Uuden tutkimuksen mukaan äidin raskausajan D-vitamiinin puutos on yhteydessä lapsen ADHD:seen. Tutkimus tehtiin Turun yliopistossa. Tutki­muk­sessa oli mu­kana 1067 ADHD-diagnoosin vuosina 1998–1999 saanutta lasta. Tämä oli ensimmäinen väestötason tutkimus, jossa selvitettiin lasten ADHD:n yhteyttä äidin D-vitamiinin tasoihin raskauden 1. ja 2. kolmanneksella.

D-vitamiinin puutos raskauden aikana

Tutkimuksen mukaan ADHD:n osuus oli 34 prosenttia suurempi niillä lapsilla, joiden äideillä oli ollut D-vitamiinin puute kuin lapsilla, joiden äitien D-vitamiinitasot olivat riittävällä tasolla raskauden ensimmäisellä ja toisella kolmanneksella.

Tutkimuksen johtaja, lastenpsykiatrian professori Andre Sourander kertoo Turun yliopiston tiedotteessa, että tämä tutkimus on nyt vahvin näyttö siitä, että äidin alhainen D-vitamiinitaso voi olla yhteydessä lapsen tarkkaavaisuus- ja keskittymisvaikeuksiin. Tutkimuksen tulokset ovat oleellisia, sillä ADHD on yleisimpiä lasten pitkäaikaissairauksia.

Väitöskirjatutkija Minna Sucksdorff lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksesta kertoo puolestaan, että D-vitamiinin puute raskauden aikana voi vaikuttaa ADHD:seen sairastumiseen muun muassa perimän, tupakoinnin ja sosiaalisten tekijöiden ohella.

D-vitamiini on tärkeässä roolissa monessa elimistön toiminnassa. D-vitamiinin puutos on yleistä suomalaisilla pohjoisen sijaintimme vuoksi, sillä D-vitamiinia saadaan pääasiassa auringosta. Myös esimerkiksi kala on D-vitamiinin lähde. Yleisesti ottaen D-vitamiinia suositellaan kaikille suomalaisille lisäravinteena.

Mittaa D-vitamiinin tasot helposti ja nopeasti

Milloin olet viimeksi mitannut omat D-vitamiinitasot? Suunnitteletko raskautta tai oletko raskaana?

Puhdin kautta pääset D-vitamiinin mittaukseen helposti ja nopeasti. Kaikki testipaketit ovat saatavilla ilman lääkärin lähetettä.

Tutustu myös raskautta suunnittelevan terveystarkastukseen (sis. D-vitamiini). Tämä tutkimuspaketti soveltuu myös raskaana olevalle.

Lähteet

Sucksdorff, M. ym. Maternal Vitamin D Levels and the Risk of Offspring Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. 19.12.2019

Turun yliopisto. Äidin raskausajan D-vitamiinin puutos on yhteydessä lapsen kohonneeseen ADHD-riskiin. 27.12.2019

Teksti

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 28.01.2020

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “D-vitamiinin puutos raskauden aikana on yhteydessä lapsen ADHD-riskiin”

  • Häslääjä sanoo:

    Itsellä on aikuisiässä todettu ADHD ja olen aiemmin arvellut erään taustatekijän olevan se, että oma äiti on aina juonut paljon kahvia – myös raskauden aikana. Koska kahvi estää D-vitamiinia imeytymästä, niin omissa pohdinnoissa voi hyvinkin olla perää.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *