Eturauhanen on miehillä virtsarakon alapuolella sijaitseva lisäsukupuolirauhanen, jonka läpi virtsaputki kulkee. Eturauhasen tärkein tehtävä on siemennesteen tuottaminen. Tässä artikkelissa käsittelemme eturauhasen tärkeimpien sairauksien tutkimista prostataspesifisellä antigeenillä eli PSA-testillä (S-PSA, P-PSA).

PSA-testi

 • Eturauhasen liikakasvu yleistyy miehillä iän myötä.
 • Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö, mutta se voi aiheuttaa virtsaamiseen liittyviä oireita.
 • Ylipaino ja runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio nostaa riskiä sairastua eturauhassyöpään.
 • Kohonnut PSA-arvo viittaa eturauhasen sairauteen.

Eturauhasen terveydestä kertova PSA-testi

Eturauhasen merkittävimmät sairaudet ovat eturauhasen liikakasvu (prostatahyperplasia) ja eturauhassyöpä. Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpätyyppi. Eturauhaseen voi liittyä myös muita sairauksia, kuten eturauhastulehdus.

Prostataspesifinen antigeeni (PSA) on prostata- eli eturauhassolujen tuottama valkuaisaine, jota löytyy pieniä määriä verestä. Veressä oleva PSA on peräisin aina eturauhasperäisestä kudoksesta, koska muiden kudosten solut eivät tuota PSA-proteiinia.

PSA voidaan mitata, kun halutaan tutkia eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua tai arvioida eturauhassyövän mahdollisuutta. Testiä käytetään myös todetun eturauhassyövän seurantaan ja hoidon tehokkuuden arviointiin. Syöpäriskiä arvioidessa myös vapaan PSA:n osuuden määrittämisestä on hyötyä.

Voit tilata PSA-testin Puhdin verkkosivuilta. Testi kuuluu myös 50+ miehen terveystarkastuspakettiin. Yhdellä kertaa onkin hyvä tarkastaa useat terveyteen sekä arkiseen jaksamiseen liittyvät mittarit. Puhdin palvelun kautta pääset laboratoriokokeisiin ilman lähetettä, ja voit tarvittaessa tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation testien jälkeen, mikäli haluat keskustella terveydestäsi tai herää epäilys sairaudesta.

Katso myös Stockholm3-tutkimus, jolla arvioidaan eturauhasen syöpäriskiä.

PSA-arvojen tulkinta

PSA-arvo suurenee sekä eturauhasen liikakasvun että eturauhassyövän vuoksi. Yleisimmin kyseessä on eturauhasen liikakasvu.

Mitä kohonnut PSA-arvo tarkoittaa?

Eturauhassyövän todennäköisyys on sitä suurempi, mitä suurempi PSA-arvo on. Arvolla 4-10 µg/l syövän mahdollisuus on noin 25 % ja yli 10 µg/l arvo merkitsee hieman yli 50 prosentin todennäköisyyttä eturauhassyöpään, kun kohonneen PSA:n jatkotutkimuksena otetaan perinteiset järjestelmälliset koepalat eturauhasesta.

Kohonneen PSA-arvon selvittämiseen voidaan joskus käyttää monimutkaisempaa tutkimusta, jossa mitataan veressä vapaana liikkuvan PSA:n ja proteiineihin kiinnittyneen PSA:n suhde (vapaa / totaali, V/T).

Eturauhassyövän yhteydessä vapaan PSA:n osuus on tavallista pienempi, jolloin P-PSA-suhde on keskimäärin 15 %.

Mikäli PSA kokonaispitoisuus on alle 2 µg/l tai >20 µg/l, vapaan PSA:n tuloksella ei ole diagnostista merkitystä ja näin ollen tutkimukset S –PSA-V ja S –PSA-V/T ei raportoida.

Mikäli PSA:n nousu johtuu muista syistä kuin syövästä, suhdeluku on keskimäärin 22 %.

Mitä matala PSA-arvo tarkoittaa?

Alhainen PSA-arvo ei kuitenkaan täydellä varmuudella sulje pois syövän mahdollisuutta, sillä joskus syöpäsolut eivät tuota tavallista suurempia määriä PSA-proteiinia vereen.

PSA-testin suhteen huomioitavaa

 • Kohonnut PSA-arvo viittaa eturauhasen sairauteen, mutta ei kerro mistä sairaudesta on kyse.
 • Normaali PSA-arvo ei poissulje sairauden mahdollisuutta eturauhas- tai virtsaamisoireiden yhteydessä.
 • Yleisin eturauhassairaus on eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu.
 • PSA-arvo suurenee iän myötä.
 • Virtsaamisvaivojen tai muiden oireiden yhteydessä pelkän PSA-arvon mittaaminen ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan myös lääkärin arvio.
 • Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi. Etäkonsultaation perusteella lääkäri ohjaa sinut tarvittaessa vastaanotolle.

Katso video: Näin eturauhasvaivat tutkitaan

Voit hakeutua tutkimuksiin (PSA, 50+ miehen terveystarkastus tai Stockholm3) Puhdin kautta ja hakeutua esimerkiksi Mehiläisen urologille tämän jälkeen.

Jatkotutkimukset

Katso video: Eturauhastutkimusten hoitopolku

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 02.12.2022

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “PSA-testi ja arvot”

 • Kaksi vuotta sitten sain sädehoitoa eturauhaseen 20 kertaa, jonka jälkeen olen käynyt kuuden kuukauden välein verikokeessa, kuusi kuukautta sitten arvo oli 0.43 ja tänään oli 0.25 , ilmoitettiin seurannan jatkuvan, onko hyvään vai huonoon suuntaan menossa

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *