
Bakteerivaginoosi – Oireet, hoito ja yleistä tietoa
Bakteerivaginoosilla tarkoitetaan emättimen bakteeritasapainon häiriötä.
Bakteerivaginoosi lyhyesti
- Bakteerivaginoosi on yhtä yleinen vaiva kuin emättimen hiivatulehdus.
- Bakteerivaginoosi ei ole sukupuolitauti, vaikka useat seksuaalikontaktit lisäävät sairastumisen riskiä.
- Bakteerivaginoosin oireet voivat helposti sekoittua emättimen hiivatulehduksen ja sukupuolitautien oireisiin.
Bakteerivaginoosi
Bakteerivaginoosissa emättimen hyvälaatuiset bakteerit, laktobasillit, korvaantuvat haitallisilla, hapettomassa ympäristössä viihtyvillä bakteereilla. Tällöin emättimen bakteerimäärä lisääntyy huomattavasti, jopa 10 000-kertaistuu. Haitallisten bakteerien lisääntyminen emättimessä aiheuttaa tulehdustilan. Kyseessä ei siis ole sukupuolitauti, vaikka riski sairastua kasvaa useiden seksuaalikumppaneiden myötä. Bakteerivaginoosille altistavia tekijöitä ovat mm. kuperikierukan käyttö sekä tupakointi.
Bakteerivaginoosin oireet
Tyypillisin bakteerivaginoosin oire on runsas ja pahanhajuinen valkovuoto, joka on tasaista, maitomaista tai harmahtavaa. Valkovuodon haju muistuttaa kalamaista ja se voi yltyä yhdynnän jälkeen. Runsaan valkovuodon lisäksi oireisiin voi liittyä kutinaa ja kirvelyä. Bakteerivaginoosi voi myös olla oireeton, jolloin se voidaan sattumalta löytää papakokeessa. Mikäli vaiva on täysin oireeton, sitä ei ole tarpeellista hoitaa.
Emättimen hiivatulehduksesta bakteerivaginoosin erottaa siitä, että bakteerivaginoosissa valkovuodon haju on epämiellyttävä. Bakteerivaginoosissa valkovuodon koostumus on juoksevaa ja hiivatulehduksessa kokkareista. Lisäksi bakteerivaginoosiin ei juurikaan liity kutinaa tai kirvelyä, tai se on lievää. Emättimen hiivatulehduksessa kutina ja kirvely voi olla voimakasta.
Bakteerivaginoosin hoito (itsehoito ja lääkitys)
Bakteerivaginoosi voi parantua itsestään tai itselääkinnällä, sillä tulehduksen aiheuttama bakteeri ei ole elimistölle vieras. Mikäli oireet ovat lievät tai mikäli haluat ehkäistä oireiden uusiutumisen, kannattaa seuraavia ohjeita noudattaa:
- Noudata hyvää intiimihygieniaa, vältä kuitenkin liiallista pesemistä.
- Vältä saippuan ja muiden pesutuotteiden käyttämistä intiimialueilla sekä suihkuttamista suoraan emättimeen.
- Paikallishoidossa voi käyttää apteekista saatavia maitohappobakteerivalmisteita puikkona tai geelinä.
- C-vitamiinia sisältävistä emätinkapseleista voi olla myös hyöytä bakteerivaginoosin taltuttamiseksi.
Mikäli bakteerivaginoosin oireet eivät helpota itselääkinnällä, voidaan vaivaa hoitaa lääkkeillä. Sitä voidaan hoitaa joko suun kautta otettavilla antibiooteilla tai paikallisilla antibioottivoiteilla tai -emätinpuikoilla. Lääkehoito kestää usein viikon verran.
Mikäli olet raskaana, bakteerivaginoosi hoidetaan paikallishoidolla. Seksikumppanin hoito ei ole tarpeellinen tämän tulehduksen yhteydessä.
Bakteerivaginoosi on syytä hoitaa mahdollisimman pian. Bakteerivaginoosi ei itsestään ole vaarallinen, mutta mikäli sitä ei hoida oikein, voivat oireet pahentua. Lisäksi hoitamaton bakteerivaginoosi saattaa altistaa muille gynekologisille tulehduksille.
Milloin bakteerivaginoosin takia on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle?
Jos sinulla on bakteerivaginoosin oireita ensimmäisen kerran tai vaiva jatkuu tai toistuu useasti, kannattaa lääkäriin olla yhteydessä. Mikäli olet raskaana, sinulla esiintyy muita bakteerivaginoosiin liittymättömiä oireita, kuten kuumetta, virtsaamisvaikeuksia tai alavatsakipuja, ota yhteys lääkäriin. Myös jos epäilet sukupuolitautia tai kumppanillasi on oireita, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Artikkeli päivitetty:
28 helmikuun 2023