Testosteroni vapaa, laskettu

Testosteroni on miehen tärkein sukupuolihormoni. Vapaan testosteronin määritys laskee aktiivisen, vapaana verenkierrossa olevan testosteronin pitoisuuden.

Näyte tulisi ottaa aamulla ennen klo.10.

Sisältää testit: Kokonaistestosteroni (S-Testo) ja SHBG eli sukupuolihormoneja sitova globuliini. Eli Testosteroni-testiä ei tarvitse tilata erikseen.

49,50 

Testo-VL kertoo vapaan, eli aktiivisen testosteronin määrän. Suurin osa kehon testosteronista on kiinnittyneenä kuljettajaproteiineihin eivätkä ole siis aktiivisesti vaikuttavia.

HUOM!

  • Sisältää testit: Kokonaistestosteroni (S-Testo) ja SHBG eli sukupuolihormoneja sitova globuliini. Eli Testosteroni-testiä ei tarvitse tilata erikseen.
  • Testi tulee ottaa ennen klo 10.00. Huomioithan tämän tilauksen jälkeen aikaa varatessasi.

Testosteroni vaikuttaa miehillä mielialaan, fyysiseen suorituskykyyn, seksuaaliseen halukkuuteen ja hedelmällisyyteen.

Vapaa testosteroni

Veressä suurin osa testosteronista on sitoutuneena plasman valkuaisaineisiin ja vain 1–3 prosenttia on vapaana plasman vesiliuoksessa. S-Testo-tutkimus mittaa veren kokonaistestosteronin määrän. Jos hormonia sitovien proteiinien pitoisuudet veressä muuttuvat, myös S-Testo-arvo muuttuu, vaikka testosteronin tuotanto olisi normaali.

Jos epäillään, että plasman proteiinien pitoisuuden ovat muuttuneet, voidaan käyttää monimutkaisempaa vapaan testosteronin määritystä S-TestoVL. Lyhenteessä VL tarkoittaa “vapaa laskettu”. Vapaan testosteronin pitoisuus lasketaan tietyn kaavan perusteella sen jälkeen, kun kokonaistestosteronin ja tärkeimpien testosteronia sitovien proteiinien pitoisuudet on määritetty.

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lisätietoja

Lähteet

Eskelinen, Seija: Testosteroni (S-Testo ja S-TestoVl). www.terveyskirjasto.fi. 2016

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu Synlabin toimipisteissä yli 20 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä olisi hyvä jutella lääkärin kanssa. Voit tilata erikseen palvelumme kautta lääkärin tai ravitsemusterapeutin konsultaation testien jälkeen.

Osa paketeistamme sisältää testejä, jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla, jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Palvelumme ei sisällä henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan, työskentelemään ja stressaamaan normaaliin tapaan edellisinä päivinä. Pidä aina sama paastoaika ennen kokeita ja syö samat ateriat samaan aikaan kokeita edeltävänä päivänä. Esimerkiksi voimakas stressi tai suru voivat muuttaa arvoja paljonkin.

Load More