Testosteroni vapaa, laskettu

Testosteroni on miehen tärkein sukupuolihormoni. Vapaan testosteronin määritys laskee aktiivisen, vapaana verenkierrossa olevan testosteronin pitoisuuden.

49,50 

Testo-VL kertoo vapaan, eli aktiivisen testosteronin määrän. Suurin osa kehon testosteronista on kiinnittyneenä kuljettajaproteiineihin eivätkä ole siis aktiivisesti vaikuttavia.

HUOM!

  • Sisältää testit: testosteroni ja SHBG eli sukupuolihormoneja sitova globuliini. Eli Testosteroni-testiä ei tarvitse tilata erikseen.
  • Testi tulee ottaa ennen klo 10.00. Huomioithan tämän tilauksen jälkeen aikaa varatessasi.

Testosteroni vaikuttaa miehillä mielialaan, fyysiseen suorituskykyyn, seksuaaliseen halukkuuteen ja hedelmällisyyteen.

Vapaa testosteroni

Veressä suurin osa testosteronista on sitoutuneena plasman valkuaisaineisiin ja vain 1–3 prosenttia on vapaana plasman vesiliuoksessa. S-Testo-tutkimus mittaa veren kokonaistestosteronin määrän. Jos hormonia sitovien proteiinien pitoisuudet veressä muuttuvat, myös S-Testo-arvo muuttuu, vaikka testosteronin tuotanto olisi normaali.

Jos epäillään, että plasman proteiinien pitoisuuden ovat muuttuneet, voidaan käyttää monimutkaisempaa vapaan testosteronin määritystä S-TestoVL. Lyhenteessä VL tarkoittaa “vapaa laskettu”. Vapaan testosteronin pitoisuus lasketaan tietyn kaavan perusteella sen jälkeen, kun kokonaistestosteronin ja tärkeimpien testosteronia sitovien proteiinien pitoisuudet on määritetty.

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lisätietoja

Lähteet

Eskelinen, Seija: Testosteroni (S-Testo ja S-TestoVl). www.terveyskirjasto.fi. 2016

Usein kysytyt kysymykset

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Load More