Estrogeenit ovat sukupuolihormoneja, jotka vastaavat muun muassa naisellisten erityispiirteiden kehittymisestä, kuukautiskierrosta ja kohdun toiminnasta.

Tästä artikkelista selviävät estrogeenin tehtävät kehossa, sen käyttötarkoitukset ja keinot, joilla nainen voi huolehtia omasta estrogeenitasostaan.

Estrogeeni lyhyesti

 • Estrogeeni on sukupuolihormoni, joka vastaa naisellisten piirteiden kehittymisestä.
 • Niin miesten kuin naistenkin keho tuottaa estrogeenia, mutta naisilla sitä on enemmän.
 • Estrogeenin pitoisuus veressä vaihtelee kuukautiskierron vaiheen mukaan.
 • Riittävästä estrogeenitasosta on mahdollista huolehtia noudattamalla terveellisiä ruokailutapoja, liikkumalla sopivasti sekä välttämällä liiallista alkoholia sekä tupakointia.

Mitä estrogeeni on?

Estrogeenit ovat sukupuolihormoneja, jotka vastaavat muun muassa naisellisten erityispiirteiden kehittymisestä, kuukautiskierrosta ja kohdun toiminnasta.

Vaikka estrogeenia kutsutaan naishormoniksi, myös miesten elimistö erittää sitä. Liiallinen estrogeenitaso miehellä voi johtaa esimerkiksi migreenioireisiin, rintojen kasvuun, seksuaalisiin toimintahäiriöihin ja piirteiden naisellistumiseen. Ylipaino nostaa miehellä riskiä korkeaan estrogeenitasoon.

Estrogeeni on yleisnimitys estradiolille, estronille, estriolille ja yhdisteille, jotka on luotu synteettisesti ja jotka muistuttavat rakenteeltaan luonnollisia estrogeeneja.

Estradiolia muodostuu testosteronista. Se on tärkein estrogeeni hedelmällisessä iässä olevalle naiselle. Vaihdevuosien jälkeen tärkein estrogeeni on rasvakerroksessa muodostuva estroni. Raskausaikana muodostuu erityisesti istukan muodostamaa estriolia.

Estrogeeni sijaitsee pääasiassa munasarjoissa. Murrosiässä naisen munasarjat alkavat vapauttaa estrogeenihormoneja kuukautiskierron mukaan. Estrogeenitaso on korkeimmillaan kierron puolivälissä, jolloin munasolu irtoaa. Ovulaation eli munasolun irtoamisen jälkeen estrogeenitaso laskee ja on alimmillaan kuukautisvuodon aikana.

Muun muassa tästä johtuvat henkiset ja fyysiset, kuukautisia edeltävät ja vuodon aikana esiintyvät PMS-oireet.

Estrogeenit matkustavat verenkierrossa, ovat yhteydessä kehon kudosten soluihin ja viestivät, millä tavalla kudokset tulee rakentaa.

Estrogeenit ovat progesteronin lisäksi tärkeimpiä naishormoneja. Progesteroni auttaa raskauden kehittymisessä ja hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisessä kohtuun. Sen pitoisuutta säädellään monilla ehkäisyvalmisteilla, joiden tarkoitus on estää hedelmöittyminen tai sikiön kehityksen alkaminen.

Miten estrogeeniarvot voi mitata?

Estradioli on tärkein estrogeeni eli naissukuhormoni. Sen määrä vaikuttaa mielialaan, seksuaalisuuteen ja lisääntymiskykyyn. Estradioli-testin voit tilata Puhdin verkkokaupasta ilman lähetettä.

Tutkimus kuuluu myös kattavaan naisen hormonitasapainon tutkimukseen.

Estrogeeni

Miten estrogeeni vaikuttaa kehoon?

Estrogeenit vaikuttavat koko kehoon. Korkea ja matala taso voivat miehillä ja naisilla johtaa ongelmiin. Estrogeeni vastaa naisen ruumiiseen kuuluvien erityispiirteiden kehittymisestä ja niiden toiminnan ylläpitämisestä.

Lisäksi estrogeeni vaikuttaa monella tavalla ulkonäköön. Riittävä estrogeenitaso auttaa pitämään esimerkiksi kynnet, ripset, ihon ja hiukset terveinä. Se vaikuttaa myös naisen leveämmän lantion kehittymiseen ja harvinaisempaan kaljuuntumiseen.

Estrogeeni vaikuttaa myös luiden terveyteen. Vaihdevuosiin annettava estrogeenihoito kykenee ehkäisemään tehokkaasti luukatoa eli osteoporoosia.

Muita estrogeenin vaikutuksia naisen kehoon:

 • Luut kasvavat pienemmiksi ja lyhyemmiksi ja hartioista tulee kapeammat.
 • Rasvan määrä lantiolla ja reisissä kasvaa, jolloin vartalosta tulee kurvikkaampi.
 • Estrogeeni hidastaa naisten kasvamista murrosiän aikana ja lisää herkkyyttä insuliinille. Insuliini vaikuttaa kehon rasvan määrään ja lihasvoimaan, jonka henkilö voi kehittää.
 • Kehon karvoituksesta tulee ohuempi ja se kasvaa eri paikkoihin kuin miehillä. Hiukset kuitenkin voivat kasvaa vahvemmiksi ja pysyvämmiksi.
 • Äänestä tulee korkeampi kuin miehillä.
 • Aknea esiintyy naisilla miehiä vähemmän, koska estrogeeni alentaa ihon öljyntuotantoa.
 • Estrogeenin ansiosta naisilla on miehiä vähemmän sydän- ja verisuonitauteja, koska se säätelee kolesterolin määrää maksassa.

Vaihdevuosien aikana estrogeenin määrä elimistössä putoaa. Tämä johtaa moniin vaihdevuosiin liitettäviin oireisiin, kuten mielialaongelmiin. Tällöin henkilölle voidaan antaa estrogeenihoitoa, jonka pitäisi auttaa vaihdevuosioireiluun.

Korkea ja matala estrogeeni

Estrogeenitaso madaltuu yleensä vaihdevuosina, mutta minkä ikäisellä naisella tahansa voi esiintyä liian matalaa estrogeenia.

Matala estrogeenitaso naisella

Matala estrogeeni naisella voi johtaa esimerkiksi seuraaviin ongelmiin:

 • Seksi on kivuliasta
 • Lisääntyneet virtsatieinfektiot
 • Epäsäännölliset tai puuttuvat kuukautiset
 • Mielialanvaihtelut
 • Kuumat aallot
 • Rintakivut
 • Päänsäryt ja migreenit
 • Masennus
 • Keskittymisvaikeudet
 • Väsymys
 • Luunmurtumat
 • Hoitamattomana matala estrogeenitaso voi johtaa hedelmättömyyteen naisilla.

Iän lisäksi estrogeenitason madaltumista voivat aiheuttaa rankka urheilu, syömishäiriöt, aivolisäkkeen toimintahäiriö, autoimmuunisairaudet tai perintötekijöistä johtuva kohdun toimintahäiriö sekä krooninen munuaissairaus.

Lisäksi tupakointi ja alkoholi laskevat estrogeenitasoa ja nostavat testosteronitasoa naisella.

Mistä korkea estrogeenitaso naisella johtuu?

Korkea estrogeenitaso naisella voi johtua esimerkiksi progesteronihormonin epänormaalista laskusta, insuliiniongelmista kuten diabeteksesta, estrogeenia sisältävistä lääkkeistä, steroidien tai huumeiden käytöstä, ruoansulatusongelmista tai kemikaaleista.

Korkean estrogeenin oireita ovat:

Korkea estrogeenitaso miehillä

Miehillä korkea estrogeenitaso voi aiheuttaa hedelmättömyyttä, rintojen kasvua ja muiden naisellisten piirteiden kehittymistä ja erektio-ongelmia.

Mitkä ovat estradiolin viitearvot?

Estradiolin viitearvot ovat seuraavat:

Ikä tai kuukautiskierron vaihe Naiset Miehet
< 1 vuotta <0,18 nmol/l < 0,08 nmol/l
1 – 5 v < 0,09 nmol/l <0,1 nmol/l
6 – 10 v < 0,14 nmol/ < 0,08 nmol/l
11 – 14 v < 0,43 nmol/l <0, 1 nmol/l
Follikkelivaihe eli kohdun limakalvon kasvuvaihe 0,07 – 0,53 nmol/l Miehet yli 14 vuotta: < 0,15 nmol/l
Ovulaatio eli munasolun irtoaminen 0,23 – 1,31 nmol/l  
Luteaalivaihe eli aika munasolun irtoamisesta kuukautisten alkuun 0,20 – 0,79 nmol/l  
Menopaussin jälkeinen aika eli postmenopaussi <0,12 nmol/l  

Kuinka huolehdin estrogeenitasosta?

Naisen kannattaa opetella huolehtimaan riittävästi estrogeenitasostaan varsinkin jos epäilee tason olevan liian alhainen. Estrogeenista huolehtiminen onnistuu ruokavalion ja muiden elintapojen kautta.

 1. Seuraa hormonitasojasi verikokeella. Tilaa estradiolin mittaus Puhdilta ilman lääkärin lähetettä.
 2. Vältä tupakointia ja vähennä alkoholin käyttöä. Nämä tekijät vahingoittavat hedelmällisyyttä ja estrogeenin tuotantoa.
 3. Pyri liikkumaan maltillisesti ja rauhallisesti, mikäli urheilet paljon. Joskus rankka urheilu voi laskea estrogeenitasoa.
 4. Pidä yllä terveellistä ruokavaliota. Muista kaikkien vitamiinien ja hivenaineiden saanti. Estrogeenia ei sellaisenaan voida saada ravinnosta, mutta terveelliset ruokailutavat ja normaalipaino antavat keholle mahdollisuuden tuottaa sitä normaalisti.
 5. Soijapitoiset tuotteet sisältävät jonkin verran genisteiiniä, joka imitoi estrogeenin vaikutuksia. Niiden syöminen voi helpottaa vaihdevuosiin liittyviä oireita. Soijaa on esimerkiksi soijapavuissa, tofussa ja monissa kasviproteiinituotteissa. Estrogeenin tavoin toimivia aineita on myös monissa hedelmissä, yrteissä, vihanneksissa ja siemenissä.
 6. Kiinnitä huomiota käyttämääsi lääkitykseen sekä ehkäisyvalmisteeseen. Voiko se mahdollisesti kohottaa tai laskea estrogeenitasoa?
 7. Vältä liiallista sokerin käyttöä, koska sokeri voi aiheuttaa kehoon hormonaalisen epätasapainon. Suosi täysjyvätuotteita.

Lähteet

Tiitinen, A. Lääkärikirja Duodecim. Vaihdevuosien hormonihoito. 24.10.2019

Synlab. Estradioli (1366 S -E2)

Teksti

Kirjoittajan avatar

Milla on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 22.10.2020

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Estrogeeni on naishormoni, joka vaikuttaa koko kehoon”

 • Tuulikki sanoo:

  Tarvitseeko vanha daami estrogeenia? Auttaisiko hiusten kuntoon ja lähtöön? Minusta tuntuu, että niitä irtoaa joka päivä liikaa.
  Entä mielialaan?

  Olen nuorena potenut harvinaista hyperestrogeniaa. Siihen gynekologini määräsi progesteronia. Se auttoi. Progesteronin sietämisessä ei ollut minkäänlaista häiriötä, päinvastoin: sen avulla kestin hypersterogenian päänsäryt ja turvotukset. Minullahan oli kaikkia noita oireita, joita luettelonne sisältää.

  Nyt kun olen tosi vanha, olen ruvennut ajattelemaan, että ehkä nyt sietäisin estrogeenia paremmin, jos siitä olisi hyötyä.

  • Hei, elimistössä muodostuu luonnollisesti itsessään jo estrogeenia ja muita hormoneja. Näiden hormonien määrä vaihtelee kovasti yksilöstä riippuen. Mikäli sinulla on ollut taipumusta hyperestrogeniaan kuten kerroit, suosittelisin tekemään omalääkärin kanssa suunnitelman terveytesi tueksi myös näiden hormonipuolen asioiden kanssa. Meillä on esimerkiksi hyvä testipaketti “Naisen hormonitasapaino”, josta voisi olla hyötyä tai sitten, mikäli sinulta ei ole katsottu perusterveyteen liittyviä testejä pitkään aikaan, saattaisi olla tarpeen katsoa myös niitä. Laaja Puhti-terveystarkastus voisi toimia tässä tarkoituksessa.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *