Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.
HDL – det goda kolesterolet
HDL-kolesterol kallas även för det “goda” kolesterolet, då höga HDL-värden bland annat kan minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar.
Kort om HDL-kolesterol
- Det goda kolesterolet (HDL) upprätthåller kardiovaskulär hälsa, vilket betyder att det stärker ditt skydd mot hjärt- och kärlsjukdom.
- Du kan öka mängden av det goda kolesterolet genom att träna, hålla en normal vikt samt att sluta röka.
- Mängden av HDL mäts för att, tillsammans med andra kolesterolvärden, bedöma en persons risk att drabbas av hjärt-och kärlsjukdomar.
Vad betyder HDL-kolesterol?
HDL-kolesterol, även kallat det goda kolesterolet, är en förkortning av engelskans “High density lipoprotein cholesterol”. På svenska blir detta ungefär “hög-densitets-lipoprotein”.
HDL transporterar överskott av kolesterol från artärväggar och andra vävnader tillbaka till levern, där det bryts ner. HDL, eller det goda kolesterolet hjälper med andra ord till att avlägsna kolesterol från blodet vilket i sin tur bidrar till att minska risken för hjärtinfarkt eller stroke.
Lågt värde kan vara riskfaktor
HDL-värden bör alltid analyseras tillsammans med en persons allmänna hälsa och hjärthälsa. Lågt HDL kan vara en riskfaktor för artärsjukdom. Studier har dock inte funnit några tydliga bevis på att HDL-kolesterol i sig förbättrar artärernas hälsostatus. Således bör HDL främst ses som ett av flera mått på hjärthälsa.
Mätning av HDL-kolesterol
HDL-kolesterol kan mätas med ett blodprov som skickas på laboratorieanalys. Denna analys ingår i flera av Puhtis olika hälsokontroller.
Vilka faktorer påverkar HDL-nivåerna (bra kolesterol)?
HDL-nivåer påverkas av genetik (ärftlighet), kön och livsstil.
Kvinnor tenderar att ha högre nivåer av bra kolesterol än män tack vare det kvinnliga könshormonet östrogen. Denna skillnad minskar dock efter klimakteriet.
Dessutom har livsstil (särskilt träning) och övervikt en påtaglig effekt på goda kolesterolnivåer i blodet.
Vilka faktorer ökar HDL-värdet?
- Träning ökar HDL-värdet. Träna minst 30 minuter åt gången flera gånger i veckan.
- Matens kvalitet påverkar inte direkt mängden bra kolesterol (HDL). God kost kan dock hjälpa dig att nå en normal vikt, vilket är positivt för HDL-värdet.
- Fettets kvalitet och näring har en särskild effekt på mängden LDL-kolesterol (det dåliga kolesterolet).
Vilka faktorer minskar HDL-värdet?
- Rökning sänker mängden bra kolesterol i blodet. Att sluta röka är alltid en bra idé.
- Bukfetma och tillhörande leversteatos (fettlever) sänker HDL. Att gå ner i vikt genom bättre kost-och motionsvanor kan därför öka nivån av HDL.
- Begränsad fysisk aktivitet. Den som sällan eller aldrig tränar kan få sänkt HDL och ökad mängd LDL-kolesterol i kroppen. Regelbunden träning ökar blodets HDL-nivåer och sänker LDL-nivåer samt triglycerider.
- Typ 2-diabetes
- Hypertyreos (överskott av sköldkörtelhormon)
- Åldrande
- Mediciner. Vissa mediciner kan sänka HDL. Sådana läkemedel inkluderar anabola steroider, betablockerare (antihypertensiva) och p-piller (progesteron).
Vilka målvärden gäller för HDL?
- Vuxna kvinnor: över 1,2 mmol/l
- Vuxna män: över 1 mmol/l
Ett högt värde av HDL-kolesterol är bra, ett lågt värde är dåligt.
Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.
Varför undersöks HDL?
Mängden bra kolesterol undersöks för att avgöra hur hög risken är för att en person utvecklar hjärt- och kärlsjukdomar. Risken ökar om det inte finns tillräckligt med bra kolesterol i kroppen.
Den viktigaste funktionen för HDL är att ta bort överskott av kolesterol från kroppen. Om det inte finns tillräckligt med HDL i kroppen, byggs överskott av kolesterol upp i artärerna och medan det finns kan det orsaka blockeringar.
Regelbundna mätningar av kolesterolet och livsstilsförändringar kan användas för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.
Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.
Puhti laboratoriepaket Plus (Man) är en omfattande laboratoriepaket för dig som vill veta mer om din kropps välmående. Du får svar på bland annat kolesterol, långtidssocker, testosteron, ferritin och viktiga vitaminer.
Kolesterol handlar om dina blodkärls hälsa
Kolesterolvärdet anger den totala mängden kolesterol i kroppen. Kolesterolet utför viktiga funktioner i kroppen men ett för högt värde kan innebära en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom.
HDL – det goda kolesterolet
HDL-kolesterol kallas även för det “goda” kolesterolet, då höga HDL-värden bland annat kan minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar.
Alkohol påverkar hälsan på många sätt
Alkohol har en förlamande effekt på centrala nervsystemet under berusning och kan efter långvarig användning försämra minnet och äventyra hälsan.
Triglycerider är kroppens energireserver
Triglycerider är fetter som cirkulerar i blodet och är en viktig energikälla i kroppen. Kroppen lagrar överskott av triglycerid i fettvävnad och cellerna använder det som bränsle. Höga nivåer av triglycerider är inte hälsosamt, då det kan leda till hjärt-och kärlsjukdomar
Metabolt syndrom (MBO) – symtom, orsaker, behandling (motion och kost)
Vid metabolt syndrom har människan flera metaboliska störningar samtidigt.
Artikel uppdaterad:
6 May 2024