Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Tyreotropiini (TSH) on kilpirauhasen toimintaa säätelevä hormoni
Tyreotropiini TSH hormoni

Tyreotropiini (TSH) on kilpirauhasen toimintaa säätelevä hormoni

Tyreotropiini TSH

  • Tyreotropiini eli TSH on ensisijainen tutkimus, jonka avulla kilpirauhasen toimintahäiriö todetaan.
  • Tyreotropiini mahdollistaa tyroksiinin tuotannon.
  • Tyreotropiini voidaan tutkia esimerkiksi väsymysoireiden vuoksi.

Sisällysluettelo

Mikä on tyreotropiini, TSH?

Tyreotropiini on aivolisäkkeen erittämä, kilpirauhasen toimintaa säätelevä hormoni. Sen merkintätapoja esimerkiksi laboratoriokokeissa ovat S-TSH ja P-TSH. TSH-lyhenne tulee sanoista tyreoideaa (eli kilpirauhasta) stimuloiva hormoni. Jotta kilpirauhanen voi tuottaa kilpirauhashormoni tyroksiinia, on veressä oltava riittävästi tyreotropiinia.

Tyreotropiinin pitoisuus on ensisijainen tutkimus epäiltäessä kilpirauhasen vajaa– tai liikatoimintaa. Näiden tilojen oireita ovat muun muassa muutokset painossa, väsymys, matala tai korkea verenpaine sekä muutokset mielialassa.

Kilpirauhasperäisessä vajaatoiminnassa, joka on yleisin vajaatoiminnan tyyppi, TSH:n määrä veressä kasvaa. Kun tyroksiinin määrä veressä vähenee, aivolisäke huomaa sen ja lisää TSH:n tuotantoa. Tämän tarkoitus on saada kilpirauhanen tuottamaan enemmän tyroksiinia. Vajaatoiminta oirehtii paleluna, painon nousuna, ihon kuivuutena, masentuneisuutena ja ajattelun hidastumisena.

Kilpirauhasen liikatoiminnassa TSH:n pitoisuus on päinvastoin pienentynyt, kun taas T4-v (vapaa tyroksiini) ja T3-v (trijodityroniini) ovat suurentuneet. Liikatoiminnan oireet ovat osin päinvastaisia kuin vajaatoiminnan oireet (esimerkiksi painon lasku ja nopea sydämen syke), mutta myös liikatoiminta aiheuttaa vajaatoiminnan tapaan huonovointisuutta.

Mistä voin tilata tyreotropiinin tutkimuksen?

Voit tilata tyreotropiinin tutkimuksen Puhdin verkkokaupasta. Tutkimus kuuluu myös seuraaviin testipaketteihin:

Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä. Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Kilpirauhaslääkitys ja näytteenotto

Näyte otetaan ennen kilpirauhaslääkettä tai neljä tuntia lääkkeenoton jälkeen. Pitoisuus on tasaisin noin klo 10–20 välillä.

TSH viitearvot

Tyreotropiinin viitearvot (S-TSH) ovat seuraavat:

Aikuiset ≥ 18 vuotta0,4 – 4,5 mU/l

Pitoisuus on korkeimmillaan yöllä ja aikaisin aamulla; pitoisuus laskee iltapäivää kohden.

Vuorotyö vaikuttaa TSH-pitoisuuteen. Pysyvästi yötyötä tekevillä näyte suositellaan otettavan muutaman tunnin sisällä heräämisen jälkeen, kello 8–18 välillä.

Viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Korkea TSH-arvo

Korkea TSH-arvo voi viitata seuraaviin tiloihin:

Matala TSH-arvo

Matala TSH-arvo voi viitata seuraaviin tiloihin:

Milloin tyreotropiini mitataan?

TSH-pitoisuus veressä tutkitaan hypertyreoosin ja hypotyreoosin diagnosoimiseksi, sekä kilpirauhasen hormonien korvaushoidon tehokkuuden arvioimiseksi. Tutkimus voidaan tehdä myös, kun kilpirauhasen terveydentila halutaan selvittää.

Jos on perinnöllinen alttius kilpirauhassairaudelle, kannattaa arvo mitata ajoissa.

Väsymys, painonnousu ja muut kilpirauhasen liika– tai vajaatoimintaan liittyvät oireet ovat hyviä syitä mitata tyreotropiiniarvo.

Verikoe tehdään tyroksiinihoidon kuluessa säännöllisesti, jotta sen toimivuudesta voidaan varmistua. Kilpirauhasen toimintahäiriöiden tutkimiseksi TSH:n mittaus on ensisijainen, mutta ei ainoa tutkimus.

Jos TSH-pitoisuus on viitearvojen ulkopuolella, on vapaan T4-hormonin määrittäminen tarpeen. Tyreotropiini on erittäin herkkä tyroksiinihormonipitoisuuden muutoksille.

Seuraavissa tapauksissa tyreotropiinin tutkiminen ei anna luotettavaa tulosta:

Kaikki Puhdin tutkimukset ovat saatavilla ilman lähetettä. Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

  • Saanko kysyä mikä on normaali vaihteluväli TSH tuloksissa? Itsellä selvitellään nopeaa sykettä, huimausta, väsymystä, sumuisuutta, näköhäiriöitä ym. TSH arvo on 1.8 eli viitearvoissa, mutta reilu vuosi sitten se on ollut 2.9. Normaalia vaihtelua, vai tutkittava miksi laskee? Autoimmuunisairaus löytyy toinen jo, siksi pohditaan.

    • Valitettavasti emme voi täällä antaa lääketieteellistä neuvontaa. Asiasta olisi hyvä keskustella lääkärin kanssa.

  • Terve,

    olen jonkin aikaa jo kokenut isoja väsymys vaikeuksia, vaihtelevaa ruokahalua, sydämeen liittyviä outoja tuntemuksia ja todella korkeaa sykettä, levottomuutta ja mielentilan ei ole ollut ennallaan. Olin hedelmällisyys testeissä missä minulla todettiin muun muuassa olevan P-TSH 4,9 mU/L ja sanoisin se olevan vielä korkeampi. Voisiko tämä olla syy kaikkiin oireisiin että tämä riippuu jostakin kilpirauhasen ja hypofyysin vajaatoimivuudesta?

  • Hei, mitä tarkoita tulos S -Follikkelia stimuloiva hormoni 30.4 IU/l? Tutkimus on tehty vaihdevuosien tutkimuksena. Olen 52 v.
    Kiitos!

  • Hei, mulla otettiin tänään tää P-TSH KOE JA SE OLI 1.4 MITÄ SE TARKOITTAA ONKO MULLA KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA VAI YLITOIMINTA?

    • Mikäli epäilet sairautta, ota yhteyttä lääkäriin.

      Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli tarvitset apua tulosten tulkintaan, herää epäilys sairaudesta tai mikäli sinulla on oireita.

  • tällä hetkellä jatkuva väsymys, mitä tarkoittaa jos arvot ovat
    TSH 0,026 (0,3- )
    T4 17 (11-22)
    T3 4,4 (3,1-62)
    ferr. 54 (13-150)
    eniten kummastuttaa TSHn arvo
    57 v

    • Hei, oliko nämä testit otettu kauttamme? Olitko huomannut, että voit tilata kauttamme Oma Puhti -sivustolta lääkärin etäkonsultaation tai voit kääntyä oman lääkärisi puoleen tämän asian tiimoilta. Emme voi antaa suoraan arviota terveydentilaasi liittyen tätä kautta. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

  • tänään labrassa p-tsh 55 ……miksi korkee kilpirauhasen ylitoimintaa hoidetaan….

    • Suosittelemme ottamaan aina lääkäriin yhteyttä, mikäli tulos huolestuttaa tai haluat asiasta varmuuden. Emme ikävä kyllä analysoi tuloksia tätä kautta. Mikäli olet tilannut tutkimukset sivuiltamme puhti.fi, sinulla on mahdollisuus tilata lääkärin etäkonsultaatio Oma Puhti-raportilta tai voit olla aina yhteydessä omalääkäriin.

  • minun loppui pituuskasvu 12v 128cm p30kg.sitten tutkittiin ja todettiin kilpirauhasvajaatoiminta ja lääkkeeksi thyreoidin vihreä tabl.sitten aloin kasvaa olen nyt 157cm ja samalla alkoi kaulalla pikkuhiljaa kasvaa pystysuuntaisesti
    struuma vai mikä se oli,mutta ruma nuorella tytöllä,pidin huivia aina kaulalla.Sitten v 1958 seinäjoen sairaalassa se leikattiin.Lääkkeeksi thyroksia 1 tab/pv,olen syönyt koko elämäni.nyt on lääkäri tarkkaillu näitä arvoja usein.nyt olivat P T4-V23,S TSH 4.68,S TSH Abr 1,45 mU/L.MITÄ nämä tarkoittaa,tässä viimeisessä kokeessa jotain heterogeenistä häirintää,mitäs nyt pitäis tehdä.syön thyroksiniä 1×1 1/2 3krt/vk1x4 tabl olen 84 v

    • Hmm myös t4v pitäisi mitata pelkkä ths ei kerro kaikkea mulla oli esim ths viiteissä mutta t4v silti liikatoiminnalla samaan aikaan aiemmin.

      • Hei! Molempiin tutkimuksiin pääsee Puhdin kautta. Yksittäisiä testejä on mahdollista lisätä valmiisiin testipaketteihin, jolloin näytteenotto onnistuu yhdellä kertaa. Lääkärin etäkonsultaation pääsee tilaamaan lisäpalveluna suoraan tulosraportin lopusta.

    • Hei Irma! Emme voi valitettavasti tulkita tuloksiasi yksilöllisesti tai antaa henkilökohtaista ohjausta tätä kautta. Ota yhteyttä lääkäriin, mikäli sinulla on kysyttävää laboratoriokokeiden tuloksista tai haluat keskustella terveydestäsi. Jos olet ottanut tutkimuksia Puhdin kautta, voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportin lopusta.

  • Kipeältä ja aralta tuntuu kilpirauhanen ja sellaisia oireita kesällä kilpirauhasessa rupesi olemaan… sitä unettomuuttakin….
    Toivottavasti kilpirauhanen saataisiin toimimaan joku päivä. Kokemusta on kilpirauhasesta.

    • Hei Jenni! Olethan yhteydessä lääkäriin, jos et jo ole hoidon parissa.

      Puhdilta saat kilpirauhasen testipaketin ilman lähetettä ja se sopii myös kilpirauhasarvojen seurantaan.

      Jos olet ottanut tutkimuksia Puhdin kautta, voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan tulosraportin lopusta.

  • S-Tyreotropiini 19,20 mU/l
    Pitäiskö olla huolissa?
    Kannatako otta yhteyttä lääkäri heti ja tehdä kaikki tutkimukset siihen kilpirauhas asian

    • Hei Anu! Otathan yhteyttä lääkäriin asian tarkempaa selvittelyä varten. Artikkelista löydät yleistä tietoa aiheesta sekä tutkimuksen viitearvot. Mehiläisen lääkärin etäkonsultaation voi tilata helposti Puhdin tulosraportilta, jos olet käynyt kauttamme laboratoriokokeessa. Lääkäri katsoo tarpeen jatkotutkimuksille ja hoidolle.

  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Miksi Puhti

    Helppo – Kotimainen – Nopea

    • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

    • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

    • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

    • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

    • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

    • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

    • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

    • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

    • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

    • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

    AVAINLUVUT

    Yli

    4 500 000

    testiä analysoitu

    Palautteen keskiarvo

    9,5

    Google-tähdet

    4,9 / 5

    Mediassa nähty

    Siirry maksamaan: : 0,00