Tässä artikkelissa kerromme testosteronin merkityksestä elimistölle, testosteronitason mittauksesta sekä keinoista, joilla testosteronitasoja voidaan nostaa.

Testosteroni lyhyesti

 • Testosteronilla on vaikutusta muun muassa murrosiässä miehille tyypillisten sukupuoliominaisuuksien kehittymiseen, sperman tuotantoon ja sukupuoliviettiin.
 • Testosteronin puutos ilmenee sukupuolisena haluttomuutena ja impotenssina.
 • Testosteroni on hormoni, jonka tuotantoon voit tehokkaasti vaikuttaa omilla elintavoillasi.
 • Jo muutaman kilon painonpudotus voi auttaa testosteronitasojen nostamisessa.

Mikä on testosteroni?

Testosteroni on hormoni, jonka ansiosta miehiset erityispiirteet kehittyvät; testosteroni vaikuttaa esimerkiksi parran ja lihasten kasvuun. Se saa myös kivekset tuottamaan spermaa, joten se on vastuussa suvun jatkumisesta. Testosteronin erityksen väheneminen aiheuttaa halujen vähentymistä ja lihaskunnon heikkenemistä.

Omat testosteronitasot voi helposti mitata verikokeella. Jos testosteronitasot ovat alhaiset, niitä voidaan nostaa.

Testosteronin toiminta elimistössä

Testosteroni on sukupuolihormoni, jota erittyy sekä miehillä että naisilla. Miehet tuottavat testosteronia huomattavasti enemmän naisiin verrattuna. Testosteronia kutsutaankin miehen sukuhormoniksi.

Miten testosteroni toimii?

Testosteronin tuotanto tapahtuu miehillä kiveksissä ja naisilla munasarjoissa ja lisämunaisen kuorikerroksessa. Testosteronin tuotantoa säätelee aivolisäkkeen luteinisoiva hormoni (LH).

Ennen murrosikää pojilla on testosteronia yhtä vähän kuin tytöillä. Murrosiässä miesten testosteronin eritys kasvaa huomattavasti, ja testosteronia erittyy kiveksistä miehen elämän loppuun saakka.

Mihin testosteroni vaikuttaa?

Testosteronilla on vaikutusta muun muassa murrosiässä miehille tyypillisten sukupuoliominaisuuksien kehittymiseen, sperman tuotantoon ja sukupuoliviettiin. Se vaikuttaa myös luu- ja lihasmassaan, miesten rasvan varastoitumiseen ja jopa punasolujen tuotantoon. Miehillä testosteronitasot vaikuttavat myös mielialaan.

Alhainen testosteronitaso voi aiheuttaa muun muassa seksuaalisia häiriöitä, kuten erektiohäiriöitä ja sukupuolista haluttomuutta. Seksuaaliseen haluun tai haluttomuuteen vaikuttavat monet hormonit ja aivojen välittäjäaineet.

Lihasmassaa tavoitteleville miehille testosteronin merkitys on erityisen suuri. Korkea testosteronitaso edesauttaa lihasmassan kasvattamista ja vaikuttaa positiivisesti kertyvän lihaksen ja rasvan suhteeseen.

Kun testosteronitasot ovat matalat, elimistö varastoi ylimääräisen energian helpommin rasvakudoksiin.

Miten ikä vaikuttaa testosteronin tuotantoon?

Testosteronin vajetta voi esiintyä ikään katsomatta kaikilla miehillä. Nuorillakin voi olla testosteronin puute. Todellista testosteronivajeen esiintyvyyttä ei tiedetä.

Testosteronin puute ei oireile läheskään kaikilla miehillä, ja oireilevillakin miehillä vaje jää usein toteamatta.

Tavallisin syy alentuneeseen testosteroniin on ylipaino. Testosteroniarvoja madaltaa erityisesti miehillä yleinen vyötärölihavuus.

Testosteronin vähentyminen ikääntyessä

Miehen ikääntyessä testosteronin eritys hiljalleen vähenee. Suurella osalla 50 – 70-vuotiaista suomalaismiehistä testosteronitaso on alhainen.

Ikääntymisen myötä miehen elimistössä voi alkaa esiintyä erilaisia ikääntymisoireita, kuten keskittymisvaikeuksia, nivel- ja lihassärkyjä, hikoilua, unihäiriöitä, väsymystä, libidon heikkenemistä, erektioiden vähenemistä ja masentuneisuutta.

Yleensä tämänkaltaiset ikääntymiseen liittyvät oireet johtyvat ikääntymisprosessista tai sairauksista, mutta usein myös testosteronin väheneminen voi aiheuttaa oireita.

Myös monet pitkäaikaissairaudet alentavat testosteronin määrää veressä. Sairauksien tehokas hoito voi palauttaa testosteronitason ennalleen.

Alhainen testosteroni nuorella miehellä

Alhainen testosteroni nuorella miehellä on mahdollista, varsinkin mikäli on ylipainoa. Alhaista testosteronin määrää esiintyy miehillä ikään katsomatta. Testosteronin vajeen esiintyvyyttä ei tarkkaan tiedetä, mutta testosteronivaje koskettaa myös nuoria miehiä.

Yleisin syy testosteronivajeeseen on kertyneet ylimääräiset kilot. Testosteronin määrään voi vaikuttaa elintavoilla.

On myös todettu, että nuorilla, alle 40-vuotiailla miehillä testosteronivajeen oireita esiintyy, vaikka kokonaistestosteronin arvo on ollut viitearvojen sisällä.

Testosteronin mittaus

Mittauksiin on hyvä hakeutua, mikäli oireita esiintyy ja epäilee, että syy voi olla alhainen testosteroni. Puhdin kautta pääset tutkimukseen helposti ja nopeasti ilman lääkärikäyntiä ja lähetettä.

Miten testosteroni mitataan?

Testosteroniarvon voi mitata verikokeella, jos epäilee testosteroniarvonsa laskeneen. Erityisesti testosteronimittaus kannattaa tehdä silloin, kun ilmenee seksuaalisiä häiriöitä, kuten erektiohäiriöitä ja sukupuolista haluttomuutta, väsymyksen kaltaisia yleisoireita tai masennuksen kaltaista alakuloisuutta.

Lisäksi mittauksella voidaan tutkia miehen hedelmättömyyttä, puberteettihäiriöitä ja sukupuolirauhasten vajaatoimintaa eli hypogonadismia.

Testosteroniarvot tutkitaan aina verikokeella laboratoriossa. Pelkkien oireiden perusteella diagnoosia testosteronin vähäisyydestä ei voida tehdä.

Testosteronin arvon vaihtelu vuorokaudenajan mukaan

Miesten testosteronin tuotto vaihtelee vuorokaudenajan mukaan. Testosteronitestin (S-Testo) viitearvot on määritelty aamuarvojen mukaan, jolloin veren testosteroniarvo on korkeimmillaan.

Verinäyte testosteronimittausta varten tulisikin ottaa aamupäivällä klo 7 ja 12 välillä. Huomaathan tämän varatessasi aikaa laboratorioon.

Kokonaistestosteroni S-testo ja vapaan testosteronin mittaus

Suurin osa veren testosteronista on sitoutuneena plasman valkuaisaineisiin. Vain 1–3 prosenttia testosteronista on vapaana plasman vesiliuoksessa. S-Testo-tutkimuksessa mitataan veren kokonaistestosteronin määrä.

Mikäli testosteronia sitovien proteiinien pitoisuudet veressä muuttuvat, S-Testo-arvo muuttuu niiden mukana, vaikka testosteronin tuotanto olisi normaali. Jos epäillään plasman proteiinien pitoisuuden muutumista, voidaan käyttää vapaan testosteronin määritystä S-Testo VL.

☝️VINKKI☝️ Molemmat arvot saat testosteronin laajasta tutkimuspaketista! Testipaketti pitää sisällään: kokonaistestosteroni (S-Testo), sukupuolihormoneja sitova globuliini SHBG, vapaa, laskettu testosteroni (S-Testo-VL) ja D-vitamiini (S -D-25).

Laaja testosteronin tutkimuspaketti sisältää myös D-vitamiinin mittauksen. D-vitamiinin puutos aiheuttaa esimerkiksi väsymystä ja sen puutos on suomalaisilla hyvin yleistä, minkä vuoksi suosittelemme sen mittausta kaikille suomalaisille. Lisäksi D-vitamiinin puutos on monien muiden terveysriskien ohella yhdistetty tutkimuksissa alhaisiin testosteronitasoihin.

Testosteronin mittaus naisella

Naisilla testosteroniarvot voidaan mitata kuukautishäiriöiden ja steriilisyyden syiden selvittämiseksi, hirsutismin eli liikakarvoituksen ja virilismin eli naisen miesmäisyyden tutkimiseksi sekä munasarjojen monirakkulaoireyhtymän tutkimiseksi.

Lisäksi testosteronin mittauksella voidaan tutkia lisämunuaisen hormoonisynteesin puutoksia ja hormonaalisesti aktiivisia kasvaimia.

Naisilla testosteronin verinäyte suositellaan otettavaksi kuukautiskierron 5.-8. vuorokautena.

Missä voin tehdä testosteronin mittauksen?

Voit tilata testosteronin mittauksen sekä vapaan testosteronin määrityksen Puhdin verkkokaupasta. Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

Tutustu myös laajaan testosteronin tutkimukseen, johon kuuluu lisäksi D-vitamiinin mittaus. Myös D-vitamiinin puutos on yhdistetty tutkimuksissa heikkoihin testosteronitasoihin. Testipaketti pitää sisällään: kokonaistestosteroni (S-Testo), sukupuolihormoneja sitova globuliini SHBG, vapaa, laskettu testosteroni (S-Testo-VL) ja D-vitamiini (S -D-25).

Tutustu myös kattaviin tutkimuspaketteihin, joihin vapaan, lasketun testosteronin mittaus sisältyy:

Testosteronin (S-Testo) viitearvot

Testosteronin viitearvot ovat eri miehelle ja naiselle.

Mitkä ovat testosteronin viitearvot miehellä?

Miesten testosteronin viitearvot on esitetty alla olevassa taulukossa. Testosteronin (S-Testo) viitearvot vaihtelevat iän mukaan seuraavasti:

Ikä Viitearvo Yksikkö
2-10 vuotta <0,9 nmol/l
11 vuotta <12 nmol/l
12 vuotta <20 nmol/l
13 vuotta 0,3-20 nmol/l
14 vuotta 0,8-26 nmol/l
15-21 vuotta 5-33 nmol/l
≥22 vuotta 8-29 nmol/l

Mitkä ovat testosteronin viitearvot naisella?

Testosteronin viitearvot naisilla on esitetty taulukossa. Naisilla testosteronin viitearvot vaihtelevat iän mukaan seuraavasti:

Ikä Viitearvo Yksikkö
2-10 vuotta <3,8 nmol/l
11-15 vuotta <1,7 nmol/l
16-21 vuotta 0,6-1,8 nmol/l
premenopaussi 0,4-2,1 nmol/l
postmenopaussi <1,7 nmol/l

Matalat testosteronitasot

Alentunut testosteronitaso liittyy useimmiten ylipainoon ja elintapoihin, mutta myös muita syitä voi olla.

Mitkä ovat alhaisen testosteronin oireita?

Testosteronin puutteeseen voi liittyä erilaisia yleisoireita, kuten väsymystä, unihäiriöitä, keskittymiskyvyn heikkenemistä, alakuloisuutta, masennusoireita ja libidon alenemista.

Miehen alentuneen testosteronin oireet riippuvat iästä.

 • Ennen murrosikää ilmennyt testosteronin tuotannon häiriö estää miehille ominaisten sukupuoliominaisuuksien (kuten parrankasvun, äänenmurroksen ja sukupuolitoiminnan) kehittymisen. Myöskään siittiöiden tuotanto ei käynnisty ilman testosteronihoitoa.
 • Murrosiän jälkeen testosteronin puutos ilmenee sukupuolisena haluttomuutena ja impotenssina. Myös rinnat saattavat kasvaa, lihakset heikentyä ja mielentila huonontua.

Mitä matala testosteroniarvo tarkoittaa?

Murrosiäin ohittaneilla miehillä pelkkä alentunut testosteroniarvo ei merkitse, että siitä olisi haittaa. Aina tila ei edes oireile.

Jos alentuneeseen testosteroniarvoon kuitenkin liittyy oireita, kuten erektiohäiriöitä, masentuneisuutta, elämänhalun menettämistä, alakuloisuutta, väsymystä ja sukupuolisen halun vähentymistä, on testaus ja hoito aiheellista.

Usein oireet johtyvat ikääntymisprosessista tai sairauksista, mutta usein myös testosteronin väheneminen voi aiheuttaa samanlaisia oireita.

Tavallisin syy alentuneeseen testosteroniin on ylipaino. Testosteroniarvoja madaltaa erityisesti miehillä yleinen vyötärölihavuus.

Myös monet pitkäaikaissairaudet alentavat testosteronin määrää. Sairauksien hoito saattaa palauttaa testosteronin tason normaaliksi.

Mitkä voivat olla alentuneen testosteronin syitä?

Mieshormonin puutostiloja voi esiintyä eräiden perinnöllisten häiriöiden tai sairauksien seurauksena. Tavallisin syy puutostilaan on kuitenkin elintavat ja ylipaino.

Alentuneen testosteronin syynä voivat olla:

 • Ylipaino
 • Miesten hypogonadismi eli sukupuolirauhasten vajaatoiminta tai alikehittyneisyys. Tavallisimpia syitä hypogonadismille ovat Klinefelterin oireyhtymä, hoitamatta jäänyt piilokives tai muu kiveksen häiriö sekä aivolisäkkeen toiminnan häiriöt.
 • Downin syndrooma
 • Myöhäinen puberteetti
 • Pitkäaikainen runsas alkoholin käyttö
 • Anabolisten steroidien käyttö
 • Raskas fyysinen rasitus
 • Estrogeenihoito

Miten nostaa testosteronitasoja?

Testosteroni on hormoni, jonka tuotantoon voit tehokkaasti vaikuttaa omilla elintavoillasi. Seuraavat keinot auttavat testosteronitason nostamisessa:

 1. Normaalipainoon pyrkiminen. Yleisin syy matalalle testosteroniarvolle on ylipaino. Erityisesti miehille tyypillinen vyötärölihavuus alentaa testosteroniarvoja. Jo muutaman kilon painonpudotus voi auttaa testosteronitasojen nostamisessa! Tavoitteena kannattaa pitää normaalipainoa ja pyrkiä pysyvään painonhallintaan.
 2. Liikunta. Treenaamisesta on hyötyä painonhallinnan kannalta, mutta se kannattaa muistakin syistä. Erityisesti kuntosaliharjoittelun ja HIIT (High Intensity Interval Training) -harjoittelun on osoitettu nostavan testosteroniarvoja.
 3. Tarkista, että saat ruokavaliostasi riittävästi sinkkiä. Sinkki on välttämätön mineraali testosteronin tuotantoon. Hyviä sinkinlähteitä ovat muun muassa viljat, liha, maitotuotteet, siemenet, pähkinät, pavut, kananmunat ja kaakaojauhe.
 4. Tarkista, että saat riittävästi D-vitamiinia. D-vitamiinia tarvitaan muun muassa siemennesteen valmistukseen ja testosteronitason ylläpitoon. Kesällä D-vitamiinia voi saada Suomessakin tarpeeksi auringonvalosta, mutta suomalaisilla on yleisesti ottaen liian alhaiset D-vitamiinitasot. Puutosta voi esiintyä ympäri vuoden. Ravinnon parhaita D-vitamiinin lähteitä ovat kala ja vitaminoidut maitotuotteet. Suomessa kannattaa yleisesti ottaen käyttää D-vitaminivalmisteita, erityisesti pimeään vuodenaikaan. Alhainen D-vitamiinitaso on yhteydessä testosteronin määrään.
 5. Käytä alkoholia kohtuudella. Pienet alkoholimäärät eivät vielä haittaa testosteronituotantoa, mutta alkoholin suurkuluttajilla testosteronitasot ovat selvästi alentuneet.
 6. Vältä stressiä. Stressi saa elimistön erittämään kortisolia, mikä puolestaan häiritsee testosteronin tuotantoa. Pohdi voisitko vähentää stressin aiheuttajia elämässäsi. Vähennä liikaa suorittamista ja muista myös rentoutua.
 7. Tupakointi voi vahingoittaa kiveksiä ja heikentää testosteronin tuotantoa.

Testosteronin vajeen lääkehoito

Mikäli elintapojen muutokset eivät auta, testosteronin puutosta voidaan hoitaa testosteronihoidoilla. Hoito on yleensä tehokasta. Hoidoissa käytetään joko lihakseen ruiskutettavia pitkäkestoisia lääkevalmisteita tai päivittäin iholle annosteltavaa geeliä.

Testosteronihoitoja saa vain lääkärin reseptillä. Lääkeannoksen riittävyyttä seurataan veren testosteronimittausten avulla säännöllisesti.

Testosteronihoitoa ei voida käyttää, mikäli henkilöllä on diagnosoitu eturauhassyöpä tai eturauhasen vaikea hyvänlaatuinen liikakasvu.

Kuinka yleistä testosteronivaje on?

Testosteronivajeen esiintyvyyttä on hyvin hankala arvioida, eikä tilastoja ole. Ei myöskään ole selvää, kuinka yleistä testosteronivaje on eri ikäryhmissä.

Tiedonpuute johtuu siitä, että laboratoriossa testosteronitasoja voi mitata useilla tavoilla ja yhtenäistä käytäntöä ei ole.

Testosteronivajeelle on esitetty arvio:

 • alle 40 vuotiasta ei tieoa, mutta esiintyvyys lisääntynyt viime vuosina
 • 40–50-vuotiaista 10–20 %:lla
 • 50–60-vuotiaista 20–30 %:lla
 • 60–70-vuotiaista 30–40 %:lla ja
 • 70–90-vuotiaista vähintään 50 %:lla.

Lisäksi tulee huomioida, että kaikilla henkilöillä, joilla on alhainen testosteronitaso, ei esiinny oireita, eikä testejä ole tehty eikä näin ollen myöskään hoitoon ole ollut tarvetta.

Masennus vai testosteronivaje?

Matala testosteronitaso voi antaa samankaltaisia oireita kuin masennus, ja joskus nämä kaksi sekoitetaankin toisiinsa. Myös virheellisiä diagnooseja on voinut syntyä tästä syystä. Masennus voi myös olla yksi testosteronivajeen oire. Onkin erittäin tärkeää selvittää oireiden oikea syy. Näin saat selville, millä keinoin tilannetta kannattaa lähteä korjaamaan.

Masennuslääkkeillä voi olla ikäviäkin sivuvaikutuksia, minkä takia on tärkeä saada selville oikea oireiden aiheuttaja mittamalla testosteronitasot. Mittaamalla selviää, kummasta on kyse, masennuksesta vai alhaisesta testosteronitasosta.

Hypogonadismi eli testosteronin puutos

Hypogonadismi tarkoittaa testosteronin puutosta. Missä tahansa kohdassa testosteronin säätelyketjua voi esiintyä häiriöitä. Se voi johtaa testosteronin puutteeseen.

 • Häiriö testosteronin säätelyssä voi ilmetä ennen murrosikää, jolloin testosteronin tuotanto ei käynnisty lainkaan.
 • Mikäli häiriö testosteronin säätelyssä alkaa aikuisiällä, kivesten hormonituotanto heikkenee.

Testosteronin puute johtuu aina kivesten tuotantohäiriöstä. Tilanne voi aiheutua mistä tahansa kiveksiä vahingoittavasta sairaudesta: piilokives, kivesten tulehdukset ja kivessyöpä.

Alentunut testosteronin tuotanto voi liittyä synnynnäiseen sukukromosomihäiriöön Klinefelterin oireyhtymään.

Kivesten toimintahäiriö voi johtua myös aivolisäkkeestä. Aivolisäkettä voivat vaurioittaa sen kasvaimet, muut alueen sairaudet tai aivolisäkkeen leikkaus. Tämä voi aiheuttaa sen, että LH:n valmistus loppuu, jolloin kivesten testosteronin tuotanto sammuu.

 • Testosteronin puute nuorena voi johtaa siihen, että murrosiän miehisiä muutoksia ei tapahdu.
 • Jos testosteronin puutos syntyy aikuisena, aiheuttaa tilanne sukuvietin heikkenemistä ja impotenssia. Pitkittynyt testosteronin puutos johtaa karvoituksen vähenemisen, lihasten heikkouteen ja osteoporoosiin. Testosteronin puutos johtaa myös siittiötuotannon vähenemiseen ja lapsettomuuteen.

Mistä miehen seksuaalinen haluttomuus johtuu?

Miehen seksuaalista haluttomuutta voi aiheuttaa esimerkiksi:

 • testosteronivaje
 • masennus
 • masennuslääkitys
 • parisuhdeongelmat
 • kohonnut prolaktiini
 • viha
 • ahdistus
 • aivohalvaus
 • epilepsia
 • trauman jälkeinen stressireaktio
 • munuaisvika
 • sepelvaltimotauti ja sydämen vajaatoiminta
 • ikääntyminen
 • HIV
 • kehonrakennus
 • syömishäiriö.

Seksuaalisen haluttomuuden hoito valitaan syyn mukaan.

Jos taustalla on testosteronin puute, kannattaa ensin selvittää testosteronitasot. Hyviä tuloksia saadaan usein testosteronihoidolla.

Masennukseen on olemassa useita hoitoja, mutta alakuloisuus voi olla myös yksi testosteronivajeeseen viittaava oire. Masennuslääkkeillä on vaikutusta myös seksuaalitoimintoihin ja seksuaaliseen haluun.

Korkea testosteroni

Testosteronitaso voi olla korkea ja naisilla esiintyykin joskus testosteronin liikatuotantoa. Miehillä korkean testosteronin taustalla on yleensä jokin selvä syy (kuten kilpirauhasen liikatoiminta).

Mistä korkea testosteroniarvo miehillä johtuu?

Miehillä korkeita testosteroniarvoja voivat aihettaa kilpirauhasen liikatoiminta, adrenaalinen tuumori tai nuoremmilla pojilla varhainen puberteetti.

Mistä korkea testosteroniarvo naisilla johtuu?

Naisilla esiintyy joskus testosteronin liikatuotantoa, jonka seurauksena voi ilmaantua kuukautishäiriöitä ja karvoituksen lisääntymistä.

Syitä korkealle testosteronituotannolle voivat olla polykystiset munasarjat, munasarjojen ja lisämunuaisten mieshormoneja tuottavat kasvaimet sekä eräät lääkket, kuten anaboliset steroidit, glykokortikoidit, kontraseptiivit ja epilepsialääkkeet.

Testosteronin selvitys ilman lääkärin lähetettä

Puhdin kautta voit tilata testosteronin mittauksen (S-Testo) ilman lääkärin lähetettä. Katso myös vapaan testosteronin määritys (S-Testo-VL).

Tutustu laajaan testosteronin tutkimukseen, jossa mitataan lisäksi tärkeä D-vitamiinitaso. Testipaketti pitää sisällään: kokonaistestosteroni (S-Testo), sukupuolihormoneja sitova globuliini SHBG, vapaa, laskettu testosteroni (S-Testo-VL) ja D-vitamiini (S -D-25).

Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

Lähteet

Eskelinen, S. Duodecim Terveyskirjasto. Testosteroni (S-Testo ja S-TestoVI). Viitattu 2.7.2018

Hintikka, J. ym. Hypogonadism, decreased sexual desire, and long-term depression in middle-aged men.

Huslab. Testosteroni, seerumista. Viitattu 2.7.2018

Mitra A, et al. Effect of smoking on semen quality, FSH, testosterone level, and CAG repeat length in androgen receptor gene of infertile men in an Indian city. Syst Biol Reprod Med. 2012 Oct;58(5):255-62.

Mustajoki, P. Duodecim Terveyskirjasto. Testosteroni ikääntyvillä miehillä. 6.11.2018

Mustajoki, P. Duodecim Terveyskirjasto. Anaboliset steroidit ja terveys. 13.9.2018

Mustajoki, P. Duodecim Terveyskirjasto. Testosteronin puutos miehellä (hypogonadismi). 5.2.2020

Nimptsch, K. ym. Association between plasma 25-OH vitamin D and testosterone levels in men.

Pilz, S. ym. Effect of vitamin D supplementation on testosterone levels in men.

Seksuaaliterveysklinikka.fi. Mitä tarkoitetaan testosteronivajeella?

Seksuaaliterveysklinikka.fi. Miehen haluttomuus

Seksuaaliterveysklinikka.fi. Testosteronivajeen yleisyys

Seksuaaliterveysklinikka.fi. Testosteronitaso 14 nmol/l voi aiheuttaa oireita alle 40-vuotiailla miehillä

Synlab. Tietopankki. Testosteroni (S-Testo).

Synlab. Tietopankki. Testosteroni, vapaa laskettu (S –TestoVL)

Wehr, E. ym. Association of vitamin D status with serum androgen levels in men.

Teksti

Kirjoittajan avatar

Sofia on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 23.10.2020

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Testosteroni on miesten tärkein sukupuolihormoni”

 • Moikka! Kävin mittauttamassa testosteronin ja se oli ihan ok 22.2. Globuliini oli kuitenkin korkea eli 74. Vaikka vapaa testosteroni olikin viiterajojen sisällä (240) niin kaipa se saisi olla korkeampikin. Voiko tuo korkea globuliini olla syynä matalahkoon vapaaseen testosteroniin? Ovatko nuo luvut sellaisia, että niistä voi löytyä syitä voimattomaan olooni ja lihassärkyihin?

  • Kuvailemasi oireet: voimaton olo ja lihassäryt voivat liittyä matalaan testosteroniin mutta toki oireet sopivat muihinkin tiloihin. Voit itse yrittää vaikuttaa testosteronin nostamiseen mm.stressin vähentämisellä, hyvään ja riittävään uneen satsaamalla, alkoholin vähentämisellä (mikäli käytät alkoholia) sekä, jos sinulla on ylipainoa niin laskemalla painoa. Näiden muutosten jälkeen on hyvä kontrolloida arvot ja arvioida ovatko tehdyt muutokset tuoneet hyötyä elimistön hormonaaliselle toiminnalle. Hyvät ja terveelliset elintavat tukevat myös hormonaalista elimistön toimintaa. Voit aina kääntyä näiden asioiden suhteen lääkärin puoleen ja varmistaa asian.

 • Olen 47-vuotias mies. S testo 11,3 ja S sukupuolihormoneja sitova globuliini 51. Onko normaali? Tupakoin askin päivässä, veto veks osittain ainakin libiditeetti ja ajoin masentuneisuutta.

  • Hei, emme voi ottaa ikävä kyllä kantaa tuloksiisi. Jos olet ottanut tutkimukset kauttamme löydät Oma Puhti-sivulta lisätietoa, jossa kerrotaan tuloksiin liittyen infoa. Sinulla on myös mahdollisuus tilata lääkärin etäkonsultaatio suoraan raportilta. Jos olet ottanut tutkimukset muuta kautta, suosittelen ottamaan tutkimukset määränneeseen tahoon yhteyttä ja kysymään tuloksista lisää.

 • Moi, ikää 45 v. ja testosteronin arvo 18.6. Onko se liian vähän? Ei juurikaan ylipainoa ja terveet elämäntavat stressiä lukuunottamatta.

 • Olen 51v. Testosteroniarvoni oli mittauksessa 23,9. Minulla on todettu eturauhasen hyvälaatuista liikakasvua, oireet vähäiset ja niitä seurataan. Minulle on epäselvää, aiheuttaako korkea testosteronin määrä liikakasvua vai päinvastoin sen liian vähäinen määrä? Tästä on ristiriitaista tietoa, molemmat mainitaan syiksi eri lähteissä.

  Tuloksissa teston viitearvoiksi oli merkitty 11 – 38. Tulokseni 23,9 sijoittuu siihen keskivälin paikkeille. Lääkärin mukaan ok. Kysymykseeni viitaten, testoarvoni ei liene liian korkea, eikä liian matala, joten sen ei pitäisi kummastakaan syystä aiheuttaa liikakasvua, vai mitenkähän on?

  Elämäntapani ovat hyvät, liikuntaa voisin tosin vieläkin lisätä, vaikka en mikään sohvaperuna ole ollutkaan, ylipainoa ei ole, ei tupakointia, ei alkoholia. Jos kuitenkin hienosäädöllä petraan elämäntapojani vielä paremmiksi ja testoarvoni sen vaikutuksesta nousee, niin onko se haitaksi liikakasvulle?

  • Eturauhasen liikakasvun perimmäistä syytä ei tunneta. On osoitettu, että kyseessä on hormoniperäinen oireyhtymä, johon testosteronin tuotanto ja henkilön ikä vaikuttavat. En pysty sanomaan vaikuttaako fysiologisesti korkea/matala testosteronin määrä eturauhasen liikakasvuun tai miten tämä näyttäytyisi kohdallasi. Hyvät elintavat ovat avainasemassa terveelliseen elämään, joten suosittelen niitä ensisijaisesti sinullekin. On hyvä kontrolloida omia veriarvojaan aika ajoin (kuin auton vuosihuolto ja olla seurannassa olemassa olevien sairauksien vuoksi). Käypä hoito -suosituksen mukaan eturauhasen liikakasvussa olisi hyvä kontrolloida myös arvot kuten: kreatiniini sekä PSA.

 • Hei. Ikäni on n,66v. Olen kohtalaisessa fyysisessä kunnossa ja olen normaalipainoinen. Sormien pihtiotteella vatsalihasten päältä puristaen rasvaa on yhteensä n,3 cm ja vyötäröllä vastaavasti 1- 1,5cm. Rinnat ovat pienenjaiset. Minulta on leikattu eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu pois muutama vuosi sitten. Pissa-asiointi sujuu hyvin. Sukupuolinen halukkuuteni ja kyvykkyyteni on selvästi heikentynyt. Lääkärini kehoitti minua mittauttamaan Testo- tasoni, koska minulla on muitakin oireita. Luettuani em artikkelin aprikoin kannattaisiko minun mittauttaa sitä, vaikka ko taso olisi matalalla ja alkaa lääkinnällistä hoitoa, syystä, että minulla on leikattu eturauhasen liikakasvu?

  • Kiitos kommentista. Emme voi antaa tässä lääketieteellisiä ohjeita, mutta kauttamme voit tilata kaikki tarvitsemasi testit, jotta kehon nykytila selviää. Esimerkiksi 50+ miehen paketista löytyy niin testosteroni kuin PSA ja 30 muuta mittaria. Tulosten kanssa voi sitten jatkaa keskustelua lääkärin kanssa.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *