Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Raskausdiabetes – Oireet, hoito ja riskitekijät
Raskausdiabetes oireet, hoito

Raskausdiabetes – Oireet, hoito ja riskitekijät

Raskausdiabetes on sokeriaineenvaihdunnan häiriö, jolle altistavia tekijöitä ovat muun muassa äidin ylipaino, yli 40 vuoden ikä ja munasarjojen monirakkulatauti.

Raskausdiabetes

  • Ylipaino on merkittävä riskitekijä raskausdiabetekselle.
  • Sokerirasituskoe tehdään lähes kaikille odottaville äideille neuvolassa.
  • Raskausdiabetes ei yleensä aiheuta oireita.
  • Raskausdiabetesta hoidetaan ensisijaisesti elintavoilla, eli ruokavalion ja liikuntatottumusten muutoksilla.

Sisällysluettelo

Raskausdiabetes

Raskausdiabetes on diabeteksen eli “sokeritaudin” muoto, joka todetaan ensimmäistä kertaa raskauden aikana. Se yleensä paranee synnytyksen jälkeen. Raskausdiabeteksen syntyy vaikuttaa erityisesti raskauden loppuvaihetta kohden ilmenevä insuliiniresistenssi, jossa insuliinin vaikutus kudoksiin heikkenee.

Raskausdiabetekselle altistavat tekijät

Raskausdiabetekselle altistavia tekijöitä ovat:

Raskausdiabeteksen ehkäisy

Raskausdiabetesta voi ehkäistä pyrkimällä normaalipainoon jo ennen raskautta. Terveellisiin elämäntapoihin ja ruokavalioon kannattaa totuttautua jo raskautta suunniteltaessa. Ruokavalion lisäksi lihavuuden välttäminen liikuntaa lisäämällä ehkäisee raskausdiabeteksen kehittymistä.

Raskausdiabeteksen oireet

Raskausdiabetes ei yleensä aiheuta oireita.

Raskausdiabeteksen tutkimus ja diagnoosi

Raskausdiabetes diagnosoidaan yleensä 24. ja 28. raskausviikon välillä tehtävässä sokerirasituskokeessa neuvolassa. Sokerirasituskoe tehdään lähes kaikille odottaville äideille neuvolassa. Sokerirasituskoe voidaan tehdä myös aikaisemmin, mikäli henkilöllä on diabeteksen riskitekijöitä.

Raskausdiabeteksen hoito

Raskausdiabetesta hoidetaan ensisijaisesti elintavoilla, joka usein riittää normalisoimaan tilan. Lääkehoito aloitetaan vasta, jos elintapahoidosta huolimatta verensokeri on koholla.

Jos sokerirasituskokeessa on todettu poikkeavia arvoja, neuvola ohjeistaa ruokavalioon, verensokeriseurantaan sekä antaa ohjeet liikuntaan. Odottaja saa neuvolasta myös verensokerimittarin kotona toteutettavaa seurantaa varten. Ruokavaliohoito on riittävä, jos verensokerin (plasman glukoosi) paastoarvo on kotiseurannassa alle 5,5 mmol/l ja aterian jälkeen alle 7,8 mmol/l (yksi tunti aterian lopettamisesta).

Raskausdiabetekseen liittyy huomattavasti suurentunut riski sairastua kakkostyypin diabetekseen myöhemmällä iällä. Näin ollen kannattaakin panostaa tavallista enemmän ylipainon välttämiseen ja terveellisiin elintapoihin.

Hoitamaton raskausdiabetes

Raskausdiabetes voi hoitamattomana johtaa komplikaatioihin, kuten sikiön liialliseen kasvuun ja synnytykseen liittyviin ongelmiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry maksamaan: : 0,00