Tässä tekstissä kerromme, mitä pitkäaikainen verensokeriarvo ilmaisee, millaiset viite- ja tavoitearvot sillä on, mihin sen poikkeavat arvot viittaavat sekä kuinka se on mahdollista tutkia. Opit myös, kuinka pääset laboratoriokokeisiin helposti ilman lääkärin lähetettä.

Pitkäaikainen verensokeri eli sokerihemoglobiini

 • Sokerihemoglobiini ilmaisee veren pitkäaikaisen sokeriarvon.
 • Sokerihemoglobiinista voidaan päätellä mahdollisuus diabeteksen kehittymiseen.
 • Tärkein keino pitää verensokeri tasapainossa on säännöllinen ruokailu.
 • Puhdin kautta pääset kaikkiin tutkimuksiin ilman lääkärin lähetettä.

Mikä on pitkäaikainen verensokeri eli sokerihemoglobiini?

Pitkäaikainen verensokeri (B-HbA1c), eli sokerihemoglobiini ilmaisee veren pitkäaikaisen sokeriarvon. Sokerihemoglobiini kertoo diabeteksen kehittymisen riskin. Sen avulla voidaan päätellä, millainen kehitys henkilön verensokerilla on. Omilla elämäntavoilla on mahdollista vaikuttaa sokerin pitoisuuteen.

HbA1c-arvo kuvastaa veren glukoosin eli verensokerin määrää edeltävien 2–8 viikon aikana. Yhden päivän kohonnut verensokeri ei kykene vaikuttamaan pitkäaikaisen verensokerin määrään.

Pitkäaikainen verensokeri on käytännössä punasolujen hemoglobiini molekyyleihin hiljalleen kiinnittynyttä glukoosia. Glukoosin kiinnittymisvauhti on riippuvainen veren yleisestä glukoosin määrästä – sitä tarttuu hemoglobiinimolekyyleihin sitä enemmän, mitä korkeampi verensokeri on.

Mistä voin tilata pitkäaikaisen sokerin mittauksen?

Voit tilata pitkäaikaisen sokerin mittauksen yksittäisenä testinä Puhdin verkkokaupasta. Tilaukseen voi lisätä myös muita testejä (esimerkiksi kattavan Puhti-terveystarkastuksen), jolloin voit hoitaa näytteenoton yhdellä kertaa!

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Laboratoriot yli 20 paikkakunnalla. Selkeä tulosraportti.

Mitkä ovat pitkäaikaisen sokerin viitearvot?

Pitkäaikaisen sokerin viitearvot ovat:

 • 4,0 – 6,0 % (DCCT)
 • 20 – 42 mmol/mol (IFCC).

Merkintä mmol/mol tarkoittaa millimoolia moolissa.

Mitkä ovat pitkäaikaisen sokerin tavoitearvot?

Alla olevasta taulukosta näet pitkäaikaisen sokerin tavoitearvot. Viimeinen sarake osoittaa prosenttiosuuden hemoglobiinimolekyylista.

TilanneArvo%-osuus
Normaali20-42 mmol/mol6%
Diabeteksen lääkehoidossa (tabletti)<53 mmol/mol<7%
Insuliinihoidossa53-58 mmol/mol<7-8%
Ruokavaliohoidossa<42 mmol/mol<6%

Insuliinihoidossa yksilöllinen tarve voi olla mahdollisesti alempi.

Mihin pitkäaikaisen sokerin poikkeavat arvot viittaavat?

Poikkeavat arvot sokerihemoglobiinissa johtuvat suureksi osaksi diabeteksesta. Myös seuraavat syyt voivat kuitenkin vaikuttaa poikkeuksellisen korkeaan tai matalaan tulokseen:

 • Hemoglobiiniin vaikuttavat syyt, kuten hemolyyttiset anemiat. Näissä tulos voi olla virheellisen matala, koska niihin liittyy punasolujen eliniän lyhentyminen.
 • Raudanpuuteanemiassa tulos voi olla virheellisen korkea.
 • Pernan poisto, jolloin tulos voi olla virheellisen korkea punasolujen eliniän pidentymisen vuoksi.

Sokerihemoglobiinin tutkimus

Sokerihemoglobiini mitataan joko tavallisella verikokeella tai sen mittaamiseksi kehitetyllä, lääkärin vastaanotolla tehtävällä pikatestillä.

Koska testauksella etsitään pitkäaikaista verensokeriarvoa, siihen ei vaikuta päivän aikana syöty ruoka (mittaus ei siis vaadi paastoa). Jos samalla kerralla kuitenkin testataan paastoa vaativia pitoisuuksia, on näytteenottoon tulevan noudatettava paastoa suositellun ajan.

Käypä hoito-suositus suosittelee tämän arvon mittaamista kakkostyypin diabeetikoilla 6-12 kk:n välein.

Lähteet

Ilanne-Parikka, P. Terveyskirjasto. Diabetes (”sokeritauti”)

Eskelinen, S. Terveyskirjasto. Hemoglobiini HbA1c (B-HbA1c)

Synlab. Hemoglobiini-A1c (6128 B -HbA1c)

Teksti

Kirjoittajan avatar

Milla on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 23.09.2020

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Pitkäaikainen sokeri eli sokerihemoglobiini (B-HbA1c)”

 • Hei!
  Minulla oli pitkäaikainen sokeri 42 ja paasto sokeri 6,3. Onko minulla siis kakkostyypin diabetes?

  • Suosittelemme ottamaan aina lääkäriin yhteyttä, mikäli tulos huolestuttaa tai haluat asiasta varmuuden. Emme ikävä kyllä analysoi tuloksia tätä kautta. Mikäli tilannut tutkimukset sivuiltamme puhti.fi, sinulla on mahdollisuus tilata lääkärin etäkonsultaatio Oma Puhti-raportilta tai sitten voit olla aina yhteydessä omalääkäriin.

  • Hei, jos olit ottanut nämä arvot kauttamme, on pitkäaikainen sokeri viitealueilla ja tuohon toiseen paastosokeriin voisi antaa ohjeeksi, että normaalipainoa kannattaa pitää yllä ja sokerin käyttöä välttää. On hyvä sisällyttää terveelliset elämäntavat omaan elämäänsä unohtamatta liikunnan osuutta.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *