Tässä artikkelissa kerromme, miksi kreatiniini tutkitaan, minkälaisia viitearvoja sen kanssa käytetään ja kuinka viitearvoja voidaan tulkita. Opit myös, kuinka pääset tutkimukseen ilman lähetettä.

Kreatiniini lyhyesti

 • Normaalisti ihminen tuottaa kreatiniinia suurin piirtein saman verran eri päivinä.
 • Miehillä kreatiniinia muodostuu enemmän kuin naisilla.
 • Veren kreatiniinipitoisuus kuvaa yleisesti munuaisten toimintaa.
 • Veren korkea kreatiniinipitoisuus voi aiheuttaa oireita, kuten väsymystä, ruokahaluttomuutta ja huonovointisuutta.

Mitä on kreatiniini?

Kreatiniini muodostuu lihaksissa energia-aineenvaihdunnan reaktiossa kreatiinista. Kreatiini taas syntyy maksassa, mutta 98 prosenttia siitä on lihaksissa. Lihaksissa on kreatiinia ja kreatiinifosfaattia, jotka ovat tärkeitä lihassolujen energian tuottamisessa. Elimistö ei pysty hyödyntämään kreatiniinia, vaan se siirtyy lihaksista vereen ja sieltä munuaisiin, jossa se suodattuu virtsaan.

Miksi kreatiniini tutkitaan?

Veren kreatiniinipitoisuus kuvaa yleisesti munuaisten toimintaa, sillä kreatiniiniarvo nousee, jos sen erittyminen häiriintyy munuaisissa. Normaalisti ihminen tuottaa kreatiniinia suurin piirtein saman verran eri päivinä.

Kreatiniinipitoisuutta mittaamalla voidaan myös arvioida munuaisten kautta erittyvien lääkkeiden annostelua sekä munuaissiirrännäisten toimintaa.

Tunnistat tutkimuksen koodista fS-Krea. Ennen näytteenottoa on vältettävä punaisen lihan syömistä ja fyysistä rasitusta, sillä ne saattavat vaikuttaa tutkimustulokseen.

Kreatiniinin määritystä suositellaan potilailla, joiden sairaus voi vaikuttaa munuaisten toimintaan. Tällaisia sairauksia ovat muun muassa korkea verenpaine ja diabetes. Heidän kohdallaan kreatiniinin määritystä suositellaan vähintään kerran vuodessa.

Lisäksi munuaispotilailla kreatiniinin määritystä suositellaan säännöllisesti, sillä sen avulla munuaisten toimintaa voidaan seurata ja muutoksiin reagoida ajoissa.

Mistä voin tilata kreatiniinin tutkimuksen fS-Krea (S-Krea)?

Voit tilata fS-Krea-tutkimuksen yksittäisenä testinä Puhdin verkkokaupasta. Munuaisten toimintaa on jo pitkään mitattu kreatiniinin määrityksellä. Glomerulussuodosnopeus on kuitenkin tarkempi munuaistoiminnan mittari kuin pelkkä Krea-tutkimus. Katso Pt-GFRe-tutkimus, joka sisältää kreatiniinin ja laskennallisen GFR-arvon.

Tutkimus kuuluu myös seuraaviin testipaketteihin:

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Laboratoriot yli 20 paikkakunnalla. Selkeä tulosraportti.

Kreatiniini viitearvot (fS-Krea)

Kreatiniinin määrä riippuu lihasmassasta. Miehillä kreatiniinia muodostuu enemmän kuin naisilla. Nuorilla, lihaksikkailla miehillä kreatiniinipitoisuus voi olla yli viitearvojen, vaikka heidän munuaisensa ovat terveet.

Sukupuolen lisäksi viitearvoihin vaikuttavat merkittävästi myös ikä, koska iän myötä munuaisten toimivia yksiköitä tuhoutuu ja glomerulussuodos pienenee. Yleensä kreatiniinin pitoisuus pysyy kuitenkin iästä huolimatta vakaana, koska vanhetessa myös lihasmassa vähenee.

Lapset ≤ 2 v 21 – 36 µmol/l
Lapset 3 – 4 v 27 – 42 µmol/l
Lapset 5 – 8 v 28 – 52 µmol/l
Lapset 9 – 10 v 34 – 65 µmol/l
Lapset 11 – 14 v 50 – 77 µmol/l
Naiset > 15 v 50 – 90 µmol/l
Miehet > 15 v 60 – 100 µmol/

Korkea kreatiniini S-Krea

Veren korkea kreatiniinipitoisuus voi olla merkki munuaisten vajaatoiminnasta.

Pitoisuus kohoaa pitkäaikaisesti munuaisten vajaatoiminnassa eli uremiassa. Vaikeassa vajaatoiminnassa kreatiniiniarvo voi kohota 500 – 1000 µmol/l ja ylikin, jolloin tarvitaan dialyysihoitoa eli keinomunuaishoitoa.

Munuaisten vajaatoiminnan lisäksi kreatiniini voi olla koholla myös seuraavien syiden takia:

 • Proteiinipitoinen ravinto (liha) nautittuna ennen verikoetta voi vaikuttaa veren kreatiniinipitoisuuteen.
 • nestehukka
 • suuri lihasmassa
 • raskas fyysinen rasitus
 • munuaisten verenkiertohäiriöt

Veren korkea kreatiniinipitoisuus voi aiheuttaa oireita, kuten väsymystä, ruokahaluttomuutta, muutoksia virtsan koostumuksessa tai virtsaamistarpeessa, huonovointisuutta, kohonnutta verenpainetta ja lihaskramppeja.

Matala kreatiniini S-Krea

Matalaa kreatiniiniarvoa voivat aiheuttaa muun muassa:

 • pieni lihasmassa
 • nälkiintyminen.

Lähteet

Laboratoriokäsikirja. Kreatiniini

Synlab. Kreatiniini (2143 S -Krea, 4600 P -Krea)

Saha, H. Duodecim-lehti. Mitä teen, kun kreatiniiniarvo on suurentunut?

Terveyskirjasto. Kreatiniini (P-Krea)

Mayo Clinic. Creatinine test

Teksti

Kirjoittajan avatar

Mikaela on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 22.10.2020

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Kreatiniini S-Krea kertoo munuaisten toiminnasta”

 • Miten on U-kreatiniini? Arvoni on tippunut kolmessa kuukaudessa 11.1:stä 5.9:ään. On vielä viitearvojen sisällä mutta viitearvot on ihan erit kuin S-kreatiniinissa. Onko syytä huoleen ja miksi ei puhuta U-kreatiniinista kun hakuriville sen kirjoitan?

  • Meillä ei ole ikävä kyllä valikoimassa tuota virtsasta otettavaa koetta. Kannattaa ottaa yhteyttä tutkimuksen määränneeseen tahoon ja varmistaa onko tutkimustulos sinulle normaali. Viitearvot ovat aina erilaiset riippuen analysointitavasta ja mistä näyte on otettu (veri, virtsa jne).

 • Minulla tammikuussa kovan ripuin jälkeen oli krea 34 nyt otettiin 4.8 se oli puonnut 32 mistähän tämä johtuu. Lääkäri soitti muttei ottanut mitään kantaa tähän näin sen vasta kanta.fi kautta.

  • Matala arvo saattaa johtua esim.nesteenpoistolääkkeiden käytöstä (mikäli sellainen on käytössä), ripuloinnista, oksentelusta, voimakkaasta hikoilusta tai aliravitsemuksesta. Suosittelen kontrolloimaan arvon ja mikäli arvo on edelleen matala, ottamaan lääkäriin yhteyttä ja varmistamaan mistä tämä johtuu.

  • Suosittelemme ottamaan aina lääkäriin yhteyttä, mikäli tulos huolestuttaa tai haluat asiasta varmuuden. Emme ikävä kyllä analysoi tuloksia tätä kautta. Tietopaketissamme liittyen kreatiniinin kerrotaan, että tuloksen ollessa matala, saattaa tila johtua nälkiintymisestä tai lihaskadosta. Asian varmistaaksesi suosittelen olemaan yhteydessä omalääkäriin tai mikäli olet tilannut tutkimukset sivuiltamme puhti.fi, sinulla on mahdollisuus tilata lääkärin etäkonsultaatio Oma Puhti-raportilta.

  • Mikäli tutkimus on otettu kauttamme ja mikäli sinulle ei ole annettu muuta ihannearvoa kuin normaalin viitearvojen mukaiset lukemat, on tulos viitearvoissa. Mikäli testi on otettu muuta kautta, en voi arvioida onko kyseessä viitearvoissa oleva tulos. Viitearvot löydät aina kyseisen laboratorion sivuilta (ellei kyseessä ole Puhti) tai ottamalla yhteyttä kyseiseen laboratorioon tai kääntymällä lääkäriin puoleen, joka on määrännyt tutkimuksen.

 • P-Kreatiniini 84, CKD-EPI 70ml/min/1,73m2. Pitääkö tästä olla huolissaan, jos viitearvo on >77? Ikää 50v ja kuntosalia 3xvko, lihasmassaa löytyy.

  • Hei, oletko ottanut tutkimukset kauttamme? Jos olet niin Oma Puhti-sivulla lisätiedoissa kerrotaan tuloksiin liittyen lisää tietoa. On myös mahdollista tilata lääkärin etäkonsultaatio suoraan Oma Puhti-raportilta ja kysyä lääkäriltä lisää asiaan liittyen. Jos olet ottanut tutkimukset muuta kautta, suosittelen ottamaan tutkimukset määränneeseen tahoon yhteyttä ja kysymään tuloksista lisää.

  • Hei, sinulla on näyte otettu virtsasta ja meillä Puhdissa näyte otetaan seerumista. Viitearvot ovat erilaiset riippuen siitä mistä eritteestä ne on analysoitu. Suosittelisin kääntymään asiasta omalääkärin puoleen, jotta hän voisi arvioida tilanteesi.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *