Kalium (S-K)

Kalium on elimistölle välttämätön suola, joka liittyy keskeisesti elimistön nestetasapainoon.

5,95 

Kalium on suola, joka liittyy keskeisesti elimistön nestetasapainoon. Lisäksi se säätelee verenpainetta ja osallistuu hermoimpulssin siirtoon esimerkiksi aivoista lihakseen. Sitä ei pidä sekoittaa kalsiumiin eli “kalkkiin”. Vaikka nimessä on vain yhden kirjaimen ero, ne ovat täysin eri aineita.

Kalium poistuu elimistöstä virtsan mukana munuaisten kautta. Terveet munuaiset kykenevät säätelemään veren kaliumpitoisuutta. Tällöin runsaankaan kaliumin nauttimisen ei pitäisi kohottaa veren kaliumpitoisuutta yli normaalin rajan. Vastaavasti jos kaliumia saadaan liian vähän munuaiset säästävät kaliumia.

Ruoan mukana saadun kaliumin määrä ei käytännössä vaikuta lainkaan veren kaliumpitoisuuteen. Terveellä henkilöllä runsas kaliumin nauttiminen ei suurenna seerumin kaliumarvoa yli normaalin. Vastaavasti dieetit tai muut ravinnon muutokset eivät pienennä arvoa liiaksi. Ruoassa on aina sen verran kaliumia, että ruokaperäistä kaliumin puutetta ei tunneta.

Lisätietoja

Paasto

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lähteet:

Kalium (P-K). Eskelinen, S; Mustajoki, P; Kaukua, J. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Load More