Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Jäikö juhlapöydän antimista ähky? – 5 keinoa olon helpottamiseen

Jäikö juhlapöydän antimista ähky? – 5 keinoa olon helpottamiseen

turvotus ähky

Miten ähkyn oireita voi helpottaa?

Välillä on täysin ok syödä ja nautiskella ihan kunnolla. Säännöllisesti sopivan kokoisten aterioiden syöminen on toki tärkeää arkena, mutta satunnaisten juhlien herkkujen nauttiminen kuuluu myös elämään.

Terveellisen elämän tavoittelu ei kaadu yksittäisten juhlien antimien vuoksi. Tukalaa oloa, ähkyä ja vatsan turvotusta ylenpalttinen herkuttelu voi kuitenkin toki aiheuttaa.

1. Suosi suolistoa helliviä ruokia ja helpota ähkyä

Seuraavilla aterioilla voi syödä suolistoa helliviä ja ruoansulatusta helpottavia ruokia. Tällaisia ovat esimerkiksi luumut, hapankaali, kuitupitoiset hedelmät ja kaurapuuro. Monella vatsan toimintaan auttaa puuron joukkoon lisätyt chian tai pellavansiemenet.

2. Vaihda ruokajuomaksi vesi tai vihreä tee

Vihreä tee ja riittävä veden juominen auttavat turvotukseen ja ähkyyn. Keho tarvitsee riittävästi vettä päivän aikana. Aikuinen tarvitsee noin 2-3 litraa vettä päivässä. Saunominen ja hikoilu lisäävät nesteen tarvetta.

3. Lähde liikkeelle

Täydellä vatsalla ei tietenkään kannata lähteä tekemään raskaita urheilusuorituksia, mutta levon jälkeen voi lähteä tekemään rauhallista liikuntaa. Pitkä kävelylenkki raittiissa ilmassa tekee taatusti hyvää. Myös pitkään paikallaan istuminen aiheuttaa vatsan turvotusta ja pieni liike tekee suoliston toiminnalle hyvää.

4. Vähennä suolan käyttöä

Suolaiset ruoat turvottavat. Ruokasuolaa, natriumia sisältävät ruoat sitovat nestettä elimistöön. Vältä kovin suolaisia ruokia ja suosi välillä myös nestepitoisia ruokia kuten vihanneksia ja hedelmiä. Liiallinen natriumin saanti on tunnetusti yhteydessä myös moniin sairauksiin. Liika natriumin saanti aiheuttaa muun muassa kohonnutta verenpainetta.

5. Alkoholia maltilla

Juhlassa saatettiin nostaa malja jos toinenkin. Tiedämme kuitenkin varsin hyvin, että alkoholi turvottaa ruoan lisäksi entisestään. Lasillisella viiniä voi olla jopa terveydelle edullisia vaikutuksia, mutta alkoholin suhteen on aina hyvä pysytellä kohtuudessa. Loppuloman ajaksi juhlien jälkeen korkin voi jo sulkea; näin turvotus pääsee ajallaan laskemaan ja tukala olo helpottuu.

Entä jos ruokailun jälkeinen ähky ja oireet jatkuvat pitkään?

Jatkossa aterioiden koon pienentäminen ja tiheämpi ruokailurytmi voi auttaa pitämään turvotuksen ja ähkyn tunteen poissa. Mikäli kuitenkin koet vatsan turvotusta ja suoliston epämukavaa oireilua ruokailun jälkeen usein, kannattaa selvittää, mistä on kyse. Oireiden taustalla voi olla sairaus, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä, keliakia tai laktoosi-intoleranssi. Kaikkien näiden sairauksien hoitona on erityisruokavalio.

Tutustu Puhdin tutkimuspaketteihin:

Kaikki Puhdin testipaketit on tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00