Sinkki

Sinkki on elimistölle välttämätön mineraali, joka osallistuu lukuisiin kehon toimintoihin.

46,95 

Sinkki on metallinen alkuaine, joka on monien entsyymien osana elimistölle tarpeellinen hivenaine ja monien lääkkeiden aineosa.

Sinkkiä löytyy elimistön kaikista kudoksista, elimistä ja nesteistä. Sitä tarvitaan muun muassa vastustuskyvyn ylläpitoon, haavojen parantumiseen, haju- ja makuaistin toiminnan ylläpitoon ja hedelmällisyyteen.

Sinkki ei varastoidu elimistöön, joten sitä tulee saada ravinnosta päivittäin. Kupari ja rauta voivat häiritä sinkin imeytymistä.

Maksakirroosi aiheuttaa sinkin liiallista menetystä munuaisten kautta. Muita syitä sinkinpuutokseen ovat syömishäiriöt, tulehdukselliset suolistosairaudet ja anabolisten steroidien käyttö.

Sinkin liiallinen saanti sinänsä ei ole ongelma, koska ylimääräinen sinkki poistuu elimistöstä virtsan mukana. Liiallinen saanti voi kuitenkin häiritä kuparin imeytymistä ja aiheuttaa kuparin puutostilan.

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lisätietoja

Lähteet

Lääketieteen sanasto: Sinkki. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Load More