Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Lipoproteiini B (fS-LipoB)
Mies ja nainen padelkentällä (vain jalat näkyvät)

Lipoproteiini B (fS-LipoB)

Apolipoproteiini B tutkitaan, sillä etenkin ylipainoisilla, diabeetikoilla sekä munuaissairailla sen määrä sekä suhde apolipoproteiini A:han vaikuttavat sydän- ja verisuonitautiriskiin.

ApoB, Lipoproteiini B (fS-LipoB)

 • Apolipoproteiinit ovat lipoproteiinien tärkeimpiä rakenneosia.
 • Kohonnut ApoB-arvo liittyy kohonneeseen sydän- ja verisuonisairausriskiin.
 • Kohonnut ApoB-arvo ei näy tavallisissa kolesterolimittauksissa.
 • Erityistä hyötyä ApoB-mittauksesta voi olla ylipainoisille ja diabeetikoille.

Sisällysluettelo

Lipoproteiini B (fS-LipoB)

Verenkierrossa kolesteroli ja muut rasvat sekä rasvan kaltaiset aineet kulkevat lipoproteiinipartikkeleissa, joita ovat esimerkiksi pahana kolesterolina tunnettu LDL ja hyvänä kolesterolina tunnettu HDL.

Apolipoproteiini B on LDL-kolesterolipartikkelin tärkein proteiiniosa. Kun apolipoproteiinien pitoisuus mitataan, saadaan selville arvio siitä, miten paljon verenkierrossa on kolesterolipartikkeleja.

Apolipoproteiinien lukumäärä sekä suhde toisiinsa vaikuttavat sydän- ja verisuonitautiriskiin ja kolesterolilääkehoidon onnistumiseen erityisesti ylipainoisilla ja diabeetikoilla.

Apolipoproteiinien tehtäviin kuuluvat lipidien hajoamiseen tarvittavien entsyymien valmistaminen, lipoproteiinien rakenne-elementteinä toimiminen sekä reseptoreihin liittyminen, jotta lipoproteiinit pääsevät liittymään soluihin.

Miksi apolipoproteiini B mitataan?

Apolipoproteiini B tutkitaan, sillä etenkin ylipainoisilla, diabeetikoilla sekä munuaissairailla sen määrä sekä suhde apolipoproteiini A:han vaikuttavat sydän- ja verisuonitautiriskiin.

Ylipaino, metabolinen oireyhtymä ja tyypin 2 diabetes ovat yleistyneet. Näissä riskiryhmissä perinteiset kolesterolimittaukset voivat olla joko vain lievästi koholla tai normaaleja, vaikka sairauksien riski olisi olemassa. Näissä tilanteissa on tärkeää tietää kolesterolia kuljettavien partikkelien lukumäärä ja suhde toisiinsa.

Korkea ApoB:n määrä on haitallista terveydelle – mitä suurempi lukema, sitä suurempi on riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. ApoA1:n sopiva määrä kuitenkin vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Tavoitearvot fS-LipoB

fS-LipoB -tutkimuksen tavoitearvo sekä miehille että naisille on alle 0.9 g/l.

LDL-kolesterolin, non-HDL-kolesterolin ja apoB:n tavoitearvot valtimotautiriskien luokituksen mukaan

LDL-kolesterolin, non-HDL-kolesterolin ja apoB:n tavoitearvot valtimotautiriskien luokituksen mukaan on esitetty alla olevassa taulukossa [Käypä Hoito 2020].

ValtimotautiriskiLDL [nmol/l]non-HDL [nmol/l]ApoB [g/l]
Kohtalainen< 2,6< 3,4< 1,0
Suuri< 1,8< 2,6< 0,80
Erityisen suuri< 1,4< 2,2< 0,65

Miten ApoB-tutkimus eroaa perinteisestä kolesterolimittauksesta?

Suorissa HDL- ja LDl-kolesterolimääritysmenetelmissä erotellaan ApoB:tä sisältävät lipoproteiinit muista lipoproteiineista. Tämän jälkeen arvioidaan lipoproteiinien sisältämän hyvän ja pahan kolesterolin perusteella sitä, kuinka paljon suojaavia ja haitallisia hiukkasia on. Apolipoproteiinien mittauksessa mitataan lipoproteiinien tärkeimpien rakenneosien eli ApoB:n ja ApoA-I:n määrät.

Apolipoproteiini B-tutkimus mittaa kaikkien aterogeenisten lipoproteiinien määrän. Aterogeeninen tarkoittaa ateroskleroosia eli valtimotautia aiheuttavaa.

FINRISKI 2007-tutkimusaineiston mukaan ApoA1-pitoisuus oli pienin diabeetikoilla sekä lihavilla henkilöillä, joiden painoindeksi eli BMI oli yli 30 kg/m2. Lihavilla oli sitä vastoin myös suurin ApoB-pitoisuus.

Kuka hyötyy ApoB-mittauksesta?

ApoB-mittaus sopii sydän- ja verisuonitautiriskin arviointiin henkilöille, jotka haluavat selvittää oman riskinsä. Erityistä hyötyä mittauksesta voi olla ylipainoisille miehille ja diabetesta sairastaville naisille. FINRISK 2007-aineistossa kokonaiskolesteroli- ja LDL-mittaukset olivat erityisesti heillä samalla tasolla kuin terveillä, mutta ApoB-pitoisuus oli terveitä koehenkilöitä suurempi.

Voiko ApoB-arvoon vaikuttaa elintavoilla?

Korkea ApoB-arvo liittyy usein maksan kohonneeseen triglyseridien määrään. Jos sydän- ja verisuonitauteja sekä diabetesta sairastava välttää tyydyttynyttä rasvaa ja lisää samalla nopeasti imeytyvien hiilihydraattien osuutta ruokavaliossaan, hiilihydraatit voivat lisätä maksan triglyseridimäärää. Tämä puolestaan nostaa ApoB-arvoa. Myös ylipainoon ja metaboliseen oireyhtymään liittyvä insuliiniresistenssi pystyy samaan.

Vaikka LDL-kolesterolin määrä saataisiin laskuun ruokavaliomuutoksilla, sydän- ja verisuonitautien riskin kannalta ateroskleroosia eli valtimotautia aiheuttavien lipoproteiinien kokonaismäärä on olennaisempi. LDL-hiukkasten kolesterolipitoisuus vaihtelee, kuten samalla myös LDL-kolesterolien aterogeenisuus.

Nopeasti imeytyvien hiilihydraattien kohtuullinen nauttiminen sekä verensokeritasapainosta huolehtiminen voivat auttaa ApoB-arvon kontrolloinnissa. Samoin sydän- ja verisuonitauteja ehkäisevät terveelliset elintavat, eli tupakoimattomuus, kohtuullisen vähärasvainen mutta riittävä ravinto, riittävä liikunta sekä alkoholinkäytön kohtuullisuus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

 • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

 • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

 • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

 • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

 • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

 • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

 • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

 • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

 • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

 • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00