Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Kudostransglutaminaasin avulla voidaan diagnosoida keliakia
Mies ajaa maastopyörällä sillalla

Kudostransglutaminaasin avulla voidaan diagnosoida keliakia

Kudostransglutaminaasitestiä käytetään keliakian tutkimisessa.

Kudostransglutaminaasi IgA -vasta-aineet

 • Verikokeilla voidaan luotettavasti tutkia keliakiavasta-aineita ja löytää henkilöt, joilla keliakia on todennäköinen.
 • Gluteenitonta ruokavaliota ei kannata aloittaa ennen testejä ja diagnoosin saamista.
 • Keliakia kannattaa tutkia, mikäli riski sairastua keliakiaan on tavanomaista suurempi.
 • Puhdin kautta pääset keliakian tutkimukseen ilman lähetettä.

Sisällysluettelo

Mikä on kudostransglutaminaasi?

Kudostransglutaminaasivasta-aineita käytetään keliakian diagnosoinnissa ja hoidon seurannassa.

Keliakia on sairaus, jossa tiettyjen viljatuotteiden sisältämä gluteeni aiheuttaa ravintoaineiden imeytymisen häiriintymisen. Suomalaisista noin kaksi prosenttia sairastaa keliakiaa. Suuri osa keliaakikoista sairastaa tautia tietämättään.

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnänrukiin ja ohran valkuaisaine gluteeni vaurioittaa ohutsuolen sisäpinnan limakalvojen soluja. Vaurioita aiheuttaa gluteenin prolamiiniosa, joka vaihtelee eri viljoissa. Vaurioitumisen seurauksena limakalvon nukkakerros  vähitellen tuhoutuu ja ravintoaineiden imeytyminen verenkiertoon häiriytyy.

Keliakia voi aiheuttaa monenlaisia oireita, mutta oireetontakin keliakiaa tulee hoitaa, sillä se voi aiheuttaa muihin sairauksiin johtavia puutostiloja ja lisätä joidenkin ruoansulatuskanavan syöpien riskiä.

Mikäli epäilee keliakiaa, kannattaa testeihin hakeutua mahdollisimman pian, jotta diagnoosi saadaan tehtyä ja hoito aloitettua.

Kudostransglutaminaasi on vasta-ainetesti, jonka avulla keliakia voidaan todeta.

Tutustu keliakian testipakettiin, joka sisältää kudostransglutaminaasin (IgA) lisäksi immunoglobuliini A (IgA) arvon, joka puolestaan kertoo keliakian tunnistamisessa keskeisen IgA-luokan immunoglobuliinien määrästä. Puhdin kautta pääset tutkimukseen ilman lääkärin lähetettä.

Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan Puhdin tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Keliakian oireet

Keliakian oireita voi olla vaikea tunnistaa, sillä ne ovat monimuotoisia ja hyvin yksilöllisiä. Joskus oireet saattavat olla lieviä ja harvinaisissa tapauksissa keliakia saattaa olla oireeton. Tavallisimmat keliakian oireet voidaan kuitenkin jakaa kahteen luokkaan: ruuansulatuskanavan oireisiin ja muihin oireisiin.

Keliakiaa on kahta muotoa: suolistokeliakiaa ja ihokeliakiaa.

Ruuansulatuskanavan oireet

Muita mahdollisia keliakian oireita

Keliakian tarkkaa syntymekanismia ei tunneta. Sen puhkeamiseen tarvitaan kuitenkin perinnöllinen alttius ja ruokavalion gluteeni. Keliakian syntyä ei nykytiedon valossa voi ehkäistä.

Keliakian ainoa hoitomuoto on gluteenittoman ruokavalion elinikäinen noudattaminen.

Kudostransglutaminaasin arvot

Verikokeilla voidaan luotettavasti tutkia keliakiavasta-aineita ja löytää henkilöt, joilla keliakia on todennäköinen. Kudostransglutaminaasi-testi IgA (S-tTGAbA, P-tTGAbA) on kaikkein herkin ja spesifisin verikokeilla tehtävä keliakian osoittava tutkimus.

Kudostransglutaminaasin vasta-aineiden tutkimuksen (tTGAbA) viitearvot

Kudostransglutaminaasi-tutkimuksen (tTGAbA) viitearvot ovat:

ViitearvoTulkinta
< 7 U/mlNegatiivinen
7-10 U/mlRaja-arvoinen
>10 U/mlPositiivinen

Kudostransglutaminaasivasta-aineiden pitoisuuksien muutokset heijastavat sairauden tilaa, joten testiä voidaan käyttää myös keliakian hoidon seurannassa. Kun potilaalla todetaan keliakia tulisi vasta-ainetasoja seurata aluksi noin 6kk jälkeen ja sitten 1-2 vuoden välein. Vasta-ainetasojen normalisoituminen gluteenittomalle ruokavaliolle siirtymisen jälkeen saattaa kestää kuukausia.

Keliaakikoilla immunoglobuliini A:n (IgA) puutos on 10-15 kertaa yleisempi kuin muulla väestöllä. Mikäli immunoglobuliini A:n puutos havaitaan, tTGAbA-testi voi olla väärä negatiivinen. Silloin kannattaa tutkia myös IgG-luokan vasta-aineet.

Tyypillisessä tapauksessa vasta-ainetutkimuksen perusteella voidaan tehdä keliakiadiagnoosi ilman ohutsuolen tähystystä. Monesti diagnoosi kuitenkin yhä varmistetaan mahan tähystyksessä otetun suolinäytteen mikroskooppisella tutkimuksella.

Mistä voin tilata kudostransglutaminaasin testin?

Voit tilata kudostransglutaminaasitestin (IgA) Puhdin verkkokaupasta. Keliakian testipaketti sisältää kudostransglutaminaasin vasta-aineiden (IgA) lisäksi immunoglobuliini A (IgA) arvon, joka kertoo keliakian tunnistamisessa keskeisen IgA-luokan immunoglobuliinien määrästä.

Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä. Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Keliakian epäilyksen suhteen on aina hyvä jutella lääkärin kanssa.

Aloita gluteeniton ruokavalio vasta testin jälkeen

Gluteenitonta ruokavaliota ei kannata aloittaa ennen diagnoosin saamista, sillä muutoin riskinä on, ettei keliakiaa saada diagnosoitua. Edellytyksenä on, että tutkittava on ollut gluteenipitoisella ruokavaliolla vähintään 6 viikon ajan ennen näytteen ottamista.

Mikäli keliakia varmistetaan ohutsuolesta otettavasta koepalasta ja diagnoosi jää gluteenittoman ruokavalion noudattamisen vuoksi epäselväksi, uusi tutkimus voidaan tehdä vasta kolmen kuukauden gluteenialtistuksen jälkeen. Gluteenin palauttaminen ruokavalioon on monelle keliaakikolle tuskallinen kokemus.

Keliakian seulonta

Keliakia kannattaa tutkia kudostransglutaminaasivasta-aineiden määrityksellä, vaikka oireita ei olisikaan, mikäli riski sairastua keliakiaan on tavanomaista suurempi.

Seulontaa suositellaan henkilöille, joita koskee jokin seuraavista:

Keliakian ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio

Keliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla. Ruokavaliosta jätetään pois ruisohra ja vehnä.

Keliaakikon tulee noudattaa gluteenitonta ruokavaliota tarkasti koko loppuelämänsä ajan. Pienetkin määrät gluteenia saattavat vaikuttaa haitallisesti terveyteen.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattamalla keliaakikko voi kuitenkin elää normaalia elämää, eikä sairaus vaikuta eliniänodotteeseen.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

 • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

 • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

 • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

 • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

 • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

 • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

 • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

 • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

 • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

 • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00