Testosteroni

Testosteroni on miesten tärkein sukupuolihormoni. Se vaikuttaa muun muassa sukupuoliviettiin ja mielialaan.

32,95 

Testosteroni on sukupuolihormoni, jota erittyy sekä miehillä että naisilla. Miehillä testosteronia erittyy huomattavasti enemmän, ja siksi testosteronia kutsutaan miehen sukuhormoniksi.

Testosteronilla on vaikutusta muun muassa murrosiässä miehille tyypillisten sukupuoliominaisuuksien kehittymiseen, sperman tuotantoon ja sukupuoliviettiin. Se vaikuttaa myös luu- ja lihasmassaan, miesten rasvan varastoitumiseen ja jopa punasolujen tuotantoon. Miehillä testosteronitasot saattavat vaikuttaa myös mielialaan.

Testosteroni ja ikä

Miehen ikääntyessä testosteronin eritys hiljalleen vähenee niin, että 10–30 prosentilla 50–70-vuotiaista suomalaisista miehistä testosteroniarvo on viitearvojen alarajan alapuolella. Keski-ikäisillä ja ikääntyvillä miehillä tavallisin syy alentuneeseen testosteroniin on ylipaino.

Ikääntyvillä miehillä testosteronin tuotannon heikkenemiseen voi liittyä erilaisia yleisoireita, kuten väsymystä, keskittymiskyvyn heikkenemistä, unihäiriöitä ja sukupuolista haluttomuutta. Vastaavia oireita esiintyy muistakin syistä, eikä testosteronihoito ole yleispätevä hoitokeino niihin. Lihominen ja runsas alkoholinkäyttö pienentävät myös testosteronipitoisuuksia.

Alhainen testosteroni

Alhainen testosteronitaso voi aiheuttaa muun muassa seksuaalisia häiriöitä, kuten erektiohäiriöitä ja sukupuolista haluttomuutta.

Jos testosteronin tuotannon häiriö ilmenee jo ennen murrosikää, miestyyppiset sukupuoliominaisuudet (sukupuolitoiminta, parrankasvu, äänenmurros jne.) jäävät ilman testosteronihoitoa kehittymättä ja siittiöiden tuotanto ei käynnisty. Jos häiriö ilmaantuu murrosiän jälkeen, hormonin puutos ilmenee pääasiassa sukuvietin hiipumisena ja impotenssina; myös rinnat saattavat suurentua.

Anabolisilla steroideilla on samanlaisia vaikutuksia kuin testosteronilla, minkä seurauksena ne sotkevat siinä määrin testosteronituotannon säätelyn, että sen tuotanto heikkenee tai lakkaa. Siksi anabolisten steroidien käytön yhteydessä veren testosteroniarvo pienenee.

Naisten korkea testosteroni

Naisilla esiintyy joskus testosteronin liikatuotantoa, jonka seurauksena voi karvoitus lisääntyä ja ilmaantua kuukautishäiriöitä. Liikakarvoituksen ja munasarjojen monirakkulaoireyhtymän tutkimusten yhteydessä mitataan yleensä veren testosteronipitoisuus. Samalla tutkitaan muita lisämunuaisen tuottamia hormoneja, joilla on androgeenisia eli testosteronin kaltaisia vaikutuksia.

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lisätietoja

Lähteet

Eskelinen, Seija: Testosteroni (S-Testo ja S-TestoVl). www.terveyskirjasto.fi. 2016

Saatat myös pitää...

Aktiivisille liikkujille suunnattu paketti sisältää Puhti-terveystarkastuksen lisäksi liikkujille tärkeitä mittareita. Mukana on esimerkiksi suoritus- ja palautumiskyvyn kannalta tärkeitä testejä kuten raudan ja D-vitamiinin pitoisuudet ja lisäksi B12-vitamiini, nestetasapainoon liittyvä kalium sekä miehillä testosteronin mittaus.
Testipaketti antaa kattavan kuvan miten elimistösi voi ja auttaa seuraamaan iän myötä terveyteen liittyviä asioita. Mukana muun muassa täydellinen verenkuva, kolesteroliarvot, sokeriarvot, tärkeimmät vitamiinit sekä PSA ja testosteroni.