Tässä tekstissä kerromme, mitä pitkäaikainen verensokeriarvo ilmaisee, millaiset viite- ja tavoitearvot sillä on, mihin sen poikkeavat arvot viittaavat sekä kuinka se on mahdollista tutkia. Opit myös, kuinka pääset laboratoriokokeisiin helposti ilman lääkärin lähetettä.

Pitkäaikainen verensokeri eli sokerihemoglobiini B-HbA1c

 • Sokerihemoglobiini ilmaisee veren pitkäaikaisen sokeriarvon.
 • Sokerihemoglobiinista voidaan päätellä mahdollisuus diabeteksen kehittymiseen.
 • Tärkein keino pitää verensokeri tasapainossa on säännöllinen ruokailu.
 • Puhdin kautta pääset tutkimuksiin ilman lääkärin lähetettä.

Mikä on pitkäaikainen verensokeri eli sokerihemoglobiini?

Pitkäaikainen verensokeri (B-HbA1c), eli sokerihemoglobiini ilmaisee veren pitkäaikaisen sokeriarvon. Omilla elämäntavoilla on mahdollista vaikuttaa sokerin pitoisuuteen.

HbA1c-arvo kuvastaa veren glukoosin eli verensokerin määrää edeltävien 2–8 viikon aikana. Yhden päivän kohonnut verensokeri ei kykene vaikuttamaan pitkäaikaisen verensokerin määrään.

Pitkäaikainen verensokeri on käytännössä punasolujen hemoglobiini molekyyleihin hiljalleen kiinnittynyttä glukoosia. Glukoosin kiinnittymisvauhti on riippuvainen veren yleisestä glukoosin määrästä – sitä tarttuu hemoglobiinimolekyyleihin sitä enemmän, mitä korkeampi verensokeri on.

Mistä voin tilata pitkäaikaisen sokerin mittauksen?

Voit tilata pitkäaikaisen sokerin mittauksen yksittäisenä testinä Puhdin verkkokaupasta. Tilaukseen voi lisätä myös muita testejä, jolloin voit hoitaa näytteenoton yhdellä kertaa!

Pitkäaikainen sokeri kuuluu seuraaviin testipaketteihin:

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Näytteenotto yli 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Selkeä tulosraportti.

Puhdin palvelun kautta pääset laboratoriokokeisiin ilman lähetettä, ja voit tarvittaessa tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation testien jälkeen, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

Mitkä ovat pitkäaikaisen sokerin viitearvot (B-HbA1c)?

Pitkäaikaisen sokerin viitearvot ovat 20–42 mmol/mol. Viitearvot voivat vaihdella laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Merkintä mmol/mol tarkoittaa millimoolia moolissa.

Mitkä ovat pitkäaikaisen sokerin tavoitearvot?

Alla olevasta taulukosta näet pitkäaikaisen sokerin tavoitearvot. Viimeinen sarake osoittaa prosenttiosuuden hemoglobiinimolekyylista.

TilanneArvo%-osuus
Normaali20-42 mmol/mol6%
Diabeteksen lääkehoidossa (tabletti)<53 mmol/mol<7%
Insuliinihoidossa53-58 mmol/mol<7-8%
Ruokavaliohoidossa<42 mmol/mol<6%

Diabeteksen hoidon tavoitteet asetetaan yksilöllisesti, taulukon arvot ovat suuntaa antavia.

Mihin pitkäaikaisen sokerin poikkeavat arvot viittaavat?

Poikkeavat arvot sokerihemoglobiinissa johtuvat suureksi osaksi diabeteksesta. Myös seuraavat syyt voivat kuitenkin vaikuttaa poikkeuksellisen korkeaan tai matalaan tulokseen:

 • Hemoglobiiniin vaikuttavat syyt, kuten hemolyyttiset anemiat. Näissä tulos voi olla virheellisen matala, koska niihin liittyy punasolujen eliniän lyhentyminen.
 • Raudanpuuteanemiassa tulos voi olla virheellisen korkea.
 • Pernan poisto, jolloin tulos voi olla virheellisen korkea punasolujen eliniän pidentymisen vuoksi.

Sokerihemoglobiinin tutkimus

Sokerihemoglobiini mitataan joko tavallisella verikokeella tai sen mittaamiseksi kehitetyllä, lääkärin vastaanotolla tehtävällä pikatestillä.

Koska testauksella etsitään pitkäaikaista verensokeriarvoa, siihen ei vaikuta päivän aikana syöty ruoka (mittaus ei siis vaadi paastoa). Jos samalla kerralla kuitenkin testataan paastoa vaativia pitoisuuksia, on näytteenottoon tulevan noudatettava paastoa suositellun ajan.

Käypä hoito -suositus suosittelee mittaamista kakkostyypin diabeetikoilla 6-12 kk:n välein.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 13.08.2021

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Pitkäaikainen sokeri eli sokerihemoglobiini (B-HbA1c)”

 • Miten elimistön tulehdukset ruokkivat sokeriarvoja vaikkapa 70:een ja yli? Miten tulehduspesäkkeet paikannetaan ja poistetaan?

  • Hei Seppo! Artikkelista löydät yleistä tietoa aiheesta. Muissa asioissa kannattaa olla yhteydessä suoraan lääkäriin.

   Jos olet ottanut tutkimuksia Puhdin kautta, voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportin lopusta asian selvittämiseksi. 🙂

 • Hei!
  Minulla oli pitkäaikainen sokeri 42 ja paasto sokeri 6,3. Onko minulla siis kakkostyypin diabetes?

  • Suosittelemme ottamaan aina lääkäriin yhteyttä, mikäli tulos huolestuttaa tai haluat asiasta varmuuden. Emme ikävä kyllä analysoi tuloksia tätä kautta. Mikäli tilannut tutkimukset sivuiltamme puhti.fi, sinulla on mahdollisuus tilata lääkärin etäkonsultaatio Oma Puhti-raportilta tai sitten voit olla aina yhteydessä omalääkäriin.

  • Hei! Jos olet ottanut nämä arvot kauttamme, on pitkäaikainen sokeri viitealueilla ja tuohon toiseen paastosokeriin voisi antaa ohjeeksi, että normaalipainoa kannattaa pitää yllä ja sokerin käyttöä välttää. On hyvä sisällyttää terveelliset elämäntavat omaan elämäänsä unohtamatta liikunnan osuutta.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *