
Artikkeli päivitetty:
10 marraskuun 2023