Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Body fitness -urheilija ja valmentaja Riina Kivikoski selvitti Puhdin testien avulla, miten keho jaksaa tiukan kisakauden jälkeen

Body fitness -urheilija ja valmentaja Riina Kivikoski selvitti Puhdin testien avulla, miten keho jaksaa tiukan kisakauden jälkeen

Puhti asiakaskokemus body fitness urheilija Riina Kivikoski

Vuodesta 2014 asti fitness-urheilussa kilpaillut Riina Kivikoski kiinnostui oman terveyden mittaamisesta miettiessään, miten tiukka kisadieetti ja kova treenaaminen vaikuttavat omaan terveyteen.

“Haluan pitää itseni hyvässä fyysisessä kunnossa”

Body fitness -urheilija ja valmentaja Riina Kivikoski kiinnostui oman terveyden mittaamisesta Puhti-testien avulla pohtiessaan, miten tiukka kisadieetti ja kova treenaaminen vaikuttavat omaan terveyteen. Riina halusi saada testeillä tietoa erityisesti siitä, vaikuttiko rankka kisadieetti jo häntä aiemmin huolettaneeseen kilpirauhasen toimintaan. 

Koska Riina on luovuttanut säännöllisesti verta, halusi hän myös varmistaa rautavarastojen tilanteen. Yli 40-vuotiaana myös kolesteroliarvot kiinnostivat. Valmentajan näkökulmasta hän halusi selvittää, voisiko mittauksista olla apua valmennustyössä. 

“Kehoa kannattaa kuunnella”

Riina treenaa useita kertoja viikossa myös kilpailukauden ulkopuolella pitääkseen itsensä hyvässä kunnossa. Tällä hetkellä Riina keskittyy edellisestä kilpailustaan palautumiseen ja kehittymiseen. Veriarvoista hän seuraa erityisesti ferritiiniä.

Kysyttäessä, kuinka usein Riina käy mittauksissa, hän vastaa: “Pyrin käymään vähintään kisakaudella ennen ja jälkeen dieetin.” Millaisia vinkkejä Riina antaa palautumiseen?

Riina painottaa, että rankan dieetin jälkeen on ehdottoman tärkeää nostaa kalorien saantia normaalille tasolle, jotta kehon paino ja rasvamassa palautuu normaaliksi. “Kisakuntoa ei saa ylläpitää yhtään pidempään kuin on tarve, sillä se on keholle todella kuormittava tila”, Riina sanoo. “Kehoa tulee kuunnella, ja myös treeneistä kannattaa kevennellä, jos siltä tuntuu, ja antaa näin  keholle ja hermostolle tarvitsemaansa lepoa”, hän lisää.

“Ravinnon merkitys hyvinvointiin on myös hyvin tärkeä”

Fitnessurheilussa keho viedään kilpailuja varten äärimmäiseen tilaan ja todella alhaiseen rasvaprosenttiin. Kisadieetti kestää noin 15-20 viikkoa. 

Ravinto on tärkeässä roolissa niin kisakauden aikana kun sen jälkeenkin.  “Haluan pitää entistä enemmän huolta myös verisuonten terveydestä hyvän ravinnon avulla”, Riina sanoo. “Esimerkiksi omiin kolesteroliarvoihin voi vaikuttaa ravinnolla ja vaihtamalla rasvanlähteitä parempiin”, Riina vinkkaa. “Varsinkin jos treenimäärät on suuret, ja toki muutenkin, täytyy huolehtia, että energiaa tulee riittävästi tukemaan niin kehittymistä kuin palautumista. Lautasmalli toimii valtaväestölle, ja myös itse syön pääasiassa niin. Jos ei ole allergioita tai yliherkkyykisiä, niin mielestäni ei ole mitään tarvetta välttää jotain yksittäisiä ruoka-aineita. Kohtuus kaikessa toimii”, Riina sanoo. 

“Terveelliseen ravitsemukseen kuuluu sopivassa suhteessa hiilihydraatit, proteiini ja rasva. Proteiinia tarvitaan mm. lihasten raaka-aineeksi, hiilihydraatteja ja rasvoja energiaksi sekä tukemaan hormonitoimintaa. Rasvojen lähteenä kannattaa suosia pääasiassa tyydyttymättömiä pehmeitä rasvanlähteitä kuten oliiviöljy, pähkinät, siemenet ja avokado”, Riina summaa.

“Suosittelen Puhtia kaikille, jotka ovat kiinnostuneita omasta terveydestään”

Puhdin testien avulla Riina on saanut hyvää tietoa kehonsa toimivuudesta ja esimerkiksi matalat rauta-arvot on saatu korjaantumaan rautalisän avulla. Verenluovutus on nyt tauolla siihen asti, kunnes rauta-arvot on saatu toivotulle tasolle. 

Riina kokee, että Puhdin testitulosten tulkinta on ollut helppoa. Hänestä on hienoa, että verikokeisiin voi päästä helposti ilman lähetettä. “Mittauksissa oli helppoa ja kätevä käydä. Tulokset tulivat todella nopeasti ja ovat helppolukuiset. En ole tarvinnut lääkärin apua, mutta sekin olisi todella helppo varata tarvittaessa.” 

Lääkärin neuvonnan voi tilata erillisenä lisämaksullisena palveluna Oma Puhti -raportilta.

Riina valitsi Puhdin, koska kokee saavansa todella vastinetta rahoille. “Mittauksiin oli kätevä mennä, kun pystyi valitsemaan todella monesta vaihtoehdosta. Tulokset tulevat nopeasti – jo seuraavana päivänä miltei kaikki tulokset olivat näkyvillä”, Riina toteaa hieman yllättyneenä. 

Hän kokee testaamisesta olevan hyötyä myös valmennustyössä: “Aion suositella Puhdin mittauksia kaikille valmennettavilleni. Tarvittaessa voin myös suositella lääkärin vastaanottoa, jos jotain poikkeavaa löytyisi.”

Kuva: Mika Ankkuri Photography

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00