Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Metabolinen oireyhtymä (MBO) – Oireet, syyt, hoito (liikunta ja ruokavalio)
Mies ja nainen padelkentällä, kuva rajattu jalkoihin

Metabolinen oireyhtymä (MBO) – Oireet, syyt, hoito (liikunta ja ruokavalio)

Metabolisessa oireyhtymässä ihmisellä on useita aineenvaihduntahäiriöitä samanaikaisesti.

Metabolinen oireyhtymä (MBO)

 • Metabolinen oireyhtymä (MBO) tarkoittaa tilaa, jossa henkilöllä on useita terveyttä uhkaavia häiriöitä samanaikaisesti.
 • Keskivartalolihavuus ja liikkumattomuus liitetään usein metaboliseen oireyhtymään.
 • Oireyhtymän hoito vaatii elinikäistä sitoutumista terveelliseen ja tasapainoiseen elämäntyyliin.
 • Henkilöillä, joilla on todettu metabolinen oireyhtymä, on keskimäärin 2-3 kertaa suurempi sydän- ja verisuonitautien riski kuin terveillä.

Sisällysluettelo

Mikä metabolinen oireyhtymä (MBO) on?

Metabolinen oireyhtymä (MBO) tarkoittaa tilaa, jossa henkilöllä on useita terveyttä uhkaavia häiriöitä samanaikaisesti. Näitä ovat keskivartalolihavuus, häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta, kohonnut verenpaine ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöt. Näiden riskitekijöiden kasauma lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja diabetekseen.

Mikä aiheuttaa metabolista oireyhtymää?

Keskivartalolihavuus ja liikkumattomuus liitetään usein metaboliseen oireyhtymään. Vatsaonteloon kertyvä ylimääräinen rasva muuttaa normaalin aineenvaihdunnan toimintaa. Rasvasolujen väliin kertyy tulehdussoluja, jotka erittävät sytokiineja.

Sytokiinit ja muut rasvasolujen tuotteet kulkeutuvat porttilaskimon kautta maksaan. Maksassa ne häiritsevät maksan normaalia toimintaa monin tavoin. Tämä voi ilmetä verensokerin ja verenpaineen nousuna sekä rasva-arvojen häiriöinä. Myös kihtiarvo voi suurentua ja veren hyytymisaineissa ilmenee muutoksia.

Myös insuliiniresistenssi liitetään metaboliseen oireyhtymään. Insuliiniresistenssi tarkoittaa kudosten heikentynyttä herkkyyttä insuliinin vaikutuksille maksassa, lihaksissa ja rasvakudoksessa.

Normaalisti ruoansulatusjärjestelmä pilkkoo syömämme ruoan sokeriksi eli glukoosiksi. Haima tuottaa insuliinia, joka auttaa sokeria kulkeutumaan soluihin. Solut käyttävät sokeria polttoaineenaan.

Henkilöllä, jolla on insuliiniresistenssi, insuliinin teho kudoksissa heikkenee. Tällöin elimistö tarvitsee insuliinia normaalia enemmän pitääkseen verensokerin tasaisena. Haima pyrkii lisäämään insuliinin eritystä täyttääkseen kehon tarpeen.

Ajan myötä haima kuitenkin väsyy, eikä se enää kykene tuottamaan riittävästi insuliinia. Sen seurauksena verensokeri alkaa nousta ja diabetes puhkeaa.

Metabolisen oireyhtymän oireet

Nimestään huolimatta metabolinen oireyhtymä on useimmiten oireeton. Usein metabolista oireyhtymää esiintyy myös ilman diabetesta. Metabolisen oireyhtymän ensioireeksi voidaan kuitenkin ajatella keskivartalolle ilmestyvää vatsakumpua. Sen lisäksi hyvin korkea verensokeri voi aiheuttaa diabeteksen kaltaisia oireita, kuten lisääntynyttä janon tunnetta ja virtsaamisen tarvetta sekä väsymystä.

Metabolinen oireyhtymä & diabetes

Yksi oireyhtymän piirteistä on diabetes (tai hieman lievemmät sokeriaineenvaihdunnan häiriöt), jota voi esiintyä jopa kolmella sydänpotilaalla neljästä. Yleensä diabetes esiintyy piilevänä ja oireettomana. Häiriö sokeriaineenvaihdunnassa on valtimotaudin riskitekijä.

Metabolisen oireyhtymän kriteerit ja määritelmä

Määritelmiä metaboliseen oireyhtymään on useita. Metabolisen oireyhtymän määritelmä täyttyy, jos kolme viidestä kriteeristä toteutuu.

Viisi kriteeriä ovat:

 1. Vyötärön ympärysmitta ylittää miehellä 100 senttimetriä ja naisella 90 senttimetriä. Mikäli vyötärön ympärysmitta ylittää miehellä 94 ja naisella 80 senttimetrin mitan, riski metabolisen oireyhtymän puhkeamiseen on jo olemassa.
 2. Kohonnut triglyseridipitoisuus (yli 1,7 mmol/l).
 3. Matala hyvän HDL-kolesterolin pitoisuus (miehillä alle 1,0 ja naisilla 1,3 mmol/l).
 4. Kohonnut verenpaine (130/85 tai enemmän).
 5. Paastoglukoosi yli 5,6 mmol/l tai henkilöllä todettu tyypin 2 diabetes.

Kun tarkastellaan näitä kriteerejä, metabolisen oireyhtymän määritelmä toteutuu yli kolmasosalla aikuisista miehistä ja naisista yli neljäsosalla.

Puhdilta voi tilata esimerkiksi glukoosi- ja kolesteroliarvojen mittauksen. Tutustu myös Puhti-laboratoriopakettiin. Tutkimus auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja. Yksittäisiä testejä, kuten paastoglukoosin, voi lisätä valmiisiin testipaketteihin.

Katso myös tutkimus: Lipoproteiini B (fS-LipoB). Kohonnut ApoB-arvo liittyy kohonneeseen sydän- ja verisuonisairausriskiin. Kohonnut ApoB-arvo ei näy tavallisissa kolesterolimittauksissa. Erityistä hyötyä ApoB-mittauksesta voi olla ylipainoisille ja diabeetikoille.

Puhdin kautta pääset kaikkiin tutkimuksiin ilman lääkärin lähetettä. Palvelun kautta voi myös tilata erillisenä palveluna testien jälkeen lääkärin etäkonsultaation, mikäli haluat keskustella terveydestäsi tai herää epäilys sairaudesta.

Metabolisen oireyhtymän hoito ja ehkäisy

Metabolista oireyhtymää voidaan ehkäistä terveellisellä painonhallinnalla ja säännöllisellä liikunnalla. Elämäntapamuutoksen avulla voidaan ehkäistä tyypin 2 diabeteksen kehittymistä.

Oireyhtymän hoito vaatii elinikäistä sitoutumista terveelliseen ja tasapainoiseen elämäntyyliin.

Miksi metabolista oireyhtymää on tärkeää hoitaa?

Metabolinen oireyhtymä on petollinen tila oireettomuutensa vuoksi. Oireyhtymä selvitetään usein varsin myöhään. Mitä aikaisemmin riskitekijöiden kasauma havaitaan, sitä enemmän voidaan saavuttaa toivottuja tuloksia elintapamuutosten ja lääkkeiden avulla.

Metabolinen oireyhtymä lisää valtimotaudin riskiä. Valtimotauti voi johtaa vakaviin aivo- ja sydäninfarkteihin.Henkilöillä, joilla on todettu metabolinen oireyhtymä, on keskimäärin 2-3 kertaa suurempi sydän- ja verisuonitautien riski kuin terveillä.

Metaboliseen oireyhtymään liittyy myös usein rasvan kertyminen maksaan, mikä voi johtaa maksasairauksiin, kuten rasvamaksaan.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

 • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

 • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

 • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

 • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

 • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

 • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

 • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

 • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

 • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

 • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00