Kudostransglutaminaasi

Kudostransglutaminaasi-testiä voidaan käyttää keliakian diagnosointiin ja hoidon seurantaan.

36,50 

Kudostransglutaminaasi-testiä käytetään keliakian toteamiseen.

Keliakiassa viljojen sisältämä gluteeni aiheuttaa ongelmia ravintoaineiden imeytymiseen. Keliakia voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten vatsan turpoamista ja kipuja, mutta se voi olla myös oireeton. Myös oireeton keliakia tulee selvittää ja hoitaa, sillä se voi aiheuttaa ravintoaineiden puutostiloja. Keliakia on alidiagnosoitu tila, joten moni voi kärsiä siitä tietämättään.

Kudostransglutaminaasi on herkin keliakian toteamisessa ja hoidon seurannassa käytettävä vasta-ainetutkimus.

Keliakia

Keliakia on tauti, jossa viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius taudille. Osalla potilaista on myös iho-oireita.

Väestötutkimuksissa keliakiaa on todettu noin 2 prosentilla suomalaisista. Ihokeliakian yleisyys on noin kuudesosa suolen keliakian yleisyydestä.

Tyypillisimmät oireet ovat ripuli, löysät ulosteet, ylävatsan turvotus, ilmavaivat, painon lasku ja lapsilla kasvun hidastuminen. Monilla oireet ovat lieviä, ja osalla niitä ei ole lainkaan.

Gluteeni

Keliakian aiheuttaa vehnässä, rukiissa ja ohrassa esiintyvä valkuaisaine gluteeni. Perinnöllisesti alttiilla henkilöillä se vaurioittaa, ilmeisesti immunologisen reaktion kautta, ohutsuolen sisäpintaa verhoavan limakalvon soluja. Sen seurauksena limakalvon nukkakerros surkastuu, jolloin ravintoaineiden imeytyminen suolesta solujen kautta verenkiertoon häiriintyy.

Hoito

Hoitona on pysyvästi gluteeniton ruokavalio, joka on ainoa tehokas keliakian hoitomuoto. Ruokavaliossa vältetään kokonaan vehnää, ruista ja ohraa sisältäviä ruokia. Hoito on elinikäinen, ja siinä tulee pyrkiä mahdollisimman tiukasti karttamaan mainittuja viljoja. Kaura soveltuu keliakiaa sairastaville kohtuullisesti käytettynä.

Hoidon aikana vatsaoireet yleensä häviävät vähitellen muutamassa viikossa tai kuukaudessa. Tarvittaessa hoidon teho varmistetaan tähystyksessä otetun koepalan tutkimuksella yleensä noin vuoden kuluttua ruokavalion aloittamisesta.

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lisätietoja

Lähteet

Mustajoki, Pertti: Keliakia. www.terveyskirjasto.fi. 2017

Kudostransglutaminaasi, IgA- ja IgG-vasta-aineet (1885 S -tTGAbA, 1886 S -tTGAbG). www.synlab.fi