”Se tuntui siltä kuin elämä olisi romahtanut. Mielenkiinto kaikkeen katosi. Lääkärit arvelivat, että kyse oli burn outista tai masennuksesta, ja sain niihin lääkitykset. Ne tuntuivat vain pahentavan tilannettani. Syy oireisiini löytyi lopulta sattumalta, ja diagnoosi tuli minulle täytenä yllätyksenä: minulla oli testosteronin puutos.”
(n. 30-vuotias mies)

Käsi sydämelle: kuinka todennäköisesti osaisit epäillä väsymyksen ja alavireisyyden syyksi juuri testosteronia? Niinpä. Testosteronin puutteesta kärsivä mies ei useimmiten osaa arvata, mikä häntä vaivaa.

👍VINKKI👍 Voit mitata omat testosteroniarvot helposti ilman lääkärin lähetettä >>

Testosteroni liittyy muuhunkin kuin seksuaalisuuteen

Viime vuosina ymmärrys testosteronista ja sen merkityksestä miehen kokonaisterveydelle on kasvanut harppauksin. Moni mieltää vieläkin testosteronin vain ”erektiohormoniksi”, kun se todellisuudessa vaikuttaa ehkä vielä voimakkaammin yleisvointiin, psyykkiseen ja fyysiseen olotilaan.

Näitä asioita et ehkä tiennyt testosteronista

1. Testosteronitaso laskee kaikilla

Testosteronitasot ovat miehillä korkeimmillaan parikymppisinä ja alkavat laskea noin 25-30 ikävuoden paikkeilla. Se, miten nopeasti tasot laskevat, on hyvin yksilöllistä. Testosteronitasojen lasku on luonnollinen ilmiö, eikä siihen tarvitse puuttua millään tavalla, ellei taso laske niin alas, että syntyy puutosoireita.

2. Syynä on harvoin sairaus

Matalan testosteroniarvon syynä voi toisinaan olla jokin perussairaus, kuten sydän- tai verisuonitauti, kilpirauhas- tai maksasairaus, keuhkoahtaumatauti tai diabetes.

Testosteronivaje on kuitenkin hyvin harvoin sairaudesta johtuva tila. Useimmiten taustalla on häiriö kiveksiä säätelevän aivolisäkkeen toiminnassa tai ikääntymiseen liittyvä ns. osittainen testosteronivaje. ”Miehen vaihdevuosista” puhuminen on kuitenkin varsin harhaanjohtavaa.

Vaikka matalat testosteronitasot voivatkin aiheuttaa naisten vaihdevuosille tyypillisiä oireita, niitä ei tule läheskään kaikille miehille.

3. Nuorellakin voi olla testosteronin vaje

Testosteronivaje yleistyy iän myötä, mutta 40-50-vuotiaillakin esiintyvyydeksi on arvioitu 10-20 prosenttia. Todellista esiintyvyyttä ei tiedetä, koska vaje ei oireile läheskään kaikilla miehillä, ja oireilevillakin miehillä vaje jää usein toteamatta.

4. Elintavat vaikuttavat mieshormonituotantoon

Testosteronivaje voi johtua siitä, että elintapoihin on kertynyt liikaa kuormittavia tekijöitä, jotka aikaansaavat toimintahäiriön. Suurin yksittäinen syy on lihavuus.

Testosteronintuotantoa voivat heikentää myös jatkuva henkinen kuormitus ja stressi, unihäiriöt, tupakointi, alkoholin liikakäyttö ja fyysinen ylirasitus.

Kun huonot elämäntavat kasaantuvat, elimistön voi olla vaikeaa ylläpitää normaalia, tervettä testosteronintuotantoa.

5. Oireiden monimuotoisuus tekee testosteronivajeen diagnosoinnista hankalaa

Kun elämän ja elintapojen hallinta on retuperällä, olo on usein sen mukainen. Liikapainoinen, epäsäännöllistä elämää viettävä, epäterveellisesti syövä, liikkumaton ja jatkuvan stressin kourissa rimpuileva tupakkamies kokee todennäköisesti terveytensä huonommaksi kuin mies, jonka elintavat ovat kunnossa ja elämä hallinnassa. Hän nukkuu huonommin, masentuu herkemmin, on kireämpi, ärtyneempi, väsyneempi ja haluttomampi.

Toisaalta myös liian alhainen testosteronipitoisuus aiheuttaa samoja oireita. Tyypillisiä testosteronivajeesta kärsivien kertomia oireita ovat lihasheikkous, mielialamuutokset kuten alakulo tai ärtymys, karvoituksen väheneminen, hikoilu, lihominen, lihasmassan väheneminen, väsymys ja yleisen suorituskyvyn heikkeneminen.

Ehkä kaikkein tyypillisin syy hakeutua tutkimuksiin on jokin seksuaalisten toimintojen ongelma, kuten erektio- ja siemensyöksypulma.

Jokseenkin kaikki testosteronipuutosoireet muistuttavat erehdyttävästi monien muiden sairauksien oireita. Uniapnea, diabetes, masennus tai burn out voivat oireilla hyvin samalla tavalla, samoin jonkin lääkeaineen sivuvaikutus.

Varsin usein testosteronivajeen osuuden selvittäminen unohtuu väsymysoireisilla ja jopa erektiohäiriöistä kärsivillä miehillä. Yksinkertainen verikoe auttaa selvittämään, liittyykö oirevyyhtiin puutosta mieshormonituotannossa.

Oireeton testosteronivaje ei aiheuta toimenpiteitä. Laboratoriokokeessa todettu vaje voi kuitenkin olla merkki siitä, että oireiden ennaltaehkäisemiseksi on ehkä hyvä hetki kiinnittää huomiota elintapoihin ja omaan hyvinvointiin.

6. Myös D-vitamiini vaikuttaa testosteronitasoihin

D-vitamiinin puutos on monien muiden terveysriskien ohella yhdistetty tutkimuksissa myös heikkoihin testosteronitasoihin. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että D-vitamiinin puutos vähentää testosteronia. Puutoksen korjaaminen lisäravinteena saatavalla D-vitamiinilla taas voi lisätä testosteronia. Tämän takia on hyvä mitata samalla kertaa myös D-vitamiiniarvot.

D-vitamiinin mittaus sisältyy laajaan testosteronin tutkimuspakettiin.

7. Usein jo hoikistuminen auttaa

Testosteronivaje ei usein ole peruuttamaton, vaan elintapojen avulla tuotannon voi saada elvytettyä uudelleen. Aivan ensimmäiseksi kannattaa miettiä painonhallintaa, sillä normaalirajojen yläpuolella keikkuva paino on testosteronintuotannolle iso ongelma. Tämä johtuu rasvakudoksen tuottamasta entsyymistä, joka sekoittaa miehen sukupuolihormoneja ja voi aiheuttaa estrogeenipitoisuuden epänormaalia nousua.

Normaalipaino auttaa ylläpitämään normaalia testosteronitasoa, ja tästä syntyy usein positiivinen kierre, sillä normaali testosteronitaso ylläpitää normaalia aineenvaihduntaa.

8. Vaivan kimppuun voi käydä myös peiton alla

Aktiivinen seksielämä kasvattaa testosteroniarvoa ja pitää yllä normaaleja pitoisuuksia. Läheisyys, hellyys ja seksuaalisten tarpeiden kokonaisvaltainen huomioonottaminen on lahja miehen kokonaisterveydelle – tärkeää huolenpitoa, johon myös kumppani voi osallistua.

Jos testosteronivajeeseen liittyy erektiohäiriö, erektiolääkkeen käyttö voi olla yksi keinoista ongelmien kasaumaa purkaessa.

9. Hormonihoito ei ole taikanappi

Hormoniongelmat ovat usein monimutkaisia vyyhtiä, joissa on vaikeaa sanoa, mikä on muna ja mikä kana. Testosteronivajetta epäiltäessä on erittäin tärkeää sulkea pois muut mahdolliset oireiden selittäjät, kuten kilpirauhasen toiminnan häiriöt, diabetes ja uniapnea. Tilanteen haltuunotto vaatiikin kokonaisvaltaista katsausta miehen terveyteen ja hyvinvointiin.

Jo tämänkään vuoksi testosteronihoito ei ole mieshormonivajeessa ensilinjan hoitoa, vaan ensimmäiseksi tulisi ryhtyä korjaamaan elintapoja. Liikunnan lisääminen, terveellinen ruokavalio, stressin hoitaminen ja painonhallinta elvyttävät testosteronintuotantoa vähitellen.

Testosteronihoidolle katsotaan olevan aihetta silloin, kun puutosoireet ovat erityisen vaikeita ja testosteronivaje on todettu vähintään kahdella verikokeella. Hoito tepsii oireisiin erittäin tehokkaasti, mutta sillä on sivuvaikutuksensa: se lamaannuttaa kivesten oman testosteronituotannon ja siittiöiden tuotannon.

Yksi sivuvaikutus on estrogeenitason nousu, mistä voi seurata rintojen kasvua tai turvotusta. Kun hoito loppuu, myös elimistön toiminta palautuu ennalleen ja sivuoireet katoavat vähitellen.

10. Hoitamaton testosteronivaje voi olla terveysriski

Pitkäaikainen testosteronipuutos voi heikentää miehen luuntiheyttä ja lisätä murtumariskiä. Se voi sekoittaa punasolutuotantoa. Myös testosteronitason ja sydän- ja aivoinfarktiriskin yhteydestä on saatu tutkimuksissa viitteitä.

Normaalia elämää ja arkea hankaloittavat ikävät yleisoireet ovat ehkä kaikkein merkittävin terveysriski – ne heikentävät merkittävästi elämänlaatua ja aiheuttavat itseään ruokkivaa negatiivista kierrettä, jossa oireet heikentävät miehen halua ja kykyä huolehtia hyvinvoinnistaan, mikä puolestaan heikentää testosteronitasapainoa entisestään.

Epäiletkö testosteronivajetta – tiedätkö omat arvosi?

Puhdin kautta voit testata testosteronitasosi ilman lääkärikäyntiä ja lääkärin lähetettä. Tilaa testi ja saat ohjeet laboratorion ajanvaraukseen. Saat testin tulokset jo seuraavana päivänä. Tulokset esitetään helposti luettavassa taulukossa.

👍VINKKI👍 Voit tilata joko pelkän testosteronin mittauksen tai tarkistaa samalla myös D-vitamiinin ja muut tärkeät mittarit >>

Teksti

Kirjoittajan avatar

Puhdin palvelun sujuvuudesta vastaava sairaanhoitaja Susanna Nuoramo on kokenut terveysalan ammattilainen. Susannan intohimona on kokonaisvaltainen hyvinvointi, psyykkisen hyvinvoinnin sekä työssä jaksamisen edistäminen. Erityisosaamisena uni ja palautuminen. Susanna vastaa Puhdilla myös yhteistyöstä eri sidosryhmien kanssa.


Päivitetty: 02.04.2020

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “10 asiaa, jotka on hyvä tietää testosteronista”

 • “Testosteronitasojen lasku on luonnollinen ilmiö, eikä siihen tarvitse puuttua millään tavalla, ellei taso laske niin alas, että syntyy puutosoireita”

  Miksi testotason lasku on miehellä normaalia eikä siihen saa hoitoa, mutta kuka tahansa nainen saa hormonihoidon “kuumiin aaltoihin”. Onko naisen hormonit luonnottomat kun ne voi sotkea pillereillä, hormonikierukoilla ja korvaushoidoilla?

  Johtuuko siitä että testo on doping-aine ja siitä voi saada jotain hyötyäkin? Miksi alhainen testosteroni on nuorilla hoidettava vaikka se tuhoaa lasten saantikyvyn kun taas meillä viisikymppisillä on lapset tehty. Miksi urologia ei kiinnosta vapaa testo vaan pelkästään kokonaistesto? Mitä iloa mittauksista edes on meille vanhoille kurtuille? Kallista se on, itsellä 4 mittausta takana plus urologien palkkiot ja vapaa testo huikeat 1% yli labran viitearvon alarajan.

  Tämä kiinnostaa kun näiden mittausten tulos on lähinnä nice to know kategoriaa, ellei ala itseään lääkitsemään.

  • Kiitos kommentista. Kyseisellä kohdalla tekstissä tarkoitetaan sitä, että laskuun ei tarvitse puuttua jos arvot eivät laske normaalien tasojen ulkopuolelle tai eivät aiheuta oireita. Meidän kautta voi testata myös vapaan lasketun testosteronin, ja hinnat ovat erittäin kilpailukykyiset. Tulosten kanssa voit sitten keskustella asiasta haluamasi lääkärin kanssa, esimerkiksi lääkärin joka on tähän asiaan erikoistunut.

  • Kiitos kommentista, tämä testosteroni arvo on minusta myös tärkeä, ja ihmettelen , että kunnissa olevat lääkärit tai muut tahot eivät ota tavallisen verenkuvan yhteydessä kahta asiaa,,,, testosteroni ja kortisoli

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös