Uuden tutkimuksen mukaan äidin raskausajan D-vitamiinin puutos on yhteydessä lapsen ADHD:seen. Tutkimus tehtiin Turun yliopistossa. Tutki­muk­sessa oli mu­kana 1067 ADHD-diagnoosin vuosina 1998–1999 saanutta lasta. Tämä oli ensimmäinen väestötason tutkimus, jossa selvitettiin lasten ADHD:n yhteyttä äidin D-vitamiinin tasoihin raskauden 1. ja 2. kolmanneksella.

D-vitamiinin puutos raskauden aikana

Tutkimuksen mukaan ADHD:n osuus oli 34 prosenttia suurempi niillä lapsilla, joiden äideillä oli ollut D-vitamiinin puute kuin lapsilla, joiden äitien D-vitamiinitasot olivat riittävällä tasolla raskauden ensimmäisellä ja toisella kolmanneksella.

Tutkimuksen johtaja, lastenpsykiatrian professori Andre Sourander kertoo Turun yliopiston tiedotteessa, että tämä tutkimus on nyt vahvin näyttö siitä, että äidin alhainen D-vitamiinitaso voi olla yhteydessä lapsen tarkkaavaisuus- ja keskittymisvaikeuksiin. Tutkimuksen tulokset ovat oleellisia, sillä ADHD on yleisimpiä lasten pitkäaikaissairauksia.

Väitöskirjatutkija Minna Sucksdorff lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksesta kertoo puolestaan, että D-vitamiinin puute raskauden aikana voi vaikuttaa ADHD:seen sairastumiseen muun muassa perimän, tupakoinnin ja sosiaalisten tekijöiden ohella.

D-vitamiini on tärkeässä roolissa monessa elimistön toiminnassa. D-vitamiinin puutos on yleistä suomalaisilla pohjoisen sijaintimme vuoksi, sillä D-vitamiinia saadaan pääasiassa auringosta. Myös esimerkiksi kala on D-vitamiinin lähde. Yleisesti ottaen D-vitamiinia suositellaan kaikille suomalaisille lisäravinteena.

Mittaa D-vitamiinin tasot helposti ja nopeasti

Milloin olet viimeksi mitannut omat D-vitamiinitasot? Suunnitteletko raskautta tai oletko raskaana?

Puhdin kautta pääset D-vitamiinin mittaukseen helposti ja nopeasti. Kaikki testipaketit ovat saatavilla ilman lääkärin lähetettä.

Tutustu myös raskautta suunnittelevan terveystarkastukseen (sis. D-vitamiini). Tämä tutkimuspaketti soveltuu myös raskaana olevalle.

Lähteet

Sucksdorff, M. ym. Maternal Vitamin D Levels and the Risk of Offspring Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. 19.12.2019

Turun yliopisto. Äidin raskausajan D-vitamiinin puutos on yhteydessä lapsen kohonneeseen ADHD-riskiin. 27.12.2019

Teksti

Kirjoittajan avatar

Mirka Tuovinen vastaa Puhdilla palvelun jatkuvasta kehittämisestä ja viestinnästä.


Päivitetty: 28.01.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *