Testosteroni on miehisten erityispiirteiden kehittymisestä vastaava sukupuolihormoni. Tämä artikkeli kertoo, mitä vapaalla testosteronilla tarkoitetaan, ja miten se määritetään.

Vapaa testosteroni lyhyesti

  • Testosteroni on tärkein miessukuhormoni.
  • Vapaa testosteroni ilmaisee käytettävissä olevan testosteronin määrän. Suurin osa hormonista on varastoissa.
  • Todellinen testosteronipitoisuus määritetään useiden eri testien perusteella.

Vapaa testosteroni

Testosteronin vaikutukset ovat androgeenisiä, eli miehisiä kehonpiirteitä ja sukupuolelle tyypillisiä ominaisuuksia kehittäviä sekä anabolisia, eli kudoksia kasvattavia. Testosteronin ansiosta miehille kehittyy naisia enemmän lihasmassaa ja pituutta, kivekset, karvoitusta ja matalampi ääni.

Riittävää testosteronipitoisuutta tarvitaan tasapainoiseen mielialaan, lisääntymiskykyyn ja sukupuoliseen halukkuuteen.

Testosteroni vaikuttaa urheilusuoritukseen, sillä se parantaa lihaskuntoa ja fyysistä suorituskykyä.

Testosteronia erittyy niin miehillä kuin naisillakin. Naisilla kuitenkin on huomattavasti enemmän estrogeenia, joka puolestaan on naisellisista erityisominaisuuksista vastaava sukupuolihormoni.

Testosteroni muodostuu miehillä kiveksissä ja naisilla munasarjoissa ja lisämunuaisissa. Testosteroni on miehen tärkein steroidihormoni. Kivekset käyttävät testosteronin valmistukseen kehon kolesterolia.

Kivesten toimintaa säätelevät luteinisoiva hormoni (LH) ja follikkelia stimuloiva hormoni (FSH).

Mitä tarkoittaa vapaa testosteroni?

Suurin osa testosteronista on kehossa sitoutuneena sukupuolihormoneja sitovaan globuliiniin (SHGB) ja albumiiniin. 1 – 2 % kehon testosteronista on kuitenkin vapaana verenkierrossa. Vapaa testosteroni on biologisesti aktiivista, eli pystyy vaikuttamaan kehossa*. Proteiineihin sitoutunut testosteroni toimii varaston tavoin. Varastosta testosteronia erittyy verenkiertoon pieni määrä päivässä.

*Myös SHBG:n sitoutunut testosteroni on osittain aktiivista.

Kuinka vapaa testosteroni selvitetään?

Kehon käytettävissä olevan testosteronin määrä selviää tekemällä useampia testejä. Yksittäiset testit eivät välttämättä kerro totuutta asiasta – niiden tuloksia kannattaa tulkita suhteessa toisiinsa.

  • Testosteroni (S-Testo) mittaa testosteronin kokonaismäärän kehossa.
  • Testosteroni, vapaa (S-Testo-V) on verikoe, jossa selvitetään aktiivisen eli kehossa toimivan testosteronin määrä.
  • Testosteroni vapaa, laskettu (S-Testo-VL) -testissä vapaan testosteronin määrä lasketaan laskukaavalla sen jälkeen, kun kokonaistestosteronin ja tärkeiden testosteronia sitovien proteiinien määrät on mitattu. Tämä siis eroaa edellisestä tutkimustavan perusteella.
  • Luteinisoiva hormoni (LH) ja sukupuolihormoneja sitova globuliini (SHGB) ovat proteiineja, joihin suurin osa kehon testosteronista on sitoutunut. Niiden määrä vaikuttaa testosteronin kokonaismäärään.

Mitkä ovat vapaan testosteronin (laskettu) viitearvot?

Testo-VL
Naiset 9-30 pmol/l
Miehet 155-800 pmol/l
Testo-V Naiset (pmol/l) Miehet (pmol/l)
3 kk-<10 v 1,2-5,9 1,1-9,3
10-<15 v 2,5-7,8 2,8-53,4
15-<20 v 3,4-14,9 28,8-75
20-<40 v 2,9-11,8 24,3-78,8
40-<61 v 2,8-7,9 21,8-61,8
≥61 v 2,3-7,3 8,7-61,1

Testosteronitasojen nostaminen voi miehillä parantaa mielialaa ja jaksamista. Normaali pitoisuuden vaihteluväli on miehillä laaja, joten määrää voi pyrkiä nostamaan turvallisesti sellaiselle tasolle, jossa oma vointi on hyvä.

Stressin ja liian alkoholinkäytön välttäminen on tärkeää miehille ja naisille. Ne lisäävät vastakkaisen sukupuolen sukuhormonin pitoisuutta kehossa ja vastaavasti vähentävät oman sukupuolen sukuhormonieritystä.

Miten testosteronitasoa on mahdollista nostaa?

Lue aiheesta testosteronia yleisesti käsittelevästä artikkelistamme.

Miten testosteroni vaikuttaa kehossa?

Testosteronin vaikutukset ilmenevät sellaisissa kudoksissa, joissa on hormonin tunnistavia reseptoreja. Näin esimerkiksi lihakset voivat kasvaa ja kivekset tuottaa lisääntymiseen tarvittavia siittiöitä.

Osa testosteronista muuttuu estradioliksi, joka on sama asia kuin tärkein naissukuhormoni estrogeeni.

Testosteronia on nuorten poikien kehossa murrosikään saakka hyvin vähän. Murrosiässä hormonaaliset muutokset saavat aikaan kasvupyrähdyksen, sukuelinten kehittymisen, äänenmurroksen, karvoituksen lisääntymisen ja monia muita muutoksia. Murrosiän jälkeen hormonipitoisuus saavuttaa aikuisen miehen tason.

Aikuisella miehellä testosteronin määrä vaikuttaa muun muassa siihen, kuinka paljon lihasmassaa hänen on mahdollista kehittää.

Hormoni vaikuttaa lisäksi mielialaan. Normaali testosteronipitoisuus ehkäisee miehellä masennusta. Masennus voi myös olla yksi testosteronivajeen oire.

Testosteroni vaikuttaa jaksamiseen. Väsymyksen syynä voi joskus olla alhainen testosteronitaso, varsinkin jos väsymykseen liittyy seksuaalista haluttomuutta.

Stressi ja alkoholi laskevat miehen testosteronitasoa, mikä voi näkyä väsymyksenä ja haluttomuutena.

Mistä voin tilata vapaan testosteronin mittauksen?

Vapaa testosteroni määritetään verikokeen avulla. Pääset tutkimuksiin ilman lääkärikäyntiä; kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

👉 Voit tilata vapaan testosteronin (laskettu) mittauksen helposti Puhdin verkkokaupasta. Tutustu myös laajaan testosteronin tutkimuspakettiin!

Laboratoriot löytyvät yli 20 paikkakunnalta. Tulokset saat helppolukuiselle ja selkeälle raportille, josta näet tuloksesi viitearvoihin vertailtuna!

Lähteet

Eskelinen, S. Duodecim Terveyskirjasto. Testosteroni (S-Testo ja S-TestoVI). Viitattu 2.7.2018

Mustajoki, P. Duodecim Terveyskirjasto. Testosteroni ikääntyvillä miehillä. 6.11.2018

Sane, T. Suomen endokrinokogiyhdistys Ry. Miehen hypogonadismi eli mieshormonin puutostila. 28.6.2013

Synlab. Tietopankki. Testosteroni (S-Testo).

Synlab. Tietopankki. Testosteroni, vapaa laskettu (S –TestoVL)

Tyagi V, et al. Revisiting the role of testosterone: Are we missing something?. 2017;19(1):16–24.

Teksti

Kirjoittajan avatar

Milla on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 22.10.2020

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Testosteroni, vapaa (S-Testo-V, S-Testo-Vl)”

  • Kävin S-Testo-VL kokeessa. Arvokseni todettiin 165. Lisäksi L35 oli 45 ja joku toinen L35 (?) oli 12. Lääkäri ei suostu määräämään minulle lisätestosteronia. Luin APU-lehden miesten terveysoppaasta Juhana Pihan artikkelin, jossa lueteltiin testosteronivajeen oireita. Minulla on kaikki ne. Kävin pitkän keskustelun lääkärini kanssa. Hän ei suostunut määräämään minulle lisätestosteronihoitoa vedoten kaikenlaisiin riskeihin. Painotin kuitenkin hänelle, että kyse on minun loppuelämäni laadusta, olenhan kohta jo 65-vuotias. Mietin nyt, että varaanko ajan Juhana Pihalle ensi heinäkuuksi.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *