Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-laboratoriopaketti sisältää useita testejä, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana mm. perusverenkuva, kolesterolit, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.
Kahvin yllättävät vaikutukset – Miten suosikkijuomasi vaikuttaa kehosi arvoihin?

Kahvi on yksi maailman eniten kulutetuista juomista, ja sitä rakastetaan erityisesti sen maun, lämmittävän vaikutuksen ja virkistävän kofeiinipitoisuuden vuoksi. Mutta mitä kahvi oikeastaan tekee kehossa, ja miten se vaikuttaa veren arvoihin ja terveyteen pitkällä aikavälillä?
Mitä kahvi sisältää?
Kahvi on täynnä bioaktiivisia aineita, jotka vaikuttavat kehoon monin tavoin:
- Kofeiini – stimuloiva aine, joka vaikuttaa aivoihin, sydämeen ja hermostoon
- Antioksidantit – esimerkiksi klorogeenihappo, joka voi ehkäistä tulehduksia
- Diterpeenit – rasvamaiset aineet, jotka voivat nostaa kolesterolia
Miten kahvi vaikuttaa verenpaineeseen?
Kofeiinilla on nopea verenpainetta nostava vaikutus, erityisesti henkilöillä, jotka eivät juo kahvia säännöllisesti. Vaikutus on kuitenkin yleensä lyhytaikainen, harvoin yli kaksi tuntia, ja lievempi kokeneilla kahvinjuojilla toleranssin vuoksi. Useimmille terveille henkilöille kahvi ei ole haitallista verenpaineelle pitkällä aikavälillä, mutta korkean verenpaineen omaavien tulisi olla maltillisia.
Vaikuttaako kahvi kolesteroliin?
Kahvi voi vaikuttaa kolesteroliin. Suurin ratkaiseva tekijä on, miten kahvi on valmistettu. Keitetty kahvi ja pressokahvi (ranskalainen pressi, kylmä pressi) sisältävät enemmän kafestolia ja kahweolia, jotka voivat nostaa LDL-kolesterolia. Suodatinkahvi kerää nämä aineet ja ei vaikuta kolesteroliarvoihin negatiivisesti.
Vinkki: juo mieluiten suodatinkahvia, jos sinulla on korkeat veren rasva-arvot.
Kahvin vaikutus verensokeriin
Tutkimukset osoittavat, että kahvi voi vaikuttaa insuliiniherkkyyteen:
- Akuutti vaikutus: Kofeiini voi tilapäisesti heikentää insuliiniherkkyyttä
- Pitkäaikainen vaikutus: Säännöllinen kahvin kulutus on paradoksaalisesti liitetty pienempään riskiin tyypin 2 diabetekselle
Kahvin antioksidanttien uskotaan olevan suojaava vaikutus, joka pitkällä aikavälillä kompensoi kofeiinin vaikutusta.
Onko kahvi hyväksi maksalle?
Kahvin on osoitettu olevan suojaava maksalle:
- Vähentää riskiä kohonneille maksa-arvoille (ALAT, ASAT)
- Vähentää rasvamaksan riskiä, myös ylipainoisilla henkilöillä
- Voi olla suojaava vaikutus maksafibroosille
Sekä kofeiinipitoinen että kofeiiniton kahvi näyttävät olevan tämä positiivinen vaikutus.
Kahvi ja sydän- ja verisuoniterveys
Säännöllinen kahvin kulutus kohtuullisissa määrissä (2–4 kuppia/päivä) on liitetty:
- Pienempään riskiin sydänsairauksille
- Pienempään riskiin aivohalvaukselle
- Pidempiin elinikään useiden suurten tutkimusten mukaan
Mutta liiallinen kulutus (yli 6–8 kuppia päivässä) voi aiheuttaa sydämentykytystä, levottomuutta ja univaikeuksia erityisesti herkille henkilöille.
Miten kahvi vaikuttaa rauta-arvoihin?
Kahvi sisältää aineita, jotka estävät kasvipohjaisen raudan imeytymistä. Jos juot kahvia heti aterian jälkeen, se saattaa vähentää raudan imeytymistä jopa 40–60 %. Siksi voi olla hyvä odottaa vähintään 1 tunti aterian jälkeen ennen kahvin juomista, jos elimistössäsi on alhainen rautataso.
Tiedätkö elimistösi rautatasot?
Elimistön rautavarastot voi mittauttaa helposti Puhdin laboratoriokokeella, johon pääsee ilman lähetettä ja lääkärikäyntiä. Puhdin kautta pääset tutkimuksiin helposti ja nopeasti. Saat tulokset selkeälle raportille. Tarvittaessa voit tilata erikseen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.
Ferritiini on ensisijainen raudanpuutteen osoittaja. Alhainen ferritiinitaso voi merkitä raudanpuutosta. Hemoglobiini puolestaan paljastaa anemian. Näiden lisäksi on hyvä tutkia myös tulehdusarvo CRP, koska tulehdustila voi vaikuttaa ferritiiniarvoon.
Tutustu laboratoriopaketteihin ja tilaa netistä:
- Laaja raudanpuutteen ja anemian tutkimus
- Raudanpuutteen tutkimuspaketti
- Puhti-laboratoriopaketti
- Ferritiinin mittaus
Kaksi suosituinta Puhdin testiä, D-vitamiini ja ferritiini, nyt yhteishintaan! Näiden testien avulla voit helposti selvittää, mikä on oman elimistösi rautavarastojen ja D-vitamiinin tilanne.
Riittävä raudan saanti vaikuttaa muun muassa jaksamiseen, mielialaan, yleisvointiin ja sydämen toimintaan. Testipakettiin on valittu raudanpuutteen tarkasteluun ferritiinin lisäksi myös kaksi muuta hyödyllistä testiä; tulehdusarvo CRP ja verenkuva.
Riittävä raudan saanti vaikuttaa muun muassa jaksamiseen, mielialaan ja yleisvointiin. Laajan raudanpuutteen ja anemian tutkimuksen tuloksena saat tärkeimmät arvot, jotka liittyvät rautaan, rautavarastoihin ja anemiaan.
Sydämen- ja verisuonten terveys – Laajassa kolesteroli- ja aineenvaihduntapaketissa on tutkimuksia kolesteroli- ja maksa-arvojen sekä sokeritasapainon tutkimiseen. Tutkimuspaketti antaa viitteitä siitä, onko sinulla mahdollisesti häiriöitä kolesteroli- tai sokeriaineenvaihdunnassa tai rasvamaksaa.
Testillä selvität, onko sinulla perinnöllinen alttius laktoosia hajottavan entsyymin puutteelliseen toimintaan. Keliakiatesti sisältää seuraavat tutkimukset: kudostransglutaminaasi IgA vasta-aineet (S -tTGAbA) ja immunoglobuliini A (Ig A).
Raudan imeytymiskoe osoittaa, onko sinulla raudanpuutetta ja imeytyykö suun kautta otettu rautalisä elimistösi käyttöön. Tutkimusta suositellaan, jos on epäilys heikosta raudan imeytymisestä. Tutkimuksen kesto on 2 tuntia. Sisältää raudan imeytymiskokeen lisäksi testit ferritiini, CRP ja TVK.

Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi) – Oireet, testit ja hoito
Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi vaikuttaa ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Vajaatoiminta voi aiheuttaa väsymystä, ajattelun hitautta, muistamisen vaikeutta, palelua ja painonnousua, sillä se hidastaa elimistöä.

Keliakia ja ihokeliakia – Oireet, testit, hoito ja ruokavalio
Keliakiassa suolisto ei siedä viljatuotteiden (vehnä, ruis, ohra) sisältämää gluteenia. Keliakian hoitomuotona on gluteeniton ruokavalio.

Laboratoriokokeeseen valmistautuminen – Ohjeita ennen näytteenottoa
Verikokeeseen valmistautuminen voi edellyttää esimerkiksi paastoa tai joidenkin lääkkeiden pois jättämistä. Lääkityksen väliin jättämisestä täytyy keskustella lääkärin kanssa.

Kilpirauhasen liikatoiminta (hypertyreoosi) – Oireet, arvot ja hoito
Liikatoimiva kilpirauhanen saa aineenvaihdunnan toimimaan ylikierroksilla, mikä tekee hermostuneen olon ja nostaa sykettä.

Diabetes – Oireet, ruokavalio, hoito ja testit
Diabeteksen päätyypit ovat tyypin 1 diabetes, tyypin 2 diabetes ja raskausdiabetes. Ylipaino, epäterveellinen ruokavalio ja vähäinen liikunta altistavat aikuisiän diabetekselle. Kerromme tässä artikkelissa myös, mikä on esidiabetes.

Närästys – Oireet ja hoito – Mikä auttaa närästykseen?
Oletko koskaan tuntenut epämiellyttävää poltetta rinnassasi tai nielussasi aterioinnin jälkeen? Ne ovat tavallisia närästyksen oireita. Useampi kuin joka kymmenes ihminen kokee närästystä viikoittain. Närästys ei katso ikää tai sukupuolta, vaan siitä voivat kärsiä niin miehet, naiset kuin lapsetkin.

Laktoosi-intoleranssi – Oireet, yleisyys, hoito ja testit
Hieman alle viidesosa suomalaisista saa vatsakipuja, ilmavaivoja ja muita kiusallisia oireita laktoosia sisältävistä maitotuotteista. Jos kärsit vastaavista vaivoista, sinulla voi olla laktoosi-intoleranssi.

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) – Oireet, hoito ja FODMAP-ruokavalio
Ärtynyttä suolta voidaan hoitaa tehokkaasti kotikonstein. Siihen ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta sen oireet ovat lievitettävissä erityisesti FODMAP-ruokavaliolla.

Väsymys ja uupumus – Oireet, syyt, hoito ja tutkimukset
Jokainen on joskus väsynyt. Vireystilamme ei pysy samanlaisena jatkuvasti. Jatkuva päiväaikainen väsymys ja virkistämättömät yöunet eivät ole normaaleja, ja vaativat väsymyksen syyn selvittämistä. Väsymykseen vaikuttavat niin fyysiset kuin henkisetkin kuormitustekijät.
Artikkeli päivitetty:
14 toukokuun 2025