Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Ammattipyöräilijä Lotta Henttala: “Säännölliset testit pitävät kartalla monipuolisen ruokavalion riittävyydestä”

Ammattipyöräilijä Lotta Henttala: “Säännölliset testit pitävät kartalla monipuolisen ruokavalion riittävyydestä”

Henttala Development Team Lotta Henttala

Henttala Development Teamin perustaja ja saksalaista Ceratizit - WNT Pro Cycling -joukkuetta edustava ammattipyöräilijä Lotta Henttala puhuu puhtaan ja monipuolisen ruokavalion puolesta, ja käyttää ravintolisiä vain, jos siihen on todistetusti tarvetta. Lotta on saavuttanut ensimmäisenä suomalaisena maantiepyöräilyn aikuisten sarjan henkilökohtaisen MM-mitalin vuonna 2016.

31-vuotias Lotta Henttala harjoittelee tällä hetkellä Espanjan Gironassa yhdessä puolisonsa, myöskin ammatikseen pyöräilevän, Joonas Henttalan kanssa. Ennen Gironaan lähtöä Lotta vietti fysioterapian opintojensa takia talven pariskunnan yhteisessä kodissa Tuusulassa.

Suomen talvi tuo omat haasteensa urheilijan riittävälle D-vitamiinin saannille, ja D-vitamiinin puutos voi yllättää varsinkin, jos on tottunut viettämään ison osan talvesta etelän leirillä valoisemmilla leveysasteilla.

Lotta on koko urheilu-uransa vannonut monipuolisen ruokavalion nimeen eikä ota ravinto- tai vitamiinilisiä ilman hyviä perusteita. Siksi Lotalle on tärkeää käydä säännöllisesti laboratoriokokeissa, jolloin mahdolliset puutostilat voidaan havaita jo ennen kuin siitä koituu harmia harjoittelulle tai yleisvoinnille.

“Urheilija on aina itse vastuussa käyttämistään ravintolisistä ja niiden sisällöistä. Vaikka ravintolisän tuoteselosteessa ei olisi mainintaa kielletystä ainesosasta, jää vastuu aina urheilijalle, mikäli sinne olisi päätynyt esimerkiksi jäänteitä kielletyistä aineista. Näitä tapauksia on ollut, ja vaikka tapaus olisi vahinko, ei niistä syntyvä kohu koskaan ole urheilijan eduksi”, Lotta kommentoi.

Urheilijan kannattaakin aina harkita tarkkaan, voisiko ruokavaliota muuttamalla tai sitä monipuolistamalla korvata jonkin ravintolisän tuomat mahdolliset hyödyt – ja punnita riskit ravintolisien käytössä tarkasti. Säännöllinen ruokarytmi, tavallinen kotiruoka monipuolisine ainesosineen ja runsaine kasviksineen ovat yleensä riittäneet pitämään Lotan terveenä ja jaksamaan kovienkin harjoittelujaksojen läpi.

Tähän on kuitenkin hyvä saada vahvistus, ja säännöllisesti tehdyt testit, joissa mitataan myös esimerkiksi kehon rautavarastot, ovat tärkeitä niin vaivojen ennaltaehkäisemisen kuin henkisenkin varmuuden kannalta. Puhdin kautta laboratoriokokeisiin voi hakeutua helposti ilman lähetettä.

“Kun voi olla varma siitä, että kroppa toimii niin kuin pitää, sujuu harjoittelukin paremmin.”

Lotta palaa pian Suomeen tukemaan tiiminsä Henttala Development Teamin kotimaan kilpailukauden avausta ja jatkamaan omaa harjoitteluaan kohti kisakunnon löytymistä.

Oman tiimin pyörittäminen on tuonut Lotalle rutkasti uutta motivaatiota ja merkitystä omaan tekemiseen, kun hän on päässyt jakamaan eteenpäin omalla urallaan kerättyä kokemusta ja oppeja.

Henttala Development Team on Lotta Henttalan ja Ida Stenin yhdessä perustama maantiepyöräilyjoukkue, jonka tavoitteena on luotsata Suomen lupaavimpia naispyöräilijöitä tässä lajissa kohti ammattilaisuraa. Puhti on mukana tukemassa Henttala Development Teamin jäseniä kohti ehjää harjoittelu- ja kilpailukautta!

Henttala Development Team on Lotta Henttalan ja Ida Stenin perustama maantiepyöräilyjoukkue.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry maksamaan: : 0,00