Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Anaboliset steroidit vaikuttavat terveyteen
anaboliset steroidit alentavat testosteronia

Anaboliset steroidit vaikuttavat terveyteen

Anaboliset steroidit vaikuttavat usean eri elimen toimintaan. Siksi myös haittavaikutuksia on useita. Vain osa terveyshaitoista on lieviä ja ohimeneviä. Haittavaikutusten riski kasvaa pitkäaikaisen käytön ja suurten annosten myötä.

Anaboliset steroidit

  • Anabolisten steroidien väärinkäyttö on yleistä.
  • Anabolisten steroidien käyttö voi olla matalan testosteronin ja miehen hedelmättömyyden syy.
  • Anaboliset steroidit vaikuttavat myös aivojen välittäjäainejärjestelmiin.
  • Suuria steroidiannoksia käyttävillä henkilöillä ilmenee mielialahäiriöitä, kuten masentuneisuutta, ahdistuneisuutta, psykoottisia reaktioita sekä kognitiivisen suoritustason heikkenemistä.

Sisällysluettelo

Anaboliset steroidit

Anaboliset steroidit ovat yleisin käytetty dopingaineiden ryhmä. Paitsi, että niiden käyttö on urheilussa eettisesti väärin, liittyy niiden käyttöön huomattavia riskejä terveydelle.

Anabolisten steroidien haitat terveydelle (sivuvaikutukset)

Anaboliset steroidit vaikuttavat usean eri elimen toimintaan. Siksi myös haittavaikutuksia on useita. Vain osa terveyshaitoista on lieviä ja ohimeneviä.

Haittavaikutusten riski kasvaa pitkäaikaisen käytön ja suurten annosten myötä.

Kuinka anaboliset steroidit vaikuttavat testosteroniin?

Anaboliset steroidit ovat testosteronin synteettisiä johdannaisia. Anaboliset steroidit vaikuttavat testosteroniin sitä alentaen; usein matalan testosteronin taustalla voikin olla anabolisten steroidien käyttö. Käytön yhteydessä miehillä elimistön oma hormonituotanto heikkenee.

Muita syitä matalalle testosteronille ovat esimerkiksi ylipaino ja keskivartalolihavuus, rankka fyysinen rasitus, miesten hypogonadismi eli sukupuolirauhasten vajaatoiminta tai alikehittyneisyys, Downin syndrooma, myöhäinen puberteetti tai runsas alkoholin käyttö.

Anaboliset steroidit aiheuttavat miehen hedelmättömyyttä

Anabolisten steroidien käytön seurauksena voi olla myös miehen hedelmättömyyttä, sillä anaboliset steroidit aiheuttavat aivolisäkkeen ja kivesten välisen akselin toimintahäiriön.

Kivesten tehtävä on tuottaa siittiöitä ja erittää testosteronia. Kivesten toimintaa puolestaan säätelee aivolisäke.

Normaali testosteronin tuotanto elimistössä saa aikaan miehiset sukupuoliominaisuudet ja takaa kivesten korkean testosteronipitoisuuden, joka on välttämättömyys normaalille siittiöiden tuotannolle.

Anaboliset androgeenit estävät aivolisäkkeen normaalin toiminnan säätelyn. Tämä puolestaan saa aikaan sen, että kivesten normaali, oma testosteronin tuotanto vähenee, ja sitä kautta siittiötuotanto vähenee. Siittiöiden tuotanto voi lakata myös kokonaan.

Anabolisten steroidien käyttäjistä jopa neljäsosalla ei ole siittiötuotantoa, noin puolella siittiötuotanto on normaalia huonompi ja ainoastaan neljäsosalla siemenneste oli normaali.

Anaboliset steroidit vaikuttavat myös siittiöiden rakenteeseen.

Siittiötuotannon palaaminen ennalleen voi viedä kauan. Aina tilanne ei palaa ennalleen. Tärkein hoitokeino on anabolisten käytön lopettaminen.

Erityisesti murrosikäisillä anaboliset steroidit voivat vaikuttaa pysyvästi siittiötuotantoon.

On silti hyvä huomata, että miehen lapsettomuuden syy voi olla myös jokin muu tekijä.

Miten anaboliset steroidit vaikuttavat libidoon?

Anaboliset steroidit voivat lisätä libidoa, mutta yleinen tilanne käytön jälkeen on, että kehon oma testosteronin tuotanto on hiipunut tai loppunut. Tämä ongelma koskee lähes kaikkia käyttäjiä.

Tällainen hormonien epätasapaino aiheuttaa libidon alenemista ja seksuaalista haluttomuutta.

Anabolisten steroidien vaikutukset naisilla

Naisilla anaboliset steroidit vaikuttavat kehon toimintoihin mieshormonin tavoin. Tästä voi aiheutua kuukautishäiriöitä, äänen madaltumista, klitoriksen liikakasvua, iho-ongelmia ja rintojen pienentymistä. Karvankasvu naisen vartalolla lisääntyy. Miestyyppinen kaljuus lisääntyy naisilla.

Anabolisten steroidien käyttö dopingaineena

Anaboliset steroidit ovat testosteronin tapaan vaikuttavia hormonivalmisteita. Niitä käytetään tiettyjen sairauksien hoidossa, mutta eniten niitä kuitenkin käytetään dopingaineena urheilussa, etenkin voimaharjoittelussa.

Dopingkäytössä käytetyt hormonimäärät ovat 10–100-kertaisia lääketieteelliseen käyttöön verrattuna. Näin suuret annokset haittaavat terveyttä monella tavalla, minkä vuoksi tällaisessa tarkoituksessa käyttö ei ole tervettä.

Arviolta noin kolmasosa anabolisten steroidien käyttäjistä kokee riippuvuutta anabolisista steroideista.

Anabolisten steroidien lääketieteellinen käyttö

Anaboliset steroidit ovat reseptilääkkeitä. Niiden käyttö on sallittu ainoastaan lääkeviranomaisten vahvistamien sairauksien hoitoon. Näitä sairauksia ovat esimerkiksi:

Anabolisten steroidien lopettaminen

Anabolisten steroidien pitkäaikaisen käytön lopettamiseen voi liittyä ohimeneviä oireita, kuten:

Nämä oireet väistyvän ajan mittaan ja hormonitoiminta palaa normaaliksi 3–12 kuukaudessa. Joskus elimistö ei palaudu ollenkaan steroidien käytöstä.

Sydänterveys (sydämen terveys ja elintavat)
Tietopaketti

Sydän & sydänterveys

Sydämen terveyttä voi tukea tupakoimattomuudella, terveellisellä painonhallinnalla, veriarvojen ja verenpaineen seuraamisella sekä riittävällä liikunnalla.

Diabetes eli sokeritauti
Tietopaketti

Diabetes – Oireet, ruokavalio, hoito ja testit

Diabeteksen päätyypit ovat tyypin 1 diabetes, tyypin 2 diabetes ja raskausdiabetes. Ylipaino, epäterveellinen ruokavalio ja vähäinen liikunta altistavat aikuisiän diabetekselle. Kerromme tässä artikkelissa myös, mikä on esidiabetes.

  • Miksi synteettiset naishormonit aiheuttavat samoja oireita naisille kuin mitä anaboliset steriodit aiheuttavat miehillle? Miksi nuo synteettiset hormoni eivät hajoa jätevedenpuhdistamoissa? Mitä tutkimuksia Suomessa on tehty synteettisten hormonihoitojen haittavaikutuksista naisille? Luonnolle?

    Miten hormonihoitojen aiheuttamat haittavaikutukset saadaan poistettua kehosta ja normaali hormonitasapaino vakiinnutettua entiseen tasapainoonsa nopeimmin?
    Miten hormonivalmisteet poistuvat kehosta; hajoamisaika? Voivatko ne jäädä pysyvästi elimistön elimiin ja kehon kiertoon? Minne nuo “myrkyt” mielellään kerääntyvät kehossa? Ovatko synteettiset hormonihoidot vaarallisia joillekin naisille? Ovatko ne allergeenejä?
    Onko Suomessa asiantuntijoita, jotka kykenevät vastaamaan aihetta koskeviin kysymyksiin esim joitain tutkimuslaitoksia Suomessa / tukijoita nimeltä mainittuna?
    Olisitteko ystävällisiä ja vastaisitte kysymyksiini tai neuvoisitte asiantuntijoita, joihin voi ottaa yhteyttä asia tiimoilta?

    • Hei! Valitettavasti emme osaa auttaa tässä asiassa. Olisiko sinulla jotain Puhdin palveluihin liittyvää kysyttävää?

  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Miksi Puhti

    Helppo – Kotimainen – Nopea

    • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

    • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

    • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

    • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

    • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

    • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

    • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

    • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

    • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

    • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

    AVAINLUVUT

    Yli

    4 500 000

    testiä analysoitu

    Palautteen keskiarvo

    9,5

    Google-tähdet

    4,9 / 5

    Mediassa nähty

    Siirry maksamaan: : 0,00