Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Testosteroni on miesten tärkein sukupuolihormoni
Testosteroni

Testosteroni on miesten tärkein sukupuolihormoni

Testosteroni on miehen tärkein sukuhormoni, jonka määrä vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti.

Testosteroni lyhyesti

  • Testosteronilla on vaikutusta muun muassa murrosiässä miehille tyypillisten sukupuoliominaisuuksien kehittymiseen, sperman tuotantoon ja sukupuoliviettiin.
  • Testosteronin puutos ilmenee sukupuolisena haluttomuutena ja impotenssina.
  • Testosteroni on hormoni, jonka tuotantoon voit tehokkaasti vaikuttaa omilla elintavoillasi.
  • Jo muutaman kilon painonpudotus voi auttaa testosteronitasojen nostamisessa.

Sisällysluettelo

Mikä on testosteroni?

Testosteroni on hormoni, jonka ansiosta miehiset erityispiirteet kehittyvät; testosteroni vaikuttaa esimerkiksi parran ja lihasten kasvuun. Testosteronin erityksen väheneminen aiheuttaa halujen vähentymistä ja impotenssia.

Jos testosteronitasot ovat alhaiset, niihin voidaan vaikuttaa elintavoilla.

Testosteronin toiminta elimistössä

Testosteroni on sukupuolihormoni, jota erittyy sekä miehillä että naisilla. Miehet tuottavat testosteronia huomattavasti enemmän naisiin verrattuna. Testosteronia kutsutaankin miehen sukuhormoniksi.

Miten testosteroni toimii?

Testosteronin tuotanto tapahtuu miehillä kiveksissä ja naisilla munasarjoissa ja lisämunuaisen kuorikerroksessa. Testosteronin tuotantoa säätelee aivolisäkkeen luteinisoiva hormoni (LH).

Ennen murrosikää pojilla on testosteronia yhtä vähän kuin tytöillä. Murrosiässä miesten testosteronin eritys kasvaa huomattavasti, ja testosteronia erittyy kiveksistä miehen koko elämän ajan.

Mihin testosteroni vaikuttaa?

Testosteronilla on vaikutusta murrosiässä miehille tyypillisten sukupuoliominaisuuksien kehittymiseen, sperman tuotantoon ja sukupuoliviettiin. Se vaikuttaa myös luu- ja lihasmassaan, miesten rasvan varastoitumiseen ja punasolujen tuotantoon. Testosteronitasot vaikuttavat myös mielialaan.

Alhainen testosteronitaso voi aiheuttaa muun muassa seksuaalisia häiriöitä, kuten erektiohäiriöitä ja sukupuolista haluttomuutta. Seksuaaliseen haluun tai haluttomuuteen vaikuttavat myös monet muut tekijät.

Mikä vaikuttaa testosteronin tuotantoon?

Tavallisin syy alentuneeseen testosteroniin on ylipaino. Testosteroniarvoja madaltaa erityisesti miehillä yleinen vyötärölihavuus. Testosteronin vajetta voi esiintyä kaiken ikäisillä miehillä.

Muita testosteronin vajeen syitä voivat olla synnynnäiset syyt, sairaudet tai anabolisten steroidien käyttö. Myös runsas alkoholin käyttö vähentää testosteronin määrää.

Ikääntymiseen liittyy normaalistikin testosteronin tuotannon väheneminen.

Testosteronin vähentyminen ikääntyessä

Miehen ikääntyessä testosteronin eritys hiljalleen vähenee. Pitoisuuden väheneminen alkaa noin 45-vuotiaasta lähtien.

Myös monet pitkäaikaissairaudet alentavat testosteronin määrää veressä. Sairauksien hoito usein palauttaa testosteronitason ennalleen.

Alhainen testosteroni nuorella miehellä

Alhainen testosteroni nuoremmallakin miehellä on mahdollista, varsinkin mikäli on ylipainoa. Tällöin testosteronitasoon voi parhaiten vaikuttaa elintavoilla. Alhaista testosteronin määrää esiintyy miehillä ikään katsomatta.

Alhainen testosteroni voi liittyä myös sairauteen. Etenkin nuoremmilla miehillä alhaisen testosteronin syitä on tarpeen kartoittaa lääkärin vastaanotolla.

Testosteronin mittaus

Testosteroniarvoja mitataan laboratoriokokeella (verikoe).

Testosteroniarvon merkityksestä ja etenkin mahdollisista jatkotoimenpiteistä on tärkeä aina keskustella lääkärin kanssa. Laboratoriokokeen tuloksen tulkinta ei aina ole yksinkertaista. Lääkäri arvioi mahdollista testosteronin vajetta oireiden ja mitattujen testosteroniarvojen perusteella.

Pelkkä yksittäinen matala testosteroniarvo ei riitä kertomaan, onko kyseessä testosteronivaje, joka vaatii muuta hoitoa kuin elintapamuutoksia.

Testosteronivajeen syyn ja merkityksen selvittämiseksi tarvitaan myös muita laboratoriokokeita.

Miten testosteroni mitataan?

Testosteroniarvo mitataan verikokeella. Erityisesti testosteronimittausta harkitaan, kun selvitetään seksuaalisen häiriön syytä, kuten erektiohäiriöitä ja sukupuolista haluttomuutta.

Lisäksi mittauksella voidaan tutkia miehen hedelmättömyyttä, puberteettihäiriöitä ja sukupuolirauhasten vajaatoimintaa eli hypogonadismia.

Pelkkien oireiden perusteella diagnoosia testosteronin vähäisyydestä ei voida tehdä.

Testosteronin arvon vaihtelu vuorokaudenajan mukaan

Miesten testosteronin tuotto vaihtelee vuorokaudenajan mukaan. Testosteronitestin (S-Testo) viitearvot on määritelty aamuarvojen mukaan, jolloin veren testosteroniarvo on korkeimmillaan. Näyte otetaan klo 7 ja 10 välillä.

Kokonaistestosteroni S-testo ja vapaan testosteronin mittaus

Suurin osa veren testosteronista on sitoutuneena plasman valkuaisaineisiin. Vain 1–3 prosenttia testosteronista on vapaana plasman vesiliuoksessa. S-Testo-tutkimuksessa mitataan veren kokonaistestosteronin määrä.

Mikäli testosteronia sitovien proteiinien pitoisuudet veressä muuttuvat, S-Testo-arvo muuttuu niiden mukana, vaikka testosteronin tuotanto olisi normaali. Tämän vuoksi testosteronitason arviointiin voidaan käyttää vapaan testosteronin määritystä S-Testo-VL.

Testosteronin mittaus naisella

Naisella testosteronin mittauksen tarpeen arvioi aina lääkäri.

Naisilla testosteroniarvot voidaan mitata testosteronin liikatuotantoa epäiltäessä, esimerkiksi hirsutismin eli liikakarvoituksen ja virilismin eli naisen miesmäisyyden tutkimiseksi sekä munasarjojen monirakkulaoireyhtymän tutkimiseksi.

Lisäksi testosteronin mittauksella voidaan tutkia lisämunuaisen hormonituotannon puutoksia ja hormonaalisesti aktiivisia kasvaimia.

Testosteronin (S-Testo) viitearvot: Mikä on normaali testosteronitaso?

Testosteronin viitearvot ovat eri miehelle ja naiselle.

Viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen.

Mitkä ovat testosteronin S-Testo viitearvot miehellä?

Testosteronin viitearvot riippuvat iästä ja sukupuolesta. Testosteronin (S-Testo) viitearvot miehille on esitetty alla olevassa taulukossa.

IkäViitearvo S -Testo
19 – 39 v.9,2 – 31,8 nmol/l
40 – 49 v.8,1 – 32,2 nmol/l
50 – 79 v.7,6 – 32,2 nmol/l
yli 80 v.5,4 – 31,7 nmol/l

Mitkä ovat testosteronin S-Testo viitearvot naisella?

Testosteronin (S-Testo) viitearvot naisille ovat 0,4 – 2,1 nmol/l.

Matalat testosteronitasot miehellä

Alentunut testosteronitaso liittyy miehillä useimmiten ylipainoon ja elintapoihin, mutta myös muita syitä voi olla.

Mitkä ovat alhaisen testosteronin oireita?

Testosteronin puutteeseen voi liittyä erilaisia yleisoireita, kuten väsymystä, unihäiriöitä, alakuloisuutta, masennusoireita ja libidon alenemista. Mikäli epäilet sairautta tai sinulla on oireita, hakeudu lääkäriin. Oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun tilaan tai sairauteen.

Miehen alentuneen testosteronin oireet riippuvat iästä.

Mitä matala testosteroniarvo tarkoittaa?

Murrosiäin ohittaneilla miehillä pelkkä alentunut testosteroniarvo ei merkitse, että siitä olisi haittaa.

Jos alentuneeseen testosteroniarvoon kuitenkin liittyy oireita, kuten erektiohäiriöitä, masentuneisuutta, elämänhalun menettämistä, alakuloisuutta, väsymystä ja sukupuolisen halun vähentymistä, harkitaan hoitoa. Ylipaino tulee karistaa ja tarvittaessa harkitaan testosteronikorvaushoitoa.

Mitkä voivat olla alentuneen testosteronin syitä?

Mieshormonin puutostiloja voi esiintyä eräiden perinnöllisten häiriöiden tai sairauksien seurauksena. Tavallisin syy puutostilaan on kuitenkin elintavat ja ylipaino.

Alentuneen testosteronin syynä voivat olla:

Miten nostaa testosteronitasoja – Mikä lisää testosteronia?

Testosteroni on hormoni, jonka tuotantoon voit tehokkaasti vaikuttaa omilla elintavoillasi. Seuraavat keinot auttavat testosteronitason nostamisessa:

  1. Normaalipainoon pyrkiminen. Yleisin syy matalalle testosteroniarvolle on ylipaino. Erityisesti miehille tyypillinen vyötärölihavuus alentaa testosteroniarvoja. Jo muutaman kilon painonpudotus voi auttaa testosteronitasojen nostamisessa! Tavoitteena kannattaa pitää normaalipainoa ja pyrkiä pysyvään painonhallintaan.
  2. Liikunta. Treenaamisesta on hyötyä painonhallinnan kannalta, mutta se kannattaa muistakin syistä.
  3. Käytä alkoholia kohtuudella. Pienet alkoholimäärät eivät vielä haittaa testosteronituotantoa, mutta alkoholin suurkuluttajilla testosteronitasot ovat selvästi alentuneet.
  4. Vältä stressiä. Stressi saa elimistön erittämään kortisolia, mikä puolestaan häiritsee testosteronin tuotantoa. Pohdi voisitko vähentää stressin aiheuttajia elämässäsi. Vähennä liikaa suorittamista ja muista myös rentoutua.
  5. Tupakointi voi vahingoittaa kiveksiä ja heikentää testosteronin tuotantoa.

Testosteronivajeen lääkehoito

Mikäli elintapojen muutokset eivät auta, testosteronin puutosta voidaan hoitaa testosteronihoidoilla. Hoidoissa käytetään joko lihakseen ruiskutettavia pitkäkestoisia lääkevalmisteita tai päivittäin iholle annosteltavaa geeliä.

Testosteronihoito vähentää kehon omaa testosteronin tuotantoa. Tämä ottaa huomioon erityisesti, jos haaveissa on perheenlisäys.

Testosteronihoitoja saa vain lääkärin reseptillä. Hoidon vaikutusta seurataan testosteronimittausten avulla.

Testosteronihoitoa ei voida käyttää, mikäli henkilöllä on diagnosoitu eturauhassyöpä tai eturauhasen vaikea hyvänlaatuinen liikakasvu.

Testosteronihoito voi vaikuttaa epäedullisesti myös kolesteroliarvoihin ja nostaa hematokriittiarvoa epätoivotusti.

Huomioithan, jos olet testosteronikorvaushoidossa ja käytät lääkegeeliä, vältä geelin laittamista kyynärvarsiin ennen laboratoriokokeita. Geeli kyynärvarressa saattaa vääristää näytteenoton tuloksia.

Kuinka yleistä testosteronivaje on?

Testosteronivajeen esiintyvyyttä on hyvin hankala arvioida, eikä tilastoja ole. Ei myöskään ole selvää, kuinka yleistä testosteronivaje on eri ikäryhmissä.

Hypogonadismi eli testosteronin puutos

Hypogonadismi tarkoittaa testosteronin puutostilaa. Testosteronin eritys on tarkoin säädeltyä, ja monessa kohdassa säätelyketjua voi esiintyä häiriötä. Se voi johtaa testosteronin puutteeseen.

Testosteronin puute voi aiheutua mistä tahansa kiveksiä vahingoittavasta sairaudesta, esimerkiksi piilokives, kivesten tulehdukset ja kivessyöpä.

Alentunut testosteronin tuotanto voi liittyä synnynnäiseen sukukromosomihäiriöön Klinefelterin oireyhtymään.

Kivesten toimintahäiriö voi liittyä myösaivolisäkkeen toimintahäiriöstä. Aivolisäkettä voivat vaurioittaa sen kasvaimet, muut alueen sairaudet tai aivolisäkkeen leikkaus. Tämä voi aiheuttaa sen, että LH:n valmistus loppuu, jolloin kivesten testosteronin tuotanto häiriintyy.

Mistä miehen seksuaalinen haluttomuus johtuu?

Miehen seksuaalinen haluttomuus voi johtua monista syistä, jotka vaikuttavat testosteronin tuotantoon, esimerkiksi:

Seksuaalisen haluttomuuden syy selvitetään ensin, ja hoidetaan sen mukaan.

Korkea testosteroni: Voiko testosteronia olla liikaa?

Testosteronitaso voi olla korkea ja naisilla esiintyykin joskus testosteronin liikatuotantoa. Miehillä korkean testosteronin taustalla on yleensä jokin selvä syy (kuten kilpirauhasen liikatoiminta).

Mistä korkea testosteroniarvo miehillä johtuu?

Miehillä korkeita testosteroniarvoja voivat aiheuttaa kilpirauhasen liikatoiminta, adrenaalinen tuumori tai nuoremmilla pojilla varhainen puberteetti.

Mistä korkea testosteroniarvo naisilla johtuu?

Naisilla esiintyy joskus testosteronin liikatuotantoa, jonka seurauksena voi ilmaantua kuukautishäiriöitä ja karvoituksen lisääntymistä.

Syitä korkealle testosteronituotannolle voivat olla polykystiset munasarjat, munasarjojen ja lisämunuaisten mieshormoneja tuottavat kasvaimet sekä eräät lääkkeet, kuten anaboliset steroidit.

Puhdin kautta saat tutkimukset ilman lääkärin lähetettä, ja voit tilata tarvittaessa erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan tulosraportilta.

anaboliset steroidit alentavat testosteronia
Tietopaketti

Anaboliset steroidit vaikuttavat terveyteen

Anaboliset steroidit vaikuttavat usean eri elimen toimintaan. Siksi myös haittavaikutuksia on useita. Vain osa terveyshaitoista on lieviä ja ohimeneviä. Haittavaikutusten riski kasvaa pitkäaikaisen käytön ja suurten annosten myötä.

  • Hei. Ikäni on n,66v. Olen kohtalaisessa fyysisessä kunnossa ja olen normaalipainoinen. Sormien pihtiotteella vatsalihasten päältä puristaen rasvaa on yhteensä n,3 cm ja vyötäröllä vastaavasti 1- 1,5cm. Rinnat ovat pienenjaiset. Minulta on leikattu eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu pois muutama vuosi sitten. Pissa-asiointi sujuu hyvin. Sukupuolinen halukkuuteni ja kyvykkyyteni on selvästi heikentynyt. Lääkärini kehoitti minua mittauttamaan Testo- tasoni, koska minulla on muitakin oireita. Luettuani em artikkelin aprikoin kannattaisiko minun mittauttaa sitä, vaikka ko taso olisi matalalla ja alkaa lääkinnällistä hoitoa, syystä, että minulla on leikattu eturauhasen liikakasvu?

    • Kiitos kommentista. Emme voi antaa tässä lääketieteellisiä ohjeita, mutta kauttamme voit tilata kaikki tarvitsemasi testit, jotta kehon nykytila selviää. Esimerkiksi 50+ miehen paketista löytyy niin testosteroni kuin PSA ja 30 muuta mittaria. Tulosten kanssa voi sitten jatkaa keskustelua lääkärin kanssa. Lääkärin konsultaation voi tilata suoraan Puhdin tulosraportilta erillisenä palveluna.

  • Olen 51v. Testosteroniarvoni oli mittauksessa 23,9. Minulla on todettu eturauhasen hyvälaatuista liikakasvua, oireet vähäiset ja niitä seurataan. Minulle on epäselvää, aiheuttaako korkea testosteronin määrä liikakasvua vai päinvastoin sen liian vähäinen määrä? Tästä on ristiriitaista tietoa, molemmat mainitaan syiksi eri lähteissä.

    Tuloksissa teston viitearvoiksi oli merkitty 11 – 38. Tulokseni 23,9 sijoittuu siihen keskivälin paikkeille. Lääkärin mukaan ok. Kysymykseeni viitaten, testoarvoni ei liene liian korkea, eikä liian matala, joten sen ei pitäisi kummastakaan syystä aiheuttaa liikakasvua, vai mitenkähän on?

    Elämäntapani ovat hyvät, liikuntaa voisin tosin vieläkin lisätä, vaikka en mikään sohvaperuna ole ollutkaan, ylipainoa ei ole, ei tupakointia, ei alkoholia. Jos kuitenkin hienosäädöllä petraan elämäntapojani vielä paremmiksi ja testoarvoni sen vaikutuksesta nousee, niin onko se haitaksi liikakasvulle?

    • Valitettavasti emme voi tässä ottaa kantaa yksilöllisesti tilanteeseesi ja tuloksiisi. Kannattaa olla yhteydessä lääkäriin.

  • Moi, ikää 45 v. ja testosteronin arvo 18.6. Onko se liian vähän? Ei juurikaan ylipainoa ja terveet elämäntavat stressiä lukuunottamatta.

  • Olen 47-vuotias mies. S testo 11,3 ja S sukupuolihormoneja sitova globuliini 51. Onko normaali? Tupakoin askin päivässä, veto veks osittain ainakin libiditeetti ja ajoin masentuneisuutta.

    • Hei! Emme voi ottaa ikävä kyllä kantaa tuloksiisi tätä kautta. Jos olet ottanut tutkimukset kauttamme löydät Oma Puhti -sivulta lisätietoa, jossa kerrotaan tuloksiin liittyen infoa. Sinulla on myös mahdollisuus tilata erikseen lääkärin etäkonsultaatio suoraan raportilta. Jos olet ottanut tutkimukset muuta kautta, suosittelen ottamaan tutkimukset määränneeseen tahoon yhteyttä ja kysymään tuloksista lisää.

  • Moikka! Kävin mittauttamassa testosteronin ja se oli ihan ok 22.2. Globuliini oli kuitenkin korkea eli 74. Vaikka vapaa testosteroni olikin viiterajojen sisällä (240) niin kaipa se saisi olla korkeampikin. Voiko tuo korkea globuliini olla syynä matalahkoon vapaaseen testosteroniin? Ovatko nuo luvut sellaisia, että niistä voi löytyä syitä voimattomaan olooni ja lihassärkyihin?

    • Kuvailemasi oireet, voimaton olo ja lihassäryt, voivat liittyä matalaan testosteroniin, mutta toki oireet sopivat muihinkin tiloihin. Voit itse yrittää vaikuttaa testosteronin nostamiseen mm. stressin vähentämisellä, hyvään ja riittävään uneen satsaamalla, lisäämällä liikuntaa, alkoholin vähentämisellä (mikäli käytät alkoholia) sekä, jos sinulla on ylipainoa niin laskemalla painoa. Näiden muutosten jälkeen on hyvä kontrolloida arvot ja arvioida ovatko tehdyt muutokset tuoneet hyötyä elimistön hormonaaliselle toiminnalle. Voit aina kääntyä näiden asioiden suhteen lääkärin puoleen ja varmistaa asian.

  • Hei. Olen alle 40v mies ja kärsinyt erektio-ongelmista lähes koko ikäni. Mittautin testosteronitasoni vähän aikaa sitten ja ne olivat matalat. En voi kun ihmetellä julkisen puolen lääkäreiden asennetta testosteronihoitoihin. On ristiriitaista, että testosteronivajeesta puhutaan (onneksi) jo varsin laajasti ja silti lääkärit näkevät testosteronihoidon jonkin sortin viimeisenä vaihtoehtona. Useamissa netistä löytyvistä tutkimuksista käy ilmi, että testosteronin korvaushoidolla on positiivisia vaikutuksia varsinkin nuorilla miehillä, joilla taso on alle 14. Kuitenkin esim. oman lääkärini mukaan, jos seurantajakson jälkeen taso on yli 10, hän katsoo tason olevan normaali ja korvaushoitoa ei tarvita ja hän ei sitä määrää.

    On erittäin ristiriitaista, että alhaisia testosteronitasoja mitataan ja todetaan, mutta tie korvaushoitoon on erittäin hankala, pitkä ja kivinen, jos siihen edes sattuu pääsemään. Minulle jäi tuntuma, että lääkäreiden tiedot perustuvat enemmän vanhoihin uskomuksiin (kuten kohonneeseen eturauhassyövän riskiin, vaikka tästä ei taida olla virallista tutkimustulosta), kuin oikeaan tietoon. Ei myöskään huomioida, että testosteronin puutoksesta kärsii miehen lisäksi usein esim. parisuhde.

    • Artikkelista löydät tietoa aiheesta. Alentunut testosteronitaso liittyy useimmiten ylipainoon ja elintapoihin, mutta myös muita syitä voi olla. Testosteronin määrään voi vaikuttaa elintavoilla. Jos alentuneeseen testosteroniarvoon kuitenkin liittyy oireita, kuten erektiohäiriöitä, masentuneisuutta, elämänhalun menettämistä, alakuloisuutta, väsymystä ja sukupuolisen halun vähentymistä, harkitaan hoitoa. Ylipaino tulee karistaa ja vasta sen jälkeen tarvittaessa harkitaan testosteronikorvaushoitoa. Kannattaa kuitenkin aina kääntyä lääkärin puoleen. Lääkärin puhelinkonsultaation voi tilata suoraan Puhdin tulosraportilta.

  • Hei, kokoan itselleni pakettia, josta ilmenisi mahdollisimman monipuolisesti hormonitasoni, testot etc keski-iän ongelmiin.
    Olen 50+ Nuo peruspaketit eivät riittäneet.
    Miltä alla oleva paketti kuulostaa?
    S- FSH
    S -LH
    SHBG
    S -PRL
    sekä DHEAS

    “Vastauksesta kiitollinen”

    • Hei! Valitettavasti tätä kautta on vaikea ottaa kantaa tilanteeseesi yksilöllisesti tietämättä syytä laboratoriokokeisiin hakeutumiseksi tai oireita, kokonaistilannetta yms. Otathan yhteyden lääkäriin hormonitestien tarpeen arvioimiseksi tarkemmin.

  • Hei! Tiedän ettette ota hoidontarpeeseen yms. kantaa mielellänne ja olenkin lääkärin vastaanotolle menossa. Voisitteko kuitenkin kertoa näkemyksenne labratuloksistani, jotka vaikuttavat kyllä viitearvoihin verrattuna kovinkin matalilta? Ja varmaan ainakin osittain selittäisi hyvinkin henkisen puolen ongelmani eli yleinen ”saamattomuus”, jatkuva väsyneisyys, ärtyisyys, keskivaikea masennus, keskittymiskyvyttömyys jne. Ja fyysisistä oireista reilu hikoilu, katkonainen ja palauttomaton uni jne.

    43-vuotias mies, tupakoin n. 10-15 savuketta päivässä, alkoholin käyttö hyvin minimaalista, n. 2-4 olutta kuukaudessa. Ylipainoa n. 20kg.

    Labratulokset:
    – S-Testo 4,5 nmol/l
    – S-TestoVL 93 pmol/l

    Mitä luulette, olisiko aihetta miettiä lääkinnällistä hoitoa vai onko ohjeena taas sama kuin moneen muuhunkin vaivaan eli ”mene läski lenkille” ja ”jätä uunilenkki pois ruokavaliosta ja syö vihanneksia”? Ylipainon taustalla on kuitenkin osittain masennuslääkkeet, joita en ole valmis jättämään pois, koska niistä olen kokenut saaneeni edes jotain apua.

  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Miksi Puhti

    Helppo – Kotimainen – Nopea

    • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

    • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

    • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

    • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

    • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

    • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

    • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

    • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

    • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

    • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

    AVAINLUVUT

    Yli

    4 500 000

    testiä analysoitu

    Palautteen keskiarvo

    9,5

    Google-tähdet

    4,9 / 5

    Mediassa nähty

    Siirry maksamaan: : 0,00