
HDL-kolesteroli eli “hyvä” kolesteroli
HDL-kolesterolin riittävä määrä on hyväksi sydänterveydelle.
HDL-kolesteroli eli “hyvä kolesteroli”
- Hyvä kolesteroli (HDL) ylläpitää sydämen ja verisuonten terveyttä.
- Hyvän kolesterolin määrää voi lisätä liikunnalla, pyrkimällä normaalipainoon sekä lopettamalla tupakoinnin.
- Hyvän kolesterolin määrää tutkitaan, jotta voidaan selvittää, kuinka suuri riski henkilöllä on sairastua valtimotautiin.
- Puhdin kautta pääset kolesterolin mittaukseen ilman lähetettä.
Mitä tarkoittaa HDL-kolesteroli?
HDL-kolesteroli (High Density Lipoprotein) tai tutummin hyvä kolesteroli kuljettaa kolesterolia valtimoiden seinämistä ja muista kudoksista takaisin maksaan, jossa se hajoaa. Hyvä kolesteroli ylläpitää sydämen ja verisuonten terveyttä.
Viitearvojen mukainen HDL-kolesteroli yhdistyy yleis- ja sydänterveyteen. Matala HDL-kolesteroli puolestaan on valtimotaudin riskitekijä. Tutkimuksissa ei ole kuitenkaan saatu selvää näyttöä siitä, että HDL-kolesteroli itsessään parantaisi valtimoiden terveyttä. Täten HDL-kolesteroli onkin enemmän sydänterveyden mittari kuin sen varsinainen syytekijä.
HDL-kolesterolin mittaus
HDL-kolesteroli kuuluu lipidit-tutkimukseen. Puhti terveystarkastus sisältää 30 eri mittaria (sis. lipidit), jotka antavat monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi.
Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Näytteenotto yli 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Selkeä tulosraportti.
Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.
Mitkä tekijät vaikuttavat HDL-tasoon (hyvään kolesteroliin)?
HDL-kolesterolin tasoon vaikuttavat perimä, sukupuoli ja elintavat.
Naisilla on yleensä suurempi hyvän kolesterolin pitoisuus kuin miehillä, mikä johtuu naissukuhormonista eli estrogeenista. Sukupuolten välinen ero kuitenkin tasoittuu vaihdevuosien jälkeen.
Lisäksi elintavat (erityisesti liikunta) ja ylipaino vaikuttavat merkittävästi hyvän kolesterolin pitoisuuteen veressä.
Mitkä tekijät nostavat hyvää HDL-kolesterolia?
- Liikunta suurentaa HDL-arvoa. Liiku vähintään 30 minuuttia kerrallaan useamman kerran viikossa.
- Ravinnon laatu ei suoraan vaikuta hyvän kolesterolin (HDL) määrään. Hyvällä ravitsemuksella voi kuitenkin edistää normaalipainoon pääsemistä. Rasvojen laadulla ja ravitsemuksella vaikutetaan erityisesti LDL-kolesterolin määrään.
Mitkä tekijät laskevat hyvää HDL-kolesterolia?
- Tupakointi alentaa hyvän kolesterolin määrää veressä. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina.
- Vyötärölihavuus ja siihen liittyvä maksan rasvoittuminen alentavat HDL-kolesterolin pitoisuutta. Laihduttamalla ja liikuntaa lisäämällä voidaan puolestaan kasvattaa hyvän HDL-kolesterolin pitoisuutta.
- Liikunnan laiminlyönti. Liikkumattomuus vähentää HDL-kolesterolin ja lisää LDL-kolesterolin määrää kehossa. Säännöllinen liikunta lisää veren HDL-pitoisuutta ja vähentää LDL-kolesterolin sekä triglyseridien määrää.
- Tyypin 2 diabetes.
- Kilpirauhasen liikatoiminta.
- Ikääntyminen.
- Lääkkeet. Jotkin lääkeaineet voivat alentaa HDL-kolesterolia. Tällaisia lääkeaineita ovat muun muassa anaboliset steroidit, beetasalpaajat (verenpainelääke) ja ehkäisypillerit (keltarauhashormoni eli progesteroni).
Mitkä ovat HDL-kolesterolin tavoitearvot?
Naiset (aikuiset): yli 1,2 mmol/l
Miehet (aikuiset): yli 1 mmol/l
Kokonaiskolesterolin ja HDL-kolesterolin suhde tulisi olla korkeintaan neljä.
Viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Miksi HDL-kolesteroli (“hyvä kolesteroli”) tutkitaan?
Hyvän kolesterolin määrää tutkitaan, jotta voidaan selvittää, kuinka suuri riski henkilöllä on sairastua valtimotautiin. Riski lisääntyy, jos elimistössä ei ole riittävästi hyvää kolesterolia. HDL-kolesterolin tärkein tehtävä on poistaa ylimääräistä kolesterolia elimistöstä. Mikäli HDL-kolesterolia ei ole riittävästi elimistössä ylimääräinen kolesteroli kerääntyy valtimoihin ja siellä ollessaan se voi aiheuttaa tukoksia.
Säännöllisellä kolesterolin mittauksella ja sen perusteella tehtyjen elintapamuutosten avulla voidaan ennaltaehkäistä sydän- ja verisuonitauteja.
Artikkeli päivitetty:
28 helmikuun 2023