Helikobakteeri-infektio on yhteydessä hygieenisiin oloihin. Kehitysmaissa kahdeksalla kymmenestä aikuisesta on helikobakteeri.

Helikobakteeri lyhyesti

 • Helikobakteeri kykenee elämään vatsan limakalvoilla hapoista huolimatta.
 • Helikobakteeri on yhteydessä hygieenisiin oloihin.
 • Helikobakteeri voidaan häätää elimistöstä.
 • Hyvä hygieniataso on tärkein keino välttää helikobakteeri.

Mikä on helikobakteeri?

Helikobakteeri on bakteeri, joka kykenee elämään mahan limakalvossa happamasta ympäristöstä huolimatta.

Vanhemmissa ikäluokissa myös suomalaisista bakteeri on yli puolella, koska he ovat eläneet vähemmän hygieenisissä oloissa.

30-50-vuotiaista bakteeri löytyy neljäsosalta ja vuoden 1990 jälkeen syntyneiltä harvemmalta kuin kymmenesosalta.

Hyvä yleinen hygieniataso on siis tärkein keino välttää infektio.

Millaisia oireita helikobakteeri aiheuttaa?

Infektio on yleensä oireeton, mutta joskus se aiheuttaa elimistössä mahan limakalvon tulehduksen. Tähän voi liittyä mahahaavan eli ulkustaudin kehittyminen. Sen epäillään aiheuttavan ylävatsaoireita myös potilaille, joilla ei ole ulkustautia.

Limakalvotulehdus voi pysyä vuosia samanlaisena. Se voi myös ajan kuluessa tehdä vatsan vähähappoiseksi tai hapottomaksi, mikä on merkittävä mahasyövän riskitekijä.

Miten helikobakteeri tutkitaan?

Helikobakteeri tutkitaan pääasiassa, kun epäillään infektiota. Se voidaan tutkia myös, jos halutaan arvioida omaa sairastumismahdollisuutta helikobakteerin liitännäissairauksiin, kuten hapottomaan mahaan ja vatsahaavaan.

Helikobakteeri voidaan todeta seuraavilla testeillä, joista yleensä käytetään useampaa:

 • Veren vasta-ainetasosta
 • Hengitystestillä, joka perustuu bakteerin kykyyn hajottaa ureaa ammoniakkiyhdisteeksi ja hiilidioksidiksi. Potilas nauttii isotoopilla merkittyä ureaa. Myöhemmin kerätään hengitysilmaa tutkittavaksi. Jos hengitysilmassa on isotooppia sisältävää hiilidioksidia, mahassa on helikobakteereja.
 • Ulostetestillä
 • Mahalaukun tähystyksen yhteydessä otetusta koepalasta

Ota yhteyttä lääkäriin, mikäli epäilet helikobakteeri-infektiota.

Positiiviset vasta-ainetasot viittaavat aktiiviseen Helicobacter pylori-infektioon. Aiemmin saatu helikobakteerin häätöhoito voi joskus vaikuttaa vasta-ainetasoihin.

Helikobakteerin häätöhoito

Mahatulehduksen tai mahahaavan yhteydessä todettu bakteeri hoidetaan aina. Muissa mahataudeissa, kuten toiminnallisissa ylävatsavaivoissa ja refluksitaudissa hoito on suositeltu, vaikka sen teho oireisiin on vähäinen.

Häätöhoito kestää viikon ajan. Siihen kuuluu kolme lääkettä: mahan haponeritystä salpaava lääke ja kaksi eri antibioottia. Haponeritystä salpaavaa lääkettä jatketaan hoidon jälkeen useita viikkoja.

Häätöhoidon onnistuminen testataan noin kahden kuukauden kuluttua hoidosta.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 12.11.2022

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Helikobakteeri on vältettävissä hygienian avulla”

 • Hei minulle määrättiin helikobakteerin vasta-aineet verikoe saako teiltä ko.tutkimusta erikseen vai ainoastaan GastroPanel-mahalaukun terveystutkimus paketin yhteydessä ja mikä olisi hinta?

 • Katriina sanoo:

  HEI VOIKO MINULLA VAIKUTTAA SE ETTÄ PESEN VAIN HARVOIN GENITAALI ALUETTAAKTIIVISEEN HELIKOBAKTEERIIN MULLE TEHTIIN MAHALAUKUN TÄHYSTYS

  • Kokonaisvaltainen hygienia on tärkeässä asemassa infektioiden välttämisessä ja terveyden ylläpidossa. On hyvä huolehtia päivittäin myös genitaalialueen puhtaudesta. Emme voi ottaa ikävä kyllä kantaa siihen, onko kertomallasi ollut vaikutusta sinulle ja helikobakteerin syntyyn.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *