Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Estrogeeni on sukupuolihormoni
Nainen ja mies joogaavat

Estrogeeni on sukupuolihormoni

Estrogeeni on sukupuolihormoni, joka vastaa naisellisten piirteiden kehittymisestä.

Estrogeeni lyhyesti

 • Estrogeeni on sukupuolihormoni, joka vastaa naisellisten piirteiden kehittymisestä.
 • Niin miesten kuin naistenkin keho tuottaa estrogeenia, mutta naisilla sitä on enemmän.
 • Estrogeenin pitoisuus veressä vaihtelee kuukautiskierron vaiheen mukaan.

Sisällysluettelo

Mitä estrogeeni on?

Estrogeenit ovat sukupuolihormoneja, jotka vastaavat muun muassa naisellisten erityispiirteiden kehittymisestä, kuukautiskierrosta ja kohdun toiminnasta.

Vaikka estrogeenia kutsutaan naishormoniksi, myös miesten elimistö erittää sitä. Liiallinen estrogeenitaso miehellä voi johtaa esimerkiksi migreenioireisiin, rintojen kasvuun, seksuaalisiin toimintahäiriöihin ja piirteiden naisellistumiseen. Ylipaino voi nostaa miehellä estrogeenitasoa.

Estrogeeni on yleisnimitys estradiolille, estronille, estriolille ja yhdisteille, jotka on luotu synteettisesti ja jotka muistuttavat rakenteeltaan luonnollisia estrogeeneja.

Estradiolia muodostuu testosteronista. Se on tärkein estrogeeni hedelmällisessä iässä olevalle naiselle. Vaihdevuosien jälkeen tärkein estrogeeni on rasvakerroksessa muodostuva estroni. Raskausaikana muodostuu erityisesti istukan muodostamaa estriolia.

Estrogeeni muodostuu myös munasarjoissa. Murrosiässä naisen munasarjat alkavat vapauttaa estrogeenihormoneja kuukautiskierron mukaan. Estrogeenitaso on korkeimmillaan kierron puolivälissä, jolloin munasolu irtoaa. Ovulaation eli munasolun irtoamisen jälkeen estrogeenitaso laskee ja on alimmillaan kuukautisvuodon aikana.

Muun muassa tästä johtuvat henkiset ja fyysiset, kuukautisia edeltävät ja vuodon aikana esiintyvät PMS-oireet.

Estrogeenit ovat progesteronin lisäksi tärkeimpiä naishormoneja. Progesteroni auttaa raskauden kehittymisessä ja hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisessä kohtuun. Sen pitoisuutta säädellään monilla ehkäisyvalmisteilla, joiden tarkoitus on estää hedelmöittyminen tai sikiön kehityksen alkaminen.

Miten estrogeeni vaikuttaa kehoon?

Estrogeenit vaikuttavat koko kehoon. Estrogeeni vastaa naisen ruumiiseen kuuluvien erityispiirteiden kehittymisestä ja niiden toiminnan ylläpitämisestä.

Estrogeeni vaikuttaa myös luiden terveyteen. Vaihdevuosiin annettava estrogeenihoito kykenee ehkäisemään tehokkaasti luukatoa eli osteoporoosia.

Muita estrogeenin vaikutuksia naisen kehoon:

Vaihdevuosien aikana estrogeenin määrä elimistössä putoaa. Tämä johtaa moniin vaihdevuosiin liitettäviin oireisiin, kuten mielialaoireisiin. Tällöin henkilölle voidaan antaa estrogeenikorvaushoitoa, jonka pitäisi auttaa vaihdevuosioireiluun.

Korkea ja matala estrogeeni

Estrogeenitaso madaltuu yleensä vaihdevuosina, mutta minkä ikäisellä naisella tahansa voi esiintyä liian matalaa estrogeenia.

Matala estrogeenitaso naisella

Matala estrogeeni naisella voi johtaa esimerkiksi seuraaviin ongelmiin:

Iän lisäksi estrogeenitason madaltumista voivat aiheuttaa rankka urheilu, syömishäiriöt, aivolisäkkeen toimintahäiriö, autoimmuunisairaudet tai perintötekijöistä johtuva kohdun toimintahäiriö sekä krooninen munuaissairaus.

Lisäksi tupakointi ja alkoholi laskevat estrogeenitasoa ja nostavat testosteronitasoa naisella.

Mistä korkea estrogeenitaso naisella johtuu?

Korkea estrogeenitaso naisella voi johtua esimerkiksi progesteronihormonin epänormaalista laskusta, insuliiniongelmista kuten diabeteksesta, estrogeenia sisältävistä lääkkeistä, steroidien tai huumeiden käytöstä, ruoansulatusongelmista tai kemikaaleista.

Korkean estrogeenin oireita ovat:

Korkea estrogeenitaso miehillä

Miehillä korkea estrogeenitaso voi aiheuttaa hedelmättömyyttä, rintojen kasvua ja muiden naisellisten piirteiden kehittymistä ja erektio-ongelmia.

Mies ja nainen käsi kädessä meren rannalla
Tietopaketti

Ylipaino ja lihavuus

Vaikka painoa olisi liikaa, se ei automaattisesti tarkoita huonompaa terveyttä. Mitä parempaa huolta pidät itsestäsi painoindeksistä huolimatta, sitä todennäköisemmin pysyt terveenä.

 • Tarvitseeko vanha daami estrogeenia? Auttaisiko hiusten kuntoon ja lähtöön? Minusta tuntuu, että niitä irtoaa joka päivä liikaa.
  Entä mielialaan?

  Olen nuorena potenut harvinaista hyperestrogeniaa. Siihen gynekologini määräsi progesteronia. Se auttoi. Progesteronin sietämisessä ei ollut minkäänlaista häiriötä, päinvastoin: sen avulla kestin hypersterogenian päänsäryt ja turvotukset. Minullahan oli kaikkia noita oireita, joita luettelonne sisältää.

  Nyt kun olen tosi vanha, olen ruvennut ajattelemaan, että ehkä nyt sietäisin estrogeenia paremmin, jos siitä olisi hyötyä.

  • Hei, elimistössä muodostuu luonnollisesti itsessään jo estrogeenia ja muita hormoneja. Näiden hormonien määrä vaihtelee kovasti yksilöstä riippuen. Mikäli sinulla on ollut taipumusta hyperestrogeniaan kuten kerroit, suosittelisin tekemään omalääkärin kanssa suunnitelman terveytesi tueksi myös näiden hormonipuolen asioiden kanssa.

 • Onko mahdollista, että estrogeenitasot olisivatkin matalat raskauden aikana? Ymmärtäisin, että estrogeenitasot ovat korkeat raskaudessa ja synnytyksen jälkeen laskevat, mutta kiinnostaisi tietää onko matala estrogeenitaso teoriassa edes mahdollinen?

  • Hei! Artikkelista löydät tietoa aiheesta. Ota yhteyttä lääkäriin, mikäli sinulla on kysyttävää laboratoriokokeiden tuloksista. Jos olet ottanut tutkimuksia Puhdin kautta, voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportin lopusta.

 • Hei,

  voiko matala tai korkea estrogeenitaso olla syynä kaljuuntumiseen? Olen 55 v nainen ja hiukseni alkoivat lähteä kesällä niskasta alkaen niin, että nyt ollaan jo menossa puolivälissä niskaa. Kaikki peruslabrat oetttu, eikä niissä mitään selittävää tekijää.

  • Hei! Kannattaa kääntyä lääkärin puoleen asian selvittämiseksi, emme voi valitettavasti antaa yksilöllistä ohjausta tätä kautta. Jos olet ottanut tutkimuksia Puhdin kautta, voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportin lopusta. 🙂

 • Moi. Olen amis ikäinen tyttö ja ääneni on matala. Myös olen jatkuvasti väsynyt ja kasvoni ei sisällä kovin naisellisia piirteitä. Murrosikäni on kyllä alkanut normaalisti ja vuotoni on todella kivuliasta Voiko tämä johtua matalasta estrogeenistä?

  • Hei! Valitettavasti emme voi tätä kautta antaa yksilöllistä neuvontaa. Otathan tarvittaessa yhteyttä lääkäriin.

 • Tämän artikkelin kommentit on suljettu

  Miksi Puhti

  Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

  AVAINLUVUT

  Yli

  4 500 000

  testiä analysoitu

  Palautteen keskiarvo

  9,5

  Google-tähdet

  4,9 / 5

  Mediassa nähty

  Siirry maksamaan: : 0,00