Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Överträning – symtom, behandling och återhämtning
Överträning – symtom, behandling och återhämtning

Överträning – symtom, behandling och återhämtning

Överträning innebär att kroppen inte återhämtar sig tillräckligt från ansträngning. Nerv- och hormonsystemet lyckas inte längre återgå till det normala efter att ansträngningen har upphört.

Överträning

  • Överträning utvecklas vanligtvis under en lång tid.
  • Med överträning avses en situation där man återhämtar sig för lite från ansträngning.
  • Återhämtning sker främst under sömnen.
  • Återhämtning från överträning kan ta lång tid, men kroppen måste få den vila den behöver.

Vad betyder överträning?

Överträning innebär att kroppen inte får tillräckligt med återhämtning och att personen är utmattad. Överträningstillståndet utvecklas vanligtvis under en lång tid, om man inte har fått tillräcklig återhämtning från belastningen. Ansträngningen är helt enkelt för mycket för kroppen.

Många faktorer påverkar hur idrottaren orkar och hur överträningstillståndet uppstår. Överdriven träning, ansträngande arbete och stressig fritid kan alla bidra till överträning.

När man vill åtgärda ett överträningstillstånd är det viktigt att lugna vardagen och träningen, och särskilt att investera i återställande sömn.

Hur utvecklas ett överträningstillstånd hos en idrottare?

När det gäller idrottare talar vi om överträning då hen inte återhämtar sig från träning och all belastning. När man inte får tillräcklig återhämtning från belastning under en tillräckligt lång tid är kroppen överbelastad/underåterhämtad. Krafterna tar slut och utmattningen slår till.

Kroppens hormonella funktioner och nervsystem fungerar inte längre normalt, och de återgår inte till det normala efter ens en liten mängd ansträngning. Nervsystemets funktion störs.

Idrottarnas överträning gäller inte bara toppidrottare eller tävlingsidrottare, utan tillståndet kan beröra alla som utövar mycket idrott.

Symtom på överträning

Symtomen på överträning varierar från person till person. Symtomen kan vara mycket besvärande eller, å andra sidan, vaga och svåra att identifiera.

Överträning kan åtföljas av en mängd olika psykiska och fysiska symtom, såsom:

Om du upplever symtom, uppsök läkare. Symtomen som anges ovan kan också vara relaterade till ett annat tillstånd eller en annan sjukdom.

Förebyggande av överträning

Det bästa sättet att förhindra överträning är att få tillräckligt med vila och undvika att utsätta sig för alltför mycket ansträngning. Kom ihåg att ta tillräckligt med vilodagar och motionera mångsidigt. Efter sjukdom bör återgången till fysisk aktivitet ske försiktigt och gradvis. Undvik idrott om du känner dig sjuk eller har förkylningssymtom.

Hur kan man återhämta sig från överträning (behandling av överträning)?

Man kan endast återhämta sig från överträning med tillräcklig vila. Mängden sömn och återhämtning bör ökas avsevärt. En vuxen människa behöver cirka 8–9 timmar sömn per natt. Ansträngande idrott ökar behovet av sömn. Det är bra att låta sig sova så mycket som man behöver.

I vissa fall kan återhämtningen från överträning ta år. Sök vård vid behov; det finns ingen anledning att kämpa mot tillståndet ensam.

Ta hand om andra faktorer som påverkar orken

Förutom sömn kan du också behöva justera din kost och andra levnadsvanor. Att undvika alkohol och rökning är alltid bra. Alkohol och tobak påverkar också sömnen.

En varierad kost kan påverka den egna orken. Kosten ge tillräckligt med energi, men också tillräckligt med alla nödvändiga energigivande och skyddande näringsämnen. Vid behov kan kosten kompletteras med kosttillskott. Bland annat tillräckligt järnintag påverkar orken och prestationsförmågan, särskilt hos idrottare.

Vid bedömning av den totala belastningen är det också bra att ta hänsyn till studier, arbete, relationer, familjesituationen och alla andra faktorer som stressar eller belastar.

    Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd​. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.

    Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gå till varukorgen: : 0,00