Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / LDL-kolesterol – det dåliga kolesterolet

LDL-kolesterol – det dåliga kolesterolet

LDL-kolesterol kallas även för “det dåliga kolesterolet”. Det kommer från mättat fett i kosten och samlas i blodkärlen. På sikt kan det orsaka hjärt- och kärlsjukdomar.

Kort om LDL-kolesterol

  • Ju mer LDL-kolesterol som finns i blodet, desto mer kolesterol samlas i artärerna (blodkärl).
  • Regelbunden mätning kan förhindra uppkomsten av artärsjukdom eftersom förändringar i kolesterolnivåer då kan regleras i tid.
  • Den vanligaste orsaken till högt LDL-kolesterolvärde är en kost som är för rik på mättade (hårda) fetter.

Vad är LDL-kolesterol?

LDL, även kallat det “onda” kolesterolet är ett så kallat lipoprotein vars uppgift är att transportera blodfetter såsom kolesterol i kroppen. LDL transporterar det mesta av kolesterolet i blodet till vävnaderna, men också till väggarna i artärerna. Överskott av kolesterol blir kvar i blodomloppet och kan byggas upp i artärernas väggar, vilket leder till förträngningar.

Ju större mängd LDL i blodet, desto mer plack kan byggas upp i blodkärlens väggar. Därför återspeglar halten av just LDL-kolesterol i allmänhet bättre riskerna för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar än att titta på kolesterol i allmänhet.

LDL har visat sig vara skadligt, särskilt hos personer med artärsjukdom, fönstertittarsjuka (benartärsjukdom) samt diabetes typ 2.

Mätning av LDL-kolesterol

LDL-kolesterol kan mätas med ett blodprov som skickas på laboratorieanalys.

Varför är LDL-kolesterol skadligt?

Med tiden kan förhöjt LDL bygga upp kolesterol i artärernas väggar. Monocyt-leukocyter (en typ av vita blodkroppar) samlas vid dessa artärväggar och aktiveras till “makrofager”, eller så kallade ätande celler, vars funktion är att ta bort kolesterol från artärväggen.

Bra kolesterol (HDL) brukar ledas bort från makrofagerna och föras tillbaka till blodomloppet och därmed ut ur kroppen.

Tilltäppning av blodkärl

Överskott av LDL börjar byggas upp i artärväggarna när cirkulationen av kolesterol i artärväggen avstannar. Fritt kolesterol uppträder då gradvis i blodkärlens väggar, vilket sedan frigörs från döende makrofager. Kolesterolet stelnar då och bildar ett ateromplack (en utbuktning i själva artärväggen). Ateromplacket börjar gradvis täppa till blodkärlet.

Särskilt märkbart vid träning

Överskottet av kolesterol kan byggas upp i vilken artär som helst. Särskilt under träning kan nedsatt blodcirkulation märkas av extra mycket. Då blir det sämre cirkulation i det området, vilket leder till syrebrist. Denna syrebrist visar sig då som smärta, antingen vid vila eller ansträngning.

Ytan på ateromplacket kan också plötsligt brista, vilket i sin tur kan leda till en blodpropp. Blodproppar som blockerar artärer kan leda till kallbrand eller en infarkt.

Vilka målvärden gäller för LDL-kolesterol?

Målvärdet för LDL hos vuxna är under 3,0 mmol/l.

När vi pratar om förhöjt kolesterol och ökad risk för artärsjukdom menar vi främst LDL. Den totala risken för artärsjukdom kan bedömas enligt speciella formler.

Varför mäts LDL-kolesterol?

LDL mäts vanligtvis som en del av det totala kolesterolet.

LDL återspeglar i allmänhet risken för åderförkalkning bättre än det totala kolesterolet, eftersom ju högre mängden dåligt kolesterol i blodet, desto mer kolesterol kan ackumuleras i vävnaderna.

Regelbunden provtagning kan hjälpa till att förhindra uppkomsten av artärsjukdom om förändringar i kolesterolnivåer behandlas i tid.

Dessa tester är särskilt fördelaktiga om:

Om en person diagnostiseras med förhöjt kolesterol eller sjukdomen FH (familjär hyperkolesterolemi), påbörjas medicinering. Kolesterolhalten mäts vanligtvis ungefär en månad innan en behandling påbörjas. Tester görs sedan ungefär en gång om året när behandling för hyperkolesterolemi har fastställts. Beslut om medicinering fattas av läkare.

Vilka faktorer ökar LDL-värdet?

Många faktorer kan påverka LDL och orsakas vanligtvis av ohälsosamma livsstilar, inklusive:

Dessutom kan vissa läkemedel öka LDL-kolesterolvärdet, inklusive:

Hur kan LDL-kolesterol sänkas?

Förhöjt kolesterol kan påverkas av många olika faktorer som ålder, kön, genetik (ärftlighet) och livsstil. Den vanligaste orsaken till högt LDL är dock en kost som är alltför rik på mättade fetter.

Det rekommenderade fettintaget för en vuxen är 25 till 40 procent av den totala energin, i genomsnitt cirka 60 gram per dag. Det finns därför inget behov av att helt kartlägga fetter, men typen av fett påverkar mängden kolesterol i kroppen. Av det rekommenderade dagliga intaget av fett bör mättat fett inte överstiga en tredjedel.

Så kan du själv sänka LDL-kolesterolvärdet

En stor del mättade fetter i kosten ökar LDL och motsvarande så minskar omättade eller mjuka fetter LDL-värdet. Mättade fetter inkluderar rött kött, bearbetade livsmedel, kex och snacks.

Se till att få i dig större mängder av fullkorn, frukt, grönsaker, frön och nötter i din kost för att bidra till ett lägre LDL-kolesterolvärde.

Se också till att träna regelbundet, minst 30 minuter om dagen, flera gånger i veckan. Motion sänker mängden LDL i blodet och höjer dessutom HDL. Träning är också effektivt då det kan minska fetma, vilket i sin tur höjer kolesterolet.

HDL-kolesteroli eli hyvä kolesteroli
Artikel

HDL – det goda kolesterolet

HDL-kolesterol kallas även för det “goda” kolesterolet, då höga HDL-värden bland annat kan minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar.

Artikel

Triglycerider är kroppens energireserver

Triglycerider är fetter som cirkulerar i blodet och är en viktig energikälla i kroppen. Kroppen lagrar överskott av triglycerid i fettvävnad och cellerna använder det som bränsle. Höga nivåer av triglycerider är inte hälsosamt, då det kan leda till hjärt-och kärlsjukdomar

Gå till varukorgen: : 0,00