Testosteroni on hormoni, jonka ansiosta miehiset erityispiirteet kehittyvät. Sen ansiosta miehille kasvaa parta ja tehokkaammat lihakset. Sillä on myös suuri vaikutus myös mielentilaan ja seksuaalisuuteen.

Tässä artikkelissa kerromme testosteronin merkityksestä elimistölle, testosteronitason mittauksesta sekä keinoista, joilla testosteronitasoja voidaan nostaa.

 • Testosteronilla on vaikutusta muun muassa murrosiässä miehille tyypillisten sukupuoliominaisuuksien kehittymiseen, sperman tuotantoon ja sukupuoliviettiin.
 • Testosteronin puutos ilmenee sukupuolisena haluttomuutena ja impotenssina.
 • Testosteroni on hormoni, jonka tuotantoon voit tehokkaasti vaikuttaa omilla elintavoillasi.
 • Jo muutaman kilon painonpudotus voi auttaa testosteronitasojen nostamisessa.

Testosteroni on hormoni, jonka ansiosta miehiset erityispiirteet kehittyvät; testosteroni vaikuttaa esimerkiksi parran ja lihasten kasvuun. Se saa myös kivekset tuottamaan spermaa, joten se on vastuussa suvun jatkumisesta.

Testosteronin erityksen väheneminen aiheuttaa halujen vähentymistä ja lihaskunnon heikkenemistä.

Omat testosteronitasot voi helposti mitata verikokeella. Jos testosteronitasot ovat alhaiset, niitä voidaan nostaa.

Testosteronin toiminta elimistössä

Miten testosteroni toimii?

Testosteroni on sukupuolihormoni, jota erittyy sekä miehillä että naisilla. Miehet tuottavat testosteronia huomattavasti enemmän naisiin verrattuna. Testosteronia kutsutaankin miehen sukuhormoniksi.

Testosteronin tuotanto tapahtuu miehillä kiveksissä ja naisilla munasarjoissa ja lisämunaisen kuorikerroksessa.

Ennen murrosikää pojilla on testosteronia yhtä vähän kuin tytöillä. Murrosiässä miesten testosteronin eritys kasvaa huomattavasti, ja testosteronia erittyy kiveksistä miehen elämän loppuun saakka.

Mihin testosteroni vaikuttaa?

Testosteronilla on vaikutusta muun muassa murrosiässä miehille tyypillisten sukupuoliominaisuuksien kehittymiseen, sperman tuotantoon ja sukupuoliviettiin. Se vaikuttaa myös luu- ja lihasmassaan, miesten rasvan varastoitumiseen ja jopa punasolujen tuotantoon. Miehillä testosteronitasot saattavat vaikuttaa myös mielialaan.

Alhainen testosteronitaso voi aiheuttaa muun muassa seksuaalisia häiriöitä, kuten erektiohäiriöitä ja sukupuolista haluttomuutta.

Lihasmassaa tavoitteleville miehille testosteronin merkitys on erityisen suuri. Korkea testosteronitaso edesauttaa lihasmassan kasvattamista ja vaikuttaa positiivisesti kertyvän lihaksen ja rasvan suhteeseen. Kun testosteronitasot ovat matalat, elimistö varastoi ylimääräisen energian helpommin rasvakudoksiin.

Miten ikä vaikuttaa testosteronin tuotantoon?

Testosteronin vajetta voi esiintyä ikään katsomatta kaikilla miehillä. Nuorillakin voi olla testosteronin puute. Todellista testosteronivajeen esiintyvyyttä ei tiedetä. Puute ei oireile läheskään kaikilla miehillä, ja oireilevillakin miehillä vaje jää usein toteamatta. Tavallisin syy alentuneeseen testosteroniin on ylipaino. Testosteroniarvoja madaltaa erityisesti miehillä yleinen vyötärölihavuus.

Miehen ikääntyessä testosteronin eritys hiljalleen vähenee. Suurella osalla 50 – 70-vuotiaista suomalaismiehistä testosteronitaso on alhainen. Ikääntymisen myötä miehen elimistössä voi alkaa esiintyä erilaisia ikääntymisoireita, kuten keskittymisvaikeuksia, nivel- ja lihassärkyjä, hikoilua, unihäiriöitä, väsymystä, libidon heikkenemistä, erektioiden vähenemistä ja masentuneisuutta. Yleensä oireet johtyvat ikääntymisprosessista tai sairauksista, mutta usein myös testosteronin väheneminen voi aiheuttaa oireita.

Myös monet pitkäaikaissairaudet alentavat testosteronin määrää veressä. Sairauksien tehokas hoito voi palauttaa testosteronitason ennalleen.

Testosteronin mittaus

Miten testosteroni mitataan?

Testosteroniarvon voi mitata verikokeella, jos epäilee testosteroniarvonsa laskeneen. Erityisesti testosteronimittaus kannattaa tehdä silloin, kun ilmenee seksuaalisiä häiriöitä, kuten erektiohäiriöitä ja sukupuolista haluttomuutta.

Lisäksi mittauksella voidaan tutkia miehen hedelmättömyyttä, puberteettihäiriöitä ja sukupuolirauhasten vajaatoimintaa eli hypogonadismia.

Testosteroniarvot tutkitaan aina verikokeella laboratoriossa. Pelkkien oireiden perusteella diagnoosia testosteronin vähäisyydestä ei voida tehdä.

Miesten testosteronin tuotto vaihtelee vuorokaudenajan mukaan. Testosteronitestin (S-Testo) viitearvot on määritelty aamuarvojen mukaan, jolloin veren testosteroniarvo on korkeimmillaan. Verinäyte testosteronimittausta varten tulisikin ottaa aamupäivällä ennen kello kymmentä.

Suurin osa veren testosteronista on sitoutuneena plasman valkuaisaineisiin. Vain 1–3 prosenttia testosteronista on vapaana plasman vesiliuoksessa. S-Testo-tutkimuksessa mitataan veren kokonaistestosteronin määrä.

Mikäli testosteronia sitovien proteiinien pitoisuudet veressä muuttuvat, S-Testo-arvo muuttuu niiden mukana, vaikka testosteronin tuotanto olisi normaali. Jos epäillään plasman proteiinien pitoisuuden muutumista, voidaan käyttää vapaan testosteronin määritystä S-TestoVL.

Testosteronin mittaus naisella

Naisilla testosteroniarvot voidaan mitata kuukautishäiriöiden ja steriilisyyden syiden selvittämiseksi, hirsutismin eli liikakarvoituksen ja virilismin eli naisen miesmäisyyden tutkimiseksi sekä munasarjojen monirakkulaoireyhtymän tutkimiseksi. Lisäksi voidaan tutkia lisämunuaisen hormoonisynteesin puutoksia ja hormonaalisesti aktiivisia kasvaimia.

Naisilla verinäyte suositellaan otettavaksi kuukautiskierron 5.-8. vuorokautena.

Missä voin tehdä testosteronin mittauksen?

Voit tilata testosteronin mittauksen tai vapaan testosteronin määrityksen Puhdin verkkokaupasta. Testi kuuluu myös seuraaviin tutkimuspaketteihin:

Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

Testosteronin viitearvot

Mitkä ovat testosteronin viitearvot miehellä?

Miehillä viitearvot  (S-Testo) vaihtelevat iän mukaan seuraavasti:

IkäViitearvoYksikkö
2-10 vuotta<0,9nmol/l
11 vuotta<12nmol/l
12 vuotta<20nmol/l
13 vuotta0,3-20nmol/l
14 vuotta0,8-26nmol/l
15-21 vuotta5-33nmol/l
≥22 vuotta8-29nmol/l

Mitkä ovat testosteronin viitearvot naisella?

Naisilla testosteronin viitearvot vaihtelevat iän mukaan seuraavasti:

IkäViitearvoYksikkö
2-10 vuotta<3,8nmol/l
11-15 vuotta<1,7nmol/l
16-21 vuotta0,6-1,8nmol/l
premenopaussi0,4-2,1nmol/l
postmenopaussi<1,7nmol/l

Matalat testosteronitasot

Mitkä ovat alhaisen testosteronin oireita?

Miehen alentuneen testosteronin oireet riippuvat iästä.

 • Ennen murrosikää ilmennyt testosteronin tuotannon häiriö estää miehille ominaisten sukupuoliominaisuuksien (kuten parrankasvun, äänenmurroksen ja sukupuolitoiminnan) kehittymisen. Myöskään siittiöiden tuotanto ei käynnisty ilman testosteronihoitoa.
 • Murrosiän jälkeen testosteronin puutos ilmenee sukupuolisena haluttomuutena ja impotenssina. Myös rinnat saattavat kasvaa, lihakset heikentyä ja mielentila huonontua.
 • Testosteronin puutteeseen voi liittyä erilaisia yleisoireita, kuten väsymystä, unihäiriöitä, keskittymiskyvyn heikkenemistä ja libidon alenemista.

Mitä matala testosteroniarvo tarkoittaa?

Murrosiäin ohittaneilla miehillä pelkkä alentunut testosteroniarvo ei merkitse, että siitä olisi haittaa. Jos alentuneeseen testosteroniarvoon kuitenkin liittyy oireita, kuten erektiohäiriöitä ja sukupuolisen halun vähentymistä, on testaus ja hoito aiheellista. Usein oireet johtyvat ikääntymisprosessista tai sairauksista, mutta usein myös testosteronin väheneminen voi aiheuttaa samanlaisia oireita.

Tavallisin syy alentuneeseen testosteroniin on ylipaino. Testosteroniarvoja madaltaa erityisesti miehillä yleinen vyötärölihavuus.

Myös monet pitkäaikaissairaudet alentavat testosteronin määrää. Sairauksien hoito saattaa palauttaa testosteronin tason normaaliksi.

Mitkä voivat olla alentuneen testosteronin syitä?

Mieshormonin puutostiloja voi esiintyä eräiden perinnöllisten häiriöiden tai sairauksien seurauksena. Tavallisin syy puutostilaan on ylipaino.

Alentuneen testosteronin syynä voivat olla:

 • Ylipaino
 • Miesten hypogonadismi eli sukupuolirauhasten vajaatoiminta tai alikehittyneisyys. Tavallisimpia syitä hypogonadismille ovat Klinefelterin oireyhtymä, hoitamatta jäänyt piilokives tai muu kiveksen häiriö sekä aivolisäkkeen toiminnan häiriöt.
 • Downin syndrooma
 • Myöhäinen puberteetti
 • Pitkäaikainen runsas alkoholin käyttö
 • Anabolisten steroidien käyttö
 • Raskas fyysinen rasitus
 • Estrogeenihoito

Miten nostaa testosteronitasoja?

Testosteroni on hormoni, jonka tuotantoon voit tehokkaasti vaikuttaa omilla elintavoillasi. Seuraavat keinot auttavat testosteronitason nostamisessa:

 1. Normaalipainoon pyrkiminen. Yleisin syy matalalle testosteroniarvolle on ylipaino. Erityisesti miehille tyypillinen vyötärölihavuus heikentää testosteroniarvoja. Jo muutaman kilon painonpudotus voi auttaa testosteronitasojen nostamisessa. Tavoitteena kannattaa pitää normaalipainoa ja pyrkiä pysyvään painonhallintaan.
 2. Liikunta. Treenaamisesta on hyötyä painonhallinnan kannalta, mutta se kannattaa muistakin syistä. Erityisesti kuntosaliharjoittelun ja HIIT (High Intensity Interval Training) -harjoittelun on osoitettu nostavan testosteroniarvoja.
 3. Tarkista, että saat ruokavaliostasi riittävästi sinkkiä. Sinkki on välttämätön mineraali testosteronin tuotantoon. Hyviä sinkinlähteitä ovat muun muassa viljat, liha, maitotuotteet, siemenet, pähkinät, pavut, kanamunat ja kaakaojauhe.
 4. Tarkista, että saat riittävästi D-vitamiinia. D-vitamiinia tarvitaan muun muassa siemennesteen valmistukseen ja testosteronitason ylläpitoon. Kesällä D-vitamiinia on helppo saada Suomessakin tarpeeksi auringonvalosta, mutta talvella tilanne on toinen. Ravinnon parhaita D-vitamiinin lähteitä ovat kala ja vitaminoidut maitotuotteet. Suomessa kannattaa yleisesti ottaen käyttää myös D-vitaminivalmisteita erityisesti pimeään vuodenaikaan.
 5. Käytä alkoholia kohtuudella. Pienet alkoholimäärät eivät vielä haittaa testosteronituotantoa, mutta alkoholin suurkuluttajilla testosteronitasot ovat selvästi alentuneet.
 6. Vältä stressiä. Stressi saa elimistön erittämään kortisolia, mikä puolestaan häiritsee testosteronin tuotantoa. Pohdi voisitko vähentää stressin aiheuttajia elämässäsi. Vähennä liikaa suorittamista ja muista myös rentoutua.
 7. Tupakointi voi vahingoittaa kiveksiä ja heikentää testosteronin tuotantoa.

Testosteronin puutoksen lääkehoito

Mikäli elintapojen muutokset eivät auta, testosteronin puutosta voidaan tehokkasti hoitaa testosteronihoidoilla. Niissä käytetään joko lihakseen ruiskutettavia pitkäkestoisia lääkevalmisteita tai päivittäin iholle annosteltavaa geeliä. Testosteronihoitoja saa vain lääkärin reseptillä, ja lääkeannoksen riittävyyttä seurataan veren testosteronimittausten avulla.

Testosteronihoitoa ei voida käyttää, mikäli sinulla on diagnosoitu eturauhassyöpä tai eturauhasen vaikea hyvänlaatuinen liikakasvu.

Masennus vai testosteronivaje?

Matala testosteronitaso voi antaa samankaltaisia oireita kuin masennus, ja joskus nämä kaksi sekoitetaankin toisiinsa. Siksi olisi erittäin tärkeää selvittää oireiden oikea syy. Näin saat selville, millä keinoin tilannetta kannattaa lähteä korjaamaan.

Masennuslääkkeillä voi olla ikäviäkin sivuvaikutuksia, minkä takia on tärkeä saada selville mittamalla testosteronitasot, kummasta on kyse, masennuksesta vai alhaisesta testosteronitasosta.

Korkea testosteroni

Mistä korkea testosteroniarvo naisilla johtuu?

Naisilla esiintyy joskus testosteronin liikatuotantoa, jonka seurauksena voi ilmaantua kuukautishäiriöitä ja karvoituksen lisääntymistä. Syitä korkealle testosteronituotannolle voivat olla polykystiset munasarjat, munasarjojen ja lisämunuaisten mieshormoneja tuottavat kasvaimet sekä eräät lääkket, kuten anaboliset steroidit, glykokortikoidit, kontraseptiivit ja epilepsialääkkeet.

Mistä korkea testosteroniarvo miehillä johtuu?

Miehillä korkeita testosteroniarvoja voivat aihettaa kilpirauhasen liikatoiminta, adrenaalinen tuumori tai pojilla varhainen puberteetti.

Testosteronin selvitys ilman lääkärin lähetettä

Puhdin kautta voit tilata testosteronin mittauksen ilman lääkärin lähetettä.

Testi kuuluu myös seuraaviin tutkimuspaketteihin:

Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

Lähteet

Eskelinen, S. Duodecim Terveyskirjasto. Testosteroni (S-Testo ja S-TestoVI). Viitattu 2.7.2018

Healthline. What Is Testosterone? Viitattu 2.7.2018

Huslab. Testosteroni, seerumista. Viitattu 2.7.2018

Mitra A, et al. Effect of smoking on semen quality, FSH, testosterone level, and CAG repeat length in androgen receptor gene of infertile men in an Indian city. Syst Biol Reprod Med. 2012 Oct;58(5):255-62.

Mustajoki, P. Duodecim Terveyskirjasto. Testosteroni ikääntyvillä miehillä. 6.11.2018

Mustajoki, P. Duodecim Terveyskirjasto. Anaboliset steroidit ja terveys. 13.9.2018

Synlab. Tietopankki. Testosteroni (S-Testo).

Synlab. Tietopankki. Testosteroni, vapaa laskettu (S –TestoVL)

The Epoch Times. 9 Body Hacks to Naturally Increase Testosterone. Viitattu 10.7.2018.

Teksti

Kirjoittajan avatar

Sofia on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.


Päivitetty: 30.01.2020

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Testosteroni on miesten tärkein sukupuolihormoni”

 • Moi, ikää 45 v. ja testosteronin arvo 18.6. Onko se liian vähän? Ei juurikaan ylipainoa ja terveet elämäntavat stressiä lukuunottamatta.

 • Olen 51v. Testosteroniarvoni oli mittauksessa 23,9. Minulla on todettu eturauhasen hyvälaatuista liikakasvua, oireet vähäiset ja niitä seurataan. Minulle on epäselvää, aiheuttaako korkea testosteronin määrä liikakasvua vai päinvastoin sen liian vähäinen määrä? Tästä on ristiriitaista tietoa, molemmat mainitaan syiksi eri lähteissä.

  Tuloksissa teston viitearvoiksi oli merkitty 11 – 38. Tulokseni 23,9 sijoittuu siihen keskivälin paikkeille. Lääkärin mukaan ok. Kysymykseeni viitaten, testoarvoni ei liene liian korkea, eikä liian matala, joten sen ei pitäisi kummastakaan syystä aiheuttaa liikakasvua, vai mitenkähän on?

  Elämäntapani ovat hyvät, liikuntaa voisin tosin vieläkin lisätä, vaikka en mikään sohvaperuna ole ollutkaan, ylipainoa ei ole, ei tupakointia, ei alkoholia. Jos kuitenkin hienosäädöllä petraan elämäntapojani vielä paremmiksi ja testoarvoni sen vaikutuksesta nousee, niin onko se haitaksi liikakasvulle?

  • Eturauhasen liikakasvun perimmäistä syytä ei tunneta. On osoitettu, että kyseessä on hormoniperäinen oireyhtymä, johon testosteronin tuotanto ja henkilön ikä vaikuttavat. En pysty sanomaan vaikuttaako fysiologisesti korkea/matala testosteronin määrä eturauhasen liikakasvuun tai miten tämä näyttäytyisi kohdallasi. Hyvät elintavat ovat avainasemassa terveelliseen elämään, joten suosittelen niitä ensisijaisesti sinullekin. On hyvä kontrolloida omia veriarvojaan aika ajoin (kuin auton vuosihuolto ja olla seurannassa olemassa olevien sairauksien vuoksi). Käypä hoito -suosituksen mukaan eturauhasen liikakasvussa olisi hyvä kontrolloida myös arvot kuten: kreatiniini sekä PSA.

 • Hei. Ikäni on n,66v. Olen kohtalaisessa fyysisessä kunnossa ja olen normaalipainoinen. Sormien pihtiotteella vatsalihasten päältä puristaen rasvaa on yhteensä n,3 cm ja vyötäröllä vastaavasti 1- 1,5cm. Rinnat ovat pienenjaiset. Minulta on leikattu eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu pois muutama vuosi sitten. Pissa-asiointi sujuu hyvin. Sukupuolinen halukkuuteni ja kyvykkyyteni on selvästi heikentynyt. Lääkärini kehoitti minua mittauttamaan Testo- tasoni, koska minulla on muitakin oireita. Luettuani em artikkelin aprikoin kannattaisiko minun mittauttaa sitä, vaikka ko taso olisi matalalla ja alkaa lääkinnällistä hoitoa, syystä, että minulla on leikattu eturauhasen liikakasvu?

  • Kiitos kommentista. Emme voi antaa tässä lääketieteellisiä ohjeita, mutta kauttamme voit tilata kaikki tarvitsemasi testit, jotta kehon nykytila selviää. Esimerkiksi 50+ miehen paketista löytyy niin testosteroni kuin PSA ja 30 muuta mittaria. Tulosten kanssa voi sitten jatkaa keskustelua lääkärin kanssa.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös