Kudostransglutaminaasi on keliakian diagnosoinnissa ja hoidon seurannassa käytettävä vasta-aine. Keliakia on sairaus, jossa viljatuotteiden sisältämä gluteeni aiheuttaa ravintoaineiden imeytymisen häiriintymisen. Suomalaisista noin kaksi prosenttia sairastaa keliakiaa. Suurin osa keliaakikoista sairastaa tautia tietämättään.

Kudostransglutaminaasi IgA- ja IgG-vasta-aineet

 • Verikokeilla voidaan luotettavasti tutkia keliakiavasta-aineita ja löytää henkilöt, joilla keliakia on todennäköinen.
 • Gluteenitonta ruokavaliota ei kannata aloittaa ennen diagnoosin saamista.
 • Keliakia kannattaa tutkia, mikäli riski sairastua keliakiaan on tavanomaista suurempi.
 • Puhdin kautta pääset keliakian tutkimukseen ilman lähetettä.

Mikä on kudostransglutaminaasi?

Kudostransglutaminaasivasta-aineita käytetään keliakian diagnosoinnissa ja hoidon seurannassa.

Keliakia on sairaus, jossa viljatuotteiden sisältämä gluteeni aiheuttaa ravintoaineiden imeytymisen häiriintymisen. Suomalaisista noin kaksi prosenttia sairastaa keliakiaa. Suuri osa keliaakikoista sairastaa tautia tietämättään.

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnänrukiin ja ohran valkuaisaine gluteeni vaurioittaa ohutsuolen sisäpinnan limakalvojen soluja. Vaurioita aiheuttaa gluteenin prolamiiniosa, joka vaihtelee eri viljoissa. Vaurioitumisen seurauksena limakalvon nukkakerros  vähitellen tuhoutuu ja ravintoaineiden imeytyminen verenkiertoon häiriytyy.

Keliakia voi aiheuttaa monenlaisia oireita, mutta oireetontakin keliakiaa tulee hoitaa, sillä se voi aiheuttaa muihin sairauksiin johtavia puutostiloja ja lisätä joidenkin ruoansulatuskanavan syöpien riskiä.

Mikäli epäilee keliakiaa, kannattaa mahdollisimman pian testata kudostransglutaminaasiarvot, jotta diagnoosi saadaan tehtyä ja hoito aloitettua. Kudostransglutaminaasi on vasta-ainetesti, jonka avulla keliakia voidaan todeta.

Tutustu myös keliakian testipakettiin, joka sisältää kudostransglutaminaasin (IgA) lisäksi immunoglobuliini A (IgA) arvon, joka puolestaan kertoo keliakian tunnistamisessa keskeisen IgA-luokan immunoglobuliinien määrästä.

Keliakian oireet

Keliakian oireita voi olla vaikea tunnistaa, sillä ne ovat monimuotoisia ja hyvin yksilöllisiä. Joskus oireet saattavat olla lieviä ja harvinaisissa tapauksissa keliakia saattaa olla oireeton. Tavallisimmat keliakian oireet voidaan kuitenkin jakaa kahteen luokkaan: ruuansulatuskanavan oireisiin ja muihin oireisiin.

Keliakiaa on kahta muotoa: suolistokeliakiaa ja ihokeliakiaa.

Ruuansulatuskanavan oireet

Muita mahdollisia keliakian oireita

 • ihokeliakia, iho-oireet
 • anemia ja vitamiinipuutokset
 • suun haavaumat eli aftat
 • kipeä kieli
 • hampaiden kiillevauriot
 • luusto-, lihas- tai nivelkivut
 • hermosäryt
 • kuukautishäiriöt
 • pieni syntymäpaino, lapsen pituuskasvun hidastuminen, murrosiän viivästyminen
 • hengitystieoireet
 • psykiatriset oireet: väsymys, masennus, unihäiriöt
 • neurologiset oireet: ataksia, polyneuropatia, dementia ja aivotrofia, epilepsia
 • maksasairaudet
 • gynekologiset ongelmat: kuukautishäiriöt, hedelmättömyys, toistuvat keskenmenot, menopaussin aikaistuminen

Keliakian tarkkaa syntymekanismia ei tunneta. Sen puhkeamiseen tarvitaan kuitenkin perinnöllinen alttius ja ruokavalion gluteeni. Keliakian syntyä ei nykytiedon valossa voi ehkäistä.

Keliakian ainoa hoitomuoto on gluteenittoman ruokavalion elinikäinen noudattaminen.

Kudostransglutaminaasin arvot

Verikokeilla voidaan luotettavasti tutkia keliakiavasta-aineita ja löytää henkilöt, joilla keliakia on todennäköinen. Kudostransglutaminaasi-testi IgA (S-tTGAbA, P-tTGAbA) on kaikkein herkin ja spesifisin verikokeilla tehtävä keliakian osoittava tutkimus.

Kudostransglutaminaasin vasta-aineiden tutkimuksen (tTGAbA) viitearvot

Kudostransglutaminaasi-tutkimuksen (tTGAbA) viitearvot ovat:

Viitearvo Tulkinta
< 7 U/ml Negatiivinen
7-10 U/ml Raja-arvoinen
>10 U/ml Positiivinen

Kudostransglutaminaasivasta-aineiden pitoisuuksien muutokset heijastavat sairauden tilaa, joten testiä voidaan käyttää myös keliakian hoidon seurannassa. Kun potilaalla todetaan keliakia tulisi vasta-ainetasoja seurata aluksi noin 6kk jälkeen ja sitten 1-2 vuoden välein. Vasta-ainetasojen normalisoituminen gluteenittomalle ruokavaliolle siirtymisen jälkeen saattaa kestää kuukausia.

Keliaakikoilla immunoglobuliini A:n (IgA) puutos on 10-15 kertaa yleisempi kuin muulla väestöllä. Mikäli immunoglobuliini A:n puutos havaitaan, tTGAbA-testi voi olla väärä negatiivinen. Silloin kannattaa tutkia myös IgG-luokan vasta-aineet.

Tyypillisessä tapauksessa vasta-ainetutkimuksen perusteella voidaan tehdä keliakiadiagnoosi ilman ohutsuolen tähystystä. Monesti diagnoosi kuitenkin yhä varmistetaan mahan tähystyksessä otetun suolinäytteen mikroskooppisella tutkimuksella.

Kudostransglutaminaasivasta-aineet eivät sovellu keliakian diagnosointiin alle 2-vuotialla lapsilla.

Mistä voin tilata kudostransglutaminaasin testin?

Voit tilata kudostransglutaminaasitestin (IgA) Puhdin verkkokaupasta.

Keliakian testipaketti sisältää kudostransglutaminaasin vasta-aineiden (IgA) lisäksi immunoglobuliini A (IgA) arvon, joka kertoo keliakian tunnistamisessa keskeisen IgA-luokan immunoglobuliinien määrästä.

Saatavilla on myös kudostransglutaminaasin vasta-aineiden (IgG) määritys. Mikäli aiemmassa kudostransglutaminaasi IgA -vasta-ainetestissä on ollut väärä negatiivinen tulos, voi myös IgG-luokan vasta-aineiden määrittäminen olla tarpeen.

Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä. Tarvittaessa voit tilata erikseen palvelumme kautta lääkärin konsultaation testien jälkeen.

Aloita gluteeniton ruokavalio vasta testin jälkeen

Gluteenitonta ruokavaliota ei kannata aloittaa ennen diagnoosin saamista, sillä muutoin riskinä on, ettei keliakiaa saada diagnosoitua.

Kudostransglutaminaasi-testin edellytyksenä on, että tutkittava on ollut gluteenipitoisella ruokavaliolla vähintään 6 viikon ajan ennen näytteen ottamista.

Mikäli keliakia varmistetaan ohutsuolesta otettavasta koepalasta ja diagnoosi jää gluteenittoman ruokavalion noudattamisen vuoksi epäselväksi, uusi tutkimus voidaan tehdä vasta kolmen kuukauden gluteenialtistuksen jälkeen. Gluteenin palauttaminen ruokavalioon on monelle keliaakikolle tuskallinen kokemus.

Keliakian seulonta

Keliakia kannattaa tutkia kudostransglutaminaasivasta-aineiden määrityksellä, vaikka oireita ei olisikaan, mikäli riski sairastua keliakiaan on tavanomaista suurempi.

Seulontaa suositellaan henkilöille, joita koskee jokin seuraavista:

 • tyypin 1 diabetes
 • autoimmuunipohjainen kilpirauhastauti (vajaatoiminta, liikatoiminta, krooninen tulehdus)
 • Sjögrenin oireyhtymä
 • Downin oireyhtymä
 • Addisonin tauti
 • pälvikalju
 • veren immunoglobuliini A:n puutos
 • autoimmuunihepatiitti
 • usea umpieritysrauhasten sairaus yhtä aikaa
 • perheenjäsenellä on keliakia

Keliakian hoitona on gluteeniton ruokavalio

Keliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla. Ruokavaliosta jätetään pois ruisohra ja vehnä.

Keliaakikot voivat nykysuositusten mukaan käyttää kauraa. Kauran on kuitenkin oltava puhdasta, eikä se saa sisältää jäämiä ohrasta, vehnästä tai rukiista.

Gluteenittomaan ruokavalioon sopii yleensä myös teollisesti prosessoitu vehnätärkkelys, sillä sen gluteenipitoisuus on todettu erittäin alhaiseksi.

Keliaakikon tulee noudattaa gluteenitonta ruokavaliota tarkasti koko loppuelämänsä ajan. Pienetkin määrät gluteenia saattavat vaikuttaa haitallisesti suoliston toimintaan.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattamalla keliaakikko voi kuitenkin elää normaalia elämää, eikä sairaus vaikuta eliniänodotteeseen.

Missä ja miten voin selvittää kudostransglutaminaasin arvot?

tTGAbA on spesifisin keliakian osoittava tutkimus. Tilaa kudostransglutaminaasiarvojen testaus Puhdin verkkokaupasta ilman lähetettä.

Keliakian tutkimus sisältää kudostransglutaminaasin (IgA) lisäksi immunoglobuliini A (IgA) arvon, joka kertoo keliakian tunnistamisessa keskeisen IgA-luokan immunoglobuliinien määrästä.

Saatavilla on myös kudostransglutaminaasin vasta-aineiden (IgG) määritys. Mikäli aiemmassa kudostransglutaminaasi IgA -vasta-ainetestissä on ollut väärä negatiivinen tulos, voi myös IgG-luokan vasta-aineiden määrittäminen olla tarpeen.

Keliakiapotilailla IgA-puutos on 10-15 kertaa yleisempää kuin koko väestössä, joten tTGAbA -tulos voi olla väärä negatiivinen. Siksi myös IgG-luokan vasta-aineiden määrittäminen voi olla tarpeen.

Lähteet

American College of Allergy, Asthma and Immunology. Wheat Allergy. Viitattu 8.6.2018

Celiac Disease Foundation. What is Celiac Disease? Viitattu 8.6.2018

Keliakia. Käypä hoito. Kustannus Oy Duodecim. 2010.

Mustajoki, P. Keliakia. Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim. 2017.

Mäki M. Uusia mahdollisuuksia keliakian hoitoon. Duodecim 2015;131:303-304

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Celiac Disease. Viitattu 8.6.2018

Salmi, T., Lindfors, K., Kurppa, K., Kaukinen, K. Keliakia. Duodecim 2017;133:1681-8

Synlab. Kudostransglutaminaasi, IgA- ja IgG-vasta-aineet. Viitattu 2.7.2018.

Teksti

Kirjoittajan avatar

Sofia on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 22.10.2020

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Kudostransglutaminaasin avulla voidaan diagnosoida keliakia”

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *