Tässä artikkelissa kerromme, miksi kreatiniini tutkitaan, minkälaisia viitearvoja sen kanssa käytetään ja kuinka viitearvoja voidaan tulkita. Opit myös, kuinka pääset tutkimukseen ilman lähetettä.

Kreatiniini lyhyesti

 • Miehillä kreatiniinia muodostuu enemmän kuin naisilla.
 • Veren korkea kreatiniinipitoisuus voi aiheuttaa oireita, kuten väsymystä, ruokahaluttomuutta ja huonovointisuutta.
 • Veren korkea kreatiniinipitoisuus voi olla merkki munuaisten vajaatoiminnasta.

Mitä on kreatiniini?

Kreatiniini muodostuu lihaksissa energia-aineenvaihdunnan reaktiossa kreatiinista. Elimistö ei pysty hyödyntämään kreatiniinia, vaan se siirtyy lihaksista vereen ja sieltä munuaisiin, jossa se suodattuu virtsaan.

Miksi kreatiniini tutkitaan?

Veren kreatiniinipitoisuus kuvaa yleisesti munuaisten toimintaa, sillä kreatiniiniarvo nousee, jos sen erittyminen häiriintyy munuaisissa. Normaalisti ihminen tuottaa kreatiniinia suurin piirtein saman verran eri päivinä.

Kreatiniini mitataan, kun halutaan selvittää tai seurata munuaisten toimintaa. Se mitataan, kun tutkitaan elimistön yleistä terveydentilaa, selvitetään poikkeavien oireiden syitä, munuaisiin vaikuttavien sairauksien yhteydessä (esim. vakavat infektiot, diabetes, verenpainetauti, muut sydän- ja verisuonisairaudet) sekä munuaisiin mahdollisesti vaikuttavien lääkkeiden aloituksen tai annosmuutoksen yhteydessä. Kreatiniinin lievä nousu ei yleensä aiheuta oireita tai tuntemuksia.

Mistä voin tilata kreatiniinin tutkimuksen?

Munuaisten toimintaa on jo pitkään mitattu kreatiniinin määrityksellä. Glomerulussuodosnopeus on kuitenkin tarkempi munuaistoiminnan mittari kuin pelkkä Krea-tutkimus. Katso Krea – ja Pt-GFRe-tutkimus, joka sisältää kreatiniinin ja laskennallisen GFR-arvon. Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lähetettä.

Tutkimus kuuluu seuraaviin Puhdin testipaketteihin:

Tutkimuspaketeilla saat monipuolisesti tietoa elimistösi toiminnasta.

Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Kreatiniini viitearvot (fP/P-Krea)

Kreatiniinin määrä riippuu lihasmassasta. Miehillä kreatiniinia muodostuu enemmän kuin naisilla. Nuorilla, lihaksikkailla miehillä kreatiniinipitoisuus voi olla yli viitearvojen, vaikka heidän munuaisensa ovat terveet. Kohonneen kreatiniinipitoisuuden syy tulee kuitenkin aina selvittää.

Sukupuolen lisäksi viitearvoihin vaikuttavat merkittävästi myös ikä, koska iän myötä munuaisten toiminta heikkenee ja glomerulussuodos pienenee. Terveellä henkilöllä kreatiniinin pitoisuus pysyy kuitenkin iästä huolimatta vakaana, koska vanhetessa myös lihasmassa vähenee.

Naiset > 18 valle 90 µmol/l
Miehet > 18 valle 100 µmol/

Viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Korkea kreatiniini

Veren korkea kreatiniinipitoisuus voi olla merkki munuaisten vajaatoiminnasta.

Pitoisuus kohoaa munuaisten vajaatoiminnassa. Vaikeassa vajaatoiminnassa kreatiniiniarvo voi kohota 500–1000 µmol/l ja ylikin, jolloin saatetaan tarvita jopa dialyysihoitoa eli keinomunuaishoitoa.

Munuaisten vajaatoiminnan lisäksi kreatiniini voi olla koholla myös seuraavien syiden takia:

 • nestehukka
 • suuri lihasmassa
 • raskas fyysinen rasitus
 • munuaisten verenkiertohäiriöt
 • vaikea yleissairaus, kuten raju infektio.

Veren korkea kreatiniinipitoisuus voi aiheuttaa oireita, kuten väsymystä, ruokahaluttomuutta, muutoksia virtsan koostumuksessa tai virtsaamistarpeessa, huonovointisuutta ja lihaskramppeja.

Matala kreatiniini

Matalaa kreatiniiniarvoa voivat aiheuttaa muun muassa:

 • pieni lihasmassa
 • nälkiintyminen.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 14.06.2022

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Kreatiniini (Krea)”

 • Miten on U-kreatiniini? Arvoni on tippunut kolmessa kuukaudessa 11.1:stä 5.9:ään. On vielä viitearvojen sisällä mutta viitearvot on ihan erit kuin S-kreatiniinissa. Onko syytä huoleen ja miksi ei puhuta U-kreatiniinista kun hakuriville sen kirjoitan?

  • Meillä ei ole ikävä kyllä valikoimassa tuota virtsasta otettavaa koetta. Kannattaa ottaa yhteyttä tutkimuksen määränneeseen tahoon ja varmistaa onko tutkimustulos sinulle normaali. Viitearvot ovat aina erilaiset riippuen analysointitavasta ja mistä näyte on otettu (veri, virtsa jne).

 • Olen 50v nainen, juuri otettu kokeet, arvoni oli 102. Pitääkö olla huolissaan? Ms tauti, ocrevus lääkitys.

  • Jos olet ottanut tutkimukset Puhdin kautta, löydät Oma Puhti-sivulta lisätietoa, jossa kerrotaan tuloksista. Sinulla on myös mahdollisuus tilata erikseen lääkärin etäkonsultaatio suoraan Puhdin tulosraportilta.

 • Minulla tammikuussa kovan ripuin jälkeen oli krea 34 nyt otettiin 4.8 se oli puonnut 32 mistähän tämä johtuu. Lääkäri soitti muttei ottanut mitään kantaa tähän näin sen vasta kanta.fi kautta.

  • Artikkelista löydät tietoa aiheesta. Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli tarvitset apua tulosten tulkintaan, herää epäilys sairaudesta tai mikäli sinulla on oireita.

  • Suosittelemme ottamaan aina lääkäriin yhteyttä, mikäli tulos huolestuttaa tai haluat asiasta varmuuden. Emme ikävä kyllä analysoi tuloksia tätä kautta. Artikkelista löydät tietoa aiheesta.

   Lääkärin puhelinkonsultaation voi tilata suoraan Puhdin tulosraportilta.

  • Hei! Mikäli tutkimus on otettu kauttamme ja mikäli sinulle ei ole annettu muuta ihannearvoa kuin normaalin viitearvojen mukaiset lukemat, on tulos viitearvoissa. Mikäli testi on otettu muuta kautta, emme voi arvioida, onko kyseessä viitearvoissa oleva tulos. Viitearvot löydät aina kyseisen laboratorion sivuilta tai ottamalla yhteyttä kyseiseen laboratorioon tai kääntymällä lääkäriin puoleen, joka on määrännyt tutkimuksen.

 • P-Kreatiniini 84, CKD-EPI 70ml/min/1,73m2. Pitääkö tästä olla huolissaan, jos viitearvo on >77? Ikää 50v ja kuntosalia 3xvko, lihasmassaa löytyy.

  • Hei, oletko ottanut tutkimukset kauttamme? Jos olet niin Oma Puhti-sivulla lisätiedoissa kerrotaan tuloksiin liittyen lisää tietoa. On myös mahdollista tilata lääkärin etäkonsultaatio suoraan Oma Puhti-raportilta ja kysyä lääkäriltä lisää asiaan liittyen. Jos olet ottanut tutkimukset muuta kautta, suosittelen ottamaan tutkimukset määränneeseen tahoon yhteyttä ja kysymään tuloksista lisää.

  • Hei, sinulla on näyte otettu virtsasta ja meillä Puhdissa näyte otetaan seerumista. Viitearvot ovat erilaiset riippuen siitä mistä eritteestä ne on analysoitu. Suosittelisin kääntymään asiasta lääkärin puoleen, jotta hän voisi arvioida tilanteesi.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *