Luteinisoiva hormoni (LH) on aivolisäkkeen erittämä hormoni, joka säätelee naisten munasarjojen ja miesten kivesten toimintaa. Toisin sanoen se vaikuttaa kaikilla hedelmällisyyteen, naisilla kuukautiskiertoon ja munasolun irtoamiseen ja miehillä siittiöiden tuotantoon.

Luteinisoiva hormoni (LH)

  • Luteinisoiva hormoni vaikuttaa hedelmällisyyteen ja sukupuolihormonitoimintaan.
  • Naisilla luteinisoiva hormoni säätelee kuukautiskiertoa.
  • Miehillä luteinisoiva hormoni säätelee testosteronin ja siittiöiden muodostumista.
  • Luteinisoiva hormoni voi vaikuttaa kaikilla mielialaan ja jaksamiseen.

Mikä on luteinisoiva hormoni (LH)?

Luteinisoiva hormoni (LH) on aivolisäkkeen erittämä hormoni, joka säätelee naisten munasarjojen ja miesten kivesten toimintaa sekä raskaaksi tulemista. Toisin sanoen se vaikuttaa kaikilla hedelmällisyyteen, naisilla kuukautiskiertoon ja munasolun irtoamiseen ja miehillä siittiöiden tuotantoon.

Hormonin määrä vaikuttaa myös murrosiän alkamiseen ja murrosiässä tapahtuviin kehon muutoksiin, kuten kuukautisten alkamiseen ja karvoituksen syntymiseen, koska se vaikuttaa sukupuolihormoneihin.

Luteinisoiva hormoni naisilla

Luteinisoiva hormoni säätelee naisilla kuukautiskiertoa, saa aikaan ovulaation ja suojelee raskautta, jonka alku on mahdollinen munasolun irtoamisen jälkeen. Se siis mahdollistaa raskauden alkamisen ja jatkumisen.

Kuukautiskierron ensimmäisellä ja toisella viikolla luteinisoivaa hormonia tarvitaan estradiolin, naissukuhormonin, tuottamiseen munasarjoissa. Tämän tarkoitus on ennakoida ovulaatiota ja parantaa irtoavan munasolun mahdollisuuksia hedelmöittyä.

Kuukautiskierron puolivälissä runsas luteinisoivan hormonin eritys aiheuttaa munasolun irtoamisen eli ovulaation. Luteinisoiva hormoni saa myös keltarauhasen erittämään progesteronia.

Määrittämällä luteinisoivan hormonin pitoisuus kehossa tietyllä hetkellä voidaan määrittää, milloin ovulaatio tapahtuu. Tämä voi olla tärkeää raskautta suunnitteleville pareille.

Naisilla luteinisoivan hormonin pitoisuus tulisi olla viitearvojen sisällä, koska liiallinen määrä voi heikentää hedelmällisyyttä. Arvo on usein korkea, jos naisella on monirakkulaiset munasarjat.

Alhainen luteinisoivan hormonin määrä naisilla voi aiheuttaa matalaa estrogeenitasoa. Luteinisoiva hormoni voidaan tutkia estrogeenin yhteydessä.

Naisen kannattaa tutkia luteinisoivan hormonin määrä varsinkin raskautta toivoessaan ja jos raskaaksi tuleminen on vaikeaa. Syy epäsäännöllisiin kuukautisiin voi myös löytyä siitä.

Lisäksi luteinisoivan hormonin testiä käytetään vaihdevuosien alun toteamiseen.

Luteinisoiva hormoni miehillä

Luteinisoiva hormoni stimuloi kivesten soluja saaden ne tuottamaan testosteronia. Se tasapainottaa testosteronin tuotantoa, sillä jos testosteronitaso putoaa, luteinisoiva hormoni pyrkii saamaan kehon tuottamaan sitä lisää. Luteinisoivan hormonin määrä voidaan tutkia testosteronitestien yhteydessä.

Testosteroni on tärkein mieshormoni. Se saa aikaan miehisten kehonpiirteiden syntymisen ja hedelmällisyyden kannalta välttämättömän sperman muodostumisen.

Miehillä liian korkea luteinisoivan hormonin määrä voi heikentää sperman laatua ja samalla hedelmällisyyttä. Korkea arvo voi johtua siitä, että kiveksissä ei muodostu tarpeeksi testosteronia. Testosteronitasoa voi nostaa luonnollisilla ja lääketieteellisillä keinoilla. Myös alhainen luteinisoivan hormonin määrä vähentää ja heikentää sperman muodostumista.

Matala testosteroni voi näkyä miehillä vaikeutena kasvattaa lihasmassaa ja seksuaalisena haluttomuutena. Hormoniarvo kannattaa tutkia myös, jos toivoo kumppanille raskautta, koska myös miehen arvo vaikuttaa raskaaksi tulemiseen. Testosteronihoito voi kuitenkin joskus vaikuttaa myös hedelmällisyyttä laskevasti.

Mistä voin tilata luteinisoivan hormonin mittauksen S-LH?

Voit tilata luteinisoivan hormonin mittauksen S-LH Puhdin verkkokaupasta. Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

Mitkä ovat luteinisoivan hormonin viitearvot S-LH?

Naiset 1 – 5 v < 0,2 IU/l
Naiset 6 – 10 v < 3,0 IU/l
Naiset >10 v, follikkelivaihe 1,9 – 12,5 IU/l
Naiset > 10 v, ovulaatiohuippu 8,7 – 76,3 IU/l
Naiset > 10 v, luteaalivaihe 0,5 – 16,9 IU/l
Naiset, vaihdevuodet 15,9 – 54,0 IU/l
Miehet 1 – 5 v < 0,1 IU/l
Miehet 6 – 10 v <1,0 IU/l
Miehet 11 – 70 v 1,5 – 9,3 IU/l
Miehet >70 v 3,1 – 34,6 IU/l

Luteinisoivan hormonin lisäksi tutkitaan monesti follikkelia stimuloiva hormoni, joka myös vaikuttaa hedelmällisyyteen ja sukupuolihormonitoimintaan. Lisäksi voidaan tutkia estrogeeni– ja testosteronipitoisuudet.

Tilaa luteinisoivan hormonin (LH, S-LH) mittaus

Tilaa luteinisoivan hormonin testi S-LH Puhdin verkkokaupasta ilman lääkärin lähetettä. Luteinisoivan hormonin tutkimus kuuluu myös naisen hormonitasapaino tutkimuspakettiin.

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Laboratoriot yli 20 paikkakunnalla. Selkeä tulosraportti.

Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli esimerkiksi herää epäilys sairaudesta.

Lähteet

Mustajoki, P. Aivolisäkkeen vajaatoiminta (hypopituitarismi). Duodecim Terveyskirjasto. 2018

Synlab. Luteinisoiva hormoni (2265 S -LH)

Tiitinen, A. Normaali kuukautiskierto. Duodecim Terveyskirjasto. 2018

Teksti

Kirjoittajan avatar

Milla on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 22.10.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *