Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Kalium – Puute, lähteet, tarve ja saantisuositus
Kalium

Kalium – Puute, lähteet, tarve ja saantisuositus

Kaliumia saadaan vihanneksista, hedelmistä ja maitotuotteista.

Kalium lyhyesti

 • Kalium osallistuu sydämen, lihasten, munuaisten ja keskushermoston aineenvaihduntaan sekä hermoimpulssin siirtoon.
 • Kaliumin puute voi aiheuttaa sydämen laajentumista, jolloin sydämen supistuskyky heikkenee.
 • Elimistö ei itse tuota kaliumia, joten sitä on saatava ravinnon kautta.
 • Muun muassa kestävyysurheilijoiden on huolehdittava riittävästä kaliumin saannista.

Sisällysluettelo

Mitä on kalium?

Kalium on elimistölle välttämätön suola. Kalium osallistuu sydämen, lihasten, munuaisten ja keskushermoston aineenvaihduntaan sekä hermoimpulssin siirtoon.

Yhdessä natriumin kanssa kalium vaikuttaa verenpaineeseen ja elimistön nestetasapainoon. Natrium ja kalium toimivat parina, ja niiden välinen tasapaino on tärkeä.

Kalium on kalsiumin ja fosforin jälkeen kehon yleisin kivennäisaine.

Kaliumia on elimistössä noin 130-170 grammaa. Suurin osa tästä on solujen sisäisessä nestetilassa. Vain muutama prosentti on solujen ulkopuolella verenkierrossa, missä sen pitoisuus onkin tarkasti säädelty.

Kaliumin merkitys elimistössä

Kalium on kivennäisaine, eli se on ihmiselle välttämätön. Elimistössä kalium esiintyy 99 prosenttisesti solujen sisällä. Valtaosa kaliumista on lihasten soluissa, mutta noin 20 prosenttia siitä on punasoluissa sekä luiden ja maksan soluissa.

Yhdessä natriumin kanssa ne kuljettavat vettä, sokeria ja kuona-aineita soluseinämän läpi. Yhdessä ne myös vaikuttavat verenpaineeseen ja elimistön nestetasapainoon. Nämä toiminnot ovat riippuvaisia siitä, mikä natriumin ja kaliumin suhde toisiinsa on.

Suomalaiset nauttivat natriumia ravinnosta saatavan ruokasuolan kautta saantisuosituksia enemmän. Liika suolan saanti kohottaa verenpainetta ja aiheuttaa turvotusta, joten suolaa pyritään vähentämään ruokavaliosta. Monesti kuitenkin tässä vaiheessa kaliumin tärkeys unohtuu. Natriumin ja kaliumin välille syntyy epätasapaino, joka on yleensä oireiden taustalla.

Kaliumin tehtävä on osallistua myös hermoimpulssin siirtoon ja lihasten supistumisen säätelyyn.

Hermosto toimii viestinvälittäjänä aivojen ja kehon välillä. Viestit välittyvät hermoimpulssina ja se auttaa säätelemään muun muassa sykettä, refleksejä ja lihasten supistumista. Epätasapaino elimistön kaliumpitoisuudessa voi heikentää lihasten supistumista ja se on erityisen haitallista sydämelle.

Munuaiset säätelevät kaliumin eritystä virtsaan. Vähäinen osa kaliumista poistuu myös ulosteen kautta.

Mistä voin tilata kaliumin tutkimuksen?

Voit tilata kaliumin tutkimuksen P -K yksittäisenä testinä Puhdin verkkokaupasta. Yksittäisiä tutkimuksia voi lisätä valmiisiin Puhdin testipaketteihin. Tällöin näytteenotto hoituu yhdellä kertaa ja saat monipuolisesti tietoa elimistön tilasta.

Kaliumin tutkimus kuuluu seuraaviin testipaketteihin:

Puhdin kautta saat tutkimukset ilman lääkärin lähetettä, ja voit tilata tarvittaessa erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan tulosraportilta.

Mitkä ruoat ovat hyviä kaliumin lähteitä?

Monet ruoka-aineet sisältävät runsaasti kaliumia. Kaliumia saadaan muun muassa:

Mitkä ovat kaliumin saantisuositukset?

Kaliumin saantisuositukset vaihtelevat iän mukaan. Kaliumin saannin suositukset on esitetty alla olevassa taulukossa.

ikäg/vrk
6-11 kk1,1
12-23 kk1,4
2-5v.1,8
6-9 v.2,0
pojat 10-13 v.3,3
pojat ja miehet 14-75 v. (aikuiset)3,5
tytöt 10-13 v.2,9
tytöt ja naiset 14-75 v. (aikuiset)3,1
raskaana olevat ja imettävät äidit3,1

Keho säätelee veren kaliumpitoisuutta

Elimistö ei itse tuota kaliumia, joten sitä on saatava ravinnon kautta.

Ruoasta saadun kaliumin määrä ei vaikuta veriarvoon, koska keho säätelee veren kaliumpitoisuutta. Terveet munuaiset säätelevät kaliumin eritystä tehokkaasti siten, että pienen kaliumsaannin aikana munuaiset tallettavat kaliumia elimistöön ja vastaavasti suuremman saannin aikana kaliumia eritetään virtsan mukana pois elimistöstä.

Veren kaliumpitoisuuden pitää kuitenkin pysyä tietyissä rajoissa, jotta elimistö toimisi normaalisti.

Liian korkea tai matala kaliumtaso saattaa merkitä sairautta. Veren liian suuri tai pieni kaliumpitoisuus johtuu yleensä munuaisten häiriöstä tai tiettyjen lääkeaineiden nauttimisesta. Kaliumvaje voi johtua myös kovasta hikoilusta, oksentelusta, ripulista tai syömishäiriöstä. Myös esimerkiksi runsas ulostuslääkkeiden käyttö tai nesteenpoistovalmisteet voivat aiheuttaa kaliumvajetta. Toisaalta tietyt nesteenpoistolääkkeet voivat aiheuttaa myös korkeaa kaliumia.

Mitä kaliumin puute voi aiheuttaa?

Kaliumin puute voi aiheuttaa sydämen laajentumisen ja lopulta väsymisen, jolloin sydämen supistuskyky heikkenee. Tätä tilaa kutsutaan sydämen vajaatoiminnaksi eli sydän ei jaksa pumpata riittävästi verta aivoille, elimille ja lihaksille.

Liikkujan kaliumin tarve (hikoilu ja kalium)

Raskaan fyysisen suorituksen aikana ihminen hikoilee runsaasti. Hien mukana ihminen menettää vettä ja suoloja. Hikoiluun vaikuttavat ruokavalio, kehon koostumus, geenit ja treenin aikaiseen ilmastoon sopeutuminen. Siksi yksilölliset erot voivat olla suuria ihmisten välillä.

Yleisesti voidaan ajatella, että mitä raskaampi fyysinen suoritus, sitä enemmän kehosta poistuu kaliumia. Kaliumin tehtävä on ruokkia lihaksia niiden jatkuvassa supistustyössä suorituksen aikana. Suorituksen edetessä elimistö menettää kaliumia virtsan ja hikoilun kautta. Tällöin kaliumia ei ole riittävästi verenpaineen säätelyyn ja hermoimpulssien siirtoon.

Matala kalium oireet

Kaliumvaje urheilun ja hikoilun vuoksi voi aiheuttaa:

Hikoilusta johtuen varsinkin esimerkiksi kestävyysurheilijoiden on huolehdittava riittävän kaliumin saannista.

Miksi kaliumarvo tutkitaan?

Kaliummäärityksen avulla voidaan tutkia elimistön neste- ja elektrolyyttitasapainohäiriöitä. Liian korkea tai alhainen kaliumtaso voi olla merkki sairaudesta tai liittyä lääkityksen vaikutuksiin.

Kaliumpitoisuus tutkitaan verikokeen avulla. Tunnistat tutkimuksen koodista P-K.

Kalium viitearvo P-K

Kaliumin viitearvo aikuisille on 3,3 – 4,9 mmol/l.

Viitearvot voivat vaihdella laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Korkea kalium

Korkeaa kaliumpitoisuutta voivat aiheuttaa muun muassa:

Hyperkalemia

Hyperkalemia eli veren korkea kaliumpitoisuus johtuu yleensä äkillisesti ilmenneestä munuaissairaudesta. Korkea kaliumpitoisuus altistaa sydämen toimintahäiriöille ja aiheuttaa lihasheikkoutta.

Matala kalium

Matalaa kaliumpitoisuutta voivat aiheuttaa muun muassa:

Hypokalemia

Hypokalemia eli veren alhainen kaliumpitoisuus johtuu yleensä nesteenpoistolääkkeiden eli diureettien käytöstä. Diureetit lisäävät virtsaneritystä, jolloin kaliumiakin menetetään tavallista enemmän. Hypokalemia altistaa sydämen rytmihäiriöille ja aiheuttaa lihasheikkoutta.

mahan turvotus ja pömpötys
Tietopaketti

Vatsan turvotus voi johtua ruokavaliosta

Vatsan turvotus ei useinkaan johdu sairaudesta, vaan tilanteen voi saada kuriin ruokavaliomuutoksilla. Mikä vatsan pömpötystä ja turvottelua aiheuttaa? Mitä ruokia kannattaa välttää tai suosia? Voiko turvotus liittyä sairauteen?

 • moi, minulla ei ole kokemuksia kaliumista mutta kävin verenpainemittauksessa ja löydettiin himpan korkeammalla tasolla olevat verenpainelukemat. olen lukenut että kalium laskee verenpainetta. pansuolassa näkyy olevan korkeat kaliumarvot. mutta eihän sitä suolaa syödä lusikalla joten kaliumia ei tule varmaankaan päivittäin saatua. syön mangneesiumia joka kuulema on hyvä kun on verenpaine hiukan koholla. olen syönyt sitä muuten jo jonkin aikaa en tähän tarkoitukseen. kysynkin nyt että voiko ssieltäpäin tulla yhtään neuvoa tähän asiaan että jos ostan purkin kaliumia niin se olis hyvä vai miten. kiitos jos saan vastauksen.

  • Hei! Kannattaa kysyä asiasta tarkemmin suoraan lääkäriltä, emme voi tätä kautta valitettavasti ottaa kantaa tilanteeseesi yksilöllisesti. Jos olet ottanut laboratoriokokeita Puhdin kautta, voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportin lopusta.

 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Miksi Puhti

  Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

  AVAINLUVUT

  Yli

  4 500 000

  testiä analysoitu

  Palautteen keskiarvo

  9,5

  Google-tähdet

  4,9 / 5

  Mediassa nähty

  Siirry maksamaan: : 0,00