Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Dyslipidemiat eli rasva-aineenvaihdunnan häiriöt
Nainen ja mies katselee tietokonetta.

Dyslipidemiat eli rasva-aineenvaihdunnan häiriöt

Dyslipidemioiden hoidolla pyritään ehkäisemään valtimotauteja.

Mitä tarkoittaa dyslipidemia?

Dyslipidemialla tarkoitetaan rasva-aineenvaihdunnan häiriötä. Käytännössä dyslipidemia tarkoittaa siis tilannetta, jossa jokin kolesteroliarvoista poikkeaa tavoitearvosta. Dyslipidemia on merkittävä valtimotautien kokonaisriskiin vaikuttava tekijä.

Dyslipidemiassa vähintään yksi seuraavista ehdoista täyttyy:

Dyslipidemian hoito

Dyslipidemian hoidon päätavoitteena on ehkäistä valtimosairauksia. Dyslipidemian hoidon pääpaino on ruokavaliossa, liikunnassa ja tupakoimattomuudessa. Elämäntapamuutoksella pyritään myös normaalipainoon. Lisäksi tarvittaessa lääkäri harkitsee lääkehoitoa tapauskohtaisesti. Ensisijaisena lääkkeenä käytetään kolesterolia alentavaa lääkettä, statiinia.

Ruokavalio

Tyydyttyneen (eli ns. kovan) rasvan vähentäminen ja tyydyttymättömän (eli ns. pehmeän) rasvan lisääminen ruokavaliossa alentavat LDL-kolesterolia ja vähentävät valtimosairauksien riskiä. Kasvirasvojen käyttö (1,5–3 g/vrk) voi alentaa LDL-kolesterolia noin 10 %. Korkean triglyseridipitoisuuden alentamiseksi suositellaan ylipainoisille painonpudotusta, vähäkuituisten hiilihydraattien vähentämistä, kuitupitoisten ruokien suosimista, kalan syönnin lisäämistä ja alkoholin käytön vähentämistä.

Liikunta

Kestävyysliikunnalla on todettu olevan edullisia vaikutuksia HDL-kolesterolipitoisuuden suurentamiseen sekä triglyseridipitoisuuden alentamiseen. Hyötyjen saavuttamiseksi suositellaan esimerkiksi 30-60 minuuttia reipasta kävelyä päivittäin.

Lihasvoimaharjoittelulla voidaan pienentää kokonaiskolesterolin, LDL-kolesterolin sekä triglyseridin pitoisuutta.

Kaikkein suurin hyöty saadaan yhdistämällä sekä kestävyys- että lihaskuntoharjoittelu.

Perinnölliset dyslipidemiat

Mikäli nuorella iällä esiintyy valtimotautia tai merkkejä perinnöllisestä dyslipidemiasta (kuten ihon tai jänteiden rasvakertymät), myös lähisukulaiset tulee tutkia. Tärkeimpiä perinnöllisiä dyslipidemioita ovat familiaalinen hyperkolesterolemia (FH) ja familiaalinen kombinoitunut hyperlipidemia.

Mikä on FH?

FH-tauti eli familiaalinen hyperkolesterolemia on yhden geenin virheen aiheuttama kolesterolia kohottava sairaus. FH-tauti on yksi yleisimmistä perinnöllisistä sairauksista ja Suomessa sitä sairastaa noin 10 000 henkilöä. Tauti periytyy vallitsevasti eli sitä sairastavien lapsista puolet perii taudin itselleen.

FH-taudissa kolesteroliarvo on usein yli 10 mmol/l, mutta arvo voi myös olla pienempi. Ruokavalio ja elämäntavat eivät vaikuta taudin kolesteroliarvoon. Tautia hoidetaan lääkityksellä. Hoitamattomana tauti voi aiheuttaa aikaisen sepelvaltimosairauden.

Kolesterolin mittaaminen

Kolesterolin määrä ja laatu voidaan mitata verikokeiden avulla. Kokonaiskolesterolin mittauksessa tutkitaan veren kolesterolipitoisuus.

Kolesterolin mittaus (lipidit eli rasva-arvot) pitää sisällään seuraavat osatutkimukset:

Tutustu myös Puhti-laboratoriopakettiin, johon kuuluu kolesterolin mittaus. Saatavilla on myös muita erilaisia kattavia paketteja.

Puhti-laboratoriopaketti sisältää useita eri mittareita, jotka antavat monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Laboratoriopaketti auttaa sinua näkemään helposti, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo tarkoittaa sekä kuinka voit vaikuttaa arvoihin.

Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Mittaa myös lipoproteiinit

Jopa kolesterolipitoisuutta tärkeämpiä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä ovat elimistön rasvoja kuljettavien partikkelien laatu ja lukumäärä. Katso myös lipoproteiinien tutkimuspaketti. Testiä käytetään seuraavissa tilanteissa: sydän- ja verisuonitautien riskin arviointi, dyslipidemioiden selvittely sekä kolesterolia alentavan lääkehoidon seuranta.

Sisältää tutkimukset: apo A1, apo B ja suhdeluku fS-ApoB/A1. Testiä käytetään seuraavissa tilanteissa: sydän- ja verisuonitautien riskin arviointi, dyslipidemioiden selvittely ja kolesterolia alentavan lääkehoidon seuranta.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00