Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Hyperglykemi (högt blodsocker)
Hyperglykemi (högt blodsocker)

Hyperglykemi (högt blodsocker)

Hyperglykemi betyder att du har ett tillstånd där nivån av blodsocker (glukos) stiger snabbt eller ligger för högt. Diabetes är den vanligaste orsaken till för högt blodsocker och det kan bäst förebyggas genom goda kost- och motionsvanor.

Kort om hyperglykemi

  • Högt blodsocker innebär att ditt glukosvärde är 7 mmol/l eller mer efter fasta.
  • Diabetes är den vanligaste orsaken till hyperglykemi.
  • Svår hyperglykemi kan leda till diabetisk ketoacidos, ett allvarligt akut tillstånd som kräver sjukhusvård.

Vad är hyperglykemi (högt blodsocker)?

Hyperglykemi eller högt blodsocker uppkommer när blodsockret stiger över det rekommenderade värdet. Blodsocker kan anses vara högt när glukosvärdet ligger på mer än 7 mmol / l efter fasta. Normalt blodsocker är lägre än 6 mmol / l. Blodsockret kan också kontrolleras genom att testa för långtidssocker (Hb1Ac).

När du är frisk hindrar insulinet blodsockret från att stiga för högt. Om du har en sjukdom i bukspottkörteln kan det leda till att ditt blodsocker stiger utan att det handlar om diabetes.

Vilka är symtomen på hyperglykemi?

Symtom på hyperglykemi kan vara:

Farligt högt blodsocker kan leda till ketoacidos och ibland diabetisk koma.

Hur kan man behandla hyperglykemi?

Högt blodsocker kan behandlas med insulin eller andra mediciner samt med bra kost-och träningsvanor. Du bör också undvika att dricka för mycket alkohol, eftersom det kan skada bukspottskörteln som reglerar blodsockret.

Undvik att äta överdrivet fet, salt eller söt mat. Försök att hålla en normal vikt eftersom kraftig övervikt också leder till högre blodsockernivåer.

Om det höga blodsockret beror på att du tar något läkemedel, bör du omgående rådfråga din läkare huruvida du bör sluta ta medicinen. Höjningar kan till exempel orsakas av olika betablockerare och östrogenbehandlingar. Det är alltid en bra idé att reagera på en ökning av blodsockret så tidigt som möjligt, eftersom det kan vara ett tecken på begynnande diabetes. Om det inte tas om hand i tid kan det utvecklas till kronisk diabetes.

Skillnaden mellan hypoglykemi och hyperglykemi

De två snarlika namnen hypoglykemi och hyperglykemi kan vara förvirrande och lätta att förväxla.

    Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd​. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.

    Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.

Diabetes eli sokeritauti
Artikel

Diabetes – en av våra vanligaste folksjukdomar

Diabetes är en kronisk sjukdom som innebär att man har för mycket socker i blodet. Övervikt, dåliga kostvanor och för lite motion är de största riskfaktorerna för att utveckla typ 2-diabetes som är den vanligaste typen av diabetes.

Alhainen verensokeri eli hypoglykemia
Artikel

Hypoglykemi (lågt blodsocker)

Hypoglykemi, eller lågt blodsocker, är ett tillstånd som uppkommer när blodsockret sjunker mycket eller snabbt. Det är ett tillstånd som kan vara associerat med diabetes, men kan också uppstå om det är länge sedan du åt. Blodsockret hålls enklast på en jämn nivå genom att äta regelbundet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gå till varukorgen: : 0,00