Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Esimerkiksi D-vitamiinin taso ja rauta-arvot vaikuttavat siihen, miten jaksamme. Kun elimistösi on tasapainossa ja elintapasi kunnossa, voit jaksaa paremmin arjessa, saada lisää energiaa liikuntaan ja ennaltaehkäistä sairauksia.

Neljä mittaria jotka vaikuttavat jaksamiseen

1. Ferritiini
Ferritiini on elimistön pääasiallinen raudan varastoija, ja pieni ferritiiniarvo on merkki raudan puutteesta. Raudanpuuteanemia voi aiheuttaa esimerkiksi väsymystä, ahdistuneisuutta tai fyysisiä oireita, esimerkiksi kipuja tai suolisto-ongelmia.

2. Kilpirauhanen
Kilpirauhasen toimintaa selvitettäessä mitataan yleisimmin TSH, eli tyreotropiini. Kilpirauhanen vaikuttaa koko kehon toimintaan, sillä se säätelee mm. aineenvaihduntaa ja vaikuttaa vireystilaan ja mielialaan.

3. D-vitamiini
D-vitamiini on erityisen tärkeä meille suomalaisille, ja erityisesti talviaikaan jolloin auringosta ei saa riittävästi D-vitamiinia. D-vitamiini vaikuttaa mm. vireystilaan, mielialaan, vastustuskykyyn ja luuston terveyteen.

4. Testosteroni (miehet)
Testosteroni on miehen tärkein sukuhormoni, jonka määrä vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti. Testosteronin erityksen väheneminen aiheuttaa erilaisia yleisoireita, kuten väsymystä, unihäiriöitä, keskittymiskyvyn heikkenemistä ja libidon alenemista.

Näiden lisäksi monet muut tekijät kuten kolesteroliarvot ja verensokeri vaikuttavat terveyteemme, vaikka näiden vaikutus ei välittömästi tunnukaan. Siksi Puhdin laboratoriotestit ovat hyvä tapa selvittää, miten oma keho jaksaa ja mihin oman terveyden ylläpito kannattaa suunnata.

Miten voin mitata arvot?

Puhdin kautta voit tilata kaikki laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä. Tilaa testit ja varaa aika lähimpään laboratorioon. Testien ottaminen vie vain muutaman minuutin ja tulokset saat jo seuraavana päivänä. Tulokset esitetään tyylikkäässä Oma Puhti -raportissa, jota on helppo lukea ja tulkita.

Puhti-terveystarkastus antaa kattavan käsityksen siitä, miten elimistösi voi. Mukana on mm. täydellinen verenkuva, kolesteroli, D-vitamiini, kilpirauhasen toiminta, ferritiini sekä maksan ja munuaisten toiminta.

Puhti-terveystarkastus auttaa sinua:

  • Tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja.
  • Saamaan käsityksen omaan hyvinvointiin ja vireystilaan vaikuttavista tekijöistä.
  • Näkemään helposti, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo tarkoittaa.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 22.06.2021

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “3+1 veriarvoa, jotka vaikuttavat jaksamiseen – oletko jo mitannut?”

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *