Testosteroni vapaa, laskettu

Testosteroni on miehen tärkein sukupuolihormoni. Vapaan testosteronin määritys kertoo aktiivisen, vapaana verenkierrossa olevan testosteronin pitoisuuden.

Sisältää testit: kokonaistestosteroni (S-Testo) ja SHBG eli sukupuolihormoneja sitova globuliini.

39,50 

HUOM! Testosteronin laboratoriotesti tulee ottaa aamulla ennen klo 10.00.

Vapaan lasketun testosteronin mittaus kuuluu myös seuraaviin tutkimuspaketteihin:

Testosteroni vaikuttaa miehillä:

 • mielialaan
 • fyysiseen suorituskykyyn
 • seksuaaliseen halukkuuteen
 • hedelmällisyyteen.

Vapaan testosteronin määritys sisältää testit:

 • Kokonaistestosteroni (S-Testo)
 • SHBG eli sukupuolihormoneja sitova globuliini

HUOM!

 • Testosteronin testiä ei tarvitse tilata erikseen.
 • Laboratoriotesti tulee ottaa aamulla ennen klo 10.00. Huomioithan tämän tilauksen jälkeen aikaa varatessasi.

Selkeä tulosraportti

Haluamme auttaa sinua jaksamaan ja voimaan paremmin, emme uuvuttaa vaikeaselkoisilla raporteilla.

Näet raportilta kaikki tulokset selkeinä pylväinä. Näet helposti, ovatko arvosi viitearvojen sisällä.

Opit myös, mitä eri arvot tarkoittavat ja miten niihin voi vaikuttaa esimerkiksi elintavoilla. Saat selkeän näkymän tuloksiin, apua tulkintaan ja ideoita kehittymiseen.

Tarvittaessa saat yhteyden lääkäriin tai voit tulostaa tulokset mukaan omalle lääkärillesi.

Miksi vapaan testosteronin selvittäminen verikokein on tärkeää?

Testosteronin selvittämisellä voi selittyä moni oire.

 • Testosteronin tuotannon heikkenemiseen voi liittyä väsymystä, keskittymiskyvyn heikkenemistä, unihäiriöitä ja sukupuolista haluttomuutta.
 • Alhainen testosteronitaso voi aiheuttaa seksuaalisia häiriöitä.
 • Jos testosteronin tuotannon häiriö ilmenee ennen murrosikää, miestyyppiset sukupuoliominaisuudet jäävät ilman testosteronihoitoa kehittymättä ja siittiöiden tuotanto ei käynnisty.
 • Mikäli häiriö ilmaantuu murrosiän jälkeen, testosteronin puute voi ilmetä sukuvietin hiipumisena ja impotenssina.
 • Miehillä testosteronitasot voivat vaikuttaa myös mielialaan.

Vapaan testosteronin testaus ilman lääkärin lähetettä

 • Voit tilata vapaan testosteronin testauksen Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä.
 • Testosteroni (vapaa, laskettu) tutkimus ei vaadi paastoa.
 • Testosteronin laboratoriotesti tulee ottaa ennen klo 10.00.

Missä ja milloin voin käydä laboratoriokokeissa?

 • Tilaa testi Puhdin kautta helposti ja nopeasti. Ilman lääkärin lähetettä.
 • Ostettuasi testin, siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Saat tilauksen jälkeen ohjeet näytteenottoa ja ajanvarausta varten. Testosteronin (vapaa) laboratoriotesti tulee ottaa ennen klo 10.00. Laboratoriotestin voi tehdä jo yli 20 paikkakunnalla Suomessa.
 • Saat ajan yleensä vaikka jo seuraavaksi arkipäiväksi.
 • Näytteenotto vie vain muutaman minuutin.
 • Tulokset saa useimmiten jo seuraavana päivänä.
 • Kun tulokset ovat valmiina, saat ilmoituksen tekstiviestillä ja sähköpostilla.
 • Tämän jälkeen voit kirjautua Oma Puhti -osioon, josta näet omat tuloksesi ja mitä ne tarkoittavat, ja ovatko tulokset viitearvojen sisällä.
 • Oma Puhti -osiosta löydät myös syventäviä artikkeleita ja tietoa, miten voit kehittää omaa terveyttäsi.

Mikä on vapaan testosteronin mittauksen hinta?

Vapaan testosteronin tutkimuksen hinta on 39,50 €. Ei muita kuluja.

Voinko lisätä tilaukseen muita testejä?

Mikäli haluat selvittää testosteronin mittauksen lisäksi myös muita arvoja, katso kaikki testit mittatilaus-sivulta. Lisää haluamasi tuotteet ostoskoriin niin voit hoitaa näytteenoton yhdellä kertaa.

Tarvittaessa voit tilata palvelumme kautta erikseen lääkärin etäkonsultaation verikokeiden jälkeen.

Kuinka vapaa testosteroni määritetään?

 • Testosteroni (S-Testo) mittaa testosteronin kokonaismäärän kehossa.
 • Testosteroni, vapaa (S-Testo-V) on verikoe, jossa selvitetään aktiivisen eli kehossa toimivan testosteronin määrä.
 • Testosteroni vapaa, laskettu (S-Testo-VL)-testissä vapaan testosteronin määrä lasketaan laskukaavalla sen jälkeen, kun kokonaistestosteronin ja tärkeiden testosteronia sitovien proteiinien määrät on mitattu. Tämä siis eroaa edellisestä tutkimustavan perusteella.

Veressä suurin osa testosteronista on sitoutuneena plasman valkuaisaineisiin ja vain 1–3 prosenttia on vapaana plasman vesiliuoksessa. S-Testo-tutkimus mittaa veren kokonaistestosteronin määrän. Jos hormonia sitovien proteiinien pitoisuudet veressä muuttuvat, myös S-Testo-arvo muuttuu, vaikka testosteronin tuotanto olisi normaali.

Jos epäillään, että plasman proteiinien pitoisuuden ovat muuttuneet, voidaan käyttää vapaan testosteronin määritystä, S-Testo-VL. Lyhenteessä VL tarkoittaa “vapaa laskettu”. Testo-VL mittaus kertoo vapaan, eli aktiivisen testosteronin määrän.

Suurin osa kehon testosteronista on kiinnittyneenä kuljettajaproteiineihin eivätkä ole siis aktiivisesti vaikuttavia. Vapaan testosteronin pitoisuus lasketaan tietyn kaavan perusteella sen jälkeen, kun kokonaistestosteronin ja tärkeimpien testosteronia sitovien proteiinien pitoisuudet on määritetty.

Miksi Puhti

Helppo - Luotettava - Nopea

 • Hinta sisältää kaiken, ei lisämaksuja. Ilman lääkärin lähetettä.

 • Tietoturva on meille ensisijaisen tärkeää. Kaikki tietojen käsittely tehdään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojärjestelmäohjeistuksen mukaisesti.

 • Tulokset valmistuvat nopeasti, yleensä jo seuraavana päivänä. Saat selkeän raportin, jota on helppo tulkita.

 • Puhti on 100% kotimainen yritys, joka tarjoaa parasta palvelua hyvinvoinnin kehittämiseen. Verot maksetaan Suomeen.

  Avainlippu

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu Synlabin toimipisteissä yli 20 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä olisi hyvä jutella lääkärin kanssa. Voit tilata erikseen palvelumme kautta lääkärin konsultaation testien jälkeen.

Osa paketeistamme sisältää testejä, jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla, jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Halutessasi voit ostaa etälääkärin konsultaation suoraan Oma Puhti-raportilta ja lääkäri soittaa sinulle saman päivän aikana, mikäli tilaus on tehty ennen klo.19.00 (palvelu on avoinna ma-pe klo.16-21). Palvelumme ei sisällä automaattisesti henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Puhdin kautta tehtyjen verikokeiden tulokset tulevat helppolukuiselle raportille Oma Puhti-osioon. Haluamme nimenomaan helpottaa veriarvojen tulkintaa ja siksi tulosraportista on tehty mahdollisimman selkeä. Raportoinnin selkeys on saanut myös paljon kiitosta asiakkailtamme!

Tuloksia voi katsoa sekä mobiilista että tietokoneelta. Tulokset on esitetty graafisesti ja saat myös jokaisen tehdyn testin tarkan arvon.

Mikäli arvo on punaisella, on arvo viitearvojen ulkopuolella. Jos arvo on vihreällä, on se viitearvojen sisällä. Osassa arvoista on myös keltainen alue näiden välissä, joka merkitsee pientä poikkeamaa viitearvoista.

Tarvittaessa voit helposti tallentaa tulokset myös PDF-tiedostoksi, joka aukeaa esimerkiksi Adobe Acrobat -ohjelmalla. Tulokset voi näin näyttää lääkärikäynnin yhteydessä. Halutessasi voit myös printata tulokset paperille tulospalvelusta.

Kun käyt testeissä seuraavan kerran, päivittyvät uudet tulokset samoihin graafeihin. Näin sinun on helppo seurata edistymistä ja arvojen paranemista! Seuranta on tärkeää, jotta tehtyjen elintapojen muutokset voidaan tarkistaa jälkikäteen.

Voit katsoa mallin Puhdin tulosraportista täältä.

Testeissä kannattaa käydä heti, jotta voit seurata muutoksia terveydessä. Lähtötilanteen kartoittaminen ennen kuntoilun tai elämäntapamuutoksen aloittamista on tärkeää, jotta näet aikaansaadut muutokset konkreettisesti veriarvoissa. Paranevien arvojen seuranta lisäksi motivoi jatkamaan elämäntapojen muutoksessa. Lähtötason tulokset ja seurantatestien arvot päivittyvät samalle raportille Oma Puhtiin, joten näet graafeista selkeästi aikaansaamasi muutoksen.

Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan ja työskentelemään normaaliin tapaan edellisinä päivinä. Pidä aina sama paastoaika ennen kokeita ja syö samat ateriat samaan aikaan kokeita edeltävänä päivänä. Esimerkiksi voimakas stressi tai suru voivat muuttaa arvoja paljonkin.

Load More

Avainluvut

icon-1

Yli

300 000

testiä analysoitu

icon-1

Palautteen keskiarvo

9,5
icon-1

Google-arviot

4,8 / 5

Mediassa nähty