Kalium (S-K)

Kalium on elimistölle välttämätön suola, joka liittyy keskeisesti elimistön nestetasapainoon.

5,95 

Kalium on suola, joka liittyy keskeisesti elimistön nestetasapainoon. Lisäksi se säätelee verenpainetta ja osallistuu hermoimpulssin siirtoon esimerkiksi aivoista lihakseen. Sitä ei pidä sekoittaa kalsiumiin eli “kalkkiin”. Vaikka nimessä on vain yhden kirjaimen ero, ne ovat täysin eri aineita.

Kalium poistuu elimistöstä virtsan mukana munuaisten kautta. Terveet munuaiset kykenevät säätelemään veren kaliumpitoisuutta. Tällöin runsaankaan kaliumin nauttimisen ei pitäisi kohottaa veren kaliumpitoisuutta yli normaalin rajan. Vastaavasti jos kaliumia saadaan liian vähän munuaiset säästävät kaliumia.

Ruoan mukana saadun kaliumin määrä ei käytännössä vaikuta lainkaan veren kaliumpitoisuuteen. Terveellä henkilöllä runsas kaliumin nauttiminen ei suurenna seerumin kaliumarvoa yli normaalin. Vastaavasti dieetit tai muut ravinnon muutokset eivät pienennä arvoa liiaksi. Ruoassa on aina sen verran kaliumia, että ruokaperäistä kaliumin puutetta ei tunneta.

Lisätietoja

Paasto

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lähteet:

Kalium (P-K). Eskelinen, S; Mustajoki, P; Kaukua, J. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu Synlabin toimipisteissä yli 20 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä olisi hyvä jutella lääkärin kanssa. Voit tilata erikseen palvelumme kautta lääkärin tai ravitsemusterapeutin konsultaation testien jälkeen.

Osa paketeistamme sisältää testejä, jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla, jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Palvelumme ei sisällä henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan, työskentelemään ja stressaamaan normaaliin tapaan edellisinä päivinä. Pidä aina sama paastoaika ennen kokeita ja syö samat ateriat samaan aikaan kokeita edeltävänä päivänä. Esimerkiksi voimakas stressi tai suru voivat muuttaa arvoja paljonkin.

Load More