Testosteroni vapaa, laskettu

Testosteroni on miehen tärkein sukupuolihormoni. Vapaan testosteronin määritys laskee aktiivisen, vapaana verenkierrossa olevan testosteronin pitoisuuden.

35,50 

Testo-VL kertoo vapaan, eli aktiivisen testosteronin määrän. Suurin osa kehon testosteronista on kiinnittyneenä kuljettajaproteiineihin eivätkä ole siis aktiivisesti vaikuttavia.

Sisältää testit: testosteroni ja SHBG eli sukupuolihormoneja sitova globuliini.

Testosteroni vaikuttaa miehillä mielialaan, fyysiseen suorituskykyyn, seksuaaliseen halukkuuteen ja hedelmällisyyteen.

Vapaa testosteroni

Veressä suurin osa testosteronista on sitoutuneena plasman valkuaisaineisiin ja vain 1–3 prosenttia on vapaana plasman vesiliuoksessa. S-Testo-tutkimus mittaa veren kokonaistestosteronin määrän. Jos hormonia sitovien proteiinien pitoisuudet veressä muuttuvat, myös S-Testo-arvo muuttuu, vaikka testosteronin tuotanto olisi normaali.

Jos epäillään, että plasman proteiinien pitoisuuden ovat muuttuneet, voidaan käyttää monimutkaisempaa vapaan testosteronin määritystä S-TestoVL. Lyhenteessä VL tarkoittaa “vapaa laskettu”. Vapaan testosteronin pitoisuus lasketaan tietyn kaavan perusteella sen jälkeen, kun kokonaistestosteronin ja tärkeimpien testosteronia sitovien proteiinien pitoisuudet on määritetty.

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lisätietoja

Lähteet

Eskelinen, Seija: Testosteroni (S-Testo ja S-TestoVl). www.terveyskirjasto.fi. 2016