Bilirubiini (S-Bil)

S-Bilirubiini-testiä käytetään esimerkiksi maksavaurioiden ja hemolyyttisten anemioiden diagnosoinnissa.

10,95 

Bilirubiini on punasolujen hajotessa syntyvän hemin hajoamistuote. Sitä kulkeutuu esimerkiksi pernasta veteen liukenemattomassa muodossa vereen, jonka plasmassa se sitoutuu albumiiniin ja kulkeutuu maksaan. Maksasta vesiliukoinen bilirubiini joutuu sapen mukana suoleen ja vähäisissä määrin verenkiertoon.

Bilirubiiniarvo mitataan maksan ja sappiteiden sairauksien diagnostiikassa, ikteruksen eli keltaisuuden syiden selvittämisessä sekä hemolyysin eli punasolujen liiallisen hajoamisen syiden selvittämisessä. Syitä voivat olla esimerkiksi hemolyyttiset anemiat. Neonataali ikterus eli vastasyntyneen keltaisuus voi johtua liiallisesta bilirubiinista.

Vähäinen bilirubiini ei liity mihinkään sairaustilaan.

Bilirubiiniarvo voi kasvaa myös esimerkiksi massiivisen verensiirron, hepatiitin, kirroosin, metastaasin, erilaisten tulehdusten, leikkausvammojen, eräiden harvinaisten synnynnäisten häiriöiden sekä maksan kasvainten ja soluvaurioiden yhteydessä.

Viitearvot:

S/P -Bil: 5 -25 umol/l

S/P -Bil-kj: <5 umol/l

Paasto

Tutkimus ei vaadi paastoa.

 

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu Synlabin toimipisteissä yli 20 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä olisi hyvä jutella lääkärin kanssa. Voit tilata erikseen palvelumme kautta lääkärin tai ravitsemusterapeutin konsultaation testien jälkeen.

Osa paketeistamme sisältää testejä, jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla, jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Palvelumme ei sisällä henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan, työskentelemään ja stressaamaan normaaliin tapaan edellisinä päivinä. Pidä aina sama paastoaika ennen kokeita ja syö samat ateriat samaan aikaan kokeita edeltävänä päivänä. Esimerkiksi voimakas stressi tai suru voivat muuttaa arvoja paljonkin.

Load More