Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Diarré, eller lös mage, kan förklaras av många olika orsaker
Diarré innebär vattnig avföring som orsakas av en lös mage och ett frekvent behov av tarmtömning.

Diarré, eller lös mage, kan förklaras av många olika orsaker

Diarré kan till exempel orsakas av laktosintolerans, spannmål eller gluten, celiaki, irritabel tarm, stress eller överdriven magnesiumanvändning.

Diarré

  • Diarré innebär vattnig avföring som orsakas av en lös mage och ett frekvent behov av tarmtömning.
  • Om diarrén är ett kvarstående problem kan det handla om en obalans i tarmarna eller en sjukdom.
  • Vid förebyggande av diarré är det viktigt att följa en diet som inte orsakar symtom.

Vad är diarré?

Diarré innebär vattnig avföring som orsakas av en lös mage och ett frekvent behov av tarmtömning. Magbesvär som kommer och går är vanligt och bör inte vara en anledning till oro. Det är vanligt att magen är något lös, till exempel före en prestation på grund av nervositet eller före en tävlingssituation.

Vad är långvarig diarré?

Om diarrén är ett kvarstående problem kan det handla om en obalans i tarmarna eller en sjukdom. Orsaken till ihållande diarré bör utredas. Om avföringen är lös och vattnig, man tömmer tarmen oftare än tre gånger per dygn och situationen har fortsatt i mer än 3–4 veckor, är det ett fall av ihållig diarré.

Vad orsakar diarré?

Diarré kan till exempel orsakas av laktosintolerans, spannmål eller gluten, celiaki, irritabel tarm, allergier eller överdriven magnesiumanvändning.
Stress eller tarminfektioner kan orsaka diarré. Mediciner som vissa antibiotika kan orsaka diarré. Kaffe eller alkohol kan också ligga bakom diarré.
Överdriven användning av förstoppningsläkemedel, dvs. laxativ, kan orsaka diarré.
I vissa fall kan mycket tung motion och överdriven träning också orsaka diarré och andra magsymptom.
Ett tarmhinder kan också orsaka vattnig diarré.
Diarré kan också vara förknippad med inflammatoriska tarmsjukdomar eller hypertyreos.
Ofta kan orsaken också vara turistdiarré som man tagit hem som souvenir, det vill säga en infektion från utlandet med diarré som symtom, eller matförgiftning.
Det är skäl att omedelbart uppsöka läkare om diarrén åtföljs av hög feber, den har börjat mycket plötsligt, det är blod i avföringen eller om diarrén fortsätter på natten.

Hur behandlas diarré?

Diarré kan behandlas med flera olika metoder och mediciner. Det kan vara skäl att prova kostförändringar om symtomen är återkommande. Är de förknippade med något specifikt födoämne du har ätit?
Till exempel kan man begränsa användningen av mjölkprodukter, spannmål och FODMAP-kolhydrater för att försöka finna orsaken.

Hur kan diarré förebyggas?

Vid förebyggande av diarré är det viktigt att följa en diet som inte orsakar symtom. Att stärka tarmens mikrobiota med till exempel fibrer hjälper ibland. Var också uppmärksam på stresshantering. Att minska kaffe- och alkoholkonsumtionen hjälper vanligtvis.

C-reaktiivinen proteiini (herkkä CRP)
Artikel

CRP mäter inflammationsnivån i kroppen

C-reaktivt protein, eller förkortningen CRP är ett protein som produceras av levern. Nivåerna av CRP i blodet stiger kraftigt vid inflammatoriska tillstånd som bland annat kan orsakas av sjukdomar och infektioner. Man mäter därför CRP, eller snabbsänkan som provet också kallas, för att undersöka om man har inflammatoriska tillstånd i kroppen.

Kilpirauhasen vajaatoiminta
Artikel

Hypotyreos kan vara en förklaring till trötthet

Sköldkörteln producerar hormoner som reglerar ämnesomsättningen och den har därför stor påverkan på vårt välbefinnande. Är sköldkörteln underaktiv och producerar för lite hormoner drabbas man av hypotyreos. Det kan bland annat ge symtom som trötthet, orkeslöshet, koncentrations- och minnessvårigheter, ofrivillig viktuppgång samt en allmän känsla av att något är fel i kroppen.

kalsium lähteet, saantisuositus, tutkimus ja viitearvot
Artikel

Kalcium tar hand om ben, muskler och nervsystem

Tillräckliga nivåer av kalcium i blodet är essentiellt för god skelettstyrka, välfungerande muskler och nervsystemet. Tillräckligt kalciumintag bör säkerställas i tidig ålder och under hela livet, eftersom det är ett effektivt sätt att undvika osteoporos (benskörhet).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gå till varukorgen: : 0,00