Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Testosteronivaje? 10 asiaa, jotka on hyvä tietää testosteronista

Testosteronivaje? 10 asiaa, jotka on hyvä tietää testosteronista

testosteroni

Testosteroni liittyy muuhunkin kuin seksuaalisuuteen; näitä asioita et ehkä tiennyt testosteronista.

Tiesitkö näitä asioita testosteronista?

1. Testosteronitaso laskee kaikilla

Testosteronitasot ovat miehillä korkeimmillaan parikymppisinä ja alkavat laskea noin 25-30 ikävuoden paikkeilla. Se, miten nopeasti tasot laskevat, on hyvin yksilöllistä. Testosteronitasojen lasku on luonnollinen ilmiö, eikä siihen tarvitse puuttua millään tavalla, ellei taso laske niin alas, että syntyy puutosoireita.

2. Syynä on harvoin sairaus

Matalan testosteroniarvon syynä voi toisinaan olla jokin perussairaus, kuten sydän- tai verisuonitauti, kilpirauhas- tai maksasairaus, keuhkoahtaumatauti tai diabetes.

Testosteronivaje on kuitenkin hyvin harvoin sairaudesta johtuva tila. Useimmiten taustalla on häiriö kiveksiä säätelevän aivolisäkkeen toiminnassa tai ikääntymiseen liittyvä ns. osittainen testosteronivaje. ”Miehen vaihdevuosista” puhuminen on kuitenkin yleensä harhaanjohtavaa. Vaikka matalat testosteronitasot voivatkin aiheuttaa naisten vaihdevuosille tyypillisiä oireita miehelle, niitä ei tule läheskään kaikille miehille.

3. Nuorellakin voi olla testosteronin vaje

Testosteronivaje yleistyy iän myötä, mutta 40-50-vuotiaillakin esiintyvyydeksi on arvioitu 10-20 prosenttia. Todellista esiintyvyyttä ei tiedetä, koska vaje ei oireile läheskään kaikilla miehillä, ja oireilevillakin miehillä vaje jää usein toteamatta.

4. Elintavat vaikuttavat mieshormonituotantoon

Testosteronivaje voi johtua siitä, että elintapoihin on kertynyt liikaa kuormittavia tekijöitä, jotka aikaansaavat toimintahäiriön. Suurin yksittäinen syy on lihavuus. Testosteronintuotantoa voivat heikentää myös jatkuva henkinen kuormitus ja stressi, unihäiriöt, tupakointi, alkoholin liikakäyttö ja fyysinen ylirasitus. Kun huonot elämäntavat kasaantuvat, elimistön voi olla vaikeaa ylläpitää normaalia, tervettä testosteronintuotantoa.

5. Oireiden monimuotoisuus tekee testosteronivajeen diagnosoinnista hankalaa

Kun elämän ja elintapojen hallinta on retuperällä, olo on usein sen mukainen. Liikapainoinen, epäsäännöllistä elämää viettävä, epäterveellisesti syövä, liikkumaton ja jatkuvan stressin kourissa rimpuileva tupakkamies kokee todennäköisesti terveytensä huonommaksi kuin mies, jonka elintavat ovat kunnossa ja elämä hallinnassa. Hän nukkuu huonommin, masentuu herkemmin, on kireämpi, ärtyneempi, väsyneempi ja haluttomampi.

Toisaalta myös liian alhainen testosteronipitoisuus aiheuttaa samoja oireita. Tyypillisiä testosteronivajeen oireita ovat lihasheikkous, mielialamuutokset kuten alakulo tai ärtymys, karvoituksen väheneminen, hikoilu, lihominen, lihasmassan väheneminen, väsymys ja yleisen suorituskyvyn heikkeneminen.

Ehkä kaikkein tyypillisin syy hakeutua tutkimuksiin on jokin seksuaalisten toimintojen ongelma, kuten erektio- ja siemensyöksypulma.

Jokseenkin kaikki testosteronipuutosoireet muistuttavat erehdyttävästi monien muiden sairauksien oireita. Uniapnea, diabetes, masennus tai burn out voivat oireilla hyvin samalla tavalla, samoin jonkin lääkeaineen sivuvaikutus.

Varsin usein testosteronivajeen osuuden selvittäminen unohtuu väsymysoireisilla ja jopa erektiohäiriöistä kärsivillä miehillä. Yksinkertainen verikoe auttaa selvittämään, liittyykö oirevyyhtiin puutosta mieshormonituotannossa.

Oireeton testosteronivaje ei aiheuta toimenpiteitä. Laboratoriokokeessa todettu vaje voi kuitenkin olla merkki siitä, että oireiden ennaltaehkäisemiseksi on ehkä hyvä hetki kiinnittää huomiota elintapoihin ja omaan hyvinvointiin.

6. Usein jo hoikistuminen auttaa

Testosteronivaje ei usein ole peruuttamaton, vaan elintapojen avulla tuotannon voi saada elvytettyä uudelleen. Aivan ensimmäiseksi kannattaa miettiä painonhallintaa, sillä normaalirajojen yläpuolella keikkuva paino on testosteronintuotannolle iso ongelma. Tämä johtuu rasvakudoksen tuottamasta entsyymistä, joka sekoittaa miehen sukupuolihormoneja ja voi aiheuttaa estrogeenipitoisuuden epänormaalia nousua.

Normaalipaino auttaa ylläpitämään normaalia testosteronitasoa, ja tästä syntyy usein positiivinen kierre, sillä normaali testosteronitaso ylläpitää normaalia aineenvaihduntaa.

7. Vaivan kimppuun voi käydä myös peiton alla

Aktiivinen seksielämä kasvattaa testosteroniarvoa ja pitää yllä normaaleja pitoisuuksia. Läheisyys, hellyys ja seksuaalisten tarpeiden kokonaisvaltainen huomioonottaminen on lahja miehen kokonaisterveydelle – tärkeää huolenpitoa, johon myös kumppani voi osallistua. Jos testosteronivajeeseen liittyy erektiohäiriö, erektiolääkkeen käyttö voi olla yksi keinoista ongelmien kasaumaa purkaessa.

8. Hormonihoito ei ole taikanappi

Hormoniongelmat ovat usein monimutkaisia vyyhtiä, joissa on vaikeaa sanoa, mikä on muna ja mikä kana. Testosteronivajetta epäiltäessä on erittäin tärkeää sulkea pois muut mahdolliset oireiden selittäjät, kuten kilpirauhasen toiminnan häiriöt, diabetes ja uniapnea. Tilanteen haltuunotto vaatiikin kokonaisvaltaista katsausta miehen terveyteen ja hyvinvointiin.

Jo tämänkään vuoksi testosteronihoito ei ole mieshormonivajeessa ensilinjan hoitoa, vaan ensimmäiseksi tulisi ryhtyä korjaamaan elintapoja. Liikunnan lisääminen, terveellinen ruokavalio, stressin hoitaminen ja painonhallinta elvyttävät testosteronintuotantoa vähitellen.

Testosteronihoidolle katsotaan olevan aihetta silloin, kun puutosoireet ovat erityisen vaikeita ja testosteronivaje on todettu vähintään kahdella verikokeella. Hoito tepsii oireisiin erittäin tehokkaasti, mutta sillä on sivuvaikutuksensa: se lamaannuttaa kivesten oman testosteronituotannon ja siittiöiden tuotannon. Lääkäri arvio tarpeen hoidolle aina yksilöllisesti.

9. Testosteronitason arviointiin voidaan käyttää vapaan testosteronin määritystä S-Testo-VL

Vapaa testosteroni ilmaisee biologisesti aktiivisen testosteronin määrän.

10. Puhdin kautta pääset tutkimuksiin – Mittaa samalla myös muut tärkeät tekijät

Puhdin kautta voit testata testosteronitasosi ilman lääkärikäyntiä ja lääkärin lähetettä. Saat testin tulokset yleensä jo heti seuraavana päivänä. Samalla kertaa on hyvä mitata useat hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyvät tekijät, kuten kolesteroli, verensokeri ja D-vitamiinitaso! Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

Voit tilata joko pelkän testosteronin mittauksen tai tarkistaa samalla myös D-vitamiinin ja muut tärkeät mittarit >>

anaboliset steroidit alentavat testosteronia
Tietopaketti

Anaboliset steroidit vaikuttavat terveyteen

Anaboliset steroidit vaikuttavat usean eri elimen toimintaan. Siksi myös haittavaikutuksia on useita. Vain osa terveyshaitoista on lieviä ja ohimeneviä. Haittavaikutusten riski kasvaa pitkäaikaisen käytön ja suurten annosten myötä.

Lue myös: Testosteronivaje ja hormonikorvaushoito miehille / Mehiläinen.fi

 • Miksi testotason lasku on miehellä normaalia eikä siihen saa hoitoa, mutta kuka tahansa nainen saa hormonihoidon “kuumiin aaltoihin”. Onko naisen hormonit luonnottomat kun ne voi sotkea pillereillä, hormonikierukoilla ja korvaushoidoilla?

  Johtuuko siitä että testo on doping-aine ja siitä voi saada jotain hyötyäkin? Miksi alhainen testosteroni on nuorilla hoidettava vaikka se tuhoaa lasten saantikyvyn kun taas meillä viisikymppisillä on lapset tehty. Miksi urologia ei kiinnosta vapaa testo vaan pelkästään kokonaistesto? Mitä iloa mittauksista edes on meille vanhoille kurtuille?

  • Kiitos kommentista, tämä testosteroni arvo on minusta myös tärkeä, ja ihmettelen , että kunnissa olevat lääkärit tai muut tahot eivät ota tavallisen verenkuvan yhteydessä kahta asiaa,,,, testosteroni ja kortisoli

   • Suosittelemme ottamaan aina lääkäriin yhteyttä, mikäli tulos huolestuttaa tai haluat kysyä tuloksistasi. Emme ikävä kyllä pysty antamaan vastausta kysymykseesi tätä kautta. Mikäli olet tilannut tutkimukset sivuiltamme puhti.fi, sinulla on mahdollisuus tilata lääkärin etäkonsultaatio Oma Puhti-raportilta tai sitten voit olla aina yhteydessä omalääkäriin.

  • Kiitos kommentista. Puhdin kautta voi tilata myös vapaan lasketun testosteronin tutkimuksen. Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta tarvittaessa. 🙂

 • Voinko käydä naisena mittauttamassa testosteroniarvoni? Paljonko maksaa?

 • Hei,
  Minulla on todettu viitteiden alapuolella olevat pitkäaikaisiet testosteronitasot. Nt vuosien korvaushoidon myötä tasot normalisoituneet mutta toimintakyky ei vaan parane merkittävästi.
  Myös pitkäaikainen (n.8v sitten todettu) uniapnea jota hoidettu sen jälkeen vuosia modernilla CPAP-hoidolla (koko yön ja joka päivä).

  Oman arvion mukaan hoitamaton uniapnea on ollut aiemmin jo n.15v(kuorsaus) joka aiheuttanut vuosien aikana merkittävän toimintakyvyn laskun sekä nyt viime vuosina työkyvyttömyyden (3,5v eläkkeellä).
  Lisäksi aavistelen että testosteronin taso on laskenut pitkäaikaisen unen laadun laskun johdosta sekä olen vuosikymmenien unen laadun hoitamattomuuden seurauksena saanut useita liitännäisairauksia kuten ed. mainitut. Näistä olen lukenut yleisiä tutkimustuloksia ja artikkeleita.

  Käyn 4-5krt/v laajoissa laboratoriotesteissä joissa seurataan mm. testosteronia ja kilpirauhasta ja metobolista oireyhtymää jonka diag n. 12v sitten.

  Elämänlaatu on laskenut vuosien aikana joka tapauksessa ja on nyt 1/10 enkä jaksa tehdä mitää sekä liikunta provosoi kipuoireyhtymän sietämättömäksi jolloin uni jää vielä vaatimattomammaksi.

  Tiedon hankinnan seurauksena epäilen vahvasti että unen laatu on juurisyy terveyteni tilanteeseen ja vaatii mm. erikoishoitoa.
  Olen myös muutaman vuoden ajan seurannut kellolla unen laatua ja sen mukaan syvän unen määräni, n. 7% on kroonisesti liian matala suosituksiin (väh.20% unesta).
  Se on suuntaa antavaa mutta mielestäni ehdottoman tärkeää ottaa huomioon ohittamatta tehokkaan hoidon määrityksessä.

  Laajat- ja perustukimukset on tehty ja niistä löytyy runsaasti diagnooseja sekä tietoa useiden vuosien ajalta.

  Mistä saisin laadukkainta erikoistason apua edellisen perusteella?

 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Miksi Puhti

  Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

  AVAINLUVUT

  Yli

  4 500 000

  testiä analysoitu

  Palautteen keskiarvo

  9,5

  Google-tähdet

  4,9 / 5

  Mediassa nähty

  Siirry maksamaan: : 0,00