Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / 50+ miehen terveys suurennuslasin alla – Mitä laboratoriokokeet paljastivat Harrille?

50+ miehen terveys suurennuslasin alla – Mitä laboratoriokokeet paljastivat Harrille?

Yli 50 vuotiaan miehen terveystarkastus kokemuksia

Harri tutustui Puhdin palveluun ja sitä kautta omaan terveyteensä entistä syvemmin. Mitä laboratoriokokeet kertoivat Harrin terveydestä?

Tässä jutussa Harri A. Virtanen kertoo kokemuksistaan ja itselleen tärkeistä hyvinvoinnin tekijöistä! Harri on -68 syntynyt suomalainen mies, joka panostaa yksilölliseen, kokonaisvaltaiseen terveyteen ja haluaa jakaa terveellisen elämän ilosanomaa myös muille!

50+ miehen elämään mahtuu sekä ylä- että alamäkiä

Olen 53-vuotias mies ja minulla tuli mieleeni, että olisi hyvä tehdä terveystarkastus, joka huomioisi niitä asioita, jotka ovat merkityksellisiä tässä iässä.

Kilometrejä alkaa olla jo takana ja joillakin elämänalueilla olen hieman rauhoittunut ihan käytännön syistäkin. Nykyään olen alkanut arvostamaan eri tavalla terveyttä, hyviä yöunia, jaksamista ja palautumista. Levon merkitys on tullut tärkeämmäksi.

Ajattelin, että otetaanpa työn alle myös ne seikat, jotka ovat mahdollisia hyvinvoinnin tukijoita tai romahduttajia.

Olen elänyt hyvin kaksijakoisen elämän: alussa mentiin kaikilla elämänalueilla täysiä ja myös monien riippuvuuksien ohjaamana sekä suorittamalla jopa niin, että homma meinasi tyssätä jo 38-vuotiaana. Sen jälkeen tuli hyvinvointiherätys, jonka jälkeen olen pyrkinyt elämään “terveellistä” elämää, tietysti oman persoonan rajoissa nyt lähes 15 vuotta. Siitä kymmenisen vuotta hyvinvointialalla töitäkin tehden.

Toki elämääni on mahtunut hyvien vaiheiden lisäksi myös haasteita kuten eroa, burnoutia ja uupumusta. Emme täällä kukaan pääse kuin koira veräjästä. Eli lyhyesti sanottuna 50+ miehen elämää!

Puhdin 50+ miehen laboratoriopaketti

Ajattelen tätä testiä kuin välitsekkauksena, jotta voin saada tietoa kehoni tilasta nyt sekä suuntaviivoja sille, mihin alueisiin tulee panostaa ja mitä tulee jatkossa huomioida.

Tarkastuksen tekeminen hieman jännitti, koska uupumuksesta on aikaa vasta reilut kaksi vuotta ja palautuminen on vielä käynnissä. Välillä on ollut vaiheita, jolloin ei ole kertakaikkiaan jaksanut tehdä mitään. No nyt sitten päästiin katsomaan kokonaiskuvaa!

50+ miehen laboratoriopaketti sisältää seuraavat testit:

Tulokset yllättivät Harrin positiivisesti

Kaikki muut tutkimukset olivat hyvällä tavalla viiterajoissa paitsi kokonaiskolesteroli ja “paha” LDL-kolesteroli, jotka olivat hieman koholla. Tosin tilannetta helpottaa se, että “hyvä” HDL-kolesteroli oli myös korkea, ja Kol/HDL-suhde oli hyvä. Minulla tuli heti mieleen ravitsemukselliset korjausliikkeet, joita voin heti kokeilla.

Kolesterolitestit tulivat muistuttamaan minua omasta haastekohdastani. Kolesterolien merkitys sydän- ja verisuoniterveydelle on merkittävä. Voimme jokapäiväisillä valinnoillamme vaikuttaa olennaisesti sydämen hyvinvointiin ja minimoida riskejä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin myöhemmin.

PSA kertoo eturauhasen terveydestä. Tämä testi kiinnosti minua kovasti, koska tässä iässä olen jo huomannut hieman muutoksia vitsaamistavoissa.

Testosteroni on miehen tärkein sukupuolihormoni. Vapaan testosteronin määritys kertoo aktiivisen, vapaana verenkierrossa olevan testosteronin pitoisuuden. Testosteroni vaikuttaa muun muassa sukupuoliviettiin ja mielialaan. Tämäkin testi oli minulle tärkeä. On mielenkiintoista tietää, ollaanko tälläkin alueella normaaleissa lukemissa. Elämäänhän kuuluu aikoja, jolloin voi olla haasteita myös näillä alueilla, mutta syyt haasteisiin voivat olla hyvin moninaiset.

D-vitamiini oli minulla tasolla 118 nmol/l. Se on oikein hyvä tulos ja sillä on luuston hyvinvoinnin lisäksi vaikutuksia muun muassa immuniteettiin. Itse olen ottanut säännöllisesti D-vitamiinia ravintolisänä jo reilut 10 vuotta. Tämä antaa hyvää pohjaa vastustuskyvylle ja luuston kunnolle. Mittaaminen on tärkeä, koska D-vitamiini imeytyy hyvin erilailla eri ihmisillä.

Verensokeri näytti hyvältä. Tämä vaikuttaa myös jaksamiseen ja yleiseen olon tasaisuuteen ja tietysti esimerkiksi ruokavaliolla ja muilla elämäntavoilla voidaan vaikuttaa siihen, ettei tule liikaa verensokerin heittelyä. Verensokerin mittaukset kertovat muun muassa riskistä sairastua diabetekseen. Aikuistyypin diabetes (“sokeritauti”) on yksi merkittävimmistä elintapasairauksista Suomessa, ja siksi oman verensokerin säännöllinen seuranta on mielestäni tärkeää.

Maksan ja munuaisten hyvä kunto on olennaisia perusterveyden kannalta. Maksa osallistuu moneen kehon toimintaan; se esimerkiksi poistaa myrkkyjä ja varastoi ravinteita. Munuaiset säätelevät monia elintoimintoja ja poistavat elimistöstä ylimääräisen nesteen.

Ferritiini on raudan imeytymis- ja varastoitumismuoto. Se on elimistön rautavarastojen mittari ja sen pieni pitoisuus on merkki raudanpuutteesta. Raudanpuutosanemian oireisiin lukeutuvat muun muassa väsymys, päänsärky, hengästyminen, suorituskyvyn lasku ja kalpeus.

Tulehdustila tutkitaan ferritiinin mittauksen yhteydessä, koska tulehdus voi vaikuttaa ferritiiniarvoon (tulehdustilassa ferritiiniarvo on normaalia korkeampi). Herkkää CRP-tutkimusta voidaan käyttää myös sydän- ja verisuonitaudin riskin arvioinnissa.

Täydellinen verenkuva oli mallillaan ja tuttu hemoglobiini hyvällä tasolla.

Myös B12 on tärkeä vitamiini. Se esimerkiksi tukee muistia ja ajattelua. Muun muassa kasvissyöjien on tärkeää pitää tästä huolta.

Myös kilpirauhasen toiminta on tärkeää. Kilpirauhanen vaikuttaa koko kehon toimintaan, sillä se säätelee muun muassa aineenvaihduntaa ja vaikuttaa jaksamiseen ja mielialaan.

Pitkää ikää ja terveyttä

Kun sain eilen tietää tuloksista, minulle tuli hyvin myönteinen ja positiivinen fiilis sekä kiitollisuutta siitä, kuinka hyvä kokonaiskuva oli. Voin hyvillä mielin jatkaa elämääni. Lähdin iltapäivällä hiihtolenkille ja tunsin olevani hyvässä kunnossa. Pienin muutoksin on mahdollista tehdä tulevaisuudessakin oma osuus mahdollisimman hyvin!

Puhdin kautta pääset laboratoriokokeisiin helposti ja nopeasti ilman lähetettä. Tutkimuspaketeilla saat monipuolisesti tietoa elimistösi toiminnasta. Voit tarvittaessa tilata erillisenä palveluna lääkärin etäkonsultaation testien jälkeen, mikäli haluat keskustella terveydestäsi, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00