Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / 3 veriarvoa, jotka voivat vaikuttaa jaksamiseen – Oletko jo mitannut?

3 veriarvoa, jotka voivat vaikuttaa jaksamiseen – Oletko jo mitannut?

Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Esimerkiksi vitamiinitasot ja rauta-arvot vaikuttavat siihen, miten jaksamme. Kun elimistösi on tasapainossa ja elintapasi kunnossa, voit jaksaa paremmin arjessa, saada lisää energiaa liikuntaan ja ennaltaehkäistä sairauksia!

Kolme mittaria, jotka voivat vaikuttaa jaksamiseen

1. Ferritiini

Ferritiini on elimistön pääasiallinen raudan varastoija, ja matala ferritiiniarvo on yleensä merkki raudanpuutteesta. Raudanpuuteanemian tavallisimpia oireita ovat väsymys ja heikentynyt fyysinen suorituskyky. Ferritiinillä voidaan todeta heikot rautavarastot ennen kuin on kehittynyt raudanpuuteanemia.

Matalien rauta-arvojen korjaamisella voi ehkäistä raudanpuuteanemian kehittymistä. Rautaa tulee saada ruokavaliosta päivittäin, ja tarvittaessa ruokavaliota täydennetään rautavalmisteella. Rautaa saatetaan myös menettää liikaa tai sen imeytyminen voi olla heikkoa.

2. Hemoglobiini

Ferritiinin lisäksi rautapitoisuutta ja anemiaa voidaan selvittää hemoglobiinin mittauksella; matala hemoglobiini viittaa anemiaan. Anemiaan liittyy väsymyksen ohella monenlaisia muita oireita, mutta oireista ei voida suoraan päätellä, minkä tyypin anemiasta on kyse. Yleisin anemian syy on raudanpuute, mutta anemia voi johtua myös esimerkiksi B12-vitamiinin ja folaatin puutoksesta.

Hemoglobiini sisältyy verenkuvaan. Täydellinen verenkuva, kuten ferritiinikin, mitataan useissa Puhdin testipaketeissa.

3. Kilpirauhasen toimintaa heijastelee muun muassa TSH

Kilpirauhasen toimintaa selvitettäessä mitataan yleisimmin TSH, eli tyreotropiini. Kilpirauhanen vaikuttaa koko kehon toimintaan ja sen toimintahäiriöt ovat yleisimpiä sisäelinrauhasten poikkeamia. Kilpirauhasen erittämät hormonit vaikuttavat moniin elintoimintoihin, kuten kasvuun, kehitykseen, aineenvaihduntaan, muiden hormonien vaikutuksiin, kehon lämmönsäätelyyn, hermoston ja lihaksiston toiminnan säätelyyn sekä psyykkiseen hyvinvointiin.

Selittämätön painonnousu tai väsymys voi johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Toisaalta lievissä kilpirauhasen toimintahäiriöissä liikatoiminnan ja vajaatoiminnan oireet voivat olla hyvin samantapaisia. Tällöin ei ole välttämättä helppo tunnistaa mistä olisi kyse. Vain verikoe kertoo, onko kyseessä kilpirauhasen sairaus.

Miten voin mitata omat arvot?

Puhdin laboratoriotestit ovat hyvä tapa selvittää, miten oma keho jaksaa ja mihin oman terveyden ylläpito kannattaa suunnata.

Puhdin kautta voit tilata kaikki laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä. Tilaa testit verkosta ja käy näytteenotossa. Testien ottaminen vie vain muutaman minuutin ja tulokset saat yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä. Tulokset esitetään selkeässä Oma Puhti -raportissa, jota on helppo lukea ja tulkita. Tutkimusten jälkeen on helppoa hakeutua lääkärin hoitoon, jos herää epäilys sairaudesta tai on oireita.

Puhti-laboratoriopaketti antaa monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana on mm. täydellinen verenkuva, kolesterolit, D-vitamiinitaso, kilpirauhasen toiminta (TSH), rautavarastoja kuvaava ferritiini sekä maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.

Puhti-laboratoriopaketti auttaa sinua:

Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan Puhdin laboratoriokokeiden jälkeen.

Fysioterapeutin vinkit juoksemisen aloittamiseen
Blogi

Fysioterapeutin 5 vinkkiä juoksun aloittamiseen

Oletko aloittamassa juoksemisen ensimmäistä kertaa tai pitkän tauon jälkeen? Miten juoksuharrastus kannattaa aloittaa? Mitä pitää muistaa ja mitä kannattaa välttää? Lue fysioterapeutin listaamat tärkeät vinkit ennen juoksemisen aloittamista!

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00