Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / PSA-testi ja arvot
Mies ajaa pyörällä sillalla

PSA-testi ja arvot

Eturauhasen merkittävimmät sairaudet ovat eturauhasen liikakasvu (prostatahyperplasia) ja eturauhassyöpä.

PSA-testi

 • Eturauhasen liikakasvu yleistyy miehillä iän myötä.
 • Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö, mutta se voi aiheuttaa virtsaamiseen liittyviä oireita.
 • Ylipaino ja runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio nostaa riskiä sairastua eturauhassyöpään.
 • Kohonnut PSA-arvo viittaa eturauhasen sairauteen.

Sisällysluettelo

Eturauhasen terveydestä kertova PSA-testi

Eturauhasen merkittävimmät sairaudet ovat eturauhasen liikakasvu (prostatahyperplasia) ja eturauhassyöpä. Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpätyyppi. Eturauhaseen voi liittyä myös muita sairauksia, kuten eturauhastulehdus.

Prostataspesifinen antigeeni (PSA) on prostata- eli eturauhassolujen tuottama valkuaisaine, jota löytyy pieniä määriä verestä. Veressä oleva PSA on peräisin aina eturauhasperäisestä kudoksesta, koska muiden kudosten solut eivät tuota PSA-proteiinia.

PSA voidaan mitata, kun halutaan arvioida eturauhassyövän mahdollisuutta. Testiä käytetään myös todetun eturauhassyövän seurantaan ja hoidon tehokkuuden arviointiin. Syöpäriskiä arvioidessa myös vapaan PSA:n osuuden määrittämisestä on hyötyä. Tarkemman arvion eturauhassyövän riskistä saa Stockholm3-testin avulla.

Voit tilata PSA-testin Puhdin verkkosivuilta. Testi kuuluu myös 50+ miehen laboratoriopakettiin. Yhdellä kertaa onkin hyvä tarkastaa useat terveyteen sekä arkiseen jaksamiseen liittyvät mittarit. Puhdin palvelun kautta pääset laboratoriokokeisiin ilman lähetettä, ja voit tarvittaessa tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation testien jälkeen, mikäli haluat keskustella terveydestäsi tai herää epäilys sairaudesta.

Katso myös Stockholm3-tutkimus, jolla arvioidaan eturauhasen syöpäriskiä.

PSA-arvojen tulkinta

PSA-arvo suurenee sekä eturauhasen liikakasvun että eturauhassyövän vuoksi. Yleisimmin kyseessä on eturauhasen liikakasvu. Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun ja eturauhassyövän oireet muistuttavat toisiaan, joten oireiden yhteydessä on tärkeä hakeutua lääkäriin tarkempia tutkimuksia varten. Normaali PSA ei myöskään täysin poissulje sairauden mahdollisuutta.

Mitä kohonnut PSA-arvo tarkoittaa?

Eturauhassyövän todennäköisyys on sitä suurempi, mitä suurempi PSA-arvo on. Arvolla 4-10 µg/l syövän mahdollisuus on noin 25 % ja yli 10 µg/l arvo merkitsee hieman yli 50 prosentin todennäköisyyttä eturauhassyöpään, kun kohonneen PSA:n jatkotutkimuksena otetaan perinteiset järjestelmälliset koepalat eturauhasesta.

Kohonneen PSA-arvon selvittämiseen voidaan joskus käyttää monimutkaisempaa tutkimusta, jossa mitataan veressä vapaana liikkuvan PSA:n ja proteiineihin kiinnittyneen PSA:n suhde (vapaa / totaali, V/T).

Eturauhassyövän yhteydessä vapaan PSA:n osuus on tavallista pienempi, jolloin P-PSA-suhde on keskimäärin 15 %.

Mikäli PSA kokonaispitoisuus on alle 2 µg/l tai >20 µg/l, vapaan PSA:n tuloksella ei ole diagnostista merkitystä ja näin ollen tutkimukset S –PSA-V ja S –PSA-V/T ei raportoida.

Mikäli PSA:n nousu johtuu muista syistä kuin syövästä, suhdeluku on keskimäärin 22 %.

Mitä matala PSA-arvo tarkoittaa?

Alhainen PSA-arvo ei kuitenkaan täydellä varmuudella sulje pois syövän mahdollisuutta, sillä joskus syöpäsolut eivät tuota tavallista suurempia määriä PSA-proteiinia vereen.

PSA-testin suhteen huomioitavaa

Katso video: Näin eturauhasvaivat tutkitaan

Voit hakeutua tutkimuksiin (PSA, 50+ miehen laboratoriopaketti tai Stockholm3) Puhdin kautta ja hakeutua esimerkiksi Mehiläisen urologille tämän jälkeen.

Jatkotutkimukset

Katso video: Eturauhastutkimusten hoitopolku

 • Kaksi vuotta sitten sain sädehoitoa eturauhaseen 20 kertaa, jonka jälkeen olen käynyt kuuden kuukauden välein verikokeessa, kuusi kuukautta sitten arvo oli 0.43 ja tänään oli 0.25 , ilmoitettiin seurannan jatkuvan, onko hyvään vai huonoon suuntaan menossa

 • Tämän artikkelin kommentit on suljettu

  Miksi Puhti

  Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

  AVAINLUVUT

  Yli

  4 500 000

  testiä analysoitu

  Palautteen keskiarvo

  9,5

  Google-tähdet

  4,9 / 5

  Mediassa nähty

  Siirry maksamaan: : 0,00