Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Anaboliset steroidit vaikuttavat terveyteen
anaboliset steroidit alentavat testosteronia

Anaboliset steroidit vaikuttavat terveyteen

Anaboliset steroidit vaikuttavat usean eri elimen toimintaan. Siksi myös haittavaikutuksia on useita. Vain osa terveyshaitoista on lieviä ja ohimeneviä. Haittavaikutusten riski kasvaa pitkäaikaisen käytön ja suurten annosten myötä.

Anaboliset steroidit

  • Anabolisten steroidien väärinkäyttö on yleistä.
  • Anabolisten steroidien käyttö voi olla matalan testosteronin ja miehen hedelmättömyyden syy.
  • Anaboliset steroidit vaikuttavat myös aivojen välittäjäainejärjestelmiin.
  • Suuria steroidiannoksia käyttävillä henkilöillä ilmenee mielialahäiriöitä, kuten masentuneisuutta, ahdistuneisuutta, psykoottisia reaktioita sekä kognitiivisen suoritustason heikkenemistä.

Sisällysluettelo

Anaboliset steroidit

Anaboliset steroidit ovat yleisin käytetty dopingaineiden ryhmä. Paitsi, että niiden käyttö on urheilussa eettisesti väärin, liittyy niiden käyttöön huomattavia riskejä terveydelle.

Anabolisten steroidien haitat terveydelle (sivuvaikutukset)

Anaboliset steroidit vaikuttavat usean eri elimen toimintaan. Siksi myös haittavaikutuksia on useita. Vain osa terveyshaitoista on lieviä ja ohimeneviä.

Haittavaikutusten riski kasvaa pitkäaikaisen käytön ja suurten annosten myötä.

Kuinka anaboliset steroidit vaikuttavat testosteroniin?

Anaboliset steroidit ovat testosteronin synteettisiä johdannaisia. Anaboliset steroidit vaikuttavat testosteroniin sitä alentaen; usein matalan testosteronin taustalla voikin olla anabolisten steroidien käyttö. Käytön yhteydessä miehillä elimistön oma hormonituotanto heikkenee.

Muita syitä matalalle testosteronille ovat esimerkiksi ylipaino ja keskivartalolihavuus, rankka fyysinen rasitus, miesten hypogonadismi eli sukupuolirauhasten vajaatoiminta tai alikehittyneisyys, Downin syndrooma, myöhäinen puberteetti tai runsas alkoholin käyttö.

Anaboliset steroidit aiheuttavat miehen hedelmättömyyttä

Anabolisten steroidien käytön seurauksena voi olla myös miehen hedelmättömyyttä, sillä anaboliset steroidit aiheuttavat aivolisäkkeen ja kivesten välisen akselin toimintahäiriön.

Kivesten tehtävä on tuottaa siittiöitä ja erittää testosteronia. Kivesten toimintaa puolestaan säätelee aivolisäke.

Normaali testosteronin tuotanto elimistössä saa aikaan miehiset sukupuoliominaisuudet ja takaa kivesten korkean testosteronipitoisuuden, joka on välttämättömyys normaalille siittiöiden tuotannolle.

Anaboliset androgeenit estävät aivolisäkkeen normaalin toiminnan säätelyn. Tämä puolestaan saa aikaan sen, että kivesten normaali, oma testosteronin tuotanto vähenee, ja sitä kautta siittiötuotanto vähenee. Siittiöiden tuotanto voi lakata myös kokonaan.

Anabolisten steroidien käyttäjistä jopa neljäsosalla ei ole siittiötuotantoa, noin puolella siittiötuotanto on normaalia huonompi ja ainoastaan neljäsosalla siemenneste oli normaali.

Anaboliset steroidit vaikuttavat myös siittiöiden rakenteeseen.

Siittiötuotannon palaaminen ennalleen voi viedä kauan. Aina tilanne ei palaa ennalleen. Tärkein hoitokeino on anabolisten käytön lopettaminen.

Erityisesti murrosikäisillä anaboliset steroidit voivat vaikuttaa pysyvästi siittiötuotantoon.

On silti hyvä huomata, että miehen lapsettomuuden syy voi olla myös jokin muu tekijä.

Miten anaboliset steroidit vaikuttavat libidoon?

Anaboliset steroidit voivat lisätä libidoa, mutta yleinen tilanne käytön jälkeen on, että kehon oma testosteronin tuotanto on hiipunut tai loppunut. Tämä ongelma koskee lähes kaikkia käyttäjiä.

Tällainen hormonien epätasapaino aiheuttaa libidon alenemista ja seksuaalista haluttomuutta.

Anabolisten steroidien vaikutukset naisilla

Naisilla anaboliset steroidit vaikuttavat kehon toimintoihin mieshormonin tavoin. Tästä voi aiheutua kuukautishäiriöitä, äänen madaltumista, klitoriksen liikakasvua, iho-ongelmia ja rintojen pienentymistä. Karvankasvu naisen vartalolla lisääntyy. Miestyyppinen kaljuus lisääntyy naisilla.

Anabolisten steroidien käyttö dopingaineena

Anaboliset steroidit ovat testosteronin tapaan vaikuttavia hormonivalmisteita. Niitä käytetään tiettyjen sairauksien hoidossa, mutta eniten niitä kuitenkin käytetään dopingaineena urheilussa, etenkin voimaharjoittelussa.

Dopingkäytössä käytetyt hormonimäärät ovat 10–100-kertaisia lääketieteelliseen käyttöön verrattuna. Näin suuret annokset haittaavat terveyttä monella tavalla, minkä vuoksi tällaisessa tarkoituksessa käyttö ei ole tervettä.

Arviolta noin kolmasosa anabolisten steroidien käyttäjistä kokee riippuvuutta anabolisista steroideista.

Anabolisten steroidien lääketieteellinen käyttö

Anaboliset steroidit ovat reseptilääkkeitä. Niiden käyttö on sallittu ainoastaan lääkeviranomaisten vahvistamien sairauksien hoitoon. Näitä sairauksia ovat esimerkiksi:

Anabolisten steroidien lopettaminen

Anabolisten steroidien pitkäaikaisen käytön lopettamiseen voi liittyä ohimeneviä oireita, kuten:

Nämä oireet väistyvän ajan mittaan ja hormonitoiminta palaa normaaliksi 3–12 kuukaudessa. Joskus elimistö ei palaudu ollenkaan steroidien käytöstä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry maksamaan: : 0,00