Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Testosteroni, vapaa (S-Testo-V, S-Testo-Vl)
Testosteroni vapaa S-Testo-V S-Testo-Vl

Testosteroni, vapaa (S-Testo-V, S-Testo-Vl)

Testosteroni vaikuttaa muun muassa mielialaan ja sukupuoliseen halukkuuteen.

Vapaa testosteroni lyhyesti

 • Testosteroni on tärkein miessukuhormoni.
 • Testosteronitason arviointiin voidaan käyttää vapaan testosteronin määritystä S-Testo-VL.
 • Vapaa testosteroni ilmaisee biologisesti aktiivisen testosteronin määrän.
 • Erityisesti testosteronimittausta harkitaan, kun selvitetään seksuaalisen häiriön syytä, kuten erektiohäiriöitä ja sukupuolista haluttomuutta.

Sisällysluettelo

Miten testosteroni vaikuttaa kehossa?

Mitä on vapaa testosteroni?

Merkittävin osa veren testosteronista on sitoutuneena plasman valkuaisaineisiin. Vain 1–3 prosenttia testosteronista on vapaana plasman vesiliuoksessa. S-Testo-tutkimuksessa mitataan veren kokonaistestosteronin määrä.

Mikäli testosteronia sitovien proteiinien pitoisuudet veressä muuttuvat, S-Testo-arvo muuttuu niiden mukana, vaikka testosteronin tuotanto olisi normaali. Tämän vuoksi testosteronitason arviointiin voidaan käyttää vapaan testosteronin määritystä S-Testo-VL.

Kuinka vapaan testosteronin määrä selvitetään?

Kehon käytettävissä olevan, vapaan testosteronin määrä selviää tekemällä kerralla useampia testejä.

Testosteroniarvon merkityksestä ja etenkin mahdollisista jatkotoimenpiteistä on tärkeä aina keskustella lääkärin kanssa.

Vapaan testosteronin tutkimus

Testosteroniarvot tutkitaan verikokeella laboratoriossa. Laboratoriokokeen tuloksen tulkinta ei aina ole yksinkertaista. Mahdollista testosteronin vajetta arvioidaan oireiden ja mitattujen testosteroniarvojen perusteella.

Erityisesti testosteronimittausta harkitaan, kun selvitetään seksuaalisen häiriön syytä, kuten erektiohäiriöitä ja sukupuolista haluttomuutta. Lisäksi mittauksella voidaan tutkia miehen hedelmättömyyttä, puberteettihäiriöitä ja sukupuolirauhasten vajaatoimintaa eli hypogonadismia.

Voit tilata vapaan testosteronin (laskettu) mittauksen helposti ilman lähetettä Puhdin verkkokaupasta. Samalla kertaa voit selvittää myös muita terveyteen liittyviä tärkeitä mittareita, kuten kolesteroli, verensokeri ja D-vitamiini.

S -TestoVL kuuluu seuraaviin kattaviin tutkimuspaketteihin:

Verinäyte testosteronimittausta varten otetaan klo 7 ja 10 välillä.

Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

Pelkkä yksittäinen matala testosteroniarvo ei riitä kertomaan, onko kyseessä testosteronivaje, joka vaatii muuta hoitoa kuin elintapamuutoksia.

Naisella testosteronin mittauksen tarpeen arvioi lääkäri.

Huomioithan, jos olet testosteronikorvaushoidossa ja käytät lääkegeeliä, vältä geelin laittamista kyynärvarsiin ennen laboratoriokokeita. Geeli kyynärvarressa saattaa vääristää näytteenoton tuloksia.

Vapaan lasketun testosteronin viitearvot (S -Testo-VL)

SukupuoliS -Testo-VL viitearvot
Naiset9 – 30 pmol/l
Miehet220 – 800 pmol/l

Alhainen testosteronitaso

Miehen ikääntyessä testosteronin eritys hiljalleen vähenee. Alhainen testosteroni nuoremmallakin miehellä on mahdollista. Alentunut testosteronitaso liittyy useimmiten ylipainoon ja elintapoihin, mutta myös muita syitä voi olla.

Ylipainon pudottaminen on merkittävin keino testosteronin nostamiseksi; jo muutaman kilon painonpudotus voi auttaa testosteronitasojen nostamisessa. Liikunta auttaa painonpudotuksessa. Myös alkoholin käyttöä tulee vähentää ja tupakointi lopettaa.

Pohdi myös voisitko vähentää stressin aiheuttajia elämässäsi, sillä tressi saa elimistön erittämään kortisolia, mikä puolestaan häiritsee testosteronin tuotantoa.

Lisää testosteronista ja sen vaikutuksista voit lukea tästä kattavasta artikkelista.

anaboliset steroidit alentavat testosteronia
Tietopaketti

Anaboliset steroidit vaikuttavat terveyteen

Anaboliset steroidit vaikuttavat usean eri elimen toimintaan. Siksi myös haittavaikutuksia on useita. Vain osa terveyshaitoista on lieviä ja ohimeneviä. Haittavaikutusten riski kasvaa pitkäaikaisen käytön ja suurten annosten myötä.

 • Hei! Emme voi ottaa kantaa tähän ikävä kyllä. Mikäli olet huolissasi omasta terveydestä, suosittelemme ottamaan vielä uudelleen lääkäriin yhteyttä.

 • Hei

  Teidän sivuilla S -Testo-VL viitearvo on 220 – 800 pmol/l, mutta joillain sivulla olen nähnyt samalla kaavalla lasketun vapaan testosteronin viitearvoksi 155 – 800 pmol/l.

  Mikä aiheuttaa viitearvon alarajalla eroa?

  • Hei Jarkko! Viitearvoissa ja laskentatavoissa voi joissain tapauksissa tosiaan olla eroja. Viitearvot ovat aina laboratoriokohtaisia, joten vertaathan tuloksiasi aina vain ja ainoastaan käyttämäsi laboratorion viitearvoihin. 🙂

 • Miten olette määrittäneet vapaan testosteronin viiteravot? Oletteko varmoja, että korkealla alarajalla ei tule vääriä positiivisia löydöksiä?

  • Hei!

   Viitearvot tarkoittavat tulosten vaihteluväliä eli viiteväliä, jonka sisällä oleva tulos on niin sanotusti normaali. Viitearvot on määritelty tutkimalla suuri joukko terveitä ihmisiä. Saaduista tuloksista on laskettu viitearvot niin, että 95 prosentilla terveiden ihmisisten arvoista sijoittuu viitealueelle. Näin ollen noin 5 prosentilla tulos voi olla viitearvojen ulkopuolella, vaikka ihminen on terve.

   Tästä voit lukea lisää viitearvoista: https://www.puhti.fi/tietopaketit/laboratoriokokeiden-tulokset-ja-viitearvot/

   Eri laboratorioilla on käytössä eri viitearvoja testaus- ja analysointimenetelmien eroista johtuen. Puhdilla on käytössä Mehiläisen laboratorio, joten viitearvomme tulevat Mehiläisen käyttämistä analyysimenetelmistä.

  • Hei, Emme voi ikävä kyllä ottaa kantaa muiden laboratorioiden tai sivustojen tulosten analysointeihin. Jokainen laboratorio suhteuttaa tulokset omiin analysointitapoihin. Näytteiden tulokset ja viitearvorajat riippuvat myös siitä mitä veren osaa, mitä analysointitapaa ja reagenssia analysoinnissa on käytetty. Jos tuloksia analysoidaan ns. ristiin tai vertaillaan eri palveluntarjoajien välillä, tulisi tietää tarkkaan onko tulosten vertailussa sama analysointitapa ja suhteutus eri osa-alueiden kesken.

 • Tämän artikkelin kommentit on suljettu

  Miksi Puhti

  Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

  AVAINLUVUT

  Yli

  4 500 000

  testiä analysoitu

  Palautteen keskiarvo

  9,5

  Google-tähdet

  4,9 / 5

  Mediassa nähty

  Siirry maksamaan: : 0,00