Testosteroni on hormoni, jonka ansiosta miehiset erityispiirteet kehittyvät. Sen ansiosta miehille kasvaa parta ja tehokkaammat lihakset. Sillä on myös suuri vaikutus mielentilaan ja seksuaalisuuteen.

 • Testosteronilla on vaikutusta muun muassa murrosiässä miehille tyypillisten sukupuoliominaisuuksien kehittymiseen, sperman tuotantoon ja sukupuoliviettiin.
 • Testosteronin puutos ilmenee sukupuolisena haluttomuutena ja impotenssina.
 • Testosteroni on hormoni, jonka tuotantoon voit tehokkaasti vaikuttaa omilla elintavoillasi.
 • Jo muutaman kilon painonpudotus voi auttaa testosteronitasojen nostamisessa.
 • Testosteronilla on vaikutusta muun muassa murrosiässä miehille tyypillisten sukupuoliominaisuuksien kehittymiseen, sperman tuotantoon ja sukupuoliviettiin.
 • Testosteronin puutos ilmenee sukupuolisena haluttomuutena ja impotenssina.
 • Testosteroni on hormoni, jonka tuotantoon voit tehokkaasti vaikuttaa omilla elintavoillasi.
 • Jo muutaman kilon painonpudotus voi auttaa testosteronitasojen nostamisessa.

Testosteroni on hormoni, jonka ansiosta miehiset erityispiirteet kehittyvät. Sen ansiosta miehille kasvaa parta ja tehokkaammat lihakset. Se saa myös kivekset tuottamaan spermaa, joten se on vastuussa suvun jatkumisesta. Sillä on myös suuri vaikutus mielentilaan ja seksuaalisuuteen.

Iän myötä tapahtuva testosteronin erityksen väheneminen aiheuttaa seksihalujen vähentymistä ja lihaskunnon heikkenemistä.

Omat testosteronitasot voi helposti mitata verikokeella. Jos testosteronitasot ovat alhaiset, niitä voidaan nostaa. Tässä artikkelissa kerromme testosteronin merkityksestä elimistölle, testosteronitason mittauksesta sekä keinoista, joilla testosteronitasoja voidaan nostaa.

Miten testosteroni toimii kehossa?

Testosteroni on sukupuolihormoni, jota erittyy sekä miehillä että naisilla. Miehet tuottavat testosteronia huomattavasti enemmän naisiin verrattuna. Testosteronia kutsutaankin miehen sukuhormoniksi. Testosteronin tuotanto tapahtuu miehillä kiveksissä ja naisilla munasarjoissa ja lisämunaisen kuorikerroksessa.

Ennen murrosikää pojilla on testosteronia yhtä vähän kuin tytöillä. Murrosiässä miesten testosteronin eritys kasvaa huomattavasti, ja testosteronia erittyy kiveksistä miehen elämän loppuun saakka.

Testosteronilla on vaikutusta muun muassa murrosiässä miehille tyypillisten sukupuoliominaisuuksien kehittymiseen, sperman tuotantoon ja sukupuoliviettiin. Se vaikuttaa myös luu- ja lihasmassaan, miesten rasvan varastoitumiseen ja jopa punasolujen tuotantoon. Miehillä testosteronitasot saattavat vaikuttaa myös mielialaan.

Lihasmassaa tavoitteleville miehille testosteronin merkitys on erityisen suuri. Korkea testosteronitaso edesauttaa lihasmassan kasvattamista ja vaikuttaa positiivisesti kertyvän lihaksen ja rasvan suhteeseen. Kun testosteronitasot ovat matalat, elimistö varastoi ylimääräisen energian helpommin rasvakudoksiin.

10 keinoa testosteronitason nostamiseen

Testosteroni on hormoni, jonka tuotantoon voit tehokkaasti vaikuttaa omilla elintavoillasi. Seuraavat kymmenen keinoa auttavat testosteronitason nostamisessa:

 1. Normaalipainoon pyrkiminen. Yleisin syy matalalle testosteroniarvolle on ylipaino. Erityisesti miehille tyypillinen vyötärölihavuus heikentää testosteroniarvoja. Jo muutaman kilon painonpudotus voi auttaa testosteronitasojen nostamisessa. Tavoitteena kannattaa pitää normaalipainoa ja pyrkiä pysyvään painonhallintaan.
 2. LiikuntaTreenaamisesta on hyötyä painonhallinnan kannalta, mutta se kannattaa muistakin syistä. Erityisesti kuntosaliharjoittelun ja HIIT (High Intensity Interval Training)- harjoittelun on osoitettu nostavan testosteroniarvoja.
 3. Tarkista, että saat riittävästi sinkkiäSinkki on välttämätön mineraali testosteronin tuotantoon. Hyviä sinkinlähteitä ovat muun muassa viljat, liha, maitotuotteet, siemenet, pähkinät, pavut, kanamunat ja kaakaojauhe.
 4. Tarkista, että saat riittävästi D-vitamiinia. D-vitamiinia tarvitaan mm. siemennesteen valmistukseen ja testosteronitason ylläpitoon. Kesällä D-vitamiinia on helppo saada Suomessakin tarpeeksi auringonvalosta, mutta talvella tilanne on toinen. Ravinnon parhaita D-vitamiinin lähteitä ovat kalat, vitaminoidut maitotuotteet sekä margariinit ja kasvisrasvalevitteet. Tarvittaessa kannattaa käyttää myös D-vitaminivalmisteita.
 5. Käytä alkoholia kohtuudella. Pienet alkoholimäärät eivät vielä haittaa testosteronituotantoa, mutta alkoholin suurkuluttajilla testosteronitasot ovat selvästi alentuneet. Pysy siis kohtuudessa!
 6. Vältä stressiäFyysisen kunnon lisäksi on tärkeää huolehtia myös henkisestä kunnosta. Stressi saa elimistön erittämään kortisolia, mikä puolestaan häiritsee testosteronin tuotantoa. Pohdi voisitko vähentää stressin aiheuttajia elämässäsi. Vähennä liikaa suorittamista ja muista myös rentoutua.
 7. Älä tupakoi. Tupakointi voi vahingoittaa kiveksiä ja heikentää testosteronin tuotantoa.

Testosteroni ja ikä

Miehen ikääntyessä testosteronin eritys hiljalleen vähenee. Suurella osalla 50 – 70-vuotiaista suomalaismiehistä testosteronitaso on alhainen.

Ikääntymisen myötä miehen elimistössä voi alkaa esiintyä erilaisia ikääntymisoireita, kuten keskittymisvaikeuksia, nivel- ja lihassärkyjä, hikoilua, unihäiriöitä, väsymystä, libidon heikkenemistä, erektioiden vähenemistä ja masentuneisuutta. Yleensä oireet johtyvat ikääntymisprosessista ja sairauksista, mutta myös testosteronin väheneminen voi aiheuttaa oireita.

Keski-ikäisillä ja ikääntyvillä miehillä tavallisin syy alentuneeseen testosteroniin on ylipaino. Testosteroniarvoja madaltaa erityisesti miehillä yleinen vyötärölihavuus.

Myös monet pitkäaikaissairaudet alentavat testosteronin määrää veressä. Sairauksien tehokas hoito voi palauttaa testosteronitason ennalleen.

Kuinka testosteroni mitataan?

Testosteroniarvon voi mitata verikokeella, jos epäilee testosteroniarvonsa laskeneen. Erityisesti testosteronimittaus kannattaa tehdä silloin, kun ilmenee seksuaalisiä häiriöitä, kuten erektiohäiriöitä ja sukupuolista haluttomuutta. Lisäksi mittauksella voidaan tutkia miehen hedelmättömyyttä, puberteettihäiriöitä ja sukupuolirauhasten vajaatoimintaa eli hypogonadismia.

Naisilla testosteroniarvot voidaan mitata kuukautishäiriöiden ja steriilisyyden syiden selvittämiseksi, hirsutismin eli liikakarvoituksen ja virilismin eli naisen miesmäisyyden tutkimiseksi sekä munasarjojen monirakkulaoireyhtymän tutkimiseksi. Lisäksi voidaan tutkia lisämunuaisen hormoonisynteesin puutoksia ja hormonaalisesti aktiivisia kasvaimia.

Testosteroniarvot tutkitaan aina verikokeella. Pelkkien oireiden perusteella diagnoosia testosteronin vähäisyydestä ei voida tehdä.

Miesten testosteronin tuotto vaihtelee vuorokaudenajan mukaan. Testosteronitestin (S-Testo) viitearvot on määritelty aamuarvojen mukaan, jolloin veren testosteroniarvo on korkeimmillaan. Verinäyte testosteronimittausta varten tulisikin ottaa aamupäivällä ennen kello kymmentä.

Naisilla verinäyte suositellaan otettavaksi kuukautiskierron 5.-8. vuorokautena.

Suurin osa veren testosteronista on sitoutuneena plasman valkuaisaineisiin. Vain 1–3 prosenttia testosteronista on vapaana plasman vesiliuoksessa. S-Testo-tutkimuksessa mitataan veren kokonaistestosteronin määrä.

Mikäli testosteronia sitovien proteiinien pitoisuudet veressä muuttuvat, S-Testo-arvo muuttuu niiden mukana, vaikka testosteronin tuotanto olisi normaali. Jos epäillään plasman proteiinien pitoisuuden muutumista, voidaan käyttää monimutkaisempaa vapaan testosteronin määritystä S-TestoVL.

Mistä voin tilata testosteronin mittauksen?

Voit tilata testosteronin mittauksen Puhdin verkkokaupasta. Testi kuuluu myös seuraaviin tutkimuspaketteihin:

Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

Viitearvot

Miehillä viitearvot  (S-Testo) vaihtelevat iän mukaan seuraavasti:

Ikä Viitearvo Yksikkö
2-10 vuotta <0,9 nmol/l
11 vuotta <12 nmol/l
12 vuotta <20 nmol/l
13 vuotta 0,3-20 nmol/l
14 vuotta 0,8-26 nmol/l
15-21 vuotta 5-33 nmol/l
≥22 vuotta 8-29 nmol/l

Naisilla viitearvot vaihtelevat iän mukaan seuraavasti:

Ikä Viitearvo Yksikkö
2-10 vuotta <3,8 nmol/l
11-15 vuotta <1,7 nmol/l
16-21 vuotta 0,6-1,8 nmol/l
premenopaussi 0,4-2,1 nmol/l
postmenopaussi <1,7 nmol/l

Matala testosteroniarvo

Murrosiäin ohittaneilla miehillä pelkkä alentunut testosteroniarvo ei merkitse, että siitä olisi haittaa. Jos alentuneeseen testosteroniarvoon kuitenkin liittyy oireita, kuten erektiohäiriöitä ja sukupuolisen halun vähentymistä, on hoito aiheellista.

Alentuneen testosteronin oireet

Miehen alentuneen testosteronin oireet riippuvat iästä.

Ennen murrosikää ilmennyt testosteronin tuotannon häiriö estää miehille ominaisten sukupuoliominaisuuksien (kuten parrankasvun, äänenmurroksen ja sukupuolitoiminnan) kehittymisen. Myöskään siittiöiden tuotanto ei käynnisty ilman testosteronihoitoa.

Murrosiän jälkeen testosteronin puutos ilmenee sukupuolisena haluttomuutena ja impotenssina. Myös rinnat saattavat kasvaa, lihakset heikentyä ja mielentila huonontua.

Ikääntyvillä miehillä testosteronin puutteeseen voi liittyä erilaisia yleisoireita, kuten väsymystä, unihäiriöitä, keskittymiskyvyn heikkenemistä ja libidon alenemista.

Alentuneen testosteronin syyt

Mieshormonin puutostiloja voi esiintyä eräiden perinnöllisten häiriöiden tai sairauksien seurauksena. Ikääntyneillä miehillä tavallisin syy puutostilaan on ylipaino.

Alentuneen testosteronin syynä voivat olla:

 • Ylipaino.
 • Miesten hypogonadismi eli sukupuolirauhasten vajaatoiminta tai alikehittyneisyys. Tavallisimpia syitä hypogonadismille ovat Klinefelterin oireyhtymä, hoitamatta jäänyt piilokives tai muu kiveksen häiriö sekä aivolisäkkeen toiminnan häiriöt.
 • Downin syndrooma.
 • Myöhäinen puberteetti.
 • Pitkäaikainen runsas alkoholin käyttö.
 • Anabolisten steroidien käyttö.
 • Raskas fyysinen rasitus.
 • Estrogeenihoito.

Lääkehoito

Mikäli elintapojen muutokset eivät auta, testosteronin puutosta voidaan tehokkasti hoitaa testosteronihoidoilla. Niissä käytetään joko lihakseen ruiskutettavia pitkäkestoisia lääkevalmisteita tai päivittäin iholle annosteltavaa geeliä. Testosteronihoitoja saa vain lääkärin reseptillä, ja lääkeannoksen riittävyyttä seurataan veren testosteronimittausten avulla.

Testosteronihoitoa ei voida käyttää, mikäli sinulla on diagnosoitu eturauhassyöpä tai eturauhasen vaikea hyvänlaatuinen liikakasvu.

Korkea testosteroniarvo

Naisilla esiintyy joskus testosteronin liikatuotantoa, jonka seurauksena voi ilmaantua kuukautishäiriöitä ja karvoituksen lisääntymistä. Syitä korkealle testosteronituotannolle voivat olla polykystiset munasarjat, munasarjojen ja lisämunuaisten mieshormoneja tuottavat kasvaimet sekä eräät lääkket, kuten anaboliset steroidit, glykokortikoidit, kontraseptiivit ja epilepsialääkkeet.

Miehillä korkeita testosteroniarvoja voivat aihettaa kilpirauhasen liikatoiminta, adrenaalinen tuumori tai pojilla varhainen puberteetti.

Lähteet

Huslab: Testosteroni, seerumista. Viitattu 2.7.2018

Healthline: What Is Testosterone? Viitattu 2.7.2018

MayoClinic: Male hypogonadism. Viitattu 2.7.2018

Mitra A, Chakraborty B, Mukhopadhay D, Pal M, Mukherjee S, Banerjee S, Chaudhuri K.: Effect of smoking on semen quality, FSH, testosterone level, and CAG repeat length in androgen receptor gene of infertile men in an Indian city. Syst Biol Reprod Med. 2012 Oct;58(5):255-62.

Synlab: Testosteroni. Viitattu 29.6.2018

Terveyskirjasto: Testosteroni (S-Testo ja S-TestoVI). Viitattu 2.7.2018

The Epoch Times: 9 Body Hacks to Naturally Increase Testosterone. Viitattu 10.7.2018.

 

 

Testosteroni on hormoni, jonka ansiosta miehiset erityispiirteet kehittyvät. Sen ansiosta miehille kasvaa parta ja tehokkaammat lihakset. Se saa myös kivekset tuottamaan spermaa, joten se on vastuussa suvun jatkumisesta. Sillä on myös suuri vaikutus mielentilaan ja seksuaalisuuteen.

Iän myötä tapahtuva testosteronin erityksen väheneminen aiheuttaa seksihalujen vähentymistä ja lihaskunnon heikkenemistä.

Omat testosteronitasot voi helposti mitata verikokeella. Jos testosteronitasot ovat alhaiset, niitä voidaan nostaa. Tässä artikkelissa kerromme testosteronin merkityksestä elimistölle, testosteronitason mittauksesta sekä keinoista, joilla testosteronitasoja voidaan nostaa.

Miten testosteroni toimii kehossa?

Testosteroni on sukupuolihormoni, jota erittyy sekä miehillä että naisilla. Miehet tuottavat testosteronia huomattavasti enemmän naisiin verrattuna. Testosteronia kutsutaankin miehen sukuhormoniksi. Testosteronin tuotanto tapahtuu miehillä kiveksissä ja naisilla munasarjoissa ja lisämunaisen kuorikerroksessa.

Ennen murrosikää pojilla on testosteronia yhtä vähän kuin tytöillä. Murrosiässä miesten testosteronin eritys kasvaa huomattavasti, ja testosteronia erittyy kiveksistä miehen elämän loppuun saakka.

Testosteronilla on vaikutusta muun muassa murrosiässä miehille tyypillisten sukupuoliominaisuuksien kehittymiseen, sperman tuotantoon ja sukupuoliviettiin. Se vaikuttaa myös luu- ja lihasmassaan, miesten rasvan varastoitumiseen ja jopa punasolujen tuotantoon. Miehillä testosteronitasot saattavat vaikuttaa myös mielialaan.

Lihasmassaa tavoitteleville miehille testosteronin merkitys on erityisen suuri. Korkea testosteronitaso edesauttaa lihasmassan kasvattamista ja vaikuttaa positiivisesti kertyvän lihaksen ja rasvan suhteeseen. Kun testosteronitasot ovat matalat, elimistö varastoi ylimääräisen energian helpommin rasvakudoksiin.

10 keinoa testosteronitason nostamiseen

Testosteroni on hormoni, jonka tuotantoon voit tehokkaasti vaikuttaa omilla elintavoillasi. Seuraavat kymmenen keinoa auttavat testosteronitason nostamisessa:

 1. Normaalipainoon pyrkiminen. Yleisin syy matalalle testosteroniarvolle on ylipaino. Erityisesti miehille tyypillinen vyötärölihavuus heikentää testosteroniarvoja. Jo muutaman kilon painonpudotus voi auttaa testosteronitasojen nostamisessa. Tavoitteena kannattaa pitää normaalipainoa ja pyrkiä pysyvään painonhallintaan.
 2. LiikuntaTreenaamisesta on hyötyä painonhallinnan kannalta, mutta se kannattaa muistakin syistä. Erityisesti kuntosaliharjoittelun ja HIIT (High Intensity Interval Training)- harjoittelun on osoitettu nostavan testosteroniarvoja.
 3. Tarkista, että saat riittävästi sinkkiäSinkki on välttämätön mineraali testosteronin tuotantoon. Hyviä sinkinlähteitä ovat muun muassa viljat, liha, maitotuotteet, siemenet, pähkinät, pavut, kanamunat ja kaakaojauhe.
 4. Tarkista, että saat riittävästi D-vitamiinia. D-vitamiinia tarvitaan mm. siemennesteen valmistukseen ja testosteronitason ylläpitoon. Kesällä D-vitamiinia on helppo saada Suomessakin tarpeeksi auringonvalosta, mutta talvella tilanne on toinen. Ravinnon parhaita D-vitamiinin lähteitä ovat kalat, vitaminoidut maitotuotteet sekä margariinit ja kasvisrasvalevitteet. Tarvittaessa kannattaa käyttää myös D-vitaminivalmisteita.
 5. Käytä alkoholia kohtuudella. Pienet alkoholimäärät eivät vielä haittaa testosteronituotantoa, mutta alkoholin suurkuluttajilla testosteronitasot ovat selvästi alentuneet. Pysy siis kohtuudessa!
 6. Vältä stressiäFyysisen kunnon lisäksi on tärkeää huolehtia myös henkisestä kunnosta. Stressi saa elimistön erittämään kortisolia, mikä puolestaan häiritsee testosteronin tuotantoa. Pohdi voisitko vähentää stressin aiheuttajia elämässäsi. Vähennä liikaa suorittamista ja muista myös rentoutua.
 7. Älä tupakoi. Tupakointi voi vahingoittaa kiveksiä ja heikentää testosteronin tuotantoa.

Testosteroni ja ikä

Miehen ikääntyessä testosteronin eritys hiljalleen vähenee. Suurella osalla 50 – 70-vuotiaista suomalaismiehistä testosteronitaso on alhainen.

Ikääntymisen myötä miehen elimistössä voi alkaa esiintyä erilaisia ikääntymisoireita, kuten keskittymisvaikeuksia, nivel- ja lihassärkyjä, hikoilua, unihäiriöitä, väsymystä, libidon heikkenemistä, erektioiden vähenemistä ja masentuneisuutta. Yleensä oireet johtyvat ikääntymisprosessista ja sairauksista, mutta myös testosteronin väheneminen voi aiheuttaa oireita.

Keski-ikäisillä ja ikääntyvillä miehillä tavallisin syy alentuneeseen testosteroniin on ylipaino. Testosteroniarvoja madaltaa erityisesti miehillä yleinen vyötärölihavuus.

Myös monet pitkäaikaissairaudet alentavat testosteronin määrää veressä. Sairauksien tehokas hoito voi palauttaa testosteronitason ennalleen.

Kuinka testosteroni mitataan?

Testosteroniarvon voi mitata verikokeella, jos epäilee testosteroniarvonsa laskeneen. Erityisesti testosteronimittaus kannattaa tehdä silloin, kun ilmenee seksuaalisiä häiriöitä, kuten erektiohäiriöitä ja sukupuolista haluttomuutta. Lisäksi mittauksella voidaan tutkia miehen hedelmättömyyttä, puberteettihäiriöitä ja sukupuolirauhasten vajaatoimintaa eli hypogonadismia.

Naisilla testosteroniarvot voidaan mitata kuukautishäiriöiden ja steriilisyyden syiden selvittämiseksi, hirsutismin eli liikakarvoituksen ja virilismin eli naisen miesmäisyyden tutkimiseksi sekä munasarjojen monirakkulaoireyhtymän tutkimiseksi. Lisäksi voidaan tutkia lisämunuaisen hormoonisynteesin puutoksia ja hormonaalisesti aktiivisia kasvaimia.

Testosteroniarvot tutkitaan aina verikokeella. Pelkkien oireiden perusteella diagnoosia testosteronin vähäisyydestä ei voida tehdä.

Miesten testosteronin tuotto vaihtelee vuorokaudenajan mukaan. Testosteronitestin (S-Testo) viitearvot on määritelty aamuarvojen mukaan, jolloin veren testosteroniarvo on korkeimmillaan. Verinäyte testosteronimittausta varten tulisikin ottaa aamupäivällä ennen kello kymmentä.

Naisilla verinäyte suositellaan otettavaksi kuukautiskierron 5.-8. vuorokautena.

Suurin osa veren testosteronista on sitoutuneena plasman valkuaisaineisiin. Vain 1–3 prosenttia testosteronista on vapaana plasman vesiliuoksessa. S-Testo-tutkimuksessa mitataan veren kokonaistestosteronin määrä.

Mikäli testosteronia sitovien proteiinien pitoisuudet veressä muuttuvat, S-Testo-arvo muuttuu niiden mukana, vaikka testosteronin tuotanto olisi normaali. Jos epäillään plasman proteiinien pitoisuuden muutumista, voidaan käyttää monimutkaisempaa vapaan testosteronin määritystä S-TestoVL.

Mistä voin tilata testosteronin mittauksen?

Voit tilata testosteronin mittauksen Puhdin verkkokaupasta. Testi kuuluu myös seuraaviin tutkimuspaketteihin:

Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

Viitearvot

Miehillä viitearvot  (S-Testo) vaihtelevat iän mukaan seuraavasti:

Ikä Viitearvo Yksikkö
2-10 vuotta <0,9 nmol/l
11 vuotta <12 nmol/l
12 vuotta <20 nmol/l
13 vuotta 0,3-20 nmol/l
14 vuotta 0,8-26 nmol/l
15-21 vuotta 5-33 nmol/l
≥22 vuotta 8-29 nmol/l

Naisilla viitearvot vaihtelevat iän mukaan seuraavasti:

Ikä Viitearvo Yksikkö
2-10 vuotta <3,8 nmol/l
11-15 vuotta <1,7 nmol/l
16-21 vuotta 0,6-1,8 nmol/l
premenopaussi 0,4-2,1 nmol/l
postmenopaussi <1,7 nmol/l

Matala testosteroniarvo

Murrosiäin ohittaneilla miehillä pelkkä alentunut testosteroniarvo ei merkitse, että siitä olisi haittaa. Jos alentuneeseen testosteroniarvoon kuitenkin liittyy oireita, kuten erektiohäiriöitä ja sukupuolisen halun vähentymistä, on hoito aiheellista.

Alentuneen testosteronin oireet

Miehen alentuneen testosteronin oireet riippuvat iästä.

Ennen murrosikää ilmennyt testosteronin tuotannon häiriö estää miehille ominaisten sukupuoliominaisuuksien (kuten parrankasvun, äänenmurroksen ja sukupuolitoiminnan) kehittymisen. Myöskään siittiöiden tuotanto ei käynnisty ilman testosteronihoitoa.

Murrosiän jälkeen testosteronin puutos ilmenee sukupuolisena haluttomuutena ja impotenssina. Myös rinnat saattavat kasvaa, lihakset heikentyä ja mielentila huonontua.

Ikääntyvillä miehillä testosteronin puutteeseen voi liittyä erilaisia yleisoireita, kuten väsymystä, unihäiriöitä, keskittymiskyvyn heikkenemistä ja libidon alenemista.

Alentuneen testosteronin syyt

Mieshormonin puutostiloja voi esiintyä eräiden perinnöllisten häiriöiden tai sairauksien seurauksena. Ikääntyneillä miehillä tavallisin syy puutostilaan on ylipaino.

Alentuneen testosteronin syynä voivat olla:

 • Ylipaino.
 • Miesten hypogonadismi eli sukupuolirauhasten vajaatoiminta tai alikehittyneisyys. Tavallisimpia syitä hypogonadismille ovat Klinefelterin oireyhtymä, hoitamatta jäänyt piilokives tai muu kiveksen häiriö sekä aivolisäkkeen toiminnan häiriöt.
 • Downin syndrooma.
 • Myöhäinen puberteetti.
 • Pitkäaikainen runsas alkoholin käyttö.
 • Anabolisten steroidien käyttö.
 • Raskas fyysinen rasitus.
 • Estrogeenihoito.

Lääkehoito

Mikäli elintapojen muutokset eivät auta, testosteronin puutosta voidaan tehokkasti hoitaa testosteronihoidoilla. Niissä käytetään joko lihakseen ruiskutettavia pitkäkestoisia lääkevalmisteita tai päivittäin iholle annosteltavaa geeliä. Testosteronihoitoja saa vain lääkärin reseptillä, ja lääkeannoksen riittävyyttä seurataan veren testosteronimittausten avulla.

Testosteronihoitoa ei voida käyttää, mikäli sinulla on diagnosoitu eturauhassyöpä tai eturauhasen vaikea hyvänlaatuinen liikakasvu.

Korkea testosteroniarvo

Naisilla esiintyy joskus testosteronin liikatuotantoa, jonka seurauksena voi ilmaantua kuukautishäiriöitä ja karvoituksen lisääntymistä. Syitä korkealle testosteronituotannolle voivat olla polykystiset munasarjat, munasarjojen ja lisämunuaisten mieshormoneja tuottavat kasvaimet sekä eräät lääkket, kuten anaboliset steroidit, glykokortikoidit, kontraseptiivit ja epilepsialääkkeet.

Miehillä korkeita testosteroniarvoja voivat aihettaa kilpirauhasen liikatoiminta, adrenaalinen tuumori tai pojilla varhainen puberteetti.

Lähteet

Huslab: Testosteroni, seerumista. Viitattu 2.7.2018

Healthline: What Is Testosterone? Viitattu 2.7.2018

MayoClinic: Male hypogonadism. Viitattu 2.7.2018

Mitra A, Chakraborty B, Mukhopadhay D, Pal M, Mukherjee S, Banerjee S, Chaudhuri K.: Effect of smoking on semen quality, FSH, testosterone level, and CAG repeat length in androgen receptor gene of infertile men in an Indian city. Syst Biol Reprod Med. 2012 Oct;58(5):255-62.

Synlab: Testosteroni. Viitattu 29.6.2018

Terveyskirjasto: Testosteroni (S-Testo ja S-TestoVI). Viitattu 2.7.2018

The Epoch Times: 9 Body Hacks to Naturally Increase Testosterone. Viitattu 10.7.2018.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *