

Hapoton maha (atrofinen gastriitti) ja suolahapon puute

Hapoton maha (atrofinen gastriitti) ja suolahapon puute
Alhainen mahahappotasapaino, hapoton mahalaukku tai mahalaukun hapottomuus tarkoittaa mahan nesteen suolahapon erityksen loppumista tai vähenemistä.
Hapoton maha (atrofinen gastriitti)
- Mahanesteen suolahappo osallistuu ruoan pilkkomiseen ja tuhoaa mikrobeja.
- Hapoton maha tarkoittaa tilannetta, jossa suolahapon eritys on loppunut tai heikentynyt.
- Suolahapon puutteeseen liittyy monenlaisia oireita kuten ähkyä ruokailun jälkeen, röyhtäilyä, polttelua, ilmavaivoja, ripulia tai ummetusta.
Ruoan pilkkoutuminen alkaa suussa ja jatkuu mahalaukussa
Ruoan pilkkoutuminen alkaa suussa syljen entsyymien ansiosta. Suusta ruoka etenee ruokatorveen ja ruokatorven kautta ruoka kulkeutuu seuraavaksi mahalaukkuun.
Mahalaukusta pilkkoutunut ruoka kulkeutuu mahaportin kautta suoleen, tarkemmin sanottuna ohutsuoleen ja paksusuoleen, jossa suoliston mikrobit jatkavat työtä ruoan käsittelyn parissa.
Mahaneste sisältää suolahappoa
Mahalaukussa ruokaan sekoittuu mahanestettä, jonka tarkoitus on edelleen pilkkoa ruokaa. Mahaneste sisältää muun muassa suolahappoa, entsyymejä (mm. pepsiini), limaa ja emäksistä bikarbonaattia.
Suolahapolla on monta tehtävää
Mahaneste on hyvin hapanta ja se sisältää muun muassa suolahappoa. Suolahappo osallistuu ruoansulatukseen ja auttaa hajottamaan proteiineja.
Suolahappo tuhoaa happamuutensa ansiosta tarkoituksenmukaisesti myös ruoassa olevia pieneliöitä, kuten mikrobeita, jotka ovat päässet elimistöön suun kautta.
Suolahappo osallistuu myös ravintoaineiden imeytymiseen (esimerkiksi B12-vitamiini).
Alhainen mahahappotaso (hapoton maha, atrofinen gastriitti)
Alhainen mahahappotasapaino, hapoton mahalaukku tai mahalaukun hapottomuus tarkoittaa mahan nesteen suolahapon erityksen loppumista tai vähenemistä. Hapottomalla mahalla on ikäviä seurauksia ottaen huomioon suolahapon monet tärkeät tehtävät.
Mahalaukun hapottomuus on nykyään yleinen tila; yli puolet yli 60-vuotiaista kärsii liian vähäisestä mahahaposta. Atrofinen gastriitti voi aiheutua myös autoimmuunisairauden seurauksena.
Mitä mahalaukun hapottomuudesta voi seurata?
- Suolahapon puutos voi johtaa heikkoon ruoan pilkkoutumiseen.
- Mahdollisesti ei-toivotut mikrobit pääsevät lisääntymään, mikäli suolahappo ei tuhoa niitä riittävän hyvin.
- Suolahapolla on tärkeä tehtävä myös ravintoaineiden (tietyt mineraalit ja vitamiinit) imeytymisessä.
Suolahapon puutteen oireet
Hapottomaan mahalaukkuun liittyy usein toiminnallisia vatsa- ja suolioireita. Suolahapon puutteen aiheuttamia oireita ovat:
- ylävatsan turvottelu
- röyhtäily
- polttelu
- närästys
- ilmavaivat heti ruokailun jälkeen
- ähky ja todella täysi olo ruokailun jälkeen
- lisäravinteiden aiheuttama pahoinvointi
- ruoka-aineallergiat
- ripuli
- ummetus.
Suolahapon puute johtaa siihen, että ruoan pilkkoutuminen mahassa etenee huonosti.
Mikäli epäilet sairautta, hakeudu lääkäriin. Oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun tilaan tai sairauteen.
Mistä hapoton mahalaukku johtuu?
Monet tekijät vaikuttavat suolahapon tuotantoon. Suolahapon eritykseen vaikuttavat esimerkiksi mahalaukun seinämän solut, jotka vaurioituneena eivät pysty toimimaan normaalisti.
Mahalaukun limakalvon huonoon kuntoon on voinut vaikuttaa esimerkiksi helikobakteeri, vatsahaava tai mahalaukun limakalvon tulehdus eli gastriitti.
Myös ikääntyminen, stressi ja tietyt lääkkeet ja sairaudet voivat vaikuttaa suolahapon tuotantoon.