Tämän artikkelin luettuasi tiedä, mitä HDL-kolesteroli (High Den­sity Lipop­rotein) tai tutummin hyvä kolesteroli on ja mitkä ovat sen tehtäviä. Opit myös, kuinka pääset kolesterolin mittauksiin helposti.

HDL-kolesteroli eli “hyvä kolesteroli”

 • Hyvä kolesteroli (HDL) ylläpitää sydämen ja verisuonten terveyttä.
 • Hyvän kolesterolin määrää voi lisätä liikunnalla, pyrkimällä normaalipainoon sekä lopettamalla tupakoinnin.
 • Hyvän kolesterolin määrää tutkitaan, jotta voidaan selvittää, kuinka suuri riski henkilöllä on sairastua valtimotautiin.
 • Puhdin kautta pääset kolesterolin mittaukseen ilman lähetettä.

Mitä tarkoittaa HDL-kolesteroli?

HDL-kolesteroli (High Den­sity Lipop­rotein) tai tutummin hyvä kolesteroli kuljettaa kolesterolia valtimoiden seinämistä ja muista kudoksista takaisin maksaan, jossa se hajoaa. Hyvä kolesteroli ylläpitää sydämen ja verisuonten terveyttä.

Viitearvojen mukainen HDL-kolesteroli yhdistyy yleis- ja sydänterveyteen. Matala HDL-kolesteroli puolestaan on valtimotaudin riskitekijä. Tutkimuksissa ei ole kuitenkaan saatu selvää näyttöä siitä, että HDL-kolesteroli itsessään parantaisi valtimoiden terveyttä. Täten HDL-kolesteroli onkin enemmän sydänterveyden mittari kuin sen varsinainen syytekijä.

HDL-kolesterolin mittaus

 • Puhti terveystarkastus sisältää 30 eri mittaria (sis. kolesterolit), jotka antavat kattavan käsityksen siitä, miten elimistösi voi.
 • Kolesterolin mittaus pitää sisällään 4 testiä: kokonaiskolesteroli, triglyseridit, LDL-kolesteroli ja HDL-kolesteroli.

Mitkä tekijät vaikuttavat HDL-tasoon (hyvään kolesteroliin)?

HDL-tasoon vaikuttavat perimä, sukupuoli ja elintavat.

Naisilla on yleensä suurempi hyvän kolesterolin pitoisuus kuin miehillä, mikä johtuu naissukuhormonista eli estrogeenista. Sukupuolten välinen ero kuitenkin tasoittuu vaihdevuosien jälkeen.

Lisäksi elintavat (erityisesti liikunta) ja ylipaino vaikuttavat merkittävästi hyvän kolesterolin pitoisuuteen veressä.

Mitkä tekijät nostavat hyvää HDL-kolesterolia?

 • Liikunta suurentaa HDL-arvoa. Liiku vähintään 30 minuuttia kerrallaan useamman kerran viikossa.
 • Alkoholi kohottaa HDL-tasoja. Alkoholistien HDL-tasot ovat usein erinomaiset. Alkoholia ei tule silti kuitenkaan käyttää runsaasti, koska sillä on merkittäviä haittavaikutuksia terveydelle.

Ravinnon laatu ei suoraan vaikuta hyvän kolesterolin (HDL) määrään. Hyvällä ravitsemuksella voi kuitenkin edistää normaalipainoon pääsemistä.

Mitkä tekijät laskevat hyvää HDL-kolesterolia?

 • Tupakointi alentaa hyvän kolesterolin määrää veressä. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina.
 • Vyötärölihavuus ja siihen liittyvä maksan rasvoittuminen alentavat HDL-kolesterolin pitoisuutta. Laihduttamalla ja liikuntaa lisäämällä voidaan puolestaan kasvattaa hyvän HDL-kolesterolin pitoisuutta.
 • Liikunnan laiminlyönti. Liikkumattomuus vähentää HDL-kolesterolin ja lisää LDL-kolesterolin määrää kehossa. Säännöllinen liikunta lisää veren HDL-pitoisuutta ja vähentää LDL-kolesterolin sekä triglyseridien määrää.
 • Tyypin 2 diabetes.
 • Kilpirauhasen liikatoiminta.
 • Ikääntyminen.
 • Lääkkeet. Jotkin lääkeaineet voivat alentaa HDL-kolesterolia. Tällaisia lääkeaineita ovat muun muassa anaboliset steroidit, beetasalpaajat (verenpainelääke) ja ehkäisypillerit (keltarauhashormoni eli progesteroni).

Mitkä ovat hyvän HDL-kolesterolin viitearvot?

Naiset: > 1,2 mmol/l

Miehet: > 1 mmol/l

Miksi HDL-kolesteroli (“hyvä kolesteroli”) tutkitaan?

HDL-kolesteroli mitataan yleensä osana kokonaiskolesterolimittausta (fP-Kol). Tunnistat HDL-tutkimuksen koodista fS-Kol-HDL.

Hyvän kolesterolin määrää tutkitaan, jotta voidaan selvittää, kuinka suuri riski henkilöllä on sairastua valtimotautiin. Riski lisääntyy, jos elimistössä ei ole riittävästi hyvää kolesterolia. HDL-kolesterolin tärkein tehtävä on poistaa ylimääräistä kolesterolia elimistöstä. Mikäli HDL-kolesterolia ei ole riittävästi elimistössä ylimääräinen kolesteroli kerääntyy valtimoihin ja siellä ollessaan se voi aiheuttaa tukoksia.

Säännöllisellä mittauksella voidaan ennaltaehkäistä vaarallisten sydän- ja verisuonitautien vaaraa.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 09.02.2021

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *