Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Luteinisoiva hormoni (LH, S-LH) vaikuttaa hedelmällisyyteen
Mies ja nainen joogaavat

Luteinisoiva hormoni (LH, S-LH) vaikuttaa hedelmällisyyteen

Luteinisoiva hormoni säätelee hedelmällisyyttä; se vaikuttaa murrosiän alkamiseen, munasolun irtoamiseen ja siittiöiden tuotantoon.

Luteinisoiva hormoni (LH)

  • Luteinisoiva hormoni vaikuttaa hedelmällisyyteen ja sukupuolihormonitoimintaan.
  • Naisilla luteinisoiva hormoni säätelee kuukautiskiertoa.
  • Miehillä luteinisoiva hormoni säätelee testosteronin ja siittiöiden muodostumista.

Sisällysluettelo

Mikä on luteinisoiva hormoni (LH)?

Luteinisoiva hormoni (LH) on aivolisäkkeen erittämä hormoni, joka säätelee naisten munasarjojen ja miesten kivesten toimintaa sekä raskaaksi tulemista. Toisin sanoen se vaikuttaa kaikilla hedelmällisyyteen, naisilla kuukautiskiertoon ja munasolun irtoamiseen ja miehillä siittiöiden tuotantoon.

Hormonin määrä vaikuttaa myös murrosiän alkamiseen ja murrosiässä tapahtuviin kehon muutoksiin, kuten kuukautisten alkamiseen ja karvoituksen syntymiseen, koska se vaikuttaa sukupuolihormoneihin.

Luteinisoiva hormoni S-LH tutkimus

Voit tilata S-LH tutkimuksen Puhdin kautta ilman lähetettä.

Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan Puhdin tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

Tutkimus otetaan luonnollisen kuukautiskierron alussa (kierron 3.-5. päivä).

Tulos ei ole luotettava, jos naisella on käytössä hormonaalinen ehkäisyvalmiste (esim. e-pillerit, minipillerit tai ehkäisykapseli). Hormonaalisen ehkäisyvalmisteen käytön yhteydessä tulos ei kuvasta elimistön normaalitilanteen hormonitoimintaa. Suosituksena on tehdä tutkimus aikaisintaan 4 viikkoa ehkäisyvalmisteiden käytön lopettamisesta.

S -LH viitearvot

Viitearvot voivat vaihdella laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen.

Aikuisten viitearvot on esitetty taulukossa:

miehetalle 50v.2,5 – 7 U/l
miehet1 – 9 U/l
naisetFoll.vaihe2-10 U/l
naisetOvul.vaihe15-80 U/l
naisetLut.vaihe2-12 U/l
naisetPostmenop.20-80 U/l

Follikkelivaihe tarkoittaa kuukautiskierron alkupuoliskoa (ensimmäisestä vuotopäivästä ovulaatioon). Follikkelivaiheen ja luteaalivaiheen välissä on ovulaatiovaihe, jolloin ovulaatio tapahtuu. Ovulaatio tapahtuu kierron puolivälin paikkeilla, mutta ovulaation ajankohta voi vaihdella. Luteaalivaihe on kierron jälkimmäinen puolisko (ovulaatiosta seuraavien kuukautisten alkamiseen). Postmenopaussi tarkoittaa menopaussin jälkeisiä vuosia, kun kuukautiset ovat vaihdevuosien jälkeen pysyvästi loppuneet.

Luteinisoiva hormoni naisilla

Luteinisoiva hormoni säätelee naisilla kuukautiskiertoa, saa aikaan ovulaation ja suojelee raskautta, jonka alku on mahdollinen munasolun irtoamisen jälkeen. Se siis mahdollistaa raskauden alkamisen ja jatkumisen.

Kuukautiskierron ensimmäisellä ja toisella viikolla luteinisoivaa hormonia tarvitaan estradiolin, naissukuhormonin, tuottamiseen munasarjoissa. Tämän tarkoitus on ennakoida ovulaatiota ja parantaa irtoavan munasolun mahdollisuuksia hedelmöittyä.

Kuukautiskierron puolivälissä runsas luteinisoivan hormonin eritys aiheuttaa munasolun irtoamisen eli ovulaation. Luteinisoiva hormoni saa myös keltarauhasen erittämään progesteronia.

Määrittämällä luteinisoivan hormonin pitoisuus kehossa tietyllä hetkellä voidaan määrittää, milloin ovulaatio tapahtuu. Tätä hyödynnetään ovulaatiohetken määrittämiseen.

Naisilla luteinisoivan hormonin pitoisuus tulisi olla viitearvojen sisällä, koska liiallinen määrä voi heikentää hedelmällisyyttä.

Luteinisoiva hormoni miehillä

Luteinisoiva hormoni stimuloi kivesten soluja saaden ne tuottamaan testosteronia. Se tasapainottaa testosteronin tuotantoa, sillä jos testosteronitaso putoaa, luteinisoiva hormoni pyrkii saamaan kehon tuottamaan sitä lisää.

Testosteroni on tärkein mieshormoni. Se saa aikaan miehisten kehonpiirteiden syntymisen ja hedelmällisyyden kannalta välttämättömän sperman muodostumisen.

Miehillä liian korkea luteinisoivan hormonin määrä voi heikentää sperman laatua ja samalla hedelmällisyyttä. Korkea arvo voi johtua siitä, että kiveksissä ei muodostu tarpeeksi testosteronia. Myös alhainen luteinisoivan hormonin määrä vähentää ja heikentää sperman muodostumista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00