TSH-hormonin vasta-aineet TSHRAb

  • S-TSHRAb-testillä tutkitaan kilpirauhasen liikatoiminnan syytä.
  • 80–95 prosentilla Basedowin taudista tai autoimmuunityreoidiitista kärsivillä ihmisillä on elimistössään TSHR-vasta-aineita.

TSH-hormonin vasta-aineet (TSHRAb)

S-TSHRAb-testiä käytetään erilaisten kilpirauhasen liikatoimintaa aiheuttavien tilojen toteamisessa. Kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi on sairaus, jossa kilpirauhashormoneja on elimistössä liikaa. Tästä aiheutuu monenlaisia oireita, kuten sydämentykytystä, korkeaa verenpainetta sekä laihtumista.

Mistä saan S -TSHRAb-testin?

Voit tilata S -TSHRAb-testin Puhdin verkkokaupasta. Kaikki testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

Milloin TSH-hormonin vasta-aineet TSHRAb tutkitaan?

S -TSHRAb-testiä käytetään erilaisten kilpirauhasen liikatoimintaa aiheuttavien tilojen toteamisessa sekä hypertyreoosin erotusdiagnostiikassa. Lisäksi testistä on hyötyä, kun halutaan selvittää tyreostaattihoidon toimivuutta.

Arvo laskee, kun sairauden lääkehoito on toimiva.

Kilpirauhasen liikatoiminta voi aktivoitua raskauden aikana ja IgG-luokan TSHR-vasta-aineet voivat vaikuttaa sikiöön aiheuttaen tälle hypertyreoosin. Raskaana olevalle tutkimuksesta voi siis olla hyötyä, jos kilpirauhasen liikatoiminnan mahdollisuus on olemassa.

Jotkut TSRH-vasta-aineet voivat myös estää reseptorin toimintaa ja johtaa hypotyreoosiin, kilpirauhasen vajaatoimintaan. Nykyisin käytössä olevat vasta-ainemenetelmät eivät kuitenkaan erota toisistaan reseptorien toimintaa estäviä ja kiihdyttäviä vasta-aineita, vaan näissä tapauksissa diagnoosi tehdään muilla kokeilla ja oireiden perusteella.

Basedowin tauti ja TSHRAb

Yleinen syy kilpirauhasen liikatoimintaan on Basedowin tauti. Jos kehossa on paljon TSH-hormonin vasta-aineita, viittaa se vahvasti Basedowin tautiin.

Suurimmalla osalla Basedowin taudista tai autoimmuunityreoidiitista kärsivillä ihmisillä todetaan verikokeessa TSRH-vasta-aineita.

Eksofhalmus-oireyhtymä ja TSHRAb

Eksofhalmus-oireyhtymässä eli kilpirauhasen liikatoimintaan liittyvässä silmäsairaudessa arvo voi kohota jo ennen kuin kliininen hypertyreoosi muuten olisi todettavissa.

Mitkä ovat TSH-hormonin vasta-aineiden, S -TSHRAb viitearvot?

TSH-hormonin vasta-aineiden viitearvo on kaikille sama: <0,55 IU/l.

Teksti

Kirjoittajan avatar

Milla on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 29.06.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *