Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.
TSH är ett hormon som reglerar sköldkörtelns funktion
Nivån av TSH i blodet kontrolleras för att se om det finns problem med sköldkörteln. Sköldkörteln är en körtel i halsen som huvudsakligen påverkar ämnesomsättningen i kroppen och TSH är ett av hormonerna som reglerar dess funktion.
Kort om TSH
- TSH används främst för att kontrollera om man har en sjukdom i sköldkörteln.
- TSH möjliggör produktion av kroppens sköldkörtelhormon tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), som i sin tur påverkar kroppens ämnesomsättning.
- TSH kan vara bra att kontrollera när man har symptom där man känner sig trött, frusen eller nedstämd.
- Det kan också vara bra att kontrollera om du upplever onormala svettningar, hjärtklappningar eller oförklarlig viktnedgång.
Vad är TSH?
TSH är ett hormon som utsöndras av hypofysen i hjärnan och som transporteras till sköldkörteln och reglerar dess funktion. Förkortningen TSH kommer från orden thyroidstimulerande hormon. För att sköldkörteln ska producera sköldkörtelhormonet tyroxin (T4) måste det finnas tillräckligt med TSH i blodet.
Nivåerna av TSH är det som primärt undersöks vid misstänkt hypotyreos eller hypertyreos. Symtom på dessa tillstånd inkluderar förändringar i vikt, trötthet, lågt eller högt blodtryck och förändringar i humöret.
Hypertyreos och hypotyreos
Vid hypotyreos, vilket innebär att man har låga nivåer av sköldkörtelhormon ökar mängden TSH i blodet. När mängden tyroxin (T4) i blodet minskar märker hypofysen det och ökar då produktionen av TSH. Syftet med det är att få sköldkörteln att producera mer tyroxin (FT4). Symptom vid brist på sköldkörtelhormon inkluderar bland annat frusenhet, trötthet, viktuppgång, håravfall, torr hud och nedstämdhet.
Omvänt, vid hypertyreos, minskar TSH-nivåerna, medan T4 (tyroxin) och T3 (trijodtyronin) ökar. Vanliga symtom på hyperaktiv sköldkörtel är svettningar, hög puls, viktnedgång, darrningar och sömnproblem vilket leder till trötthet.
Sköldkörtelmedicin och provtagning
Tar du sköldkörtelmedicin ska provet tas före eller fyra timmar efter att du tagit din medicin.
Vilka referensvärden gäller för S-TSH?
Referensvärden för (S-TSH) är följande:
Vuxna ≥ 18 år: 0,4 – 4,5 mU / l
Koncentrationen är som högst på natten och tidigt på morgonen; koncentrationen minskar fram till eftermiddagen.
Skiftarbete påverkar TSH-nivåerna. För de som arbetar på natten rekommenderas att provet tas inom några timmar efter att man vaknat.
Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.
Vad kan ett högt TSH-värde bero på?
Ett högt TSH-värde kan bero på följande:
- Primär hypotyreos är den vanligaste orsaken till förhöjt TSH-värde
- Tyreoidit (sköldkörtelinflammation)
- Akut inflammation eller sjukdom
- Sekundär/central hypertyreos , ett tillstånd där hypertyreos orsakas av skada på hypotalamus eller hypofysen
- Heterofila antikroppar. Tyroxinbehandling gör då ingen nytta, och orsaken till symptomen bör då undersökas för andra sjukdomar.
Vad kan ett lågt TSH-värde bero på?
Ett lågt TSH-värde kan istället bero på följande:
- Primär hypertyreos är den vanligaste orsaken till ett lågt TSH-värde
- Sekundär/central hypotyreos det vill säga felaktig funktion på grund av hypofysen eller hypotalamus. Produktionen av sköldkörtelhormon är då också låg
- Nodulär struma
- Behandling av Graves sjukdom. Behandling av hyperaktivitet med medicinering, kirurgi eller radiojodsterapi resulterar vanligtvis i hypotyreos
- Knölstruma, en godartad knöl som producerar för mycket sköldkörtelhormon.
När mäter man TSH?
TSH-nivåer i blodet undersöks för att diagnostisera hypertyreos och hypotyreos samt för att utvärdera effekten av en behandling med sköldkörtelhormon vid konstaterad sjukdom. Undersökningar kan också göras för att bestämma sköldkörtelns hälsotillstånd.
Trötthet, viktökning och andra symptom som tyder på hypertyreos eller hypotyreos är anledningar till att mäta kroppens TSH-nivåer. Finns det även ärftliga faktorer för sköldkörtelsjukdom kan det vara lämpligt att göra en sådan undersökning tidigt.
För att undersöka sköldkörtelns funktion är TSH-mätning den primära, men inte den enda, metoden.
Om värdena avviker
Om TSH-nivån ligger utanför referensvärdena är det också viktigt att undersöka halten av T4 (tyroxin) och ibland även T3 (trijodtyronin). TSH-nivån är mycket känslig för förändringar i nivåerna av T4 i kroppen. Både T3 och T4 är till stor del bundna till proteiner i blodet. Det är den fria, obundna formen som är mest intressant att mäta, analyserna man tar är därför oftast Fritt T3 (FT3) och Fritt T4 (FT4).
Test av TSH-nivåer ger inte tillförlitliga resultat i följande fall:
- Personer med sekundär, hypofys-orsakad, hypotyreos
- Sjukhuspatienter som får TSH-sänkande läkemedel (dopamin, glukokortikoider)
- Personer med akuta psykiska sjukdomar.
Puhti Laboratoriepaket sköldkörtel, som inkluderar 2 värden (T4-Fritt och TSH), är för dig som vill få insikt i dina sköldkörtelnivåer.
Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.
Puhti laboratoriepaket Plus (Man) är en omfattande laboratoriepaket för dig som vill veta mer om din kropps välmående. Du får svar på bland annat kolesterol, långtidssocker, testosteron, ferritin och viktiga vitaminer.
Hypertyreos är en sköldkörtelsjukdom som ökar ämnesomsättningen
Hypertyreos innebär att man har en överaktiv sköldkörtel, vilket i sin tur innebär att kroppen producerar för mycket sköldkörtelhormon och gör att ämnesomsättningen går på högvarv. Man kan då drabbas av hjärtklappning, nervositet, sömnproblem och en rad andra symtom.
Hypotyreos kan vara en förklaring till trötthet
Sköldkörteln producerar hormoner som reglerar ämnesomsättningen och den har därför stor påverkan på vårt välbefinnande. Är sköldkörteln underaktiv och producerar för lite hormoner drabbas man av hypotyreos. Det kan bland annat ge symtom som trötthet, orkeslöshet, koncentrations- och minnessvårigheter, ofrivillig viktuppgång samt en allmän känsla av att något är fel i kroppen.
Förberedelser inför ett blodprov
Förberedelserna inför ett blodprov kan kräva till exempel fasta eller utelämnande av vissa mediciner. Avbrytande av medicinering bör diskuteras med din läkare.
T3 (trijodtyronin) är ett aktivt sköldkörtelhormon
Hormonet trijodtyronin, som vanligtvis kallas T3, produceras i sköldkörteln och hjälper till att reglera ämnesomsättningen i hela kroppen. Man brukar testa nivån av T3 i blodet när sköldkörteln ska undersökas, särskilt när man misstänker sjukdomstillstånd som hypertyreos.
T4 (tyroxin) är ett sköldkörtelhormon som hjälper till att reglera ämnesomsättningen
T4 (tyroxin) är ett hormon som produceras av sköldkörteln och hjälper till att reglera ämnesomsättningen. En lagom nivå av T4 i kroppen är viktig för ens hälsa – finns det för lite T4 utvecklas symtom på hypotyreos och om man har för höga nivåer utvecklas symtom på hypertyreos.
Artikel uppdaterad:
6 May 2024