Testosteroni on miehen tärkein sukuhormoni, jonka määrä vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti.
Testosteroni lyhyesti
Testosteronilla on vaikutusta muun muassa murrosiässä miehille tyypillisten sukupuoliominaisuuksien kehittymiseen, sperman tuotantoon ja sukupuoliviettiin.
Testosteronin puutos ilmenee sukupuolisena haluttomuutena ja impotenssina.
Testosteroni on hormoni, jonka tuotantoon voit tehokkaasti vaikuttaa omilla elintavoillasi.
Jo muutaman kilon painonpudotus voi auttaa testosteronitasojen nostamisessa.
Testosteroni on hormoni, jonka ansiosta miehiset erityispiirteet kehittyvät; testosteroni vaikuttaa esimerkiksi parran ja lihasten kasvuun. Testosteronin erityksen väheneminen aiheuttaa halujen vähentymistä ja impotenssia.
Jos testosteronitasot ovat alhaiset, niihin voidaan vaikuttaa elintavoilla.
Testosteroni on sukupuolihormoni, jota erittyy sekä miehillä että naisilla. Miehet tuottavat testosteronia huomattavasti enemmän naisiin verrattuna. Testosteronia kutsutaankin miehen sukuhormoniksi.
Miten testosteroni toimii?
Testosteronin tuotanto tapahtuu miehillä kiveksissä ja naisilla munasarjoissa ja lisämunuaisen kuorikerroksessa. Testosteronin tuotantoa säätelee aivolisäkkeen luteinisoiva hormoni (LH).
Ennen murrosikää pojilla on testosteronia yhtä vähän kuin tytöillä. Murrosiässä miesten testosteronin eritys kasvaa huomattavasti, ja testosteronia erittyy kiveksistä miehen koko elämän ajan.
Mihin testosteroni vaikuttaa?
Testosteronilla on vaikutusta murrosiässä miehille tyypillisten sukupuoliominaisuuksien kehittymiseen, sperman tuotantoon ja sukupuoliviettiin. Se vaikuttaa myös luu- ja lihasmassaan, miesten rasvan varastoitumiseen ja punasolujen tuotantoon. Testosteronitasot vaikuttavat myös mielialaan.
Alhainen testosteronitaso voi aiheuttaa muun muassa seksuaalisia häiriöitä, kuten erektiohäiriöitä ja sukupuolista haluttomuutta. Seksuaaliseen haluun tai haluttomuuteen vaikuttavat myös monet muut tekijät.
Mikä vaikuttaa testosteronin tuotantoon?
Tavallisin syy alentuneeseen testosteroniin on ylipaino. Testosteroniarvoja madaltaa erityisesti miehillä yleinen vyötärölihavuus. Testosteronin vajetta voi esiintyä kaiken ikäisillä miehillä.
Muita testosteronin vajeen syitä voivat olla synnynnäiset syyt, sairaudet tai anabolisten steroidien käyttö. Myös runsas alkoholin käyttö vähentää testosteronin määrää.
Ikääntymiseen liittyy normaalistikin testosteronin tuotannon väheneminen.
Testosteronin vähentyminen ikääntyessä
Miehen ikääntyessä testosteronin eritys hiljalleen vähenee. Pitoisuuden väheneminen alkaa noin 45-vuotiaasta lähtien.
Myös monet pitkäaikaissairaudet alentavat testosteronin määrää veressä. Sairauksien hoito usein palauttaa testosteronitason ennalleen.
Alhainen testosteroni nuorella miehellä
Alhainen testosteroni nuoremmallakin miehellä on mahdollista, varsinkin mikäli on ylipainoa. Tällöin testosteronitasoon voi parhaiten vaikuttaa elintavoilla. Alhaista testosteronin määrää esiintyy miehillä ikään katsomatta.
Alhainen testosteroni voi liittyä myös sairauteen. Etenkin nuoremmilla miehillä alhaisen testosteronin syitä on tarpeen kartoittaa lääkärin vastaanotolla.
Testosteronin mittaus
Testosteroniarvoja mitataan laboratoriokokeella (verikoe).
Testosteroniarvon merkityksestä ja etenkin mahdollisista jatkotoimenpiteistä on tärkeä aina keskustella lääkärin kanssa. Laboratoriokokeen tuloksen tulkinta ei aina ole yksinkertaista. Lääkäri arvioi mahdollista testosteronin vajetta oireiden ja mitattujen testosteroniarvojen perusteella.
Pelkkä yksittäinen matala testosteroniarvo ei riitä kertomaan, onko kyseessä testosteronivaje, joka vaatii muuta hoitoa kuin elintapamuutoksia.
Testosteronivajeen syyn ja merkityksen selvittämiseksi tarvitaan myös muita laboratoriokokeita.
Miten testosteroni mitataan?
Testosteroniarvo mitataan verikokeella. Erityisesti testosteronimittausta harkitaan, kun selvitetään seksuaalisen häiriön syytä, kuten erektiohäiriöitä ja sukupuolista haluttomuutta.
Lisäksi mittauksella voidaan tutkia miehen hedelmättömyyttä, puberteettihäiriöitä ja sukupuolirauhasten vajaatoimintaa eli hypogonadismia.
Pelkkien oireiden perusteella diagnoosia testosteronin vähäisyydestä ei voida tehdä.
Testosteronin arvon vaihtelu vuorokaudenajan mukaan
Miesten testosteronin tuotto vaihtelee vuorokaudenajan mukaan. Testosteronitestin (S-Testo) viitearvot on määritelty aamuarvojen mukaan, jolloin veren testosteroniarvo on korkeimmillaan. Näyte otetaan klo 7 ja 10 välillä.
Kokonaistestosteroni S-testo ja vapaan testosteronin mittaus
Suurin osa veren testosteronista on sitoutuneena plasman valkuaisaineisiin. Vain 1–3 prosenttia testosteronista on vapaana plasman vesiliuoksessa. S-Testo-tutkimuksessa mitataan veren kokonaistestosteronin määrä.
Mikäli testosteronia sitovien proteiinien pitoisuudet veressä muuttuvat, S-Testo-arvo muuttuu niiden mukana, vaikka testosteronin tuotanto olisi normaali. Tämän vuoksi testosteronitason arviointiin voidaan käyttää vapaan testosteronin määritystä S-Testo-VL.
Testosteronin mittaus naisella
Naisella testosteronin mittauksen tarpeen arvioi aina lääkäri.
Naisilla testosteroniarvot voidaan mitata testosteronin liikatuotantoa epäiltäessä, esimerkiksi hirsutismin eli liikakarvoituksen ja virilismin eli naisen miesmäisyyden tutkimiseksi sekä munasarjojen monirakkulaoireyhtymän tutkimiseksi.
Lisäksi testosteronin mittauksella voidaan tutkia lisämunuaisen hormonituotannon puutoksia ja hormonaalisesti aktiivisia kasvaimia.
Testosteronin (S-Testo) viitearvot: Mikä on normaali testosteronitaso?
Testosteronin viitearvot ovat eri miehelle ja naiselle.
Viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen.
Mitkä ovat testosteronin S-Testo viitearvot miehellä?
Testosteronin viitearvot riippuvat iästä ja sukupuolesta. Testosteronin (S-Testo) viitearvot miehille on esitetty alla olevassa taulukossa.
Ikä
Viitearvo S -Testo
19 – 39 v.
9,2 – 31,8 nmol/l
40 – 49 v.
8,1 – 32,2 nmol/l
50 – 79 v.
7,6 – 32,2 nmol/l
yli 80 v.
5,4 – 31,7 nmol/l
Mitkä ovat testosteronin S-Testo viitearvot naisella?
Testosteronin (S-Testo) viitearvot naisille ovat 0,4 – 2,1 nmol/l.
Matalat testosteronitasot miehellä
Alentunut testosteronitaso liittyy miehillä useimmiten ylipainoon ja elintapoihin, mutta myös muita syitä voi olla.
Mitkä ovat alhaisen testosteronin oireita?
Testosteronin puutteeseen voi liittyä erilaisia yleisoireita, kuten väsymystä, unihäiriöitä, alakuloisuutta, masennusoireita ja libidon alenemista. Mikäli epäilet sairautta tai sinulla on oireita, hakeudu lääkäriin. Oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun tilaan tai sairauteen.
Miehen alentuneen testosteronin oireet riippuvat iästä.
Ennen murrosikää ilmennyt testosteronin tuotannon häiriö estää miehille ominaisten sukupuoliominaisuuksien (kuten parrankasvun, äänenmurroksen ja sukupuolitoiminnan) kehittymisen. Myöskään siittiöiden tuotanto ei käynnisty ilman testosteronia.
Murrosiän jälkeen testosteronin puutos ilmenee sukupuolisena haluttomuutena ja impotenssina. Myös rinnat saattavat kasvaa, lihakset heikentyä ja mielentila huonontua.
Mitä matala testosteroniarvo tarkoittaa?
Murrosiäin ohittaneilla miehillä pelkkä alentunut testosteroniarvo ei merkitse, että siitä olisi haittaa.
Jos alentuneeseen testosteroniarvoon kuitenkin liittyy oireita, kuten erektiohäiriöitä, masentuneisuutta, elämänhalun menettämistä, alakuloisuutta, väsymystä ja sukupuolisen halun vähentymistä, harkitaan hoitoa. Ylipaino tulee karistaa ja tarvittaessa harkitaan testosteronikorvaushoitoa.
Mitkä voivat olla alentuneen testosteronin syitä?
Mieshormonin puutostiloja voi esiintyä eräiden perinnöllisten häiriöiden tai sairauksien seurauksena. Tavallisin syy puutostilaan on kuitenkin elintavat ja ylipaino.
Miesten hypogonadismi eli sukupuolirauhasten vajaatoiminta tai alikehittyneisyys. Tavallisimpia syitä hypogonadismille ovat Klinefelterin oireyhtymä, hoitamatta jäänyt piilokives tai muu kiveksen häiriö sekä aivolisäkkeen toiminnan häiriöt.
Miten nostaa testosteronitasoja – Mikä lisää testosteronia?
Testosteroni on hormoni, jonka tuotantoon voit tehokkaasti vaikuttaa omilla elintavoillasi. Seuraavat keinot auttavat testosteronitason nostamisessa:
Normaalipainoon pyrkiminen. Yleisin syy matalalle testosteroniarvolle on ylipaino. Erityisesti miehille tyypillinen vyötärölihavuus alentaa testosteroniarvoja. Jo muutaman kilon painonpudotus voi auttaa testosteronitasojen nostamisessa! Tavoitteena kannattaa pitää normaalipainoa ja pyrkiä pysyvään painonhallintaan.
Liikunta. Treenaamisesta on hyötyä painonhallinnan kannalta, mutta se kannattaa muistakin syistä.
Käytä alkoholia kohtuudella. Pienet alkoholimäärät eivät vielä haittaa testosteronituotantoa, mutta alkoholin suurkuluttajilla testosteronitasot ovat selvästi alentuneet.
Vältä stressiä. Stressi saa elimistön erittämään kortisolia, mikä puolestaan häiritsee testosteronin tuotantoa. Pohdi voisitko vähentää stressin aiheuttajia elämässäsi. Vähennä liikaa suorittamista ja muista myös rentoutua.
Tupakointi voi vahingoittaa kiveksiä ja heikentää testosteronin tuotantoa.
Testosteronivajeen lääkehoito
Mikäli elintapojen muutokset eivät auta, testosteronin puutosta voidaan hoitaa testosteronihoidoilla. Hoidoissa käytetään joko lihakseen ruiskutettavia pitkäkestoisia lääkevalmisteita tai päivittäin iholle annosteltavaa geeliä.
Testosteronihoito vähentää kehon omaa testosteronin tuotantoa. Tämä ottaa huomioon erityisesti, jos haaveissa on perheenlisäys.
Testosteronihoitoja saa vain lääkärin reseptillä. Hoidon vaikutusta seurataan testosteronimittausten avulla.
Testosteronihoitoa ei voida käyttää, mikäli henkilöllä on diagnosoitu eturauhassyöpä tai eturauhasen vaikea hyvänlaatuinen liikakasvu.
Testosteronihoito voi vaikuttaa epäedullisesti myös kolesteroliarvoihin ja nostaa hematokriittiarvoa epätoivotusti.
Huomioithan, jos olet testosteronikorvaushoidossa ja käytät lääkegeeliä, vältä geelin laittamista kyynärvarsiin ennen laboratoriokokeita. Geeli kyynärvarressa saattaa vääristää näytteenoton tuloksia.
Kuinka yleistä testosteronivaje on?
Testosteronivajeen esiintyvyyttä on hyvin hankala arvioida, eikä tilastoja ole. Ei myöskään ole selvää, kuinka yleistä testosteronivaje on eri ikäryhmissä.
Hypogonadismi eli testosteronin puutos
Hypogonadismi tarkoittaa testosteronin puutostilaa. Testosteronin eritys on tarkoin säädeltyä, ja monessa kohdassa säätelyketjua voi esiintyä häiriötä. Se voi johtaa testosteronin puutteeseen.
Häiriö testosteronin säätelyssä voi ilmetä ennen murrosikää, jolloin testosteronin tuotanto ei käynnisty lainkaan.
Mikäli häiriö testosteronin säätelyssä alkaa aikuisiällä, kivesten hormonituotanto heikkenee.
Testosteronin puute voi aiheutua mistä tahansa kiveksiä vahingoittavasta sairaudesta, esimerkiksi piilokives, kivesten tulehdukset ja kivessyöpä.
Alentunut testosteronin tuotanto voi liittyä synnynnäiseen sukukromosomihäiriöön Klinefelterin oireyhtymään.
Kivesten toimintahäiriö voi liittyä myösaivolisäkkeen toimintahäiriöstä. Aivolisäkettä voivat vaurioittaa sen kasvaimet, muut alueen sairaudet tai aivolisäkkeen leikkaus. Tämä voi aiheuttaa sen, että LH:n valmistus loppuu, jolloin kivesten testosteronin tuotanto häiriintyy.
Testosteronin puute nuorena voi johtaa siihen, että murrosiän miehisiä muutoksia ei tapahdu.
Jos testosteronin puutos syntyy aikuisena, aiheuttaa tilanne sukuvietin heikkenemistä ja impotenssia. Pitkittynyt testosteronin puutos johtaa karvoituksen vähenemisen, lihasten heikkouteen ja altistaa osteoporoosille. Testosteronin merkittävä puutos johtaa myös siittiötuotannon vähenemiseen ja lapsettomuuteen.
Mistä miehen seksuaalinen haluttomuus johtuu?
Miehen seksuaalinen haluttomuus voi johtua monista syistä, jotka vaikuttavat testosteronin tuotantoon, esimerkiksi:
sairaudet, kuten sydänsairaudet, aivohalvaus, epilepsia, munuais- tai maksasairaus
ikääntyminen
kehonrakennus
syömishäiriö.
Seksuaalisen haluttomuuden syy selvitetään ensin, ja hoidetaan sen mukaan.
Korkea testosteroni: Voiko testosteronia olla liikaa?
Testosteronitaso voi olla korkea ja naisilla esiintyykin joskus testosteronin liikatuotantoa. Miehillä korkean testosteronin taustalla on yleensä jokin selvä syy (kuten kilpirauhasen liikatoiminta).
Mistä korkea testosteroniarvo miehillä johtuu?
Miehillä korkeita testosteroniarvoja voivat aiheuttaa kilpirauhasen liikatoiminta, adrenaalinen tuumori tai nuoremmilla pojilla varhainen puberteetti.
Mistä korkea testosteroniarvo naisilla johtuu?
Naisilla esiintyy joskus testosteronin liikatuotantoa, jonka seurauksena voi ilmaantua kuukautishäiriöitä ja karvoituksen lisääntymistä.
Syitä korkealle testosteronituotannolle voivat olla polykystiset munasarjat, munasarjojen ja lisämunuaisten mieshormoneja tuottavat kasvaimet sekä eräät lääkkeet, kuten anaboliset steroidit.
Puhdin kautta saat tutkimukset ilman lääkärin lähetettä, ja voit tilata tarvittaessa erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan tulosraportilta.
Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen
Testosteronitasoja voi yrittää nostaa luonnollisesti nukkumalla riittävästi, harjoittamalla lihaskuntoa parantavaa liikuntaa, välttämällä liiallista alkoholin käyttöä ja ylläpitämällä terveellistä ruokavaliota. Joissakin tapauksissa voidaan harkita myös lääkinnällisiä keinoja, kuten testosteronikorvaushoitoa.
Testosteronigeelin vaikutus alkaa yleensä näkyä muutaman päivän kuluessa säännöllisestä käytöstä. Täydet vaikutukset voivat kuitenkin ilmetä vasta useiden viikkojen tai kuukausien jälkeen.
Testosteronin mittaaminen tapahtuu verikokeella, joka otetaan yleensä aamulla, koska testosteronin taso on korkeimmillaan aamutunneilla.
Testosteronireseptin saaminen edellyttää lääkärissä käyntiä, jossa tehdään tarvittavat tutkimukset ja verikokeet. Lääkäri arvioi testosteronihoidon tarpeen ja määrää reseptin, jos se katsotaan tarpeelliseksi.
Testosteroni vaikuttaa monin tavoin, kuten edistämällä lihasmassan ja luuston vahvistumista, tukemalla seksuaalista toimintaa ja vaikuttamalla mielialaan ja energiatasoihin.
Testosteronia voidaan saada lääkärin määräämänä lääkehoitona, joka voi olla esimerkiksi geeli, injektio tai tabletti. Lääkäri arvioi tarpeen testosteronihoidolle perusteellisen tutkimuksen ja verikokeiden perusteella.
Testosteronitasot voivat laskea iän myötä, yleensä alkaen 30-40 vuoden iästä. Myös stressi, huono ravitsemus ja tietyt sairaudet voivat alentaa
Testosteronin vaikutukset voivat alkaa näkyä jo muutaman viikon kuluessa hoidon aloittamisesta, mutta täydet vaikutukset saavutetaan tyypillisesti vasta useiden kuukausien jälkeen.
Testosteronin taso on yleensä korkeimmillaan aamulla, erityisesti nuorilla miehillä. Taso laskee päivän mittaan ja on alimmillaan illalla.
Hormonitasapainon saavuttamiseksi on tärkeää noudattaa terveellisiä elämäntapoja, kuten säännöllistä liikuntaa, tasapainoista ruokavaliota ja riittävää unta. Joissakin tapauksissa voidaan tarvita myös lääkärin määräämää hormonikorvaushoitoa tai muita lääketieteellisiä toimenpiteitä.
Miehen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.
Liikkujille suunnattu paketti sisältää Puhti-laboratoriopaketin lisäksi liikkujille tärkeitä mittareita. Mukana on esimerkiksi suoritus- ja palautumiskyvyn kannalta tärkeitä testejä kuten raudan ja D-vitamiinin pitoisuudet, magnesium ja lisäksi B12-vitamiini, nestetasapainoon liittyvä kalium sekä vapaa laskettu testosteroni.
Laboratoriopaketilla saat monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana muun muassa perusverenkuva, kolesteroliarvot, verensokeri, tärkeimmät vitamiinit sekä PSA ja vapaa laskettu testosteroni.
Anaboliset steroidit vaikuttavat usean eri elimen toimintaan. Siksi myös haittavaikutuksia on useita. Vain osa terveyshaitoista on lieviä ja ohimeneviä. Haittavaikutusten riski kasvaa pitkäaikaisen käytön ja suurten annosten myötä.