Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / TSH-reseptori, vasta-aineet (TSHRAb)
TSH-reseptori vasta-aineet S -TSHRAb

TSH-reseptori, vasta-aineet (TSHRAb)

Yleinen syy kilpirauhasen liikatoimintaan on Basedowin tauti. Jos kehossa on paljon TSH-hormonin vasta-aineita, viittaa se vahvasti Basedowin tautiin. 

S-TSHRAb tutkimus

  • S-TSHRAb-testillä tutkitaan kilpirauhasen liikatoiminnan syytä.
  • 80–95 prosentilla Basedowin taudista tai autoimmuunityreoidiitista kärsivillä ihmisillä on elimistössään TSHR-vasta-aineita.

Sisällysluettelo

TSH-hormonin vasta-aineet (TSHRAb)

S-TSHRAb-testiä käytetään erilaisten kilpirauhasen liikatoimintaa aiheuttavien tilojen toteamisessa. Kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi on sairaus, jossa kilpirauhashormoneja on elimistössä liikaa. Tästä aiheutuu monenlaisia oireita, kuten sydämentykytystä, korkeaa verenpainetta sekä laihtumista.

Mistä saan S -TSHRAb-testin?

Voit tilata S -TSHRAb-testin Puhdin verkkokaupasta. Puhdin palvelun kautta pääset laboratoriokokeisiin ilman lähetettä, ja voit tarvittaessa tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation testien jälkeen, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

Milloin TSH-hormonin vasta-aineet TSHRAb tutkitaan?

S -TSHRAb-testiä käytetään erilaisten kilpirauhasen liikatoimintaa aiheuttavien tilojen toteamisessa sekä hypertyreoosin erotusdiagnostiikassa. Lisäksi testistä on hyötyä, kun halutaan selvittää tyreostaattihoidon toimivuutta.

Arvo laskee, kun sairauden lääkehoito on toimiva.

Kilpirauhasen liikatoiminta voi aktivoitua raskauden aikana ja IgG-luokan TSHR-vasta-aineet voivat vaikuttaa sikiöön aiheuttaen tälle hypertyreoosin. Raskaana olevalle tutkimuksesta voi siis olla hyötyä, jos kilpirauhasen liikatoiminnan mahdollisuus on olemassa.

Jotkut TSRH-vasta-aineet voivat myös estää reseptorin toimintaa ja johtaa hypotyreoosiin, kilpirauhasen vajaatoimintaan. Nykyisin käytössä olevat vasta-ainemenetelmät eivät kuitenkaan erota toisistaan reseptorien toimintaa estäviä ja kiihdyttäviä vasta-aineita, vaan näissä tapauksissa diagnoosi tehdään muilla kokeilla ja oireiden perusteella.

Basedowin tauti ja TSHRAb

Yleinen syy kilpirauhasen liikatoimintaan on Basedowin tauti. Jos kehossa on paljon TSH-hormonin vasta-aineita, viittaa se vahvasti Basedowin tautiin.

Suurimmalla osalla Basedowin taudista tai autoimmuunityreoidiitista kärsivillä ihmisillä todetaan verikokeessa TSRH-vasta-aineita.

Eksofhalmus-oireyhtymä ja TSHRAb

Eksofhalmus-oireyhtymässä eli kilpirauhasen liikatoimintaan liittyvässä silmäsairaudessa arvo voi kohota jo ennen kuin kliininen hypertyreoosi muuten olisi todettavissa.

S -TSHRAb viitearvot

S-TSHRAb -tutkimuksen viitearvot:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry maksamaan: : 0,00