Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / TSH är ett hormon som reglerar sköldkörtelns funktion
TSH är ett hormon som reglerar sköldkörtelns funktion

TSH är ett hormon som reglerar sköldkörtelns funktion

Nivån av TSH i blodet kontrolleras för att se om det finns problem med sköldkörteln. Sköldkörteln är en körtel i halsen som huvudsakligen påverkar ämnesomsättningen i kroppen och TSH är ett av hormonerna som reglerar dess funktion.

Kort om TSH

  • TSH används främst för att kontrollera om man har en sjukdom i sköldkörteln.
  • TSH möjliggör produktion av kroppens sköldkörtelhormon tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), som i sin tur påverkar kroppens ämnesomsättning.
  • TSH kan vara bra att kontrollera när man har symptom där man känner sig trött, frusen eller nedstämd.
  • Det kan också vara bra att kontrollera om du upplever onormala svettningar, hjärtklappningar eller oförklarlig viktnedgång.

Vad är TSH?

TSH är ett hormon som utsöndras av hypofysen i hjärnan och som transporteras till sköldkörteln och reglerar dess funktion. Förkortningen TSH kommer från orden thyroidstimulerande hormon. För att sköldkörteln ska producera sköldkörtelhormonet tyroxin (T4) måste det finnas tillräckligt med TSH i blodet.

Nivåerna av TSH är det som primärt undersöks vid misstänkt hypotyreos eller hypertyreos. Symtom på dessa tillstånd inkluderar förändringar i vikt, trötthet, lågt eller högt blodtryck och förändringar i humöret.

Hypertyreos och hypotyreos

Vid hypotyreos, vilket innebär att man har låga nivåer av sköldkörtelhormon ökar mängden TSH i blodet. När mängden tyroxin (T4) i blodet minskar märker hypofysen det och ökar då produktionen av TSH. Syftet med det är att få sköldkörteln att producera mer tyroxin (FT4). Symptom vid brist på sköldkörtelhormon inkluderar bland annat frusenhet, trötthet, viktuppgång, håravfall, torr hud och nedstämdhet.

Omvänt, vid hypertyreos, minskar TSH-nivåerna, medan T4 (tyroxin) och T3 (trijodtyronin) ökar. Vanliga symtom på hyperaktiv sköldkörtel är svettningar, hög puls, viktnedgång, darrningar och sömnproblem vilket leder till trötthet.

Sköldkörtelmedicin och provtagning

Tar du sköldkörtelmedicin ska provet tas före eller fyra timmar efter att du tagit din medicin.

Vilka referensvärden gäller för S-TSH?

Referensvärden för (S-TSH) är följande:

Vuxna ≥ 18 år: 0,4 – 4,5 mU / l

Koncentrationen är som högst på natten och tidigt på morgonen; koncentrationen minskar fram till eftermiddagen.

Skiftarbete påverkar TSH-nivåerna. För de som arbetar på natten rekommenderas att provet tas inom några timmar efter att man vaknat.

Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.

Vad kan ett högt TSH-värde bero på?

Ett högt TSH-värde kan bero på följande:

Vad kan ett lågt TSH-värde bero på?

Ett lågt TSH-värde kan istället bero på följande:

När mäter man TSH?

TSH-nivåer i blodet undersöks för att diagnostisera hypertyreos och hypotyreos samt för att utvärdera effekten av en behandling med sköldkörtelhormon vid konstaterad sjukdom. Undersökningar kan också göras för att bestämma sköldkörtelns hälsotillstånd.

Trötthet, viktökning och andra symptom som tyder på hypertyreos eller hypotyreos är anledningar till att mäta kroppens TSH-nivåer. Finns det även ärftliga faktorer för sköldkörtelsjukdom kan det vara lämpligt att göra en sådan undersökning tidigt.

För att undersöka sköldkörtelns funktion är TSH-mätning den primära, men inte den enda, metoden.

Om värdena avviker

Om TSH-nivån ligger utanför referensvärdena är det också viktigt att undersöka halten av T4 (tyroxin) och ibland även T3 (trijodtyronin). TSH-nivån är mycket känslig för förändringar i nivåerna av T4 i kroppen. Både T3 och T4 är till stor del bundna till proteiner i blodet. Det är den fria, obundna formen som är mest intressant att mäta, analyserna man tar är därför oftast Fritt T3 (FT3) och Fritt T4 (FT4).

Test av TSH-nivåer ger inte tillförlitliga resultat i följande fall:

    Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd​. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.

    Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.

Kilpirauhasen vajaatoiminta
Artikel

Hypotyreos kan vara en förklaring till trötthet

Sköldkörteln producerar hormoner som reglerar ämnesomsättningen och den har därför stor påverkan på vårt välbefinnande. Är sköldkörteln underaktiv och producerar för lite hormoner drabbas man av hypotyreos. Det kan bland annat ge symtom som trötthet, orkeslöshet, koncentrations- och minnessvårigheter, ofrivillig viktuppgång samt en allmän känsla av att något är fel i kroppen.

Verikokeeseen valmistautuminen
Artikel

Förberedelser inför ett blodprov

Förberedelserna inför ett blodprov kan kräva till exempel fasta eller utelämnande av vissa mediciner. Avbrytande av medicinering bör diskuteras med din läkare.

Artikel

T3 (trijodtyronin) är ett aktivt sköldkörtelhormon

Hormonet trijodtyronin, som vanligtvis kallas T3, produceras i sköldkörteln och hjälper till att reglera ämnesomsättningen i hela kroppen. Man brukar testa nivån av T3 i blodet när sköldkörteln ska undersökas, särskilt när man misstänker sjukdomstillstånd som hypertyreos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gå till varukorgen: : 0,00