
Raskausdiabetes – Oireet, hoito ja riskitekijät
Raskausdiabetes on sokeriaineenvaihdunnan häiriö, jolle altistavia tekijöitä ovat muun muassa äidin ylipaino, yli 40 vuoden ikä ja munasarjojen monirakkulatauti.
Raskausdiabetes
- Ylipaino on merkittävä riskitekijä raskausdiabetekselle.
- Sokerirasituskoe tehdään lähes kaikille odottaville äideille neuvolassa.
- Raskausdiabetes ei yleensä aiheuta oireita.
- Raskausdiabetesta hoidetaan ensisijaisesti elintavoilla, eli ruokavalion ja liikuntatottumusten muutoksilla.
Raskausdiabetes
Raskausdiabetes on diabeteksen eli “sokeritaudin” muoto, joka todetaan ensimmäistä kertaa raskauden aikana. Se yleensä paranee synnytyksen jälkeen. Raskausdiabeteksen syntyy vaikuttaa erityisesti raskauden loppuvaihetta kohden ilmenevä insuliiniresistenssi, jossa insuliinin vaikutus kudoksiin heikkenee.
Raskausdiabetekselle altistavat tekijät
Raskausdiabetekselle altistavia tekijöitä ovat:
- äidin ylipaino (painoindeksi yli 25 kg/m² raskauden alussa)
- yli 40 vuoden ikä
- munasarjojen monirakkulatauti (PCOS)
- aikaisemmin yli 4500 g painoisen lapsen synnyttäminen
- raskauden kestoon nähden normaalia kookkaampi sikiö
- tyypin 2 diabetes lähisuvussa
- glukoosin esiintyminen virtsassa
- aikaisempi raskausdiabetes.
Raskausdiabeteksen ehkäisy
Raskausdiabetesta voi ehkäistä pyrkimällä normaalipainoon jo ennen raskautta. Terveellisiin elämäntapoihin ja ruokavalioon kannattaa totuttautua jo raskautta suunniteltaessa. Ruokavalion lisäksi lihavuuden välttäminen liikuntaa lisäämällä ehkäisee raskausdiabeteksen kehittymistä.
Raskausdiabeteksen oireet
Raskausdiabetes ei yleensä aiheuta oireita.
Raskausdiabeteksen tutkimus ja diagnoosi
Raskausdiabetes diagnosoidaan yleensä 24. ja 28. raskausviikon välillä tehtävässä sokerirasituskokeessa neuvolassa. Sokerirasituskoe tehdään lähes kaikille odottaville äideille neuvolassa. Sokerirasituskoe voidaan tehdä myös aikaisemmin, mikäli henkilöllä on diabeteksen riskitekijöitä.
Raskausdiabeteksen hoito
Raskausdiabetesta hoidetaan ensisijaisesti elintavoilla, joka usein riittää normalisoimaan tilan. Lääkehoito aloitetaan vasta, jos elintapahoidosta huolimatta verensokeri on koholla.
Jos sokerirasituskokeessa on todettu poikkeavia arvoja, neuvola ohjeistaa ruokavalioon, verensokeriseurantaan sekä antaa ohjeet liikuntaan. Odottaja saa neuvolasta myös verensokerimittarin kotona toteutettavaa seurantaa varten. Ruokavaliohoito on riittävä, jos verensokerin (plasman glukoosi) paastoarvo on kotiseurannassa alle 5,5 mmol/l ja aterian jälkeen alle 7,8 mmol/l (yksi tunti aterian lopettamisesta).
- Ruokavalion energiansaantia rajoitetaan.
- Kohtuullinen liikunta on turvallista ja suositeltavaa raskauden aikana.
- Nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja vältetään.
- Säännöllisestä ruokarytmistä huolehditaan.
- Tavoitteena on maksimissaan 7–8 kilon painonnousu raskauden aikana.
Raskausdiabetekseen liittyy huomattavasti suurentunut riski sairastua kakkostyypin diabetekseen myöhemmällä iällä. Näin ollen kannattaakin panostaa tavallista enemmän ylipainon välttämiseen ja terveellisiin elintapoihin.
Hoitamaton raskausdiabetes
Raskausdiabetes voi hoitamattomana johtaa komplikaatioihin, kuten sikiön liialliseen kasvuun ja synnytykseen liittyviin ongelmiin.
Artikkeli päivitetty:
28 helmikuun 2023