Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Alzheimerin tauti – Oireet, riskitekijät, ehkäisy ja hoito
Alzheimerin tauti

Alzheimerin tauti – Oireet, riskitekijät, ehkäisy ja hoito

Sisällysluettelo

Alzheimerin tauti

Alzheimerin tauti on etenevä muistisairaus, jonka perimmäistä syytä ei tällä hetkellä tunneta. Tauti on yleisin muistisairaus. Alzheimerin tautiin sairastumisen riski kasvaa iän myötä, mutta Alzheimerin tautiin voi sairastua jo työikäisenäkin. Sairauteen liittyy useita eri riskitekijöitä.

Alzheimerin taudin oireet

Alzheimerin taudin ensimmäinen oire on lähimuistin heikkeneminen. Päivittäisissä askareissa tulee vastaan pulmia esimerkiksi rahankäytön, ruoanlaiton tai kaupassa käynnin yhteydessä. Henkilö saattaa kertoa samoja asioita uudestaan, unohdella ja eksyä reiteillä.

Alzheimerin taudin eteneminen

Kun Alzheimerin tauti etenee, saattavat puheen tuotto ja ymmärtäminen vaikeutua. Sairastunut tarvitsee apua henkilökohtaisen hygienian kanssa ja pukeutumisessa. Alzheimerin tautiin voi liittyä myös psyykkisiä oireita, vainoharhaisuutta ja käytösoireita. Alzheimerin tauti saattaa myös alkaa persoonallisuuden muutoksella.

Alzheimerin taudin riskitekijät

Alzheimerin taudin riskitekijöitä ovat:

Vain noin alle prosentilla sairastuminen johtuu perinnöllisistä syistä.

Alzheimerin taudin tutkimus

Muistihäiriön tutkimuksiin kannattaa hakeutua neurologin tai geriatrin vastaanotolle.

Alzheimerin taudin ehkäisy

Terveellisillä elämäntavoilla, liikunnalla ja pään vammoja välttämällä sekä hoitamalla riskisairaudet hyvin voidaan taudin puhkeamista ehkäistä tai siirtää. Ennaltaehkäisevät keinot ovatkin tärkeitä.

Tulehduskipulääkkeiden käyttö, vaihdevuosien jälkeinen hormonihoito ja kohonneen kolesterolin tai kohonneen verenpaineen lääkehoito saattavat vähentää riskiä sairastua Alzheimerin tautiin.

Alzheimerin taudin hoito

Toistaiseksi Alzheimerin tautiin ei ole parantavaa hoitoa. Sairauden oireita voidaan kuitenkin lievittää lääkityksellä. Lääkityksellä voidaan myös hidastaa sairauden etenemistä. Lääkityksen avulla voidaan myös pitkittää kotona selviytymistä ja arjen toimintakykyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry maksamaan: : 0,00