Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.
Zink främjar hårväxt, hudhälsa och fertilitet
Zink är ett livsviktigt spårämne som hjälper alltifrån hud och hår till fertilitet, immunförsvar och sårläkning.
Kort om zink
- Zink är ett livsviktigt spårämne som bland annat främjar hårväxt, hudhälsa och fertilitet.
- Zink lagras inte i kroppen och bör därför finnas i maten vi äter. De viktigaste källorna är spannmål, kött och mejeriprodukter.
- Zinkbrist är ovanligt, men beror vanligtvis på att man inte får i sig tillräckligt med zink via kosten, och kan ge hudförändringar, försämrad sårläkning och hormonstörningar.
Vilken betydelse har zink för kroppen?
Zink är en mineral som är involverad i många kroppsfunktioner och är därför viktig för att kroppen ska må bra. Zink är särskilt känt för att påverka hårets och hudens hälsa. Det har också anti-inflammatoriska egenskaper och kan därför hjälpa mot akne. Andra former av irriterad hy kan ofta också behandlas och förebyggas med zinksalva och zinkpasta.
Spårämne – bara små mängder behövs
Till skillnad från andra mineraler som magnesium och kalcium behövs inte zink i stora mängder och kallas därför för ett spårämne. En vuxen person har normalt mellan 2–4 gram zink utspritt i hela kroppen. Eftersom det finns så lite zink i kroppen behöver man fylla på kontinuerligt genom kosten.
Särskilt veganer bör tänka på sitt zinkintag eftersom zink från animaliska livsmedel generellt är enklare för kroppen att tillgodogöra sig än zink från vegetabiliska livsmedel.
Zink är också en viktig beståndsdel i många enzymer och spelar en viktig roll vid proteinsyntes och celldelning.
Vilka kroppsfunktioner påverkas av zink?
Zink påverkar bland annat följande kroppsfunktioner:
- Hudens, hårets och naglarnas hälsa
- Immunförsvaret
- Sårläkning
- Normal tillväxt och utveckling hos barn
- Luktsinne och smak
- Skydd mot oxidativ stress, det vill säga zink är en antioxidant
- Benbildning
- Synen
- Fertilitet, särskilt hos män
- Kognitiva funktioner
Vad orsakar avvikande zinkvärden?
Ett lågt zinkvärde är ett tecken på zinkbrist. Det är ovanligt, men beror vanligtvis på ett otillräckligt intag av zink via kosten, till exempel för de som äter vegetarisk eller vegansk kost. Det kan också bero på olika sjukdomsprocesser i kroppen. Tarmsjukdomar som hämmar upptaget av näringsämnen, leversjukdomar och brännskador kan exempelvis orsaka låga zinknivåer.
För högt zinkintag är ovanligt och kan bero på överdriven konsumtion av kosttillskott eller sjukdomar som porfyri.
Vem är i riskzonen för zinkbrist?
Riskgrupper för zinkbrist inkluderar:
- Veganer
- Alkoholister
- Äldre
- Personer drabbade av tarmsjukdomar (till exempel ulcerös kolit och Crohns sjukdom)
- Personer drabbade av kroniska sjukdomar (exempelvis kronisk leversjukdom eller kronisk diarré)
- Gravida och ammande
- Personer drabbade av sicklecellsjukdom
Vilka är symtomen vid zinkbrist?
Symtom på zinkbrist inkluderar:
- Anemi (blodbrist)
- Håravfall
- Nedsatt luktsinne och smak
- Försämrad aptit
- Försämrat immunförsvar
- Nedsatt fertilitet
- Kognitiva symptom
- Dålig hy
- Långsam sårläkning
- Störningar i tillväxt och utveckling hos barn
Dessa symtom kan ha flera olika orsaker, att man upplever något av dem betyder inte nödvändigtvis att man lider av zinkbrist.
När bör nivån av zink undersökas?
Mängden zink bör undersökas vid misstänkt brist, till exempel i samband med att luktsinne eller smak försämras, om man drabbas av håravfall, skallighet eller undernäring.
Vad kan jag göra för att förbättra mitt värde?
För att höja zinkvärdet kan kosten anpassas eller hjälp fås utav kosttillskott. De viktigaste källorna till zink är spannmål, kött och mejeriprodukter. Andra viktiga källor för zink inkluderar frön, nötter, bönor, ägg och kakaopulver.
Vilken är den rekommenderade dagsdosen för zink?
Ålder | Rekommenderat dagligt intag |
6 – 23 månader | 5 mg |
2-5 år | 6 mg |
6-9 år | 7 mg |
10-13 år, pojkar | 11 mg |
10-13 år, flickor | 12 mg |
14-17 år, pojkar | 8 mg |
14-17 år, flickor | 9 mg |
För den som äter strikt vegetarisk kost är den rekommenderade dagsdosen 25–30% högre eftersom det är svårare för kroppen att tillgodogöra sig zink från icke-animaliska livsmedel.
Man kan få i sig för mycket zink! Den maximala dagdosen för en vuxen är 25 mg / dag enligt Europeiska Livsmedelssäkerhetsmyndigheten.
Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.
Puhti laboratoriepaket Plus (Man) är en omfattande laboratoriepaket för dig som vill veta mer om din kropps välmående. Du får svar på bland annat kolesterol, långtidssocker, testosteron, ferritin och viktiga vitaminer.
Natrium är avgörande för flera av kroppens funktioner
Natrium är ett livsviktigt salt som möjliggör att kroppens olika organ och vävnader fungerar väl. Ett förhöjt intag av natrium kan dock bidra till skadliga tillstånd, såsom högt blodtryck och skador på njurarna.
Magnesium stärker muskler och ben
Magnesium behövs för att musklerna ska fungera bra och för att skelettet ska hålla sig starkt. Särskilt personer med en hög nivå av fysisk aktivitet behöver vara uppmärksamma på att få i sig tillräckligt med magnesium.
Ketogen diet (ketodiet) och ketos – hur man undviker fallgropar
Den här artikeln handlar om ketogen diet och ketos. Du kommer att lära dig de grundläggande principerna för den ketogena dieten och även få praktiska tips om hur du följer dieten. Vi berättar också hur du undviker den ketogena dietens fallgropar.
Kalium är nödvändigt för hjärtat, nervsystemet och musklerna
Kalium är ett salt som fyller livsviktiga funktioner för den mänskliga kroppen.
I denna artikel förklarar vi vad kalium är, hur det påverkar kroppen, varför det undersöks samt hur referensintervallen ligger. Dessutom förklarar vi vad för höga eller för låga kaliumnivåer i blodet kan betyda.
Trötthet och utmattning – symtom, orsaker, behandling och undersökningar
Alla är trötta ibland. Vårt tillstånd av vakenhet förblir inte detsamma kontinuerligt. Konstant trötthet dagtid och nattsömn som inte hjälper är inte normalt och kräver klargörande av orsaken till tröttheten. Tröttheten påverkas av både fysiska och psykiska belastningsfaktorer.
Artikel uppdaterad:
6 May 2024