1. Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyy usein väsymystä

Olo voi olla vetämätön, väsähtänyt ja totaalisen aloitekyvytön. Näihin oireisiin voi joskus tottua. Kuvittelemme helposti niiden olevan vain osa elämää ja tiettyä elämänvaihetta. Kuitenkin vasta laboratoriokoe saattaa paljastaa, että kyseessä olikin todellinen syy erilaisten oireiden taustalla.

Hiljalleen hiipivään vetämättömyyteen ei siis tarvitse totutella ja tyytyä; elinvoimat saadaan takaisin oikean hoidon myötä. Pitkittynyt väsymys ei kuulu kenenkään arkeen ja sen taustalla oleva syy on tärkeää selvittää. Joskus kyseessä on juurikin kilpirauhasen vajaatoiminta.

2. Ravintoaineista jodi, seleeni ja sinkki vaikuttavat kilpirauhasen toimintaan

Kilpirauhasen normaalia toimintaa voi tukea ravitsemuksella, vaikka sen sairaudet vaativat myös lääkehoitoa. Kilpirauhasen kannalta on tärkeää saada riittävästi, mutta ei liikaa jodia. Myös seleenin riittävä saanti on tärkeää, mutta kannattaa pitää mielessä, että seleenissä piilee myös liiallisen saannin riski. Esimerkiksi neljä-viisi parapähkinää päivässä takaavat riittävän päivittäisen seleenin saannin, mutta enempää niitä ei tule syödä. Sinkkiä suomalaiset saavat yleensä suosituksiin verrattuna riittävästi ravinnosta.

3. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi vaikuttaa elimistön lämmönsäätelyyn

Yksi vajaatoiminnan oire voi olla palelu. Jatkuva kylmän tunne voi toki johtua myös muista syistä, jopa ihan vain liikkumattomuudesta. Jatkuva palelu tai kylmä iho ei kuitenkaan ole normaalia, ja se voi viitata kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Esiintyykö muita vajaatoiminnan oireita? Tällöin on hyvä tarkastaa kilpirauhasen toimintaa laboratoriokokeella. Paleleminen voi liittyä myös raudanpuutteeseen tai esimerkiksi vaihdevuosiin (vaikka yleensä miellämme kuumat aallot vaihdevuosien oireeksi).

4. Paino voi nousta ilman elintapojen muutosta

Selittämätön painonnousu voi liittyä kilpirauhasen vajaatoimintaan. Yleensä painon kertymiselle löytyy selkeä syy elintavoista, kunhan vain olemme itsellemme rehellisiä. Lievä painonnousu tuskin on vaarallista, mutta mikäli kiloja vain kertyy ja kertyy, eikä elintavoissa ole tapahtunut muutoksia, voi tämä oire kertoa kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Vaikeissa tapauksissa paino voi nousta, vaikka ruokahalu olisi laskenut. Vatsan toiminta voi myös muuttua epäsäännölliseksi ja tilaan voi liittyä ummetusta.

5. Ilman kunnollista tutkimusta kilpirauhasen vajaatoiminta saatetaan helposti sekoittaa muihin sairauksiin

Oireet voivat olla useissa eri sairauksissa ja tiloissa kovin samankaltaiset. Kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa samanlaisia oireita voivat aiheuttaa muun muassa anemia, raudanpuutos ilman anemiaa (matala ferritiini), B12-vitamiinin puutos, keliakia, diabetes, masennus, stressi, raskaus, uupumus, syömishäiriö sekä krooninen väsymysoireyhtymä (joka tosin on harvinainen sairaus). Miehillä väsymystä ja masentuneisuutta voi aiheuttaa myös matala testosteronitaso.

6. Kilpirauhasen vajaatoiminta on mahdollista selvittää yksinkertaisella laboratoriokokeella

Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleensä mahdollista todeta verikokeella. Voit tilata kilpirauhasen testipaketit Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä. Testiin pääsee helposti ja nopeasti. Tulokset saat yleensä jo heti seuraavana päivänä ja tulosraporttia on helppo tulkita.

Puhdin kilpirauhasen laaja testipaketti antaa kattavan käsityksen kilpirauhasen toiminnasta neljän eri testin perusteella:

Testin tulokset on helppoa ottaa mukaan lääkäriin. Lääkärin etäkonsultaatio on mahdollista tilata erikseen tutkimusten jälkeen suoraan tulosraportilta, mikäli herää epäilys sairaudesta.

Uskomme, että jokainen ansaitsee enemmän puhtia. Terve keho luo hyvän pohjan arjessa jaksamiseen. 🙂

Haluamme auttaa sinua jaksamaan ja voimaan paremmin, emme uuvuttaa monimutkaisilla raporteilla. Näet Puhdin raportilta kaikki tulokset selkeinä palkkeina. Näet helposti, ovatko arvosi viitearvojen sisällä.

Opit myös, mitä eri arvot tarkoittavat ja miten voit vaikuttaa omaan hyvinvointiisi.

Teksti

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 26.10.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *