Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Ylikunto – Oireet, hoito ja palautuminen
Ylikunto oireet, hoito ja palautuminen

Ylikunto – Oireet, hoito ja palautuminen

Ylikunto tarkoittaa sitä, että elimistö ei palaudu rasituksesta riittävästi. Hermosto ja hormonijärjestelmä eivät enää palaa normaalitilaan rasituksen päätyttyä.

Ylikunto

 • Ylikunto kehittyy yleensä pitkän ajan kuluessa.
 • Ylikunto tarkoittaa tilannetta, jossa palautumista on liian vähän rasitukseen nähden.
 • Palautuminen tapahtuu pääasiassa unen aikana.
 • Ylikunnosta palautuminen voi viedä pitkään, mutta keholle on annettava sen tarvitsema lepo.

Sisällysluettelo

Mitä ylikunto tarkoittaa?

Ylikunto tarkoittaa sitä, että palautumista ei tapahdu riittävästi ja ihminen uupuu. Ylikunto on yleensä kehittynyt pitkän ajan sisällä, jolloin palautumista kuormituksesta ei ole ollut riittävästi. Rasitusta on yksinkertaisesti liikaa elimistölle.

Monet tekijät vaikuttavat urheilijan jaksamiseen ja ylikuntotilan kehittymiseen. Liian rankka treeni, kuormittava työ ja vapaa-ajan kuormittavuus voivat kaikki vaikuttaa yhtälailla ylikunnon kehittymiseen.

Ylikunnon korjaamisessa tärkeää on rauhoittaa arki ja harjoittelu, sekä erityisesti panostaa palauttavaan uneen.

Kuinka urheilijan ylikunto kehittyy?

Urheilijoiden kohdalla puhutaan ylikunnosta, kun harjoittelusta ja kaikesta kuormituksesta ei palauduta. Kun riittävän pitkällä aikavälillä ei ole riittävästi palautumista kuormitukseen nähden, keho ylikuormittuu/alipalautuu. Voimat loppuvat ja iskee väsymys.

Kehon hormonitoiminta ja hermosto eivät toimi enää normaalisti, eivätkä ne palaudu pienenkään rasituksen jälkeen normaaliksi. Hermoston toiminta häiriintyy.

Urheilijoiden ylikunto ei koske vain huippu-urheilijoita tai kilpaurheilijoita, vaan tila voi koskea ketä tahansa runsaasti urheilua harrastavaa.

Ylikunnon oireet

Ylikunnon oireet vaihtelevat ihmiseltä toiseen. Oireet voivat olla myös erittäin hankalia tai toisaalta epämääräisiä ja vaikeasti tunnistettavia.

Ylikuntoon voi liittyä erilaisia psyykkisiä ja fyysisiä oireita, kuten:

Jos sinulla on oireita, hakeudu lääkäriin. Yllä listatut oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun tilaan tai sairauteen.

Ylikunnon ehkäisy

Paras tapa ehkäistä ylikuntoa on levätä riittävästi ja välttää omaan kuntoon nähden liian kovaa rasitusta. Muista pitää riittävästi lepopäiviä ja liiku monipuolisesti. Sairastelun jälkeen liikunnan pariin palaaminen tulee tehdä varovasti ja asteittain. Vältä urheilua, mikäli tunnet olevasi kipeä tai flunssainen.

Miten ylikunnosta voi palautua (ylikunnon hoito)?

Ylikunnosta voi palautua vain riittävällä levolla. Unen ja palautumisen määrää tulee lisätä merkittävästi. Aikuinen tarvitsee unta noin 8–9 tuntia yössä. Rankka urheilu lisää unen tarvetta. On hyvä antaa itsensä nukkua niin paljon kuin on tarve.

Joissain tapauksissa ylikunnosta palautuminen voi viedä vuosiakin. Hakeudu tarvittaessa hoitoon; tilan kanssa ei tarvitse kärvistellä yksin.

Huolehdi myös muut jaksamiseen vaikuttavat tekijät kuntoon

Unen lisäksi voi olla tarve korjata myös ruokavaliota ja muita elintapoja. Alkoholin ja tupakoinnin välttäminen on aina hyväksi. Alkoholi ja tupakka vaikuttavat myös uneen.

Monipuolisella ruokavaliolla voi vaikuttaa omaan jaksamiseen. Ruokavaliosta tulee saada ylipäätään riittävästi energiaa, mutta myös riittävästi kaikkia tarvittavia energia- ja suojaravintoaineita. Tarvittaessa ruokavaliota täydennetään ravintolisin. Jaksamiseen ja suorituskykyyn vaikuttaa varsinkin urheilijalla muun muassa riittävä raudan saanti.

Kokonaiskuormitusta arvioitaessa on hyvä huomioida myös opiskelu, työ, ihmissuhteet, perhetilanne sekä kaikki muut tekijät, jotka stressaavat tai kuormittavat.

anaboliset steroidit alentavat testosteronia
Tietopaketti

Anaboliset steroidit vaikuttavat terveyteen

Anaboliset steroidit vaikuttavat usean eri elimen toimintaan. Siksi myös haittavaikutuksia on useita. Vain osa terveyshaitoista on lieviä ja ohimeneviä. Haittavaikutusten riski kasvaa pitkäaikaisen käytön ja suurten annosten myötä.

 • Olen ollut itse rasitustilassa helmikuusta lähtien, mennyt niin pahaksi ettei pysty kunnolla ees arkea hoitaa saati kaupassa käymään. just ku tuntuu et pystyy vähän nousemaan makuulta istumaan niin sit tuleekin jotain mikä vetää takapakkia. Olen neljä kertaa ollut ettei ole pystynyt ees kävelemään, tuntu ettei jaksanu sydän liikuttaa enää. Kävin asiasta terveyskeskuslääkärillä, ei ollut muuta apua kun kirjoitti rauhottavaa lääkettä, eli menkää suoraan asian tuntevalle lääkärille. Itse en voi muuta kun makoilla seuraavat kuukaudet, menisin asiantuntijalle, mutta ei pysty liikkumaan mihinkään. Ainoastaan lepääminen makuulla palauttaa. PS. jos joku lähimmäisenne ei ymmärrä tilaanne, voi olla että on parempi poistaa kyseinen ihminen kuviosta siksi aikaan kunnes tilanne on parempi. Itse jouduin näin toimimaan.

 • Minulla ei ollut oikein mitään listatuista oireista, oli vain kipua hermoissa. Aivan erityisesti iskiaskipua ja ristiselän kipua ja lonkan koukistaja oli tosi jäykkä. Suuri osa päivästä meni ihan vain venyttelemiseen ja joogaamiseen, eikä sekään auttanut. Sitten valmentaja käski lepäämään 72 tuntia putkeen. Kaikki kivut lähtivät pois.

 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Miksi Puhti

  Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

  AVAINLUVUT

  Yli

  4 500 000

  testiä analysoitu

  Palautteen keskiarvo

  9,5

  Google-tähdet

  4,9 / 5

  Mediassa nähty

  Siirry maksamaan: : 0,00