S-TSHRAb-testiä käytetään erilaisten kilpirauhasen liikatoimintaa aiheuttavien tilojen toteamisessa.

  • S-TSHRAb-testillä tutkitaan kilpirauhasen liikatoiminnan syytä.
  • 80 – 95 prosentilla Basedowin taudista tai autoimmuunityreoidiitista kärsivillä ihmisillä on elimistössään TSHR-vasta-aineita.

Kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi on sairaus, jossa kilpirauhashormoneja on elimistössä liikaa. Tästä aiheutuu monenlaisia oireita, kuten sydämentykytystä, korkeaa verenpainetta sekä laihtumista.

Yleinen syy kilpirauhasen liikatoimintaan on Basedowin tauti. Jos kehossa on paljon TSH-hormonin vasta-aineita, viittaa se vahvasti Basedowin tautiin.

Mistä saan S-TSHRAb-testin?

Voit tilata S-TSHRAb-testin Puhdin verkkokaupasta. Kaikki testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

Milloin S-TSHRAb tutkitaan?

S-TSHRAb-testiä käytetään erilaisten kilpirauhasen liikatoimintaa aiheuttavien tilojen toteamisessa sekä hypertyreoosin erotusdiagnostiikassa. Lisäksi testistä on hyötyä, kun halutaan selvittää tyreostaattihoidon toimivuutta. Arvo laskee, kun lääkehoito on toimiva.

Kilpirauhasen liikatoiminta voi aktivoitua raskauden aikana ja IgG-luokan TSHR-vasta-aineet voivat vaikuttaa sikiöön aiheuttaen tälle hypertyreoosin. Raskaana olevalle tutkimuksesta voi siis olla hyötyä, jos kilpirauhasen liikatoiminnan mahdollisuus on olemassa.

Suurimmalla osalla Basedowin taudista tai autoimmuunityreoidiitista kärsivillä ihmisillä todetaan verikokeessa TSRH-vasta-aineita. Eksofhalmus-oireyhtymässä eli kilpirauhasen liikatoimintaan liittyvässä silmäsairaudessa arvo voi kohota jo ennen kuin kliininen hypertyreoosi muuten olisi todettavissa.

Jotkut TSRH-vasta-aineet voivat myös estää reseptorin toimintaa ja johtaa hypotyreoosiin, kilpirauhasen vajaatoimintaan. Nykyisin käytössä olevat vasta-ainemenetelmät eivät kuitenkaan erota toisistaan reseptorien toimintaa estäviä ja kiihdyttäviä vasta-aineita, vaan näissä tapauksissa diagnoosi tehdään muilla kokeilla ja oireiden perusteella.

Mitkä ovat S-TSHRAb viitearvot?

Kaikki: <0,55 IU/l

Teksti

Kirjoittajan avatar

Milla on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.


Päivitetty: 15.01.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös