Eturauhasen liikakasvu lyhyesti

 • Eturauhasen liikakasvu aiheuttaa virtsaamiseen liittyviä ongelmia.
 • Oireita eturauhasen liikakasvu aiheuttaa noin 40 prosentille.
 • Eturauhasen liikakasvun tutkimus- ja hoitotarve määräytyy oireiden perusteella.
 • Eturauhasen liikakasvu tunnetaan myös nimellä prostatahyperplasia.

Mikä on eturauhanen (prostata)?

Eturauhanen eli prostata on miehen sukurauhanen. Eturauhanen sijaitsee virtsarakon alapuolella ja virtsaputki kulkee eturauhasen läpi. Tämän vuoksi eturauhasen oireiluun liittyy usein virtsaamisvaivoja. Eturauhasen oireet ovat yleisiä, erityisesti iäkkäämmillä miehillä. Virtsaoireiden taustalla voi olla useita eri syitä.

Eturauhasen liikakasvu (prostatahyperplasia)

Eturauhasen merkittävimmät sairaudet ovat eturauhasen liikakasvu (prostatahyperplasia) ja eturauhassyöpä. Eturauhaseen voi liittyä myös muita sairauksia, kuten eturauhastulehdus. Myös virtsatieinfektio voi aiheuttaa miehen virtsaamisoireita.

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö, jonka tärkein tunnettu riskitekijä on ikä. Virtsaamisvaivat ja heikko virtsasuihku ovat merkkejä eturauhasen hyvälaatuisesta liikakasvusta. Jopa 80 prosentilla yli 60-vuotiaista miehistä on todettavissa eturauhasen liikakasvua. Oireita liikakasvu aiheuttaa noin 40 prosentille.

Mistä eturauhasen liikakasvu johtuu?

Kun eturauhanen kasvaa, se painaa virtsarakon pohjaa ja ahtauttaa eturauhasen läpi kulkevan virtsaputken. Lisäksi eturauhasen kasvu vaikeuttaa rauhasen lihaksiston ja virtsarakon kaulan toimintaa.

Iän lisäksi eturauhasen liikakasvun riskitekijöitä ovat normaali miessukuhormonin tuotanto ja mahdollisesti perinnöllinen alttius. Miessukupuolihormonien tuotannon vähentyminen alentaa eturauhasen liikakasvun riskiä.

Eturauhasen liikakasvun oireet

Eturauhasen liikakasvu aiheuttaa virtsaamiseen liittyviä ongelmia. Näitä ovat:

 • virtsaamisen aloituksen vaikeutuminen
 • virtsasuihkun heikkeneminen
 • tiheämpi virtsaustarve, myös öisin
 • tunne, että rakko ei tyhjenny kunnolla
 • tiputtelu virtsaamisen jälkeen
 • toistuvat virtsatietulehdukset
 • virtsan pakkokarkailu
 • virtsaamispakko ja virtsaumpi (pakottava virtsaustarve, mutta virtsaus ei onnistu)

Äärimmillään eturauhasen liikakasvu johtaa virtsaumpeen ja tilanteeseen, jossa virtsaus ei enää onnistu ilman apuvälineitä.

Mikäli epäilet sairautta tai sinulla on oireita, hakeudu lääkäriin.

Katso video: Yleiset eturauhaseen liitetyt vaivat ja oireet

Miten eturauhasen liikakasvu tutkitaan?

Eturauhasen liikakasvun tutkimus- ja hoitotarve määräytyy oireiden perusteella.

Oireita voidaan arvioida oirekyselyllä ja eturauhanen tutkitaan lääkärin vastaanotolla sormella peräsuolen kautta tunnustellen. Lisäksi voidaan tehdä virtsa- ja ultraäänitutkimuksia.

Eturauhasen liikakasvun tutkimuksissa käytetään verikokeesta tehtävää PSA-testiä.

PSA-testi ei kuitenkaan yksinään riitä kertomaan, onko kyseessä eturauhasen liikakasvu vai muu eturauhasen sairaus. Eturauhassyöpää ja eturauhasen liikakasvua ei voida erottaa toisistaan pelkästään oireiden perusteella, eikä yksittäinen PSA-arvokaan usein riitä sitä toteamaan. Sen vuoksi on tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle, jos on oireita, joiden alkuperäksi epäilee eturauhasta. Käytössä on myös Sthlm3-testi, jonka avulla syövän riskiä voidaan luotettavammin arvioida.

PSA-testin suhteen huomioitavaa:

 • Kohonnut PSA-arvo viittaa eturauhasen sairauteen, mutta ei kerro mistä sairaudesta on kyse.
 • Normaali PSA-arvo ei poissulje sairauden mahdollisuutta eturauhas- tai virtsaamisoireiden yhteydessä.
 • Yleisin eturauhassairaus on eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu.
 • PSA-arvo suurenee iän myötä.
 • Virtsaamisvaivojen tai muiden oireiden yhteydessä pelkän PSA-arvon mittaaminen ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan myös lääkärin arvio.
 • Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi. Etäkonsultaation perusteella lääkäri ohjaa sinut tarvittaessa vastaanotolle.

Eturauhasen liikakasvun hoito

Mikäli oireet ovat lieviä, hoitoa ei välttämättä tarvita, mutta tilannetta voidaan alkaa seurata. Varsinaisia hoitomuotoja eturauhasen liikakasvuun on useita.

Eturauhasen liikakasvun lääkehoito

Lääkehoitoa voidaan käyttää, mikäli potilaan oireet ovat kohtalaisia. Lääkehoidon tuloksena oireet vähenevät tai voivat jopa kadota. Käytössä on kahdentyyppisiä lääkkeitä: 5-alfareduktaasin estäjiä (finasteridi ja dutasteridi), jotka helpottavat oireita ja pienentävät eturauhasta tai alfasalpaajia, jotka rentouttavat eturauhasen lihasta (tamsulosiini ja alfutsosiini). Tehokkainta on käyttää kumpaakin lääketyyppiä yhdessä.

Lääkehoidon vaikutus kestää vain sen aikaa, kun lääkkeitä käytetään. Lääkehoito valitaan yksiköllisesti, ja lääkkeet ovat yleensä hyvin siedettyjä.

Eturauhasen liikakasvun höyläysleikkaus

Höyläysleikkausta käytetään niiden potilaiden kohdalla, joilla on toistuvasti virtsatietulehduksia tai virtsaumpea, verta virtsassa, toistuvasti runsaasti jäännösvirtsaa tai joille lääkehoidosta ei ole ollut apua. Leikkauksessa eturauhasen ahtauttava sisäosa poistetaan tähystystoimenpiteenä.

Eturauhasen liikakasvun laserhoito

Laserhoito on vaihtoehto höyläys- tai avoleikkaukselle. Sitä pidetään tehokkaana hoitomuotona, jonka seurauksena virtsaamisoireet ja jäännösvirtsan määrä vähenevät merkittävästi. Haittavaikutuksina voi kuitenkin esiintyä virtsaamisen aikaista kirvelyä, verta virtsassa tai virtsaumpea.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 02.12.2022

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *